Zdrowe odżywianie – strona 13

Owoce kaki

Owoce kaki – właściwości i zastosowanie jabłka orientu

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

pomarańcze

Wigilijni wspomagacze metabolizmu. Co nam pomoże w trawieniu?

Grzybki shiitake

Grzybki shiitake – wartości odżywcze i właściwości

Poncz jabłkowy z ziołami na trawienie

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Wegańskie serniczki

Przepis na wegańskie serniczki

Gałązka jemioły

Jemioła to nie tylko świąteczny symbol. Naturoterapeutka wymienia jej właściwości prozdrowotne

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

bakalie

Bakalie bakaliom nierówne. Jakie kupować, żeby świątecznych pyszności nie zepsuły sztuczne barwniki i konserwanty?

sernik dyniowy

Przepis na sernik dyniowy z orzechami pecan

kanapka z łososiem i avocado

7 najgorszych rzeczy dla twojej wątroby

Chlebek bananowy bezglutenowy, orzechy i czeolada

Chlebek bananowy bezglutenowy – przepisy i właściwości

Pasztet warzywny ze słonecznikiem, wokół niego czosnek, pomidory i ogórki kiszone

Wegetariańskie pasztety warzywne na święta – mamy trzy pyszne propozycje!

Owsianka z bananem

Chcesz poprawić wydolność fizyczną? Oto kilka naturalnych wspomagaczy

Wegańskie danie

Dzień z życia weganina. Jadłospis na cały dzień

Kobieta leży na łóżku

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Mycie ziemniaków

Nie truj się jedzeniem! Co powinno cię zaniepokoić w jego wyglądzie?

Kolacja - jeść, czy nie?/iStock

Co z tą kolacją? Jeść, czy nie jeść? A jeśli jeść, to o której?

Sałatka z kaszą jaglaną

Jak ugotować kaszę jaglaną? Proporcje, czas i porady

7 powszechnych wyborów żywieniowych, które rujnują naszą skórę /fot. Getty Images

7 powszechnych wyborów żywieniowych, które rujnują naszą skórę

Zupa marchewkowa

Aromatyczna zupa marchewkowa z pikantną nutą. Sprawdź przepis

Sałatka z komosą ryżową (quinoi)

Komosa ryżowa – jak gotować? Właściwości quinoi

Burak to niezwykłe warzywo. Poznaj 3 przepisy na zdrowe dania z buraka /fot. iStock

Burak to niezwykłe warzywo. Poznaj 3 przepisy na zdrowe dania z buraka

żelki

Koszenila – barwnik spożywczy z suszonych owadów. Czy jest szkodliwa?

Owsianka rządzi

Owsianka – przepis na śniadanie. Jak zrobić owsiankę na mleku?

Na zdjęciu: Cytrusy leżące na drewnianej desce i na blacie stołu. Niektóre są całe, inne rozkrojone na pół lub na plasterki. Są tam limonki, cytryny, grejpfruty oraz pomarańcze.

Cytrusy. Lista owoców cytrusowych i ich właściwości 

Naturalny ketchup

Naturalny ketchup – zdrowszy niż pomidor!

Antocyjany - dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot

Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot

Kiszona kapusta - Mercedes w walce z przeziębieniem

Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!

Co jeść (a czego nie), żeby zasnąć? Sprawdź te sposoby!

Białko roślinne - fasola, groch i inne

Białko roślinne – rodzaje, źródła, właściwości

Kakao

Kakao – składniki odżywcze i właściwości zdrowotne

Mrożonki

Mrożonki – jeść czy nie jeść?

Co jeść na śniadanie? / istock

7 rzeczy, których nie powinniśmy jeść na śniadanie

Zakwas z buraka

Zakwas z buraka. Jakie korzyści przynosi jego regularne picie?

Moje pierwsze kimchi

Kimchi – poznaj przepis na koreański przysmak. Ma mnóstwo zalet

Wek na przeziębienie: syrop z malin

Sposób na przeziębienie: syrop z malin, lepszy niż kupowany w spożywczaku

Wek na rozgrzanie: mus imbirowy

Mus imbirowy – działa przeciwzapalnie i obłędnie smakuje. Skorzystaj z naszego przepisu

Dieta niskowęglowodanowa w insulinooporności albo cukrzycy? "Z dietami tego typu jest jednak często jak z przejściem na wegetarianizm" - podkreśla Anna Reguła

Dieta niskowęglowodanowa w insulinooporności albo cukrzycy? „Często jest tak, jak z przejściem na wegetarianizm” – przestrzega Anna Reguła

Kawa zbożowa

Kawa zbożowa w ciąży i przy karmieniu piersią

Jak pić herbatę z cytryną, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia chemiczka

Jak pić herbatę z cytryną, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia chemiczka Sylwia Bogdan

Czy paczkowane, umyte sałaty gotowe do spożycia to na pewno samo zdrowie? Odpowiada Jagna Niedzielska

Czy paczkowane sałaty gotowe do spożycia to na pewno samo zdrowie? Odpowiada Jagna Niedzielska

Pizza

To bakterie decydują o tym, co jesz? Dowiedz się, jak przejąć kontrolę nad jadłospisem

Kolorowe naleśniki – dzieci je pokochają!

pomidory, czosnek. Warzywa na jesień

Dieta na jesień. Co warto mieć na talerzu?

jedzenie po treningu

„Nie po to tyle się napracowałam, żeby teraz po treningu jeszcze jeść. Wysiłki pójdą na marne!”. Trenerka i dietetyczka komentuje popularny mit

napar

Jesteś ciągle zmęczona? Sprawdź, co warto wprowadzić do swojej diety, żeby odzyskać energię