2 min.
Najnowsze
16.01.2021
Elektrolity – sprawdź, czego jeszcze o nich nie wiesz
16.01.2021
Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska
16.01.2021
Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska
15.01.2021
Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!
15.01.2021
Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka
Tradycyjna owsianka ci się przejadła? Spróbuj naszej propozycji na śniadanie z dynią, rozgrzewającymi przyprawami, orzechami, granatem, syropem z daktyli i skórką z limonki. Takie połączenie składników świetnie równoważy smaki, a całość syci na długie godziny.
Dynia wcale nie jest warzywem, a owocem. Świetnie odnajduje się zarówno w propozycjach kulinarnych na słodko, jak i wytrawnych. Jest niskokaloryczna, świetnie nadaje się dla osób będących na diecie. Poza tym syci, więc jedząc ją, nie mamy poczucia, że zaraz będziemy znowu głodni. Po upieczeniu staje się jeszcze słodsza, dlatego warto przygotowywać z niej puree, którego później można użyć do ciasta, naleśników, dżemu czy owsianki. Dynia zawiera sporo witamin z grupy C, PP i B. Oprócz tego jest bogata w takie pierwiastki jak wapń, potas, magnez czy miedź, obniża poziom cholesterolu, ma dobry wpływ na nerki i wątrobę.
Oto dyniowa owsianka na dobry początek dnia!
Zimowa owsianka z dynią
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Składniki:
– 6 łyżek płatków owsianych (można zastąpić płatkami jaglanymi albo gryczanymi)
– pół szklanki mleczka kokosowego
– 4 łyżki puree z dyni*
– szczypta soli
– pół łyżeczki cynamonu
– szczypta gałki muszkatołowej
– szczypta mielonego imbiru
– łyżka posiekanych orzechów
– łyżka ziarenek granatu
– łyżka syropu z daktyli (ewentualnie miodu, syropu z agawy albo klonowego)
– 1/3 łyżeczki startej skórki z limonki
Przygotowanie:
Do garnka wrzuć płatki owsiane, zalej mleczkiem i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, dodaj sól, cynamon, gałkę i imbir. Mieszaj, aż płatki napęcznieją. Dodaj puree z dyni. Połącz składniki i znowu doprowadź do wrzenia. Owsiankę podawaj z granatem, startą skórką, orzechami i syropem.
*Aby przygotować puree z dyni, pokrój ją w kostkę, ułóż w naczyniu żaroodpornym, skrop olejem rzepakowym i piecz w temperaturze 180 stopni, aż dynia będzie zupełnie miękka. Mieszaj co jakiś czas, aby równomiernie się upiekła. Kiedy będzie gotowa, odstaw do wystygnięcia. Przełóż dynię do miski i za pomocą blendera ręcznego zmiksuj na gładką konsystencję (można też użyć blendera kielichowego albo przygotować puree za pomocą widelca, rozcierając dynię). Puree z dyni przechowuj w zamkniętym pojemniku w lodówce. Można je też zamrozić.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020