Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią
Tradycyjna owsianka ci się przejadła? Spróbuj naszej propozycji na śniadanie z dynią, rozgrzewającymi przyprawami, orzechami, granatem, syropem z daktyli i skórką z limonki. Takie połączenie składników świetnie równoważy smaki, a całość syci na długie godziny.
Dynia wcale nie jest warzywem, a owocem. Świetnie odnajduje się zarówno w propozycjach kulinarnych na słodko, jak i wytrawnych. Jest niskokaloryczna, świetnie nadaje się dla osób będących na diecie. Poza tym syci, więc jedząc ją, nie mamy poczucia, że zaraz będziemy znowu głodni. Po upieczeniu staje się jeszcze słodsza, dlatego warto przygotowywać z niej puree, którego później można użyć do ciasta, naleśników, dżemu czy owsianki. Dynia zawiera sporo witamin z grupy C, PP i B. Oprócz tego jest bogata w takie pierwiastki jak wapń, potas, magnez czy miedź, obniża poziom cholesterolu, ma dobry wpływ na nerki i wątrobę.
Oto dyniowa owsianka na dobry początek dnia!
Zimowa owsianka z dynią
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Składniki:
– 6 łyżek płatków owsianych (można zastąpić płatkami jaglanymi albo gryczanymi)
– pół szklanki mleczka kokosowego
– 4 łyżki puree z dyni*
– szczypta soli
– pół łyżeczki cynamonu
– szczypta gałki muszkatołowej
– szczypta mielonego imbiru
– łyżka posiekanych orzechów
– łyżka ziarenek granatu
– łyżka syropu z daktyli (ewentualnie miodu, syropu z agawy albo klonowego)
– 1/3 łyżeczki startej skórki z limonki
Przygotowanie:
Do garnka wrzuć płatki owsiane, zalej mleczkiem i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, dodaj sól, cynamon, gałkę i imbir. Mieszaj, aż płatki napęcznieją. Dodaj puree z dyni. Połącz składniki i znowu doprowadź do wrzenia. Owsiankę podawaj z granatem, startą skórką, orzechami i syropem.
*Aby przygotować puree z dyni, pokrój ją w kostkę, ułóż w naczyniu żaroodpornym, skrop olejem rzepakowym i piecz w temperaturze 180 stopni, aż dynia będzie zupełnie miękka. Mieszaj co jakiś czas, aby równomiernie się upiekła. Kiedy będzie gotowa, odstaw do wystygnięcia. Przełóż dynię do miski i za pomocą blendera ręcznego zmiksuj na gładką konsystencję (można też użyć blendera kielichowego albo przygotować puree za pomocą widelca, rozcierając dynię). Puree z dyni przechowuj w zamkniętym pojemniku w lodówce. Można je też zamrozić.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
„Nie” dla parówek i croissantów na śniadanie. Czego jeszcze nie warto jeść na czczo?
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Dynia – warzywo idealne na jesień. Co można z niej przyrządzić?
się ten artykuł?