3 min.
28.06.2022
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
27.06.2022
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
26.06.2022
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
26.06.2022
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
25.06.2022
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!
Tradycyjna owsianka ci się przejadła? Spróbuj naszej propozycji na śniadanie z dynią, rozgrzewającymi przyprawami, orzechami, granatem, syropem z daktyli i skórką z limonki. Takie połączenie składników świetnie równoważy smaki, a całość syci na długie godziny.
Dynia wcale nie jest warzywem, a owocem. Świetnie odnajduje się zarówno w propozycjach kulinarnych na słodko, jak i wytrawnych. Jest niskokaloryczna, świetnie nadaje się dla osób będących na diecie. Poza tym syci, więc jedząc ją, nie mamy poczucia, że zaraz będziemy znowu głodni. Po upieczeniu staje się jeszcze słodsza, dlatego warto przygotowywać z niej puree, którego później można użyć do ciasta, naleśników, dżemu czy owsianki. Dynia zawiera sporo witamin z grupy C, PP i B. Oprócz tego jest bogata w takie pierwiastki jak wapń, potas, magnez czy miedź, obniża poziom cholesterolu, ma dobry wpływ na nerki i wątrobę.
Oto dyniowa owsianka na dobry początek dnia!
Zimowa owsianka z dynią
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Składniki:
– 6 łyżek płatków owsianych (można zastąpić płatkami jaglanymi albo gryczanymi)
– pół szklanki mleczka kokosowego
– 4 łyżki puree z dyni*
– szczypta soli
– pół łyżeczki cynamonu
– szczypta gałki muszkatołowej
– szczypta mielonego imbiru
– łyżka posiekanych orzechów
– łyżka ziarenek granatu
– łyżka syropu z daktyli (ewentualnie miodu, syropu z agawy albo klonowego)
– 1/3 łyżeczki startej skórki z limonki
Przygotowanie:
Do garnka wrzuć płatki owsiane, zalej mleczkiem i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, dodaj sól, cynamon, gałkę i imbir. Mieszaj, aż płatki napęcznieją. Dodaj puree z dyni. Połącz składniki i znowu doprowadź do wrzenia. Owsiankę podawaj z granatem, startą skórką, orzechami i syropem.
*Aby przygotować puree z dyni, pokrój ją w kostkę, ułóż w naczyniu żaroodpornym, skrop olejem rzepakowym i piecz w temperaturze 180 stopni, aż dynia będzie zupełnie miękka. Mieszaj co jakiś czas, aby równomiernie się upiekła. Kiedy będzie gotowa, odstaw do wystygnięcia. Przełóż dynię do miski i za pomocą blendera ręcznego zmiksuj na gładką konsystencję (można też użyć blendera kielichowego albo przygotować puree za pomocą widelca, rozcierając dynię). Puree z dyni przechowuj w zamkniętym pojemniku w lodówce. Można je też zamrozić.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Podeślij koleżance!
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022