Przejdź do treści

Poncz jabłkowy z ziołami na trawienie

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kubek termiczny
Zwróć uwagę na oznaczenia plastikowych opakowań. Niektóre mogą wydzielać toksyny!
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
bananowe ciasteczka owsiane
Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie
miód
5 najlepszych zamienników cukru
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Pierogi, ryby, bakalie, słodkości… W czasie świąt warto nieco pomóc układowi trawiennemu, który wykonuje często pracę na zwiększonych obrotach. Jak? Pysznym jabłkowym ponczem!

Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej. Warto zatem już zacząć myśleć, co przygotować. My proponujemy przepis, który może pomóc naszej zmęczonej wątrobie.

Zamiast poobiedniej herbatki ziołowej czy podanego z obiadem kompotu sugerujemy połączyć trochę oba te napoje i zamienić w odświętny i bardzo specjalny poncz jabłkowy, który przyniesie ulgę dla żołądka i pomoże w trawieniu.

Zawarliśmy w nim kilka bardzo wartościowych ziół i przypraw, które znane są z tego typu właściwości: mięta i melisa działają rozkurczowo i pobudzają wydzielanie soku żołądkowego. Osłaniające i przeciwzapalne cechy szałwii przynoszą ulgę wątrobie i wrażliwym żołądkom.

Anyż gwiaździsty oraz cynamon stanowią doskonałe remedium na przejedzenie i wzdęcia.

Domowa przyprawa korzenna

Jałowiec pobudza nasze jelita do pracy i przynosi wytchnienie drogom żółciowym.

A wszystko to w doborowym towarzystwie krzepiącego imbiru, odkwaszającej organizm cytryny oraz głównego akcentu smakowego i oczywiście też protrawiennego, który zawdzięczamy naszym cennym jabłkom.

Cała mieszanka sprawia, że doskwierające nam często świąteczne przejedzenie będzie na pewno bardziej znośne.

Poncz jabłkowy na trawienie

Zdjęcie: Agata Deja

Poncz jabłkowy na trawienie – składniki (na ok. 1 l)

  • 500 ml soku jabłkowego 100% (najlepiej świeżo wyciskanego lub gotowego, niefiltrowanego, tłoczonego, bez dodatków),
  • 2 łyżeczki suszonej mięty,
  • 1/2 łyżeczki suszonej szałwii lub kilka listków świeżej,
  • 1/2 łyżeczki suszonej melisy lub kilka listków świeżej,
  • 5 goździków,
  • 1 gwiazdka anyżu,
  • 1 rozgnieciona jagoda jałowca,
  • 1 laska cynamonu lub 2 szczypty mielonego cynamonu,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 0,5-cm kostka świeżego imbiru,
  • garść świeżej mięty i kilka plasterków cytryny, do podania,
  • kilka pieczonych jabłek, do podania (opcjonalnie).

Poncz jabłkowy na trawienie – przygotowanie

Wsypujemy zioła i przyprawy do rondelka, zalewamy dwiema szklankami wrzątku, zakrywamy i delikatnie podgrzewamy, bez zagotowywania, przez 10-15 minut. Po tym czasie zakryty rondelek odstawiamy na min. 30 minut, a najlepiej na kilka godzin. Schłodzony najlepiej włożyć do lodówki na całą noc.

Ocet jabłkowy / istockphoto.com

W międzyczasie pieczemy jabłka, jeśli zamierzamy je dodać. Umyte umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i wkładamy na 20-30 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C.

Przygotowujemy resztę składników. Ziołowy wywar odcedzamy i wlewamy do misy lub dzbanka, w którym zamierzamy go podać. Z odcedzonych ziół wyciągamy gwiazdkę anyżu i laskę cynamonu i również dodajemy do misy/dzbanka. Dolewamy sok jabłkowy oraz sok z cytryny; dorzucamy starty imbir, świeże listki mięty i plasterki cytryny, mieszamy dokładnie, a na końcu dokładamy pieczone jabłka.

Serwujemy na ciepło lub na zimno z lodem lub bez, przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Agata Deja: fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak pasteryzować świąteczne dania? / iStock

Jak pasteryzować świąteczne dania? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

gotująca kobieta

Cukrzyca w trybie świąt – jak to przetrwać? Mamy kilka wskazówek

5 przysmaków, którymi możesz się objadać w święta

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Dieta matki karmiącej w święta Bożego Narodzenia. Co może, a czego nie powinna jeść kobieta karmiąca piersią? / Getty Images

Dieta matki karmiącej w święta Bożego Narodzenia. Co może, a czego nie powinna jeść kobieta karmiąca piersią?

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

bieganie

Pierogi kontra biegi

Kutia od A do Z. Pełna zdrowia słodycz, na którą czekamy przez cały rok!

Zioła na nerki – jakie wybrać i na jakie schorzenia pomogą

Świąteczne potrawy - co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Świąteczne potrawy – co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

cynamon

5 powodów, by pokochać cynamon

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

śwęta

10 patentów na zdrowe święta. Wypróbuj i zapomnij o dodatkowych kilogramach!

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

kutia

Odchudzone wersje wigilijnych potraw. Wypróbuj 6 przepisów

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Pasztet warzywny ze słonecznikiem, wokół niego czosnek, pomidory i ogórki kiszone

Wegetariańskie pasztety warzywne na święta – mamy trzy pyszne propozycje!

7 zdrowotnych właściwości imbiru

Wegańskie potrawy wigiljne

Wegańskie potrawy wigilijne. Mamy dla ciebie kilka inspiracji

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

bakalie

Kupujesz bakalie? Zobacz, czym się kierować, żeby były zdrowe i bez chemii

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów