3 min.
18.05.2022
Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki
18.05.2022
„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić
16.05.2022
Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!
14.05.2022
Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!
14.05.2022
Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli
Pierogi, ryby, bakalie, słodkości… W czasie świąt warto nieco pomóc układowi trawiennemu, który wykonuje często pracę na zwiększonych obrotach. Jak? Pysznym jabłkowym ponczem!
Spis treści
Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej. Warto zatem już zacząć myśleć, co przygotować. My proponujemy przepis, który może pomóc naszej zmęczonej wątrobie.
Zamiast poobiedniej herbatki ziołowej czy podanego z obiadem kompotu sugerujemy połączyć trochę oba te napoje i zamienić w odświętny i bardzo specjalny poncz jabłkowy, który przyniesie ulgę dla żołądka i pomoże w trawieniu.
Zawarliśmy w nim kilka bardzo wartościowych ziół i przypraw, które znane są z tego typu właściwości: mięta i melisa działają rozkurczowo i pobudzają wydzielanie soku żołądkowego. Osłaniające i przeciwzapalne cechy szałwii przynoszą ulgę wątrobie i wrażliwym żołądkom.
Anyż gwiaździsty oraz cynamon stanowią doskonałe remedium na przejedzenie i wzdęcia.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Jałowiec pobudza nasze jelita do pracy i przynosi wytchnienie drogom żółciowym.
A wszystko to w doborowym towarzystwie krzepiącego imbiru, odkwaszającej organizm cytryny oraz głównego akcentu smakowego i oczywiście też protrawiennego, który zawdzięczamy naszym cennym jabłkom.
Cała mieszanka sprawia, że doskwierające nam często świąteczne przejedzenie będzie na pewno bardziej znośne.
Poncz jabłkowy na trawienie
Poncz jabłkowy na trawienie – składniki (na ok. 1 l)
- 500 ml soku jabłkowego 100 proc. (najlepiej świeżo wyciskanego lub gotowego, niefiltrowanego, tłoczonego, bez dodatków),
- 2 łyżeczki suszonej mięty,
- 1/2 łyżeczki suszonej szałwii lub kilka listków świeżej,
- 1/2 łyżeczki suszonej melisy lub kilka listków świeżej,
- 5 goździków,
- 1 gwiazdka anyżu,
- 1 rozgnieciona jagoda jałowca,
- 1 laska cynamonu lub 2 szczypty mielonego cynamonu,
- sok z 1/2 cytryny,
- 0,5 cm kostka świeżego imbiru,
- garść świeżej mięty i kilka plasterków cytryny, do podania,
- kilka pieczonych jabłek, do podania (opcjonalnie).
Poncz jabłkowy na trawienie – przygotowanie
Wsypujemy zioła i przyprawy do rondelka, zalewamy dwiema szklankami wrzątku, zakrywamy i delikatnie podgrzewamy, bez zagotowywania, przez 10-15 minut. Po tym czasie zakryty rondelek odstawiamy na min. 30 minut, a najlepiej na kilka godzin. Schłodzony najlepiej włożyć do lodówki na całą noc.
W międzyczasie pieczemy jabłka, jeśli zamierzamy je dodać. Umyte umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i wkładamy na 20-30 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C.
Przygotowujemy resztę składników. Ziołowy wywar odcedzamy i wlewamy do misy lub dzbanka, w którym zamierzamy go podać. Z odcedzonych ziół wyciągamy gwiazdkę anyżu i laskę cynamonu i również dodajemy do misy/dzbanka. Dolewamy sok jabłkowy oraz sok z cytryny; dorzucamy starty imbir, świeże listki mięty i plasterki cytryny, mieszamy dokładnie, a na końcu dokładamy pieczone jabłka.
Serwujemy na ciepło lub na zimno z lodem lub bez, przechowujemy w lodówce do 3 dni.
Agata Deja: fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.
Poleć ten przepis znajomym
Zobacz także
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022
„Może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu otyłości i insulinooporności”. O brązowej tkance tłuszczowej, którą warto mieć, mówi dr Iwona Boniecka

03.04.2022