Przejdź do treści

Poncz jabłkowy z ziołami na trawienie

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Pierogi, ryby, bakalie, słodkości… W czasie świąt warto nieco pomóc układowi trawiennemu, który wykonuje często pracę na zwiększonych obrotach. Jak? Pysznym jabłkowym ponczem!

Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej. Warto zatem już zacząć myśleć, co przygotować. My proponujemy przepis, który może pomóc naszej zmęczonej wątrobie.

Zamiast poobiedniej herbatki ziołowej czy podanego z obiadem kompotu sugerujemy połączyć trochę oba te napoje i zamienić w odświętny i bardzo specjalny poncz jabłkowy, który przyniesie ulgę dla żołądka i pomoże w trawieniu.

Zawarliśmy w nim kilka bardzo wartościowych ziół i przypraw, które znane są z tego typu właściwości: mięta i melisa działają rozkurczowo i pobudzają wydzielanie soku żołądkowego. Osłaniające i przeciwzapalne cechy szałwii przynoszą ulgę wątrobie i wrażliwym żołądkom.

Anyż gwiaździsty oraz cynamon stanowią doskonałe remedium na przejedzenie i wzdęcia.

Domowa przyprawa korzenna

Jałowiec pobudza nasze jelita do pracy i przynosi wytchnienie drogom żółciowym.

A wszystko to w doborowym towarzystwie krzepiącego imbiru, odkwaszającej organizm cytryny oraz głównego akcentu smakowego i oczywiście też protrawiennego, który zawdzięczamy naszym cennym jabłkom.

Cała mieszanka sprawia, że doskwierające nam często świąteczne przejedzenie będzie na pewno bardziej znośne.

Poncz jabłkowy na trawienie

Poncz jabłkowy na trawienie – składniki (na ok. 1 l)

  • 500 ml soku jabłkowego 100 proc. (najlepiej świeżo wyciskanego lub gotowego, niefiltrowanego, tłoczonego, bez dodatków),
  • 2 łyżeczki suszonej mięty,
  • 1/2 łyżeczki suszonej szałwii lub kilka listków świeżej,
  • 1/2 łyżeczki suszonej melisy lub kilka listków świeżej,
  • 5 goździków,
  • 1 gwiazdka anyżu,
  • 1 rozgnieciona jagoda jałowca,
  • 1 laska cynamonu lub 2 szczypty mielonego cynamonu,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 0,5 cm kostka świeżego imbiru,
  • garść świeżej mięty i kilka plasterków cytryny, do podania,
  • kilka pieczonych jabłek, do podania (opcjonalnie).

Poncz jabłkowy na trawienie – przygotowanie

Wsypujemy zioła i przyprawy do rondelka, zalewamy dwiema szklankami wrzątku, zakrywamy i delikatnie podgrzewamy, bez zagotowywania, przez 10-15 minut. Po tym czasie zakryty rondelek odstawiamy na min. 30 minut, a najlepiej na kilka godzin. Schłodzony najlepiej włożyć do lodówki na całą noc.

Ocet jabłkowy / istockphoto.com

W międzyczasie pieczemy jabłka, jeśli zamierzamy je dodać. Umyte umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i wkładamy na 20-30 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C.

Przygotowujemy resztę składników. Ziołowy wywar odcedzamy i wlewamy do misy lub dzbanka, w którym zamierzamy go podać. Z odcedzonych ziół wyciągamy gwiazdkę anyżu i laskę cynamonu i również dodajemy do misy/dzbanka. Dolewamy sok jabłkowy oraz sok z cytryny; dorzucamy starty imbir, świeże listki mięty i plasterki cytryny, mieszamy dokładnie, a na końcu dokładamy pieczone jabłka.

Serwujemy na ciepło lub na zimno z lodem lub bez, przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Agata Deja: fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jakie właściwości i zastosowanie ma hyzop lekarski? Jak i kiedy go wykorzystywać?

Zioła na cholesterol – najlepsze zioła na obniżenie cholesterolu. Lista jest długa!

Miłek wiosenny – wsparcie dla niewydolnego serca i zastojów moczu

Zioła, których nie może zabraknąć w żadnej kuchni

Zioła, których nie powinno zabraknąć w twojej kuchni

Bobrek trójlistkowy – właściwości, zastosowanie, przepis na napar

Nostrzyk biały i żółty – właściwości, działanie, skutki uboczne 

Kopytnik pospolity – właściwości, wskazania, zastosowanie, przepis na dania z górskim pieprzem

Bylica – rodzaje, właściwości, zastosowanie, przepis

Macierzanka – właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

10 dietetycznych mitów, w które nie warto wierzyć. Wśród nich jest ten o czekoladzie

Zioła na cukrzycę – jakie są naturalne metody wspomagające leczenie cukrzycy?

Kwas Bołotowa – mikstura szarlatana czy suplement geniusza?

Glistnik (jaskółcze ziele) – jak wygląda, właściwości, zastosowanie

5 przysmaków, którymi możesz się objadać w święta

cynamon

5 powodów, by pokochać cynamon

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

świąteczne ciasteczka

Świąteczne zasady na mniejsze zło. Jak jeść, by się nie przejeść?

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Jak przetrwać święta, mając insulinooporność lub będąc na diecie? Lekarka Weronika Błaszczyk ma kilka rad / istock

Jak przetrwać święta, mając insulinooporność lub będąc na diecie? Lekarka Weronika Błaszczyk ma kilka rad

Ciasto bezglutenowe na święta – pomysły i przepisy na ciasta bez mąki

Wegańskie potrawy wigiljne

Wegańskie potrawy wigilijne. Mamy dla ciebie kilka inspiracji

Kuchnia kurpiowska. Poznaj przepisy na tradycyjne fafernuchy, nowe latko czy byśki / istock

Kuchnia kurpiowska. Poznaj przepisy na tradycyjne fafernuchy, nowe latko czy byśki

Kutia od A do Z. Pełna zdrowia słodycz, na którą czekamy przez cały rok!

Dziennikarki Hello Zdrowie zdradzają sekretne przepisy bożonarodzeniowe swoich babć. Za każdym kryje się niezwykła historia!