Zupa cebulowa to zimowy hit. Rozgrzej się jedną w wybranych przez nas wersji!
![zupa w słoiku na białym stole](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2014/02/zupa-cebulowa-1140x757.jpg)
się ten artykuł?
Może być słodka, ostra, kremowa… Zupa cebulowa to zimowy hit. Dziś proponujemy wam trzy nowe wersje – spróbujcie tej z białym winem, skórką z cytryny lub z cynamonem, jabłkiem i mlekiem migdałowym.
Często doprowadza do łez, rozbierana warstwa po warstwie. Mocno bordowa, żółta i zielona o obłych lub wręcz smukłych kształtach. Szanowna cebula, sprzymierzeniec cukrzyków, zasmarkanych i sercowców. Działa szybko, bezboleśnie i co najważniejsze ‒ naturalnie. Sprawdza się przy bólach klatki piersiowej czy infekcjach górnych dróg oddechowych, rozrzedzając gęstą wydzielinę zalegającą w zatokach, oskrzelach i płucach. Wspiera trawienie, działa też lekko napotnie i pobudza diurezę (wydzielanie moczu), sprzyjając usuwaniu toksyn z organizmu. Jest antybiotykiem, działa przeciwgrzybiczo i dodatkowo obniża poziom cukru we krwi przez zawarty w niej fitohormon ‒ glukokininę. W cebuli zgodnie zamieszkują między innymi: witaminy (A, B, E i C), kwas foliowy, wapń, potas, chrom, magnez i żelazo.
Wystarczy argumentów, by zupa cebulowa wkradła się na stałe w wasze menu?
Mam dla was trzy propozycje: zupa cebulowa z białym winem, zupa cebulowa ze skórką cytryny i – dla koneserów nietypowych smaków – w wersji z cynamonem, jabłkiem i mlekiem migdałowym. Wszystkie zdrowe i pyszne. Zabieramy się do gotowania ‒ po prostu cebulowe love!
Zupa cebulowa z białym winem
Składniki:
– 6‒7 cebul
– 2 ząbki czosnku
– szczypta cząbru
– szczypta lubczyku
– łyżka majeranku
– 1/2 łyżeczki różowej soli
– filiżanka białego wina
– szczypta kozieradki
– łyżka klarowanego masła
– świeżo mielony kolorowy pieprz
– woda
Cebulę obieram i kroję na talarki. To samo robię z czosnkiem. Wrzucam do suchego garnka nastawionego na niewielki ogień i dodaję po kolei składniki (oprócz wody), ciągle mieszając. Nakrywam pokrywką i duszę przez 15‒20 minut. Po tym czasie dolewam wody i gotuję przez kolejne 15‒20 minut. Podaję ze świeżym majerankiem.
Zupa cebulowa – kremowa ze skórką cytryny
Składniki:
– 5 czerwonych cebuli
– 3 ząbki czosnku
– lubczyk, kozieradka, oregano – po szczypcie
– szczypta czarnego pieprzu
– duża szczypta różowej soli
– utarta skórka z małej cytryny
– szczypta kozieradki
– 2 ziemniaki
– łyżka oleju kokosowego
– szczypta imbiru
– woda
Zupę gotuję w podobny sposób co poprzednią wersję. Na samym końcu dodaję wodę i po około 20 minutach blenduję dokładnie. Podaję udekorowaną kawałkiem cytryny.
Zupa cebulowa z cynamonem, jabłkiem i mlekiem migdałowym
![Zupa cebulowa to zimowy hit. Rozgrzej się jedną w wybranych przez nas wersji! – zdjęcie numer 3 zupa cebulowa w brązowej misce](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2014/02/istock-811353228-850x567.jpg)
źródło: iStock
Składniki:
– cynamon, kardamon – szczypta
– 3 cebule
– odrobina różowej soli
– kilka kropli soku z pomarańczy
– utarta skórka z kawałka pomarańczy
– 2 jabłka
– łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego
– szklanka mleka migdałowego
Cebule obieram, kroję na niewielkie kawałki, wrzucam do suchego garnka i dodaję po kolei następne składniki, ciągle mieszając. Jabłka bez skórki, też pokrojone, wrzucam i całość duszę z dodatkiem masła lub oleju przez mniej więcej 20 minut. Na końcu dodaję mleko i gotuję przez chwilę.
Jest to wersja „deserowa”. Można ją zblendować lub podać z dodatkiem ryżu i mięty.
Maia Sobczak – dietetyczka holistyczna, wegetarianka. Uwodzi pięknym, zdrowym i smacznym jedzeniem oraz świadomym podejściem do życia. Ćwiczy jogę, kocha zwierzęta, segreguje śmieci i uważnie obserwuje rzeczywistość.
Polecamy
![Na zdjęciu Lidia Bawolska, autorka książki "Kuchnia pełna warzyw"](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/01/lidia-3-kopia-850x515.jpg)
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/idealne-jajko-w-koszulce-przepis-850x567.jpg)
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
![Michał Korkosz "Rozkoszny"](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2023/11/premiera-ksiazki-michala-korkosza-rozkosznego-hello-zdrowie-fot-kuba-celej-850x567.jpg)
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2019/08/adobestock_420334976-kopia-850x425.jpg)