Przejdź do treści

Zupa kalafiorowa z kokosową nutą. Inne podejście do polskiego klasyka

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta
Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”
Babka jajowata – właściwości i zastosowanie byliny
Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie
Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa

Pewnie pomyślisz, że zupa kalafiorowa to nic specjalnego – każdy ją zna. Błąd! Jeśli przygotujesz ją z dodatkiem kokosa, użyjesz imbiru i kurkumy, a podasz z płatkami kokosa i kiełkami – jej smak zaskoczy cię na pewno. Będzie po wegańsku i zdrowo!

Kalafior – król naszego przepisu – zawiera mnóstwo cennych wartości odżywczych. Warto go jeść ze względu na działanie przeciwnowotworowe. Poleca się go również osobom cierpiącym na wrzody oraz reumatoidalne zapalenie stawów. Warzywo to ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że doskonale nadaje się dla cukrzyków i osób będących na diecie. Kalafior jest też bogaty w witaminę C, A, E, K i kwas foliowy. Zawiera także wapń, magnez, żelazo, potas oraz cynk.

Awokado - jego właściwości działają zarówno na ciało, jak i umysł.

Zupa kalafiorowa to polski klasyk. Proponujemy jednak przygotować ją z kokosowym twistem!

Zupa kalafiorowa z kokosową nutą – składniki:

– 1 średniej wielkości kalafior
– 1 duża cebula
– 2 łodygi selera
-2 cm świeżego imbiru
– 2 cm papryczki chilli
– 3-4 ząbki czosnku
– jedna puszka mleczka kokosowego
– 200 ml wody kokosowej
– półtorej łyżki zmielonej kurkumy
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– skórka starta z połowy pomarańczy
– sól i pieprz do smaku
– ulubione kiełki do dekoracji
– płatki kokosa do dekoracji
– olej kokosowy do smażenia

Zupa kalafiorowa z kokosową nutą – przygotowanie:

Cebulę, czosnek, selera, papryczkę chilli i 3/4 kalafiora pokrój w nieregularne kawałki.

zupa_kalafiorowa-przepis

Zdjęcie: masz.talerz

W garnku rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć pokrojone warzywa. Podsmaż przez chwilę i dodaj starty na tarce imbir oraz kurkumę, porządną szczyptę soli, skórkę z pomarańczy, pieprz i paprykę. Smaż, mieszając, przez mniej więcej 5 minut. Dolej mleczko i wodę kokosową.

przepis-na-zupe-kalafiorowa

Zdjęcie: masz.talerz

Warzywa powinny znajdować się pod płynem – jeśli tak nie jest, dolej zwykłej wody. Gotuj, aż kalafior będzie zupełnie miękki. Zmiksuj i dopraw solą oraz pieprzem. Resztę kalafiora pokrój w niewielkie kawałki. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju kokosowego. Dodaj kalafior, szczyptę soli i pieprzu. Smaż, aż się zarumieni. Zdejmij z patelni. Zupę podawaj z kiełkami, płatkami kokosa i smażonym kalafiorem.

zupa-kalafiorowa-przepis

Zdjęcie: masz.talerz

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Boczniaki – co to za grzyby, wartości odżywcze i przepisy

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol