Przejdź do treści

5 prostych patentów na poprawę trawienia

Dziewczyna nakłada jedzenie
zdjęcie: unsplash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości
Napój, sok czy nektar – co jest zdrowsze?
5 produktów, które pomogą przetrwać upały
Chia fresca - lemoniada z nasionami chia
Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!
Surimi – powstawanie, skład, właściwości i przepisy

Jeśli po posiłku, nawet lekkostrawnym, boli cię brzuch, masz poczucie przepełnienia, wzdęcia i inne „atrakcje” – pora zadbać o przewód pokarmowy. Sprawdź 5 prostych patentów na to, by proces trawienia odbywał się szybciej i sprawniej.

Oczywiście najlepiej by było zawsze odżywiać się zdrowo, nie przejadać się i wybierać produkty, które po prostu nie szkodzą. Nie za tłuste, niezbyt ciężkostrawne, nieprzetworzone. Proste, prawda? Nie zawsze. Ciasta z kremem na imieninach u cioci, suto zastawiony stół na przyjęciu świątecznym – choć później niestrawność masz jak w banku, to czasem pokusie trudno się oprzeć. Co zrobić, by wspomóc swój układ pokarmowy?

Jedz powoli i przeżuwaj

Trawienie zaczyna się już w jamie ustnej. By odpowiednio przygotować kęs pokarmu do dalszego trawienia w przewodzie pokarmowym, trzeba jedzenie dokładnie przeżuć. Ideałem byłoby przeżuwać każdy kęs pokarmu 20, a nawet 30 razy. Następny wziąć do ust dopiero wtedy, gdy poprzedni jest całkowicie przeżuty i połknięty. Policz, ile razy przeżuwasz. Jeśli daleko ci do ideału, spróbuj żuć przynajmniej 10 razy. Efekt? Pokarm trafia do żołądka dobrze rozdrobniony i już częściowo nadtrawiony, a to znaczy, że szybciej go strawisz. Poza tym im dłużej przeżuwasz, tym mniej połykasz z jedzeniem powietrza. A to znacznie zmniejsza uczucie wzdęcia nawet po ciężkim jedzeniu. Dodatkowy plus jest taki, że prawdopodobnie mniej zjesz. Szybkie jedzenie zaburza pracę ośrodka sytości w mózgu. Wtedy zanim otrzyma on sygnał, że już się najadłeś, zdążysz zjeść o wiele za dużo.

Pij zioła

Napary ziołowe są często jednymi z najskuteczniejszych sposobów walki z przejedzeniem i niestrawnością. Ulgę przyniesie wypicie herbatki z mięty pieprzowej. Olejek mentolowy w niej zawarty pomaga uregulować ruchy jelit, wspomaga wydzielanie soków trawiennych i bardzo silnie pobudza trawienie. W przejedzeniu, uczuciu ciężkości po posiłku i wzdęciach pomocna okaże się także herbatka z kopru włoskiego. Kolejny to rumianek, który pomoże przy bólu brzucha dzięki temu, że ma działanie rozkurczowe – powoduje rozluźnienie mięśni gładkich błony żołądka i jelit. Równie skutecznie łagodzi bóle brzucha lukrecja. Jednak ze względu na liczne przeciwwskazania (m.in. ciąża, nadciśnienie, niewydolność nerek, choroby wątroby) i interakcję z lekami nie powinieneś po nią sięgać bez konsultacji lekarza.

Doprawiaj

Gdy układ pokarmowy wysyła ci sygnały, że przegiąłeś, z pomocą przyjdą zioła i przyprawy, które prawdopodobnie znajdziesz we własnej kuchni. Bazylia, rozmaryn, goździki, majeranek, kminek czy imbir to jedne z wielu, których działanie przyniesie ci ulgę.

Bazylia zawiera antybakteryjny eugenol, który przeciwdziała skurczom brzucha oraz nudnościom, poprawia trawienie i zapobiega wzdęciom. Możesz nią doprawiać dania, a gdy przesadzisz z jedzeniem, po prostu zjeść kilka listków świeżej.

Rozmaryn stymuluje wydzielanie żółci oraz soków żołądkowych, dzięki czemu ułatwia trawienie. Goździki przyniosą ulgę przy niestrawności, bo wspomagają wydzielanie kwasu solnego i poprawiają ruchy jelit. Majeranek natomiast zmniejsza skurcze żołądka, pobudza też wydzielanie soków żołądkowych i działa przeciw wzdęciom. Skurcze żołądka i wzdęcia łagodzi także kminek. Gdy cierpisz na mdłości, wzdęcia czy zgagę – sięgnij po imbir. Przy niestrawności możesz kawałek imbiru obrać i dodać do ciepłej wody (np. z cytryną).

Postaw na ruch

Po obfitym posiłku lepszy od wylegiwania się na kanapie jest spacer. Kiedy się objesz i zaraz potem położysz, wcale nie zmniejszysz dolegliwości. Wręcz przeciwnie. Nadkwasota, zgaga prawdopodobnie się nasilą. Tak samo ze wzdęciami. Po posiłku lepiej zrobi spacer. Z intensywnym wysiłkiem musisz się jednak wstrzymać minimum 2 godziny.

Najlepiej uprawiać sport regularnie, bo to wpływa na pracę jelit. Osoby, które są aktywne fizycznie, rzadziej cierpią na wzdęcia i zaparcia. A to dlatego, że ćwiczenia nasilają ruchy jelit. Ponadto badania dowodzą, że osoby aktywne fizycznie mają większą różnorodność bakterii w jelitach niż osoby, które sportu nie uprawiają.

Jedz kiszonki i owoce tropikalne

Owoce, zwłaszcza te tropikalne, bogate są w enzymy ułatwiające trawienie. Ananas, dzięki zawartości bromelainy, pomoże trawić białka. Papaina zawarta w owocach papai to substancja aktywująca enzymy pokarmowe.

Kiszonki charakteryzuje to, że są bogate w bakterie kwasu mlekowego. A te usprawniają pracę jelit oraz hamują rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych i gnilnych. Ponadto kiszonki zawierają enzymy i kwasy organiczne, które ułatwiają trawienie.

 

Małgorzata Różańska – dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

Wiosenny pad thai z makaronem z cukinii. Pokochają go nie tylko wegetarianie

Kobieta

Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

Niezdrowe nawyki żywieniowe – te przyzwyczajenia warto wyeliminować

Żelazo dla wegetarian – co jeść, aby nie mieć anemii?

Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Dieta na refluks żołądkowy – zalecenia, czego nie jeść przy refluksie?

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

„Taste & Flavour”, Ryan Riley i Kimberley Duke / Life Kitchen

Książka kucharska dla osób, które straciły smak i węch na skutek COVID-19

Chleb

Kto powinien jeść jasny, a kto ciemny chleb? Wyjaśniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Dieta trzustkowa – przepisy, co można jeść, a co jest niedozwolone?

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Jak różne diety i sposoby odżywiania wpływają na nasze włosy? Trycholożka Anna Mackojć wyjaśnia

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie