Przejdź do treści

5 prostych patentów na poprawę trawienia

Dziewczyna nakłada jedzenie
zdjęcie: unsplash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!
Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność
Co jeść (a czego nie), żeby zasnąć?
Mrożonki – jeść czy nie jeść?

Jeśli po posiłku, nawet lekkostrawnym, boli cię brzuch, masz poczucie przepełnienia, wzdęcia i inne „atrakcje” – pora zadbać o przewód pokarmowy. Sprawdź 5 prostych patentów na to, by proces trawienia odbywał się szybciej i sprawniej.

Oczywiście najlepiej by było zawsze odżywiać się zdrowo, nie przejadać się i wybierać produkty, które po prostu nie szkodzą. Nie za tłuste, niezbyt ciężkostrawne, nieprzetworzone. Proste, prawda? Nie zawsze. Ciasta z kremem na imieninach u cioci, suto zastawiony stół na przyjęciu świątecznym – choć później niestrawność masz jak w banku, to czasem pokusie trudno się oprzeć. Co zrobić, by wspomóc swój układ pokarmowy?

Jedz powoli i przeżuwaj

Trawienie zaczyna się już w jamie ustnej. By odpowiednio przygotować kęs pokarmu do dalszego trawienia w przewodzie pokarmowym, trzeba jedzenie dokładnie przeżuć. Ideałem byłoby przeżuwać każdy kęs pokarmu 20, a nawet 30 razy. Następny wziąć do ust dopiero wtedy, gdy poprzedni jest całkowicie przeżuty i połknięty. Policz, ile razy przeżuwasz. Jeśli daleko ci do ideału, spróbuj żuć przynajmniej 10 razy. Efekt? Pokarm trafia do żołądka dobrze rozdrobniony i już częściowo nadtrawiony, a to znaczy, że szybciej go strawisz. Poza tym im dłużej przeżuwasz, tym mniej połykasz z jedzeniem powietrza. A to znacznie zmniejsza uczucie wzdęcia nawet po ciężkim jedzeniu. Dodatkowy plus jest taki, że prawdopodobnie mniej zjesz. Szybkie jedzenie zaburza pracę ośrodka sytości w mózgu. Wtedy zanim otrzyma on sygnał, że już się najadłeś, zdążysz zjeść o wiele za dużo.

Pij zioła

Napary ziołowe są często jednymi z najskuteczniejszych sposobów walki z przejedzeniem i niestrawnością. Ulgę przyniesie wypicie herbatki z mięty pieprzowej. Olejek mentolowy w niej zawarty pomaga uregulować ruchy jelit, wspomaga wydzielanie soków trawiennych i bardzo silnie pobudza trawienie. W przejedzeniu, uczuciu ciężkości po posiłku i wzdęciach pomocna okaże się także herbatka z kopru włoskiego. Kolejny to rumianek, który pomoże przy bólu brzucha dzięki temu, że ma działanie rozkurczowe – powoduje rozluźnienie mięśni gładkich błony żołądka i jelit. Równie skutecznie łagodzi bóle brzucha lukrecja. Jednak ze względu na liczne przeciwwskazania (m.in. ciąża, nadciśnienie, niewydolność nerek, choroby wątroby) i interakcję z lekami nie powinieneś po nią sięgać bez konsultacji lekarza.

Doprawiaj

Gdy układ pokarmowy wysyła ci sygnały, że przegiąłeś, z pomocą przyjdą zioła i przyprawy, które prawdopodobnie znajdziesz we własnej kuchni. Bazylia, rozmaryn, goździki, majeranek, kminek czy imbir to jedne z wielu, których działanie przyniesie ci ulgę.

Bazylia zawiera antybakteryjny eugenol, który przeciwdziała skurczom brzucha oraz nudnościom, poprawia trawienie i zapobiega wzdęciom. Możesz nią doprawiać dania, a gdy przesadzisz z jedzeniem, po prostu zjeść kilka listków świeżej.

Rozmaryn stymuluje wydzielanie żółci oraz soków żołądkowych, dzięki czemu ułatwia trawienie. Goździki przyniosą ulgę przy niestrawności, bo wspomagają wydzielanie kwasu solnego i poprawiają ruchy jelit. Majeranek natomiast zmniejsza skurcze żołądka, pobudza też wydzielanie soków żołądkowych i działa przeciw wzdęciom. Skurcze żołądka i wzdęcia łagodzi także kminek. Gdy cierpisz na mdłości, wzdęcia czy zgagę – sięgnij po imbir. Przy niestrawności możesz kawałek imbiru obrać i dodać do ciepłej wody (np. z cytryną).

Postaw na ruch

Po obfitym posiłku lepszy od wylegiwania się na kanapie jest spacer. Kiedy się objesz i zaraz potem położysz, wcale nie zmniejszysz dolegliwości. Wręcz przeciwnie. Nadkwasota, zgaga prawdopodobnie się nasilą. Tak samo ze wzdęciami. Po posiłku lepiej zrobi spacer. Z intensywnym wysiłkiem musisz się jednak wstrzymać minimum 2 godziny.

Najlepiej uprawiać sport regularnie, bo to wpływa na pracę jelit. Osoby, które są aktywne fizycznie, rzadziej cierpią na wzdęcia i zaparcia. A to dlatego, że ćwiczenia nasilają ruchy jelit. Ponadto badania dowodzą, że osoby aktywne fizycznie mają większą różnorodność bakterii w jelitach niż osoby, które sportu nie uprawiają.

Jedz kiszonki i owoce tropikalne

Owoce, zwłaszcza te tropikalne, bogate są w enzymy ułatwiające trawienie. Ananas, dzięki zawartości bromelainy, pomoże trawić białka. Papaina zawarta w owocach papai to substancja aktywująca enzymy pokarmowe.

Kiszonki charakteryzuje to, że są bogate w bakterie kwasu mlekowego. A te usprawniają pracę jelit oraz hamują rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych i gnilnych. Ponadto kiszonki zawierają enzymy i kwasy organiczne, które ułatwiają trawienie.

 

Małgorzata Różańska – dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Tapioka – pozyskiwanie, właściwości, zastosowanie

Kawa zbożowa w ciąży i przy karmieniu piersią

Sok z pigwy – syrop, właściwości, zastosowanie

Jesteś ciągle zmęczona? Sprawdź, co warto wprowadzić do swojej diety, żeby odzyskać energię

4 zasady bezpiecznego smażenia. Sprawdź, czy stosujesz je w swojej kuchni!

4 zasady bezpiecznego smażenia. Sprawdź, czy stosujesz je w swojej kuchni!

Unikasz schabowego i alkoholu? Są jeszcze inne rzeczy, na które musisz uważać w trosce o swoją wątrobę

Posiłek w restauracji. Kobieta je

7 nieoczywistych produktów, po których może ci się odbijać

Balon

Masz brzuch jak balon? Sprawdź, jak możesz zapobiec wzdęciom

Batony dyniowe – prosta przekąska idealna na jesień

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Wegetariańskie wspomnienie lata!

Celiakia - co jeść na diecie bezglutenowej?

Celiakia – objawy, badania, dieta. Powikłania choroby trzewnej

Picie kawy z cytryną

Picie kawy z cytryną to same korzyści? Sprawdzamy, jak jest naprawdę

Szybka utrata wagi – o czym może świadczyć nagłe chudnięcie?

„Mniam! Co w brzuchu burczy” Anny Czerwińskiej-Rydel. Przedstawiamy przedpremierowy fragment książki!

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Źródło: iStockPhoto

A Ty, co wiesz o pomidorach? Sylwia Majcher o właściwościach i upodobaniach tych… owoców

Agnieszka Pocztarska

Spożyć „przed” i „po” – czym różnią się te sformułowania na etykietach żywności? Wyjaśnia Agnieszka Pocztarska [WIDEO]

Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?

Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków

Kawa pomaga w trawieniu i w walce z jego zaburzeniami?

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Jagna Niedzielska

Jagna Niedzielska: Ci, którzy mówią, że nie potrafią gotować, po prostu nie potrafią kombinować

Chinina – co to jest, właściwości i skutki uboczne, cena

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

Agata Głyda: Nasze ciało nie jest po to, aby ładnie wyglądało

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

12 przepisów na sałatki wigilijne

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

5 największych kuchennych mitów