Przejdź do treści

Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

3 desery z awokado
Zdjęcie: Marianna | Coutellerie
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Deser z awokado? Dlaczego nie! Każdy ma chwile słabości, które kończą się pucharkiem lodów albo paczką ciastek. Jeśli takich chwil macie sporo, pomyślcie nad zdrową alternatywą. Carpaccio, trufle, pudding – oto 3 pyszne desery z awokado w roli głównej. Skorzystajcie z naszych przepisów.

Deser z awokado

Czekoladowy budyń z awokado jest niezawodny. Powoli wchodzi więc do kanonu tradycyjnych słodkości, po jakie sięgamy, szukając pomysłu na deser, za który organizm nam podziękuje. Świetnie, róbmy to więc jak najczęściej!

Z tego samego owocu możemy ulepić finezyjne czekoladowe trufle, ukręcić orzeźwiający tropikalny pudding z mango i kokosem, a nawet stworzyć jedyne w swoim rodzaju deserowe carpaccio, które sprosta najbardziej wysublimowanym podniebieniom podczas specjalnych okazji.

Podstawą wszelkich działań z awokado jest upewnienie się, że owoce są idealnie dojrzałe. Do deserów najlepsza jest odmiana hass – charakteryzuje się chropowatą, czarną skórką, a jej miąższ jest wyjątkowo kremowy i delikatny. W dojrzałych sztukach z łatwością odchodzi on od skorupki i smakuje wybornie. Do roboty! 

Deser z awokado: trufle czekoladowe z awokado

Zdjęcie: Marianna | Coutellerie

Składniki (ok. 30 trufli w zależności od rozmiaru)

  • 250 g czekolady deserowej (50–60 proc. kakao),
  • 1 awokado,
  • szczypta soli morskiej,
  • 4–5 łyżek kakao.

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej (połamaną na kostki umieszczamy w misce, którą ustawiamy na rondelku z gotującą się wodą; od czasu do czasu mieszamy). Kiedy będzie zupełnie płynna, zdejmujemy z rondelka i lekko studzimy. Awokado kroimy na pół, pozbywamy się pestki i wyciągamy miąższ łyżką.

Przekładamy do naczynia blendera i miksujemy go na gładką pastę ze szczyptą soli. Następnie łyżka po łyżce dodajemy płynną, ale przestudzoną czekoladę. Blendujemy tak długo, aż całość ładnie się połączy. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na całą noc.

Następnego dnia na płaski talerz wysypujemy kakao. Schłodzoną masę nabieramy łyżeczką i w dłoniach formujemy kulki. Każdą obtaczamy dokładnie w kakao. Gotowe! Przechowujemy do 5 dni w lodówce lub mrozimy. Trufle najlepiej smakują w temperaturze pokojowej, ale nawet mocno schłodzone kremowo rozpływają się w ustach.

Deser z awokado: carpaccio z awokado z „solonym karmelem” z daktyli

3 desery z awokado

Składniki (na 4 porcje)

  • 1 szklanka suszonych daktyli,
  • ok. ½ szklanki wrzątku,
  • ½–1 szklanka mleka (może być roślinne),
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub nasiona z 1 laski wanilii,
  • 2/3 łyżeczki soli morskiej,
  • 2 awokado hass,
  • 2 małe kiwi,
  • 4 łyżki migdałów w płatkach,
  • opcjonalnie: suszone lub świeże kwiaty.

Zaczynamy od przygotowania sosu karmelowego. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie przekładamy całość do naczynia blendera i dodajemy ½ szklanki mleka (jeśli używamy roślinnego, warto się upewnić, że ma delikatny, nienachalny smak), wanilię oraz sól morską.

Blendujemy na najwyższych obrotach, stopniowo dodając więcej mleka, aż do uzyskania konsystencji klasycznego karmelu. Miksujemy kilka minut, aby sos był aksamitnie gładki. Dla pewności możemy przelać go do słoiczka przez sitko. Przechowujemy w lodówce do tygodnia.

Aby zrobić carpaccio, przygotowujemy wszystkie składniki: płatki migdałów prażymy na suchej patelni, kiwi obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki, a jeśli używamy kwiatów – czy to suszonych, czy świeżych – dzielimy je na mniejsze płatki. Kiwi układamy na talerzach w półokręgach. W ostatniej chwili przed podaniem dzielimy awokado na pół.

Pozbywamy się pestki i każdą połówkę kroimy w skórce ostrym nożykiem na plasterki najcieniej jak potrafimy (skórki nie naruszamy). Za pomocą łyżki wyciągamy pokrojony miąższ i układamy na przygotowanych wachlarzach z kiwi. Każdą porcję polewamy solonym karmelem, posypujemy migdałami i ewentualnie kwiatami. Smacznego!

Deser z matcha, czyli wegańska galaretka

Deser z awokado: pudding tropikalny z awokado

3 desery z awokado

Składniki (na 4 porcje)

  • 1 dojrzałe mango,
  • 1 awokado,
  • 1 puszka mleczka kokosowego, schłodzona i niewstrząśnięta,
  • 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy,
  • garstka świeżych liści melisy,
  • czereśnie do dekoracji.

Puszkę mleczka kokosowego (schłodzoną i niewstrząśniętą, czyli stojącą spokojnie minimum 12 godzin w lodówce) otwieramy i odlewamy wodę (warto wykorzystać ją do koktajlu czy owsianki). Gęstą białą część przekładamy do blendera. Dodajemy miąższ z awokado oraz z mango, dorzucamy kilka listków świeżej melisy i słodzimy dwiema łyżkami syropu klonowego.

Miksujemy kilka minut, aż pudding będzie gładki i puszysty – o konsystencji prawdziwego budyniu. Próbujemy i w razie potrzeby dodajemy więcej syropu lub odrobinę soku z cytryny. Porcje podajemy mocno schłodzone, udekorowane czereśniami. Smacznego!

 


Marianna –  przyszła historyczka sztuki, kucharka na etacie i w czasie wolnym. Kocha jeść, ale oprócz zawartości talerza interesuje ją to, czego na nim nie widać – autor, historia, przepis, składnik, towarzystwo przy stole. Ma słabość do wszystkiego co francuskie. Wrażeniami dzieli się na blogu, który mógłby nazywać się Sztućce – ale że sprawy mają się tak, nie inaczej – jest Coutellerie. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: