Przejdź do treści

Grzybki shiitake – wartości odżywcze i właściwości

Grzybki shiitake
Grzybki shiitake – wartości odżywcze i właściwości Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze
Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?
Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia
Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

W medycynie naturalnej Dalekiego Wschodu grzybki shiitake wykorzystywane są ponad dwóch tysięcy lat. Badania przeprowadzone w ciągu ostatnich dziesięcioleci nie tylko potwierdzają właściwości prozdrowotne grzybów shiitake, ale poszerzają również wiedzę na ich temat. Obecnie produkt ten stosowany jest m.in. przez chorujących na nowotwory, nadciśnienie tętnicze i zmagających się z podwyższonym cholesterolem.

Grzyby shiitake – wartości odżywcze

Grzyby shiitake (znane w Polsce pod nazwą: twardziaki jadalne) są saprofitami, co oznacza, że porastają martwe już drzewa. Znaleźć je można na gatunku Quercus cuspidata, zwanym w Japonii  „shii” lub „shiia”  – stąd też nazwa grzyba.

Naturalnie twardziak jadalny występuje w Japonii i krajach Azji południowo-wschodniej. Obecnie uprawiane są także w wielu krajach europejskich i amerykańskich, a nawet na terenie Australii i Nowej Zelandii.

Grzyby shiitake cenione są przede wszystkim za znajdujący się w ich składzie lentinan. Jest to wysoko oczyszczony polisacharyd, który wykazuje właściwości przeciwnowotworowe udowodnione m.in. w eksperymencie przeprowadzonym w 1970 r.na szczurach przez zespół G. Chichary.                         

W grzybach shiitake znajduje się także:

  • regulująca ciśnienie krwi i poziom cholesterolu eritadenina;
  • działające antyoksydacyjne polifenole;
  • przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne lenionina i lentin;
  • witaminy: C, B1, B3, B3, B9, B12, D;
  • mikro i makroelementy: cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń.                                       

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

kapusta kiszona

Grzyby shiitake – właściwości

Dzięki zawartości lentinanu o właściwościach przeciwnowotworowych, grzyby shiitake mogą być wykorzystywane do zwalczania raka żołądka i jelita grubego oraz płuc i piersi. Jak to jest możliwe? Lentinan wzmacnia układ odpornościowy, aktywując m.in. makrofagi, limfocyty T i układ dopełniacza. Komórki dojrzewają i w szybkim tempie się namnażają, co czyni je skutecznymi w zwalczaniu komórek nowotworowych.                      

Na tym jednak korzystny wpływ lentinanu zawartego w grzybkach shiitake się nie kończy. Polisacharyd ten oddziałuje również na gospodarkę hormonalną, która ma znaczenie w procesie rozwoju nowotworów.

Inne składniki bioaktywne grzybów shiitake (w tym: eritadenina, polifenole, lentionina) wykazują działanie:

  • przeciwwirusowe (w tym zwalczają wirus HIV),
  • antybakteryjne (zwalczają m.in. bakterie Escherichia coli),
  • przeciwzapalne,
  • przeciwgrzybicze,
  • obniżające poziom cholesterolu,
  • ochronne dla wątroby (wytwarzają przeciwciała skierowane przeciw WZW),
  • antyoksydacyjne,
  • przeciwcukrzycowe,
  • regulujące ciśnienie krwi,
  • pobudzające popęd seksualny,
  • nefrotoniczne.

Omawiając właściwości grzybów shiitake, nie sposób nie wspomnieć o korzystnym wpływie witamin. Te z grupy B oddziałują na układ nerwowy. Przyczyniają się do redukcji stresu i obniżają napięcie nerwowe, co nie tylko ułatwia codzienne funkcjonowanie, ale również pozytywnie wpływa na jakość snu. Grzyby shiitake ze względu na dużą zawartość witamin z grupy B (w tym kobalaminy, czyli witaminy B12) warto włączyć do codziennej diety wegetariańskiej lub wegańskiej. 

Dzięki obecności witaminy D, grzyby shiitake wzmocnią twoje kości i zęby, utrzymają odporność na wysokim poziomie, a także korzystnie wpłyną na układ mięśniowy.

Witamina C, która również znajduje się w twardziaku jadalnym, uczestniczy w procesie produkcji erytrocytów (krwinek czerwonych), poprawia pracę mózgu, a także zapobiega przedwczesnemu odwapnianiu kości.

W jakiej formie można jeść grzyby shiitake?

Grzyby shiitake można spożywać zarówno w postaci surowej, jak i po obróbce termicznej. Mają smak i zapach zbliżony do czosnku, dlatego tak jak i czosnek są dodatkiem uniwersalnym.

Jeśli zdecydujesz się je dusić, gotować lub piec – umieść je uprzednio w naczyniu z wodą na około 10 minut. Pamiętaj również, by czas przetwarzania skrócić do niezbędnego minimum, W przeciwnym razie grzyby shiitake będą twarde.

Twardziaka jadalnego możesz dodać do sosu, sałatki, zupy lub w formie dodatku do drugiego dania.

Grzyby shiitake – gdzie kupić?

Jeśli chcesz kupić grzyby shiitake – szukaj ich w sklepach ze zdrową żywnością i produktami ekologicznymi. Niekiedy możesz je również znaleźć w dobrze zaopatrzonych supermarketach.

Znajdują się one również w ofercie sklepów internetowych. Wybieraj jednak takich dostawców, których produkty cieszą się dobrą opinią dotychczasowych nabywców.

Grzyby shiitake – cena

Świeże grzyby shiitake w opakowaniu 200 g kosztują ok. 15 zł. Jeśli preferujesz marynowane (w zalewie), zapłacisz za 250 g od 5 do 10 zł.

W przypadku suszonych grzybów shiitake, koszt zakupu opakowania 50 g wynosi ok. 20 zł.

Źródła:

  1. S. Górska, Grzyb shiitake – bogate źródło substancji prozdrowotnych, „Edukacja Biologiczna i Środowiskowa” 2016, nr 3, s. 19–25.
  2. Ł. Brodziak, Lentinus Edodes (Berg.) Sink. – shiitake – Interesujący grzyb jadalny, „Wiadomości Botaniczne” 1984, nr 28 (3), s. 227–236.
  3. J. Turło, Biotechnologia grzybów. Zastosowanie w farmacji i suplementacji, „Biuletyn Wydziału Farmaceutycznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego” 2013, nr 3, s. 18–26.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Anna Sudoł

Kuchnia polska w wegańskim wydaniu? Tak, to możliwe! Anna Sudoł opowiada o kuchni roślinnej po polsku [WIDEO]

Kwas linolowy (omega-6) – występowanie i właściwości. Co różni kwas linolowy od linolenowego?

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

Wielkanoc wegetarian i wegan / istock

„A i tak ci nałożę, może zmienisz zdanie” – czego nie chcieliby usłyszeć wegetarianie i weganie przy świątecznym stole? Jagna Niedzielska zaprosiła do dyskusji

Wskazówki dla osób z insulinoopornością / istock

5 wskazówek na Wielkanoc dla osób z insulinoopornością

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Makaron pełnoziarnisty – jak ugotować, kaloryczność

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi /fo. iStock

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi

Kwas winowy – gdzie występuje, zastosowanie

Likopen – co to jest, właściwości, działanie, gdzie występuje

Makaron razowy – właściwości, kalorie, indeks glikemiczny

„Już 3000 lat temu wiadomo było, że ciepłe zupy mają leczniczą moc. Jedną z nich nazywa się żydowską penicyliną”. O dietoterapii zupami mówi Anna Stoitsi-Nieprzecka

Pułapki diety wegetariańskiej. Natkniesz się na nie na pewno, jeśli planujesz zrezygnować z jedzenia mięsa

Czym jest świadomość interoceptywna i dlaczego to twoja supermoc? Przedstawiamy fundamenty jedzenia intuicyjnego

Kwas foliowy – nie tylko dla kobiet w ciąży

Ryż basmati – indeks glikemiczny, jak gotować ten typ ryżu

dr Wanda Baltaza

„Budując swoją zdrową dietę, warto wyluzować” – mówi Wanda Baltaza, autorka książki „Poczuj się lepiej”

Kobieta

Objawy za dużego deficytu kalorycznego można łatwo przeoczyć. „Nie zawsze od razu mdlejesz” – ostrzegają żywieniowcy z „Dietetyka nie na żarty”

Według naukowców odpowiednia dieta może nas uchronić przed COVID-19. Co powinniśmy jeść?

Według naukowców odpowiednia dieta może nas uchronić przed COVID-19. Co powinniśmy jeść?

Spermidyna w jabłkach / istock

Spermidyna pomoże ci zachować długowieczność. Czym jest substancja, o której wszyscy mówią?

Zima roślinożerców. Co teraz włożyć do gara, by przetrwać?

Pomarańczowe fit ciasto z mąki kokosowej

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

×