Przejdź do treści

Nie masz czasu na zdrową dietę? Dietetyczka podpowiada, jak możesz sobie pomóc

Nie masz czasu na zdrową dietę? Dietetyczka podpowiada, jak możesz sobie pomóc Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia
„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz
Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?
6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Ostatnio dostałam taką wiadomość: „Natalia! Czym się ratować, jak zjada cię stres, wszystko się wali, wszystko jest na już, nie masz czasu ugotować sobie obiadu, a twój brzuch mówi tylko: kawa i cukier? Jak wtedy żyć?”. Powiem szczerze – nie jest łatwo. Co zrobić, by w takiej sytuacji nie zaprzepaścić swoich wcześniejszych dietetycznych dokonań?

Każdy z was pewnie doświadczył już podobnej sytuacji jak ta opisana wyżej. Ciągły stres, pośpiech, nadgodziny w pracy, a często także domowe obowiązki zwalają się na głowę w jednym momencie. W ciągłym niedoczasie wasze potrzeby spadają na drugi plan. Nie ma możliwości zrobienia zakupów, a co dopiero przygotowania posiłków do pracy. Wcześniej wypracowany plan działania legł w gruzach, a wy załamujecie ręce z bezsilności. Ja też czasem tak mam…

Jak sobie radzę w takich sytuacjach? Różnie. Raz lepiej, raz gorzej. Nie, nie napiszę wam jak nawiedzona fit blogerka, że mam dla was idealne rozwiązanie, jak wybrnąć z takiej sytuacji. Postaram się jednak zebrać parę wskazówek, które, mam nadzieję, pomogą wam przetrwać na zdrowej stronie mocy nawet największą życiową rewolucję.

Przekąski zawsze pod ręką

Najgorzej jest być zaskoczonym brakiem jedzenia w kryzysowej sytuacji. Gdy zdarzają się momenty, że macie tyle obowiązków w pracy, że nie możecie odejść od biurka nawet na 15 minut, żeby zjeść na spokojnie obiad, to znak, że musicie już wcześniej zabezpieczyć się w szybkie przekąski, które będą zawsze pod ręką.

Orzechy, banany, gruszki, jabłka, mandarynki… Kupicie je w sklepie nawet o 7, przed pracą. Pomyślicie – orzechy są tłuste, owoce to sam cukier. Ale czy lepiej zjeść batona z automatu w pracy, który dopiero jest wybuchową mieszanką tłuszczowo-cukrową? Na pewno nie. W owocach jest błonnik i witaminy, orzechy to m.in. bogactwo kwasów tłuszczowych omega-3.

Macie w pracy lodówkę? Zapas naturalnych jogurtów, serków wiejskich czy kefirów można zrobić nawet na tydzień. A gdy rano w sklepie złapiecie jeszcze pomidorki koktajlowe (ich nawet nie trzeba kroić) i pełnoziarnistą bułkę, to już można skompletować pełnowartościowe drugie śniadanie.

Soki wielowarzywne też są dobrym wyborem. Można kupić takie świeże, jednodniowe, ale te nie zawsze będą dostępne. Zróbcie zapas soków wielowarzywnych czy pomidorowych w kartonie. Będą na was grzecznie czekały, gdy niespodziewanie spadnie na was spotęgowana liczba obowiązków.

Potrzeba słodkiego? Coraz częściej w sklepach można dostać batony na bazie daktyli, orzechów i innych bakalii. Warto się w nie zaopatrzyć. Taki baton na pewno zrobi wam lepiej niż klasyczny batonik z karmelem i innymi mniej zdrowymi dodatkami.

kobieta je czekoladę

Ugotowane na zapas

Nie zawsze jest to możliwe, ale czasami jesteśmy w stanie przewidzieć, że kolejny tydzień będzie np. wyjątkowo ciężki i pracowity, więc czasu na ugotowanie czegokolwiek na pewno zabraknie. Wtedy w weekend warto zakasać rękawy, ugotować obiad na parę dni do przodu i np. zamrozić. Można też zrobić większe zakupy, tak żeby w tygodniu nie spędzała snu z powiek wizja pustej lodówki.

Pamiętajcie także, że zakupy można zrobić przez internet. Wtedy nawet jesteście w stanie zaoszczędzić więcej tak cennego weekendowego wolnego czasu. Zapełnijcie zamrażalnik mrożonymi warzywami, kupcie pomidory i fasolę czy ciecierzycę w puszce – z tych produktów wyczarujecie danie jednogarnkowe w 15 minut na dwa, a nawet trzy kolejne dni.

„Gotowce” dobrze wybrane

Wpadając do sklepu na głodniaka, jesteście w stanie kupić tłustsze i bardziej niezdrowe jedzenie niż zazwyczaj. Tak mówią badania. Organizm domaga się energii, najlepiej jak najwięcej tej z wysokokalorycznych źródeł. Kto z was nie zna sytuacji, gdy robiąc zakupy, wracając z pracy, łapczywie sięga po tabliczkę czekolady czy paczkę ciastek w dziale ze słodyczami lub biegnie przez cały sklep po chipsy, paluszki – byle coś na szybko zjeść? Uważajcie na to i wybierajcie produkty z głową.

Coraz częściej szybki obiad można skompletować nawet w osiedlowym sklepie. Gotowe zupy (czytajcie skład, bo zupa zupie nierówna), które trzeba jedynie podgrzać i można jeść. Warzywa na patelnię też mogą wam nieraz uratować w kryzysowej sytuacji życie. Gotowe surówki i sałatki również są nie najgorszym wyborem, tylko tutaj musicie uważać na dodane sosy i dosypywany namiętnie przez producentów żywności cukier.

Ostatnio odkryłam też fajne gotowe dania na bazie kaszy, ryżu, strączków i warzyw w postaci suszonej. Zero śmieciowych dodatków. Wystarczy zalać je wodą lub chwilę podgotować i obiad jest gotowy w pięć minut. Oczywiście, że najlepiej ugotować samemu obiad od zera. No, ale wiecie, jak jest. Trzeba sobie radzić w każdej sytuacji. Podstawowa zasada wyboru „gotowców” jest zawsze ta sama: czytamy etykiety!

Jogurt domowy

Jedzenie na zamówienie

No i jest jeszcze jedno rozwiązanie. Tylko wymaga większych nakładów finansowych. Jeżeli zbliża się intensywny moment w waszym życiu i kwestia odżywiania chwilowo może zostać zaniedbana, a wy nie chcecie sobie na to pozwolić, to pamiętajcie o dostępności szerokiej gamy cateringów dietetycznych.

Nie musicie od razu wykupić abonamentu na cały miesiąc. Coraz częściej można wykupić posiłki na jeden tydzień, a nawet na jeden dzień. Dostępne są też opcje wykupienia np. jedynie obiadów, jeżeli śniadania i kolacje jesteście w stanie sami przygotować. Spotkałam się też z opcją możliwości zamówienia posiłków nawet dzień wcześniej, więc nie zawsze trzeba wszystko planować z tygodniowym wyprzedzeniem.

Warto też zawczasu przygotować listę kawiarni, restauracji, gdzie możecie zamówić zdrowe” (ten cudzysłów to dlatego, że nigdy nie możemy być pewni, co w knajpie zostało dodane do dania i w jakiej ilości) jedzenie. Wtedy nawet jeżeli nie ma czasu na kombinowanie, co zamówić, wyjmuje się gotową rozpiskę i od razu łatwiej poradzić sobie z pokusą zamówienia powszechnie dostępnej pizzy, chińszczyzny itp.

Podsumowując: planujcie, gotujcie i róbcie zakupy na zapas, zabezpieczcie się w zdrowe, szybkie przekąski, a żadne jedzeniowe kryzysy nie będą wam straszne!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dieta 1600 kcal – dla kogo, efekty, jadłospis. Czy to dieta redukcyjna?

Olej z pestek winogron – właściwości, zastosowanie

Dieta na 2000 kcal – jadłospis, dla kogo? Czy na diecie 2000 kcal można schudnąć?

wegański posiłek w szpitalu / iStock

Pierwszy szpital na świecie na wegańskiej diecie!

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

Kobieta stoi w kuchni, pije kawę i patrzy w telefon

Migrena zabiera ci trzy dni z życia? Przyjrzyj się swojemu menu!

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz

Prekoncepcja - czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Dieta przed ciążą. Kiedy zacząć? Wyjaśnia dietetyczka

Dieta ubogoresztkowa – kiedy trzeba ją zastosować?

5 zdrowych nawyków żywieniowych do zapamiętania

Sałatka na talerzu

Jaka jest najlepsza dieta dla serca? Ukazał się coroczny raport U.S. News o najlepszych i najgorszych popularnych dietach

Jaglany detoks – oczyść swój organizm szybko i bezpiecznie

Hanna Stolińska-Fiedorowicz: warto odejść od tradycji nakazującej zjedzenie 12 potraw wigilijnych

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Ratunek dla słodyczożerców

Kobieta trzymająca talerz

Jesienna dieta na płodność. Dieta cud nie istnieje, ale kilka „małych cudów” możesz sama wprowadzić do swojego jadłospisu

Hanna Stolińska

Hanna Stolińska: badania potwierdzają znaczenie przeciwzapalnej diety w leczeniu endometriozy

Dieta cukrzycowa – najważniejsze zasady układania jadłospisu

Dieta Cambridge

Dieta Cambridge – program odchudzania oparty na gotowych produktach

Japońska dieta wodna coraz bardziej popularna. Jej fenomen wyjaśnia dietetyczka

Fot.: Gettyimages.com

Jak powstaje mleko UHT i czy jest mniej zdrowe od mleka pasteryzowanego? Dietetyczka wyjaśnia

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”