Przejdź do treści

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

kompot z suszu
Kompot z suszu - dlaczego warto go pić? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna
Bananowe lody
Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie
Szafran vs. kurkuma. Jak wypadają w zestawieniu?
Kobieta trzyma szpinak
Zadbaj o Koenzym Q10 – bądź wiecznie młoda
Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA

Kompot z suszu to jeden z tradycyjnych napojów na Boże Narodzenie. Nie wszystkim jednak odpowiada jego wędzony posmak. Jednak patrząc na właściwości kompotu z suszu, warto rozważyć wypicie chociaż jednego kubka przy wigilijnym stole. Poznajcie jego moc i dowiedzcie się, dlaczego jest tak wartościowy.

Kompot z suszu według staropolskich wierzeń miał odganiać złe moce oraz zapewniać długowieczność osobom, które go spożywają. Jabłka były symbolem miłości i pokoju, gruszki miały dawać siłę i przyciągać pieniądze, figi zapewniać płodność, a śliwki ochraniać przed złą energią. Zapisy wierzeń mają w sobie ziarno prawdy, bo kompot to źródło zdrowia i ma wiele do zaoferowania dla naszego organizmu.

Kompot z suszu – właściwości

  • źródło błonnika – kompot najczęściej przygotowywany jest z trzech owoców: jabłek, gruszek oraz wędzonych śliwek. Ich wywar jest doskonałym źródłem błonnika, który działa pozytywnie na jelita, przyspiesza trawienie, zapewnia uczucie sytości dzięki wędzonym śliwkom, przez co chroni przed świątecznym obżarstwem.
  • źródło witamin – kompot dostarcza zwłaszcza witamin A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Dzięki  ich mocy kompot sprzyja poprawie naszego wzroku, pozytywnie wpływa na układ nerwowy, wzmacnia odporność i poprawia pracę wątroby.
  • wzmacnia organizm – potas, magnez, żelazo – ta trójca ze świątecznego kompotu wspomaga naszą koncentrację, wzmacnia serce, chroni układ nerwowy i reguluje pracę enzymów trawiennych.
  • odkwasza układ pokarmowy – suszone gruszki pozytywnie działają na trawienie, a dzięki jodowi są zalecane osobom z niedoczynnością tarczycy. Napar z gruszek warto pić również przy przeziębieniu oraz gorączce, a w połączeniu z jabłkami i śliwkami pomoże przy zaparciach.
  • wspomaga układ krążeniajabłka zwarte w kompocie z suszu zmniejszają wchłanianie cholesterolu do naszego organizmu, przeciwdziałają miażdżycy oraz chronią przed zawałem serca.
Wegańskie potrawy wigiljne

Kompot z suszu – z przepisu od Anny Starmach

Kompot z suszu od Anny Starmach – składniki:

  • 3 l wody
  • 300 g suszonych śliwek
  • 200 g suszonych jabłek
  • 200g suszonych gruszek
  • skórka obrana z dwóch cytryn
  • kawałek kory cynamonowej
  • 5 goździków
  • 3 łyżki miodu (opcjonalnie)
  • garść rodzynek

Kompot z suszu od Anny Starmach – wykonanie:

Wszystkie składniki oprócz miodu włożyć do garnka i zalać 3 litrami wody. Gotować na małym ogniu przez  30 minut. Po ugotowaniu wyrzucić skórkę z  cytryny i korę cynamonową. Można dodać miodu,  aby kompot był słodszy. Najlepiej smakuje ostudzony. Jeśli smak jest zbyt intensywny, można rozcieńczyć go wodą.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

zielona herbata na podkręcenie metabolizmu

Chcesz podkręcić metabolizm? Te napoje przyspieszają przemianę materii

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol