3 min.
Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Kompot z suszu - dlaczego warto go pić? Istock.com
16.08.2022
Trujące grzyby po nasoleniu żółkną? Dr Katarzyna Siuzdak rozprawia się z mitami na temat toksycznych grzybów i mówi, jak naprawdę je rozpoznać
16.08.2022
Superkanapki z batata. Bezglutenowe, wegańskie i zdrowe
15.08.2022
Pijesz wodę? To dobrze. A zastanawiałaś się, kiedy najlepiej to robić, by korzyści było jak najwięcej?
15.08.2022
Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże
15.08.2022
Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem
Kompot z suszu to jeden z tradycyjnych napojów na Boże Narodzenie. Nie wszystkim jednak odpowiada jego wędzony posmak. Jednak patrząc na właściwości kompotu z suszu, warto rozważyć wypicie chociaż jednego kubka przy wigilijnym stole. Poznajcie jego moc i dowiedzcie się, dlaczego jest tak wartościowy.
Spis treści
Kompot z suszu według staropolskich wierzeń miał odganiać złe moce oraz zapewniać długowieczność osobom, które go spożywają. Jabłka były symbolem miłości i pokoju, gruszki miały dawać siłę i przyciągać pieniądze, figi zapewniać płodność, a śliwki ochraniać przed złą energią. Zapisy wierzeń mają w sobie ziarno prawdy, bo kompot to źródło zdrowia i ma wiele do zaoferowania dla naszego organizmu.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Kompot z suszu – właściwości
- źródło błonnika – kompot najczęściej przygotowywany jest z trzech owoców: jabłek, gruszek oraz wędzonych śliwek. Ich wywar jest doskonałym źródłem błonnika, który działa pozytywnie na jelita, przyspiesza trawienie, zapewnia uczucie sytości dzięki wędzonym śliwkom, przez co chroni przed świątecznym obżarstwem.
- źródło witamin – kompot dostarcza zwłaszcza witamin A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Dzięki ich mocy kompot sprzyja poprawie naszego wzroku, pozytywnie wpływa na układ nerwowy, wzmacnia odporność i poprawia pracę wątroby.
- wzmacnia organizm – potas, magnez, żelazo – ta trójca ze świątecznego kompotu wspomaga naszą koncentrację, wzmacnia serce, chroni układ nerwowy i reguluje pracę enzymów trawiennych.
- odkwasza układ pokarmowy – suszone gruszki pozytywnie działają na trawienie, a dzięki jodowi są zalecane osobom z niedoczynnością tarczycy. Napar z gruszek warto pić również przy przeziębieniu oraz gorączce, a w połączeniu z jabłkami i śliwkami pomoże przy zaparciach.
- wspomaga układ krążenia – jabłka zwarte w kompocie z suszu zmniejszają wchłanianie cholesterolu do naszego organizmu, przeciwdziałają miażdżycy oraz chronią przed zawałem serca.
Kompot z suszu – z przepisu Anny Starmach
Kompot z suszu Anny Starmach – składniki
- 3 l wody,
- 300 g suszonych śliwek,
- 200 g suszonych jabłek
- 200g suszonych gruszek,
- skórka obrana z dwóch cytryn,
- kawałek kory cynamonowej,
- 5 goździków,
- 3 łyżki miodu (opcjonalnie),
- garść rodzynek.
Kompot z suszu od Anny Starmach – wykonanie
Wszystkie składniki oprócz miodu włożyć do garnka i zalać 3 litrami wody. Gotować na małym ogniu przez 30 minut. Po ugotowaniu wyrzucić skórkę z cytryny i korę cynamonową. Można dodać miodu, aby kompot był słodszy. Najlepiej smakuje ostudzony. Jeśli smak jest zbyt intensywny, można rozcieńczyć go wodą.
Zobacz także
Udostępnij bliskim
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

13.08.2022
Marta Stoberska: Kiedyś usłyszałam, że nie wyglądam jak trenerka. Bo co? Bo nie mam kraty na brzuchu i trzęsie mi się skóra na tyłku?

08.08.2022
Klątwa MONW, czyli otyłość, której nie widać. Jak ją rozpoznać i jak z nią walczyć, mówi Klaudia Wiśniewska, dietetyczka

01.08.2022
„Głodówka oczyszczająca nie istnieje. Bo z czego miałaby oczyszczać? Raczej nie z toksyn czy złogów w jelitach” – mówi dietetyk kliniczny Kamil Paprotny

22.07.2022