Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?
Kompot z suszu to jeden z tradycyjnych napojów na Boże Narodzenie. Nie wszystkim jednak odpowiada jego wędzony posmak. Jednak patrząc na właściwości kompotu z suszu, warto rozważyć wypicie chociaż jednego kubka przy wigilijnym stole. Poznajcie jego moc i dowiedzcie się, dlaczego jest tak wartościowy.
Kompot z suszu według staropolskich wierzeń miał odganiać złe moce oraz zapewniać długowieczność osobom, które go spożywają. Jabłka były symbolem miłości i pokoju, gruszki miały dawać siłę i przyciągać pieniądze, figi zapewniać płodność, a śliwki ochraniać przed złą energią. Zapisy wierzeń mają w sobie ziarno prawdy, bo kompot to źródło zdrowia i ma wiele do zaoferowania dla naszego organizmu.
Kompot z suszu – właściwości
- źródło błonnika – kompot najczęściej przygotowywany jest z trzech owoców: jabłek, gruszek oraz wędzonych śliwek. Ich wywar jest doskonałym źródłem błonnika, który działa pozytywnie na jelita, przyspiesza trawienie, zapewnia uczucie sytości dzięki wędzonym śliwkom, przez co chroni przed świątecznym obżarstwem.
- źródło witamin – kompot dostarcza zwłaszcza witamin A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Dzięki ich mocy kompot sprzyja poprawie naszego wzroku, pozytywnie wpływa na układ nerwowy, wzmacnia odporność i poprawia pracę wątroby.
- wzmacnia organizm – potas, magnez, żelazo – ta trójca ze świątecznego kompotu wspomaga naszą koncentrację, wzmacnia serce, chroni układ nerwowy i reguluje pracę enzymów trawiennych.
- odkwasza układ pokarmowy – suszone gruszki pozytywnie działają na trawienie, a dzięki jodowi są zalecane osobom z niedoczynnością tarczycy. Napar z gruszek warto pić również przy przeziębieniu oraz gorączce, a w połączeniu z jabłkami i śliwkami pomoże przy zaparciach.
- wspomaga układ krążenia – jabłka zwarte w kompocie z suszu zmniejszają wchłanianie cholesterolu do naszego organizmu, przeciwdziałają miażdżycy oraz chronią przed zawałem serca.
Kompot z suszu – z przepisu Anny Starmach
RozwińKompot z suszu Anny Starmach – składniki
- 3 l wody,
- 300 g suszonych śliwek,
- 200 g suszonych jabłek
- 200g suszonych gruszek,
- skórka obrana z dwóch cytryn,
- kawałek kory cynamonowej,
- 5 goździków,
- 3 łyżki miodu (opcjonalnie),
- garść rodzynek.
Kompot z suszu od Anny Starmach – wykonanie
Wszystkie składniki oprócz miodu włożyć do garnka i zalać 3 litrami wody. Gotować na małym ogniu przez 30 minut. Po ugotowaniu wyrzucić skórkę z cytryny i korę cynamonową. Można dodać miodu, aby kompot był słodszy. Najlepiej smakuje ostudzony. Jeśli smak jest zbyt intensywny, można rozcieńczyć go wodą.
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Przegląd saturatorów do wody i napojów gazowanych – które wybrać?
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
„Chcę, żeby moje dzieci ze świąt pamiętały to, że jestem z nimi, a nie tylko to, że jestem w kuchni”. Tiktokerka swoim nagraniem podbija internet
Uważaj na ozdoby z masy cukrowej. „One wszystkie mogą wywoływać rzuty alergii” – ostrzega pediatrka
się ten artykuł?