Przejdź do treści

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

kompot z suszu
Kompot z suszu - dlaczego warto go pić? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?

Kompot z suszu to jeden z tradycyjnych napojów na Boże Narodzenie. Nie wszystkim jednak odpowiada jego wędzony posmak. Jednak patrząc na właściwości kompotu z suszu, warto rozważyć wypicie chociaż jednego kubka przy wigilijnym stole. Poznajcie jego moc i dowiedzcie się, dlaczego jest tak wartościowy.

Kompot z suszu według staropolskich wierzeń miał odganiać złe moce oraz zapewniać długowieczność osobom, które go spożywają. Jabłka były symbolem miłości i pokoju, gruszki miały dawać siłę i przyciągać pieniądze, figi zapewniać płodność, a śliwki ochraniać przed złą energią. Zapisy wierzeń mają w sobie ziarno prawdy, bo kompot to źródło zdrowia i ma wiele do zaoferowania dla naszego organizmu.

Kompot z suszu – właściwości

  • źródło błonnika – kompot najczęściej przygotowywany jest z trzech owoców: jabłek, gruszek oraz wędzonych śliwek. Ich wywar jest doskonałym źródłem błonnika, który działa pozytywnie na jelita, przyspiesza trawienie, zapewnia uczucie sytości dzięki wędzonym śliwkom, przez co chroni przed świątecznym obżarstwem.
  • źródło witamin – kompot dostarcza zwłaszcza witamin A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Dzięki  ich mocy kompot sprzyja poprawie naszego wzroku, pozytywnie wpływa na układ nerwowy, wzmacnia odporność i poprawia pracę wątroby.
  • wzmacnia organizm – potas, magnez, żelazo – ta trójca ze świątecznego kompotu wspomaga naszą koncentrację, wzmacnia serce, chroni układ nerwowy i reguluje pracę enzymów trawiennych.
  • odkwasza układ pokarmowy – suszone gruszki pozytywnie działają na trawienie, a dzięki jodowi są zalecane osobom z niedoczynnością tarczycy. Napar z gruszek warto pić również przy przeziębieniu oraz gorączce, a w połączeniu z jabłkami i śliwkami pomoże przy zaparciach.
  • wspomaga układ krążeniajabłka zwarte w kompocie z suszu zmniejszają wchłanianie cholesterolu do naszego organizmu, przeciwdziałają miażdżycy oraz chronią przed zawałem serca.
Wegańskie potrawy wigiljne

Kompot z suszu – z przepisu Anny Starmach

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Kompot z suszu Anny Starmach – składniki

  • 3 l wody,
  • 300 g suszonych śliwek,
  • 200 g suszonych jabłek
  • 200g suszonych gruszek,
  • skórka obrana z dwóch cytryn,
  • kawałek kory cynamonowej,
  • 5 goździków,
  • 3 łyżki miodu (opcjonalnie),
  • garść rodzynek.

Kompot z suszu od Anny Starmach – wykonanie

Wszystkie składniki oprócz miodu włożyć do garnka i zalać 3 litrami wody. Gotować na małym ogniu przez  30 minut. Po ugotowaniu wyrzucić skórkę z  cytryny i korę cynamonową. Można dodać miodu,  aby kompot był słodszy. Najlepiej smakuje ostudzony. Jeśli smak jest zbyt intensywny, można rozcieńczyć go wodą.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?