Przejdź do treści

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Cytrusy oprócz tego, że pięknie pachną, są soczyste i potrafią przenieść nas do gorącej Sycylii, to jeszcze są zdrowe dla naszego organizmu. Z pewnością warto je mieć pod ręką, ponieważ dzięki nim możemy cieszyć się doskonałym zdrowiem. Jakie korzyści wynikają z jedzenia cytrusów?

Właściwości zdrowotne cytrusów

Istnieje kilka rodzajów cytrusów, które na pewno są ci znane. W naszym kraju najczęściej kupowane są cytryny, pomarańcze, mandarynki, grejpfruty czy limonki. Niektóre z nich kojarzą nam się ze świętami, ponieważ szczytowy okres ich zbierania przypada od grudnia do kwietnia. Dlaczego cytrusy powinny być obecne w twojej diecie?

  1. Mają one mało kalorii, a że posiadają dużo wody, możesz się dzięki nim dodatkowo nawodnić. Są świetną przekąską pomiędzy głównymi posiłkami, ponieważ zawierają błonnik, który daje poczucie sytości, więc pomaga w odchudzaniu, a przy okazji obniżają poziom złego cholesterolu, dzięki większej zawartości błonnika rozpuszczalnego.
  2. Zawierają witaminę C, która świetnie wzmacnia układ odpornościowy i pomaga w utrzymaniu nieskazitelnej cery. Nie można zapominać również o funkcjach przeciwutleniających i przeciwzapalnych, które są bardzo ważne dla ludzkiego organizmu.
  3. Flawonoidy zawarte w cytrusach pomagają w obniżeniu ryzyka zachorowania na raka, dzięki blokowaniu „wybudzenia się” komórek rakowych w organizmie. Przeprowadzono również badanie, które wykazało, że osoby pijące jedną szklankę soku z grejpfrutów dziennie były mniej narażone na raka płuc. Oprócz tego flawonoidy chronią przed chorobami układu nerwowego, co wskazuje na to, że są też świetnym pożywieniem dla mózgu.
  4. Brak kamieni nerkowych – osoby, które częściej jedzą cytrusy, nie miewają raczej problemów z kamieniami nerkowymi – wszystko dzięki temu, że cytrusy podnoszą poziom cytrynianu w moczu.
  5. Poprawisz stan swojego serca – dzięki temu, że cytrusy obniżają poziom złego cholesterolu, tętnice są czyste i nie zapychają się, co prowadzi do poprawienia się stanu układu naczyniowo-sercowego.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność
Naturell Ester-C® PLUS 100 tabletek
57,00 zł
Odporność
Bloxin Żel do nosa w sprayu, 20 ml
25,99 zł
Energia
WIMIN Dobra energia, 30 kaps.
59,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Odporność, Beauty
Naturell Cynk Organiczny + C, 100 tabletek
12,99 zł
Cytrusy, mandarynki, pomarańcze

Na co trzeba uważać?

  1. Uważaj na grejpfruty, jeśli bierzesz leki na obniżenie poziomu cholesterolu, wysokiego ciśnienia krwi, czy przyjmujesz leki antyalergiczne, immunosupresyjne i benzodiazepiny, ponieważ mogą one wchodzić w silną reakcją z substancją znajdującą się w grejpfrucie. Najlepiej, jeśli o wszystko zapytasz swojego lekarza.
  2. Nie pij wody z cytrusami cały dzień, ponieważ będziesz niszczyć swoje szkliwo nazębne. Po wypiciu jednej szklanki wody z sokiem wyciśniętym np. z cytryny, powinnaś przepłukać zęby czystą wodą.
  3. Sok to nie to samo co owoc. Sok posiada więcej kalorii na jedną porcję niż owoc, a jego nadmierne spożycie może powodować zwiększenie masy ciała. Fruktoza, której jest dużo w sokach owocowych, szybko przemieszcza się do wątroby, a ta, nie mogąc jej przyswoić w nadmiarze, przerabia ją na tłuszcz, co może prowadzić do otłuszczenia tego organu. Pamiętaj również, że soki zawierają mniej błonnika niż zwykły owoc, a błonnik nie pozwala z kolei na szybkie wchłonięcie się fruktozy do krwiobiegu.

Wszystko więc wskazuje na to, że owoce cytrusowe są zdrowe dla twojego organizmu, ponieważ pomagają kontrolować wagę, zawierają błonnik oraz są naturalnymi przeciwutleniaczami i działają przeciwzapalnie. Pamiętaj, aby jeść całe owoce, a nie sięgać jedynie po sok, bo tylko cały owoc posiada tyle wspaniałych właściwości.

Źródło: healthline

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Brokuły jesienią – wartości odżywcze, właściwości. Jak je gotować?

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

pomidorki koktajlowe

Pomidory dostarczają mnóstwo dobra. Jaki jest twój ulubiony gatunek?

Czosnek / unsplash.com

Czosnek to naturalny antybiotyk. W czym tkwi jego sekret?

"Jem warzywa, ale mam po nich rewolucje jelitowe" - znasz to? Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego tak się dzieje / istock

„Jem warzywa, ale mam po nich rewolucje jelitowe” – znasz to? Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego tak się dzieje

Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot

Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot

Mizuna (sałata japońska) – przepisy, właściwości, uprawa musztardowca w ogródku i na balkonie

Jak wybrać arbuza, by był idealny? / pexels

Często kupujesz arbuza? Agnieszka Pocztarska podpowiada, którego wybrać, by był idealny

Co jeść w sierpniu? / pexels

Po jakie warzywa i owoce sięgać w sierpniu, by zaoszczędzić? Dietetycy mają kilka propozycji

Superowoc, który zapewni ci zdrowie i długie życie. Poznaj jagodę kamczacką!

Często kupujesz cytrusy? Dokładnie sprawdzaj ich etykiety! O tym, dlaczego warto to robić, mówi chemiczka

Grzyby na patelni

Garście pełne wiśni, porzeczek, jagód i kurek, ale nie tylko! Co jeść w lipcu, wymienia Sylwia Majcher

Sałatka warzywa w misce

Pomidor i ogórek to toksyczne połączenie? Ekspertki z „Czytamy Etykiety” rozwiewają wątpliwości

Rośliny, owoce i warzywa uchronią przed groźną chorobą? Do zaskakujących wniosków doszli amerykańscy naukowcy

Pułapki diety wegetariańskiej. Natkniesz się na nie na pewno, jeśli planujesz zrezygnować z jedzenia mięsa

Marchewka

Marzec nadszedł, czyli sięgnij po nowalijki!

owsianka

5 produktów, których lepiej unikać zimą

7 powszechnych wyborów żywieniowych, które rujnują naszą skórę /fot. Getty Images

7 powszechnych wyborów żywieniowych, które rujnują naszą skórę

Antocyjany - dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot

Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot

Soki NFC

Soki NFC – co to oznacza, czy są zdrowe, jakie mają właściwości?

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Picie kawy z cytryną

Picie kawy z cytryną to same korzyści? Sprawdzamy, jak jest naprawdę

Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki kolor będzie najlepszy dla ciebie

Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki będzie najlepszy dla ciebie

Ryzyko zachorowania na endometriozę wzrosło dwukrotnie u kobiet jedzących czerwone mięso - mówią wyniki badań. Co będzie lepszym wyborem?

Ryzyko zachorowania na endometriozę wzrasta dwukrotnie u kobiet jedzących czerwone mięso – wynika z badań

×