Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt
Z domowym jogurtem jest tak, że jak raz go spróbujesz, to już nie sięgniesz po sklepową wersję. Masz pewność co do jego składu, oszczędzasz pieniądze i czas. Skorzystaj z naszego przepisu na domowy jogurt – naturalny, kokosowy, sojowy czy z owocami.
Domowy jogurt – dlaczego warto?
Kremowy, aksamitny, wyrazisty – domowy jogurt. Najlepiej smakuje schłodzony. Przygotowuje się go błyskawicznie i z poprzedniej porcji domowego jogurtu możesz przygotować kolejną. Możesz go dodawać do zup, sosów, jeść z płatkami owsianymi albo na jego bazie przygotowywać koktajle owocowe. Równie dobrze smakuje bez dodatków.
Jogurt jest bardzo wartościowym produktem ze względu na zawartość wapnia, który wzmacnia kości. Dzięki żywym kulturom bakterii doskonale wpływa na florę jelitową i stan skóry. Domowy jogurt jest lekkostrawny i niskokaloryczny, dlatego osoby będące na diecie powinny często po niego sięgać. Jogurt naturalny pobudza system obronny organizmu, tworząc naturalną obronę przed szkodliwymi bakteriami Lekarze często zalecają jedzenie jogurtów podczas kuracji antybiotykowej, bo bakterie mlekowe zawarte w jogurcie pomagają odbudować florę bakteryjną jelit, którą narusza działanie antybiotyku. Poza tym regularne jedzenie jogurtu naturalnego obniża cholesterol we krwi. Zdrowy, domowy jogurt probiotyczny to idealna przekąska dla dzieci. Jeśli zastanawiasz się, jaki jogurt dla niemowlaka czy starszego dziecka jest najlepszy, odpowiedź jest prosta – to domowy jogurt!
Domowy jogurt ma znacznie więcej zalet niż jogurt zakupiony w sklepie. Oto one:
- jogurt domowy ma idealny skład – bez dodatku cukru, aromatów czy zagęszczaczy
- domowy jogurt przyrządzany jest w naturalny sposób, zawiera świeże kultury bakterii
- jogurt domowej roboty nie jest poddawany przemysłowym procesom termizacji czy pakowania pod wysokim ciśnieniem, dzięki czemu zachowuje pełnię wartości odżywczych
- naturalny jogurt domowy ma aksamitną, gęstą konsystencję, a smak jogurtu możesz dowolnie dopasować do swoich gustów kulinarnych – możesz przygotować domowy jogurt owocowy, domowy jogurt sojowy czy kokosowy
Jak zrobić jogurt naturalny w domu?
Aby przygotować swój pierwszy domowy jogurt, potrzebujesz pudełeczka jogurtu naturalnego lub porcji domowego jogurtu, jeśli ktoś z twoich przyjaciół już taki wyprodukował – bo od czegoś trzeba zacząć. Potem jest już prosto: kolejny domowy jogurt przygotujesz na bazie swojego własnego. Chcesz zrobić domowy jogurt? Przepis podstawowy jest bardzo prosty.
Domowy jogurt – składniki
- 125 ml jogurtu naturalnego,
- 1 litr mleka (możesz użyć każdego krowiego mleka o różnej zawartości tłuszczu),
- termometr cukierniczy.
Domowy jogurt – przygotowanie:
Do garnka wlej mleko.
Zdjęcie: masz.talerz
Podgrzej do 40 stopni. Zdejmij z ognia i wlej jogurt.
Zdjęcie: masz.talerz
Dokładnie wymieszaj. Przykryj garnek pokrywką, zawiń w koc i odstaw w ciepłe miejsce na 8 godzin. Latem czas się skróci nawet do 4‒5 godzin, to zależy od temperatury w pokoju.
Zdjęcie: masz.talerz
Po tym czasie domowy jogurt przechowuj w lodówce. Kolejną porcję jogurtu przygotuj w ten sam sposób, ale z wykorzystaniem już swojego domowego jogurtu. Podawaj z domową granolą i sezonowymi owocami albo miksuj z orzechami i bananem.
Zdjęcie: masz.talerz
Używaj do zup, sosów, dipów lub po prostu jedz sam – smakuje super!
Domowy jogurt naturalny i kokosowy – jak zrobić w jogurtownicy?
Jogurt domowej roboty może być wykonany bez żadnego dodatkowego sprzętu. Można jednak zdecydować się na zakup jogurtownicy. To idealne rozwiązanie dla osób, które cenią sobie wygodę i planują często produkować domowy jogurt. Jak zrobić w jogurtownicy jogurt domowy? Przepis jest bardzo prosty i szybki. Potrzebujemy odpowiedniej objętości mleka – może to być mleko krowie lub mleko roślinne. Wybierając mleko roślinne, możemy przyrządzić wegański domowy jogurt kokosowy, sojowy czy migdałowy. Domowy jogurt kokosowy można przyrządzić z mleka kokosowego zakupionego w sklepie lub przyrządzonego w domu z wiórków koksowych zblenderowanych z wodą, przelanych następnie przez sitko. Domowy jogurt sojowy czy migdałowy także można przyrządzić z mleka roślinnego gotowego lub przyrządzonego samodzielnie.
Jak zrobić jogurt z mleka? Do mleka należy dodać jogurt naturalny lub odpowiednią ilość bakterii probiotycznych w saszetce. Mieszankę należy przelać do pojemniczków i umieścić w jogurtownicy. Potem wystarczy ustawić temperaturę 43 stopni i czas 8 godzin. Po tym czasie należy przełożyć jogurt do lodówki na 4 godziny, aby zgęstniał – i domowy jogurt gotowy.
Domowy jogurt – przepisy na pyszne dania
Na bazie domowego jogurtu naturalnego można przygotować mnóstwo pysznych, wartościowych dań. Po dodaniu ulubionych owoców, otrzymasz jogurt owocowy bez cukru. Z domowego jogurtu można przyrządzać szybkie śniadania – wystarczy dodać orzechy, płatki zbożowe lub przyrządzić na bazie jogurtu koktajl owocowy. Można przyrządzać domowe lody z jogurtu, dipy do warzyw, sosy czy zdrowe desery dla dzieci.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Bibliografia:
Robię domowy jogurt. Podręcznik przygotowania domowego nabiału.
Polecamy
Dieta na zdrowe stawy – co jeść i suplementować, by cieszyć się ich sprawnością
Dieta dla dziecka. Co powinno znaleźć się w diecie maluchów?
Jak odchudzić dziecko? Poradnik dla rodziców
„Niedobór wapnia w diecie może mieć wpływ także na nasz nastrój…”. O ważnej roli wapnia dla organizmu, szczególnie w okresie ciąży, rozmawiamy z dietetyczką, specjalistką do spraw żywienia Agnieszką Piskałą-Topczewską
się ten artykuł?