Przejdź do treści

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Jogurt domowy
przepis na domowy jogurt/masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Z domowym jogurtem jest tak, że jak raz go spróbujesz, to już nie sięgniesz po sklepową wersję. Masz pewność co do jego składu, oszczędzasz pieniądze i czas. Skorzystaj z naszego przepisu na domowy jogurt – naturalny, kokosowy, sojowy czy z owocami.                         

Domowy jogurt – dlaczego warto?

Kremowy, aksamitny, wyrazisty – domowy jogurt. Najlepiej smakuje schłodzony. Przygotowuje się go błyskawicznie i z poprzedniej porcji domowego jogurtu możesz przygotować kolejną. Możesz go dodawać do zup, sosów, jeść z płatkami owsianymi albo na jego bazie przygotowywać koktajle owocowe. Równie dobrze smakuje bez dodatków.

Jogurt jest bardzo wartościowym produktem ze względu na zawartość wapnia, który wzmacnia kości. Dzięki żywym kulturom bakterii doskonale wpływa na florę jelitową i stan skóry. Domowy jogurt jest lekkostrawny i niskokaloryczny, dlatego osoby będące na diecie powinny często po niego sięgać. Jogurt naturalny pobudza system obronny organizmu, tworząc naturalną obronę przed szkodliwymi bakteriami Lekarze często zalecają jedzenie jogurtów podczas kuracji antybiotykowej, bo bakterie mlekowe zawarte w jogurcie pomagają odbudować florę bakteryjną jelit, którą narusza działanie antybiotyku. Poza tym regularne jedzenie jogurtu naturalnego obniża cholesterol we krwi. Zdrowy, domowy jogurt probiotyczny to idealna przekąska dla dzieci. Jeśli zastanawiasz się, jaki jogurt dla niemowlaka czy starszego dziecka jest najlepszy, odpowiedź jest prosta – to domowy jogurt!

Domowy jogurt ma znacznie więcej zalet niż jogurt zakupiony w sklepie. Oto one:

  • jogurt domowy ma idealny skład – bez dodatku cukru, aromatów czy zagęszczaczy
  • domowy jogurt przyrządzany jest w naturalny sposób, zawiera świeże kultury bakterii
  • jogurt domowej roboty nie jest poddawany przemysłowym procesom termizacji czy pakowania pod wysokim ciśnieniem, dzięki czemu zachowuje pełnię wartości odżywczych
  • naturalny jogurt domowy ma aksamitną, gęstą konsystencję, a smak jogurtu możesz dowolnie dopasować do swoich gustów kulinarnych – możesz przygotować domowy jogurt owocowy, domowy jogurt sojowy czy kokosowy

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł

Jak zrobić jogurt naturalny w domu?

Aby przygotować swój pierwszy domowy jogurt, potrzebujesz pudełeczka jogurtu naturalnego lub porcji domowego jogurtu, jeśli ktoś z twoich przyjaciół już taki wyprodukował – bo od czegoś trzeba zacząć. Potem jest już prosto: kolejny domowy jogurt przygotujesz na bazie swojego własnego. Chcesz zrobić domowy jogurt? Przepis podstawowy jest bardzo prosty.

Domowy jogurt – składniki

  • 125 ml jogurtu naturalnego,
  • 1 litr mleka (możesz użyć każdego krowiego mleka o różnej zawartości tłuszczu),
  • termometr cukierniczy.

Domowy jogurt – przygotowanie:

Do garnka wlej mleko.

Zdjęcie: masz.talerz

Podgrzej do 40 stopni. Zdejmij z ognia i wlej jogurt.

Zdjęcie: masz.talerz

Dokładnie wymieszaj. Przykryj garnek pokrywką, zawiń w koc i odstaw w ciepłe miejsce na 8 godzin. Latem czas się skróci nawet do 4‒5 godzin, to zależy od temperatury w pokoju.

Zdjęcie: masz.talerz

Po tym czasie domowy jogurt przechowuj w lodówce. Kolejną porcję jogurtu przygotuj w ten sam sposób, ale z wykorzystaniem już swojego domowego jogurtu. Podawaj z domową granolą i sezonowymi owocami albo miksuj z orzechami i bananem.

Zdjęcie: masz.talerz

Używaj do zup, sosów, dipów lub po prostu jedz sam – smakuje super!

Domowy jogurt naturalny i kokosowy – jak zrobić w jogurtownicy?

Jogurt domowej roboty może być wykonany bez żadnego dodatkowego sprzętu. Można jednak zdecydować się na zakup jogurtownicy. To idealne rozwiązanie dla osób, które cenią sobie wygodę i planują często produkować domowy jogurt. Jak zrobić w jogurtownicy jogurt domowy? Przepis jest bardzo prosty i szybki. Potrzebujemy odpowiedniej objętości mleka – może to być mleko krowie lub mleko roślinne. Wybierając mleko roślinne, możemy przyrządzić wegański domowy jogurt kokosowy, sojowy czy migdałowy. Domowy jogurt kokosowy można przyrządzić z mleka kokosowego zakupionego w sklepie lub przyrządzonego w domu z wiórków koksowych zblenderowanych z wodą, przelanych następnie przez sitko. Domowy jogurt sojowy czy migdałowy także można przyrządzić z mleka roślinnego gotowego lub przyrządzonego samodzielnie.

Jak zrobić jogurt z mleka? Do mleka należy dodać jogurt naturalny lub odpowiednią ilość bakterii probiotycznych w saszetce. Mieszankę należy przelać do pojemniczków i umieścić w jogurtownicy. Potem wystarczy ustawić temperaturę 43 stopni i czas 8 godzin. Po tym czasie należy przełożyć jogurt do lodówki na 4 godziny, aby zgęstniał – i domowy jogurt gotowy.

Domowy jogurt – przepisy na pyszne dania

Na bazie domowego jogurtu naturalnego można przygotować mnóstwo pysznych, wartościowych dań. Po dodaniu ulubionych owoców, otrzymasz jogurt owocowy bez cukru. Z domowego jogurtu można przyrządzać szybkie śniadania – wystarczy dodać orzechy, płatki zbożowe lub przyrządzić na bazie jogurtu koktajl owocowy. Można przyrządzać domowe lody z jogurtu, dipy do warzyw, sosy czy zdrowe desery dla dzieci.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Bibliografia: 

Robię domowy jogurt. Podręcznik przygotowania domowego nabiału.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

cukier

Życie bez cukru. Co się zadzieje, kiedy odstawisz słodkości?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Idealna przekąska na imprezę – orzeźwiające spring rollsy z krewetkami i pomelo

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi – dawka witamin na pogodowe zawirowania

Szybka utrata wagi – o czym może świadczyć nagłe chudnięcie?

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Homogenizacja – co to jest i czy jest szkodliwa? Mleko homogenizowane czy pasteryzowane?

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe! / mat. pras.

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe!

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność

Soplówka jeżowata – właściwości. Kiedy i jak stosować?

Kasztany

Kasztany pod zdrową kruszonką. Ten przepis wyjdzie każdemu!

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Gruszka – 5 powodów, dla których warto ją jeść jesienią i zimą

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Dieta po usunięciu woreczka żółciowego – zalecenia żywieniowe, przykładowy jadłospis

Galette

Razowe galette z gruszkami. Pyszne i zdrowe jesienne ciasto

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

×