Przejdź do treści

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Jogurt domowy
przepis na domowy jogurt/masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kubek termiczny
Zwróć uwagę na oznaczenia plastikowych opakowań. Niektóre mogą wydzielać toksyny!
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
bananowe ciasteczka owsiane
Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie
miód
5 najlepszych zamienników cukru
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Z domowym jogurtem jest tak, że jak raz go spróbujesz, to już nie sięgniesz po sklepową wersję. Masz pewność co do jego składu, oszczędzasz pieniądze i czas. Skorzystaj z naszego przepisu na domowy jogurt – naturalny, kokosowy, sojowy czy z owocami.                         

Domowy jogurt – dlaczego warto?

Kremowy, aksamitny, wyrazisty – domowy jogurt. Najlepiej smakuje schłodzony. Przygotowuje się go błyskawicznie i z poprzedniej porcji domowego jogurtu możesz przygotować kolejną. Możesz go dodawać do zup, sosów, jeść z płatkami owsianymi albo na jego bazie przygotowywać koktajle owocowe. Równie dobrze smakuje bez dodatków.

Jogurt jest bardzo wartościowym produktem ze względu na zawartość wapnia, który wzmacnia kości. Dzięki żywym kulturom bakterii doskonale wpływa na florę jelitową i stan skóry. Domowy jogurt jest lekkostrawny i niskokaloryczny, dlatego osoby będące na diecie powinny często po niego sięgać. Jogurt naturalny pobudza system obronny organizmu, tworząc naturalną obronę przed szkodliwymi bakteriami Lekarze często zalecają jedzenie jogurtów podczas kuracji antybiotykowej, bo bakterie mlekowe zawarte w jogurcie pomagają odbudować florę bakteryjną jelit, którą narusza działanie antybiotyku. Poza tym regularne jedzenie jogurtu naturalnego obniża cholesterol we krwi. Zdrowy, domowy jogurt probiotyczny to idealna przekąska dla dzieci. Jeśli zastanawiasz się, jaki jogurt dla niemowlaka czy starszego dziecka jest najlepszy, odpowiedź jest prosta – to domowy jogurt!

Domowy jogurt ma znacznie więcej zalet niż jogurt zakupiony w sklepie. Oto one:

  • jogurt domowy ma idealny skład – bez dodatku cukru, aromatów czy zagęszczaczy
  • domowy jogurt przyrządzany jest w naturalny sposób, zawiera świeże kultury bakterii
  • jogurt domowej roboty nie jest poddawany przemysłowym procesom termizacji czy pakowania pod wysokim ciśnieniem, dzięki czemu zachowuje pełnię wartości odżywczych
  • naturalny jogurt domowy ma aksamitną, gęstą konsystencję, a smak jogurtu możesz dowolnie dopasować do swoich gustów kulinarnych – możesz przygotować domowy jogurt owocowy, domowy jogurt sojowy czy kokosowy

Jak zrobić jogurt naturalny w domu?

Aby przygotować swój pierwszy domowy jogurt, potrzebujesz pudełeczka jogurtu naturalnego lub porcji domowego jogurtu, jeśli ktoś z twoich przyjaciół już taki wyprodukował – bo od czegoś trzeba zacząć. Potem jest już prosto: kolejny domowy jogurt przygotujesz na bazie swojego własnego. Chcesz zrobić domowy jogurt? Przepis podstawowy jest bardzo prosty.

Domowy jogurt – składniki

  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 1 litr mleka (możesz użyć każdego krowiego mleka o różnej zawartości tłuszczu)
  • termometr cukierniczy

Domowy jogurt – przygotowanie:

Do garnka wlej mleko.

Zdjęcie: masz.talerz

Podgrzej do 40 stopni. Zdejmij z ognia i wlej jogurt.

Zdjęcie: masz.talerz

Dokładnie wymieszaj. Przykryj garnek pokrywką, zawiń w koc i odstaw w ciepłe miejsce na 8 godzin. Latem czas się skróci nawet do 4‒5 godzin, to zależy od temperatury w pokoju.

Zdjęcie: masz.talerz

Po tym czasie domowy jogurt przechowuj w lodówce. Kolejną porcję jogurtu przygotuj w ten sam sposób, ale z wykorzystaniem już swojego domowego jogurtu. Podawaj z domową granolą i sezonowymi owocami albo miksuj z orzechami i bananem.

Zdjęcie: masz.talerz

Używaj do zup, sosów, dipów lub po prostu jedz sam – smakuje super!

Domowy jogurt naturalny i kokosowy – jak zrobić w jogurtownicy?

Jogurt domowej roboty może być wykonany bez żadnego dodatkowego sprzętu. Można jednak zdecydować się na zakup jogurtownicy. To idealne rozwiązanie dla osób, które cenią sobie wygodę i planują często produkować domowy jogurt. Jak zrobić w jogurtownicy jogurt domowy? Przepis jest bardzo prosty i szybki. Potrzebujemy odpowiedniej objętości mleka – może to być mleko krowie lub mleko roślinne. Wybierając mleko roślinne, możemy przyrządzić wegański domowy jogurt kokosowy, sojowy czy migdałowy. Domowy jogurt kokosowy można przyrządzić z mleka kokosowego zakupionego w sklepie lub przyrządzonego w domu z wiórków koksowych zblenderowanych z wodą, przelanych następnie przez sitko. Domowy jogurt sojowy czy migdałowy także można przyrządzić z mleka roślinnego gotowego lub przyrządzonego samodzielnie.

Jak zrobić jogurt z mleka? Do mleka należy dodać jogurt naturalny lub odpowiednią ilość bakterii probiotycznych w saszetce. Mieszankę należy przelać do pojemniczków i umieścić w jogurtownicy. Potem wystarczy ustawić temperaturę 43 stopni i czas 8 godzin. Po tym czasie należy przełożyć jogurt do lodówki na 4 godziny, aby zgęstniał – i domowy jogurt gotowy.

Domowy jogurt – przepisy na pyszne dania

Na bazie domowego jogurtu naturalnego można przygotować mnóstwo pysznych, wartościowych dań. Po dodaniu ulubionych owoców, otrzymasz jogurt owocowy bez cukru. Z domowego jogurtu można przyrządzać szybkie śniadania – wystarczy dodać orzechy, płatki zbożowe lub przyrządzić na bazie jogurtu koktajl owocowy. Można przyrządzać domowe lody z jogurtu, dipy do warzyw, sosy czy zdrowe desery dla dzieci.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Bibliografia: 

Robię domowy jogurt. Podręcznik przygotowania domowego nabiału.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Zimno za oknem? Zatem idealna będzie rozgrzewająca zupa z soczewicy

Prezent na walentynki? Czekolada!

Prezent na walentynki? Dlaczego nie czekolada? Zróbcie ją wspólnie!

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Tłusty czwartek. Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Morelowe batoniki mocy

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Zupa orzechowa idealna na zimę. Prosta, łatwa i zdrowa

Jak różne diety i sposoby odżywiania wpływają na nasze włosy? Trycholożka Anna Mackojć wyjaśnia

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Koktajl na kaca

Trudny początek nowego roku? Oto koktajl na kaca

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Zaskakujące fakty o czekoladzie

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów