Przejdź do treści

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Jogurt domowy
przepis na domowy jogurt/masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

Z domowym jogurtem jest tak, że jak raz go spróbujesz, to już nie sięgniesz po sklepową wersję. Masz pewność co do jego składu, oszczędzasz pieniądze i czas. Skorzystaj z naszego przepisu na domowy jogurt – naturalny, kokosowy, sojowy czy z owocami.                         

Domowy jogurt – dlaczego warto?

Kremowy, aksamitny, wyrazisty – domowy jogurt. Najlepiej smakuje schłodzony. Przygotowuje się go błyskawicznie i z poprzedniej porcji domowego jogurtu możesz przygotować kolejną. Możesz go dodawać do zup, sosów, jeść z płatkami owsianymi albo na jego bazie przygotowywać koktajle owocowe. Równie dobrze smakuje bez dodatków.

Jogurt jest bardzo wartościowym produktem ze względu na zawartość wapnia, który wzmacnia kości. Dzięki żywym kulturom bakterii doskonale wpływa na florę jelitową i stan skóry. Domowy jogurt jest lekkostrawny i niskokaloryczny, dlatego osoby będące na diecie powinny często po niego sięgać. Jogurt naturalny pobudza system obronny organizmu, tworząc naturalną obronę przed szkodliwymi bakteriami Lekarze często zalecają jedzenie jogurtów podczas kuracji antybiotykowej, bo bakterie mlekowe zawarte w jogurcie pomagają odbudować florę bakteryjną jelit, którą narusza działanie antybiotyku. Poza tym regularne jedzenie jogurtu naturalnego obniża cholesterol we krwi. Zdrowy, domowy jogurt probiotyczny to idealna przekąska dla dzieci. Jeśli zastanawiasz się, jaki jogurt dla niemowlaka czy starszego dziecka jest najlepszy, odpowiedź jest prosta – to domowy jogurt!

Domowy jogurt ma znacznie więcej zalet niż jogurt zakupiony w sklepie. Oto one:

  • jogurt domowy ma idealny skład – bez dodatku cukru, aromatów czy zagęszczaczy
  • domowy jogurt przyrządzany jest w naturalny sposób, zawiera świeże kultury bakterii
  • jogurt domowej roboty nie jest poddawany przemysłowym procesom termizacji czy pakowania pod wysokim ciśnieniem, dzięki czemu zachowuje pełnię wartości odżywczych
  • naturalny jogurt domowy ma aksamitną, gęstą konsystencję, a smak jogurtu możesz dowolnie dopasować do swoich gustów kulinarnych – możesz przygotować domowy jogurt owocowy, domowy jogurt sojowy czy kokosowy

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Jak zrobić jogurt naturalny w domu?

Aby przygotować swój pierwszy domowy jogurt, potrzebujesz pudełeczka jogurtu naturalnego lub porcji domowego jogurtu, jeśli ktoś z twoich przyjaciół już taki wyprodukował – bo od czegoś trzeba zacząć. Potem jest już prosto: kolejny domowy jogurt przygotujesz na bazie swojego własnego. Chcesz zrobić domowy jogurt? Przepis podstawowy jest bardzo prosty.

Domowy jogurt – składniki

  • 125 ml jogurtu naturalnego,
  • 1 litr mleka (możesz użyć każdego krowiego mleka o różnej zawartości tłuszczu),
  • termometr cukierniczy.

Domowy jogurt – przygotowanie:

Do garnka wlej mleko.

Zdjęcie: masz.talerz

Podgrzej do 40 stopni. Zdejmij z ognia i wlej jogurt.

Zdjęcie: masz.talerz

Dokładnie wymieszaj. Przykryj garnek pokrywką, zawiń w koc i odstaw w ciepłe miejsce na 8 godzin. Latem czas się skróci nawet do 4‒5 godzin, to zależy od temperatury w pokoju.

Zdjęcie: masz.talerz

Po tym czasie domowy jogurt przechowuj w lodówce. Kolejną porcję jogurtu przygotuj w ten sam sposób, ale z wykorzystaniem już swojego domowego jogurtu. Podawaj z domową granolą i sezonowymi owocami albo miksuj z orzechami i bananem.

Zdjęcie: masz.talerz

Używaj do zup, sosów, dipów lub po prostu jedz sam – smakuje super!

Domowy jogurt naturalny i kokosowy – jak zrobić w jogurtownicy?

Jogurt domowej roboty może być wykonany bez żadnego dodatkowego sprzętu. Można jednak zdecydować się na zakup jogurtownicy. To idealne rozwiązanie dla osób, które cenią sobie wygodę i planują często produkować domowy jogurt. Jak zrobić w jogurtownicy jogurt domowy? Przepis jest bardzo prosty i szybki. Potrzebujemy odpowiedniej objętości mleka – może to być mleko krowie lub mleko roślinne. Wybierając mleko roślinne, możemy przyrządzić wegański domowy jogurt kokosowy, sojowy czy migdałowy. Domowy jogurt kokosowy można przyrządzić z mleka kokosowego zakupionego w sklepie lub przyrządzonego w domu z wiórków koksowych zblenderowanych z wodą, przelanych następnie przez sitko. Domowy jogurt sojowy czy migdałowy także można przyrządzić z mleka roślinnego gotowego lub przyrządzonego samodzielnie.

Jak zrobić jogurt z mleka? Do mleka należy dodać jogurt naturalny lub odpowiednią ilość bakterii probiotycznych w saszetce. Mieszankę należy przelać do pojemniczków i umieścić w jogurtownicy. Potem wystarczy ustawić temperaturę 43 stopni i czas 8 godzin. Po tym czasie należy przełożyć jogurt do lodówki na 4 godziny, aby zgęstniał – i domowy jogurt gotowy.

Domowy jogurt – przepisy na pyszne dania

Na bazie domowego jogurtu naturalnego można przygotować mnóstwo pysznych, wartościowych dań. Po dodaniu ulubionych owoców, otrzymasz jogurt owocowy bez cukru. Z domowego jogurtu można przyrządzać szybkie śniadania – wystarczy dodać orzechy, płatki zbożowe lub przyrządzić na bazie jogurtu koktajl owocowy. Można przyrządzać domowe lody z jogurtu, dipy do warzyw, sosy czy zdrowe desery dla dzieci.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Bibliografia: 

Robię domowy jogurt. Podręcznik przygotowania domowego nabiału.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Mleko acidofilne – co to jest, właściwości, gdzie kupić

Plan żywieniowy – jak go ułożyć? Co jeść, by zdrowo się odżywiać?

Woda smakowa może być zdrowa. Wystarczy ją samodzielnie zrobić

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

Meczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” / istock

Męczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” – podpowiada dietetyczka

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Kto ma ochotę na szklankę zimnej lemoniady lub mrożonej herbaty? Są genialne na upał

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Czego nie można jeść w trakcie ciąży? Odpowiedzi mogą Cię zaskoczyć!

Lody

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa rządzi! 3 przepisy na dania z tym warzywem w roli głównej

Wegańskie lody ze słonym karmelem. Idealne połączenie na upalne dni

Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna”

Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata

„Budzę się i jem, by móc znowu zasnąć”, czyli czym jest zespół nocnego jedzenia (NES). Rozmowa z psycholożką zdrowia Agnieszką Węgiel

Witariańskie lato

Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce

Curry z kukurydzy

Złociste curry z kukurydzy. Przyjemny, lekko słodki smak, który pokochasz od pierwszej łyżki!

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Zioła szwedzkie – czym są, właściwości, zastosowanie. Przepis na nalewkę

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

Dwie szklanki z napojem arbuzowym

Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×