Przejdź do treści

Marokańska bissara, chilli sin carne i bounty w słoiczkach. Dzielimy się przepisami z książki „Szybko, prosto, wegańsko. 5 składników. 15 minut” Idy Kulawik!

Chilli sin carne / mat. prasowe Veganbanda
Chilli sin carne / mat. prasowe Veganbanda
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze
Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?
Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia
Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Masz dość spędzania godzin w kuchni i przygotowywania pracochłonnych dań? Nie lubisz gotować? Chcesz spróbować wegańskiej kuchni, ale boisz się, że jest trudna i zwyczajnie nie wiesz, jak się za to zabrać? Książka „Szybko, prosto, wegańsko. 5 składników. 15 minut” autorstwa Idy Kulawik, prowadzącej bloga Veganbanda, jest dla ciebie! 

„Szybko, prosto, wegańsko. 5 składników. 15 minut”

Koniec ze skomplikowanymi, czasochłonnymi przepisami i długą listą składników. W najnowszej książce Idy Kulawik znajdziesz przepisy na superproste wegańskie śniadania, zupy, obiady, kolacje, sałatki i desery z maksymalnie 5 składników, a czas twojej pracy w kuchni nie wyniesie więcej niż 15 minut. Naprawdę tyle wystarczy, żeby ugotować coś pysznego. Kuchnia wegańska może być szybka i prosta, a przy tym naprawdę smaczna i różnorodna! 

Przedstawiamy trzy przepisy z książki.

Marokańska bissara (2 duże porcje)

Marokańska bissara / mat. prasowe Veganbanda

 

„Zachwycałam się jej prostotą i smakiem w Maroku wiele lat temu. Dziś przygotowuję ją na bazie fasoli lub suszonego bobu, jeśli uda mi się go kupić” – pisze Ida Kulawik.

Składniki podstawowe:

  • 2 puszki (po 400 g) białej fasoli,
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu (+ do posypania),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (+ do polania).

Opcjonalnie:

  • sok z cytryny – do polania

Wykonanie:

  1. Fasolę bardzo dokładnie przepłucz wodą i odsącz, a następnie przełóż do garnka.
  2. Zalej niewielką ilością wody (tylko tyle, żeby przykryła fasolę).
  3. Dodaj kumin oraz sól i pieprz do smaku.
  4. Zagotuj, dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek, po czym zblenduj zupę na gładki krem.
  5. Nałóż zupę na talerze lub do misek, polej dodatkowo oliwą i posyp kuminem.
  6. Możesz zakwasić zupę sokiem z cytryny. Sprawdź, która wersja bardziej ci smakuje.

Wskazówki:

Do przygotowania bissary możesz użyć również suszonego bobu lub suchej fasoli. Ważne, żeby namoczyć je na noc i ugotować do miękkości.

Chilli sin carne (2 porcje)

Chilli sin carne / mat. prasowe Veganbanda

Chilli sin carne / mat. prasowe Veganbanda

Chilli sin carne / mat. prasowe Veganbanda

„Chilli sin carne – chilli bez mięsa – czyli wegańska wersja meksykańskiego chilli con carne. Białka dostarczy nam w tym wypadku czerwona fasola. To prawdziwa bezkarna uczta w stylu tex-mex” – pisze o tej potrawie autorka bloga Veganbanda.

Składniki podstawowe:

  • 1 puszka (400 ml) czerwonej fasoli,
  • 2 czerwone cebule,
  • 1 puszka (400 ml) krojonych pomidorów,
  • przyprawa do kuchni meksykańskiej – do smaku,
  • oliwa z oliwek – do podsmażenia cebuli.

Opcjonalnie:

  • limonka – do podania,
  • kolendra lub natka pietruszki – do posypania,
  • wędzona papryka – do smaku,
  • świeże chilli – do podania.

Wykonanie:

  1. W garnku na oliwie podsmaż pokrojoną cebulę, aż się zrumieni.
  2. Dodaj opłukaną, odsączoną fasolę oraz pomidory z puszki.
  3. Dopraw obficie przyprawą do kuchni meksykańskiej i gotuj kilka minut bez przykrycia, żeby zredukować płyn.
  4. Chilli możesz podać samodzielnie albo z ryżem lub naczosami.

Wskazówki:

Chilli możesz dodatkowo wzbogacić  o wegańskie mięso mielone lub granulat sojowy.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Bounty w słoiczkach (2 porcje)

Bounty w słoiczkach / mat. prasowe Veganbanda

Bounty w słoiczkach / mat. prasowe Veganbanda

Bounty w słoiczkach / mat. prasowe Veganbanda

„Smak tropików zamknięty w słoiczkach pełnych kremowej, kokosowej masy. Idealne do zabrania na wynos do pracy, do szkoły lub na uczelnię” – pisze Ida Kulawik.

Składniki podstawowe:

  • 1 szklanka (250 ml) dowolnego napoju roślinnego,
  • 1 szklanka (250 ml) wiórków kokosowych,
  • 3 łyżki kaszki manny,
  • 3 łyżki cukru, ksylitolu lub erytrolu,
  • 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady.

Wykonanie:

  1. Do garnka wlej napój roślinny.
  2. Dodaj wiórki kokosowe i cukier lub ksylitol albo erytrol w wersji odchudzonej.
  3. Zagotuj i powoli wsyp kaszkę mannę, mieszając intensywnie, aż masa zgęstnieje.
  4. Masę kokosową nałóż do słoiczków lub miseczek.
  5. Gorzką czekoladę roztop w kąpieli wodnej:
    – połam ją na kostki i umieść w miseczce,
    – w małym garnku zagotuj niewielką ilość wody,
    – na garnuszku z gotującą się wodą ustaw miskę z czekoladą,
    – wymieszaj, gdy czekolada zacznie się roztapiać.
  6. Roztopioną czekoladę nałóż na masę kokosową.
  7. Podawaj na gorąco lub po schłodzeniu w lodówce.

Wskazówki:

W wersji bezglutenowej mannę możesz zastąpić drobną kaszką kukurydzianą.

 

 

Ida Kulawik – Kuchnia roślinna to jej pasja, a weganizm to filozofia, którą stara się kierować w życiu. Od lat gotuje roślinnie i prowadzi bloga Veganbanda.pl. Na swoim koncie ma pięć książek kulinarnych. Kocha przyrodę, wspólne spędzanie czasu z rodziną, małe i duże wyprawy.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Hello Zdrowie (@hellozdrowie_pl)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Anna Sudoł

Kuchnia polska w wegańskim wydaniu? Tak, to możliwe! Anna Sudoł opowiada o kuchni roślinnej po polsku [WIDEO]

Bananowe ciastka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Zima roślinożerców. Co teraz włożyć do gara, by przetrwać?

Pomarańczowe fit ciasto z mąki kokosowej

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Grzybki shiitake

Grzybki shiitake – wartości odżywcze i właściwości

Wegańskie potrawy wigiljne

Wegańskie potrawy wigilijne. Mamy dla ciebie kilka inspiracji

Wegańskie serniczki

Przepis na wegańskie serniczki

Wegańskie danie

Dzień z życia weganina. Jadłospis na cały dzień

Pasta z czerwonej fasoli z rodzynkami /fot. Marta Dymek, Jadłonomia

Strączkowe na słodko i na wytrawnie. 3 świetne przepisy od Marty Dymek, autorki kultowej Jadłonomii

Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

MET Gala, Lady Gaga

MET Gala 2021 po raz pierwszy z wegańskim menu!

Lody wegańskie

Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato

Soczewica czerwona – wartości odżywcze, gotowanie, przepisy

AKCJA SUPLEMENTACJA: Wegetarianizm i weganizm

Hummus – co to jest, jak go zrobić i jakie ma właściwości?

Surowe ziarna kakao – skład, właściwości i zastosowanie

Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

×