Przejdź do treści

Marokańska bissara, chilli sin carne i bounty w słoiczkach. Dzielimy się przepisami z książki „Szybko, prosto, wegańsko. 5 składników. 15 minut” Idy Kulawik!

Chilli sin carne / mat. prasowe Veganbanda
Chilli sin carne / mat. prasowe Veganbanda
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Masz dość spędzania godzin w kuchni i przygotowywania pracochłonnych dań? Nie lubisz gotować? Chcesz spróbować wegańskiej kuchni, ale boisz się, że jest trudna i zwyczajnie nie wiesz, jak się za to zabrać? Książka „Szybko, prosto, wegańsko. 5 składników. 15 minut” autorstwa Idy Kulawik, prowadzącej bloga Veganbanda, jest dla ciebie! 

„Szybko, prosto, wegańsko. 5 składników. 15 minut”

Koniec ze skomplikowanymi, czasochłonnymi przepisami i długą listą składników. W najnowszej książce Idy Kulawik znajdziesz przepisy na superproste wegańskie śniadania, zupy, obiady, kolacje, sałatki i desery z maksymalnie 5 składników, a czas twojej pracy w kuchni nie wyniesie więcej niż 15 minut. Naprawdę tyle wystarczy, żeby ugotować coś pysznego. Kuchnia wegańska może być szybka i prosta, a przy tym naprawdę smaczna i różnorodna! 

Przedstawiamy trzy przepisy z książki.

Marokańska bissara (2 duże porcje)

Marokańska bissara / mat. prasowe Veganbanda

 

„Zachwycałam się jej prostotą i smakiem w Maroku wiele lat temu. Dziś przygotowuję ją na bazie fasoli lub suszonego bobu, jeśli uda mi się go kupić” – pisze Ida Kulawik.

Składniki podstawowe:

  • 2 puszki (po 400 g) białej fasoli,
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu (+ do posypania),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (+ do polania).

Opcjonalnie:

  • sok z cytryny – do polania

Wykonanie:

  1. Fasolę bardzo dokładnie przepłucz wodą i odsącz, a następnie przełóż do garnka.
  2. Zalej niewielką ilością wody (tylko tyle, żeby przykryła fasolę).
  3. Dodaj kumin oraz sól i pieprz do smaku.
  4. Zagotuj, dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek, po czym zblenduj zupę na gładki krem.
  5. Nałóż zupę na talerze lub do misek, polej dodatkowo oliwą i posyp kuminem.
  6. Możesz zakwasić zupę sokiem z cytryny. Sprawdź, która wersja bardziej ci smakuje.

Wskazówki:

Do przygotowania bissary możesz użyć również suszonego bobu lub suchej fasoli. Ważne, żeby namoczyć je na noc i ugotować do miękkości.

Chilli sin carne (2 porcje)

Chilli sin carne / mat. prasowe Veganbanda

Chilli sin carne / mat. prasowe Veganbanda

Chilli sin carne / mat. prasowe Veganbanda

„Chilli sin carne – chilli bez mięsa – czyli wegańska wersja meksykańskiego chilli con carne. Białka dostarczy nam w tym wypadku czerwona fasola. To prawdziwa bezkarna uczta w stylu tex-mex” – pisze o tej potrawie autorka bloga Veganbanda.

Składniki podstawowe:

  • 1 puszka (400 ml) czerwonej fasoli,
  • 2 czerwone cebule,
  • 1 puszka (400 ml) krojonych pomidorów,
  • przyprawa do kuchni meksykańskiej – do smaku,
  • oliwa z oliwek – do podsmażenia cebuli.

Opcjonalnie:

  • limonka – do podania,
  • kolendra lub natka pietruszki – do posypania,
  • wędzona papryka – do smaku,
  • świeże chilli – do podania.

Wykonanie:

  1. W garnku na oliwie podsmaż pokrojoną cebulę, aż się zrumieni.
  2. Dodaj opłukaną, odsączoną fasolę oraz pomidory z puszki.
  3. Dopraw obficie przyprawą do kuchni meksykańskiej i gotuj kilka minut bez przykrycia, żeby zredukować płyn.
  4. Chilli możesz podać samodzielnie albo z ryżem lub naczosami.

Wskazówki:

Chilli możesz dodatkowo wzbogacić  o wegańskie mięso mielone lub granulat sojowy.

Bounty w słoiczkach (2 porcje)

Bounty w słoiczkach / mat. prasowe Veganbanda

Bounty w słoiczkach / mat. prasowe Veganbanda

Bounty w słoiczkach / mat. prasowe Veganbanda

„Smak tropików zamknięty w słoiczkach pełnych kremowej, kokosowej masy. Idealne do zabrania na wynos do pracy, do szkoły lub na uczelnię” – pisze Ida Kulawik.

Składniki podstawowe:

  • 1 szklanka (250 ml) dowolnego napoju roślinnego,
  • 1 szklanka (250 ml) wiórków kokosowych,
  • 3 łyżki kaszki manny,
  • 3 łyżki cukru, ksylitolu lub erytrolu,
  • 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady.

Wykonanie:

  1. Do garnka wlej napój roślinny.
  2. Dodaj wiórki kokosowe i cukier lub ksylitol albo erytrol w wersji odchudzonej.
  3. Zagotuj i powoli wsyp kaszkę mannę, mieszając intensywnie, aż masa zgęstnieje.
  4. Masę kokosową nałóż do słoiczków lub miseczek.
  5. Gorzką czekoladę roztop w kąpieli wodnej:
    – połam ją na kostki i umieść w miseczce,
    – w małym garnku zagotuj niewielką ilość wody,
    – na garnuszku z gotującą się wodą ustaw miskę z czekoladą,
    – wymieszaj, gdy czekolada zacznie się roztapiać.
  6. Roztopioną czekoladę nałóż na masę kokosową.
  7. Podawaj na gorąco lub po schłodzeniu w lodówce.

Wskazówki:

W wersji bezglutenowej mannę możesz zastąpić drobną kaszką kukurydzianą.

 

 

Ida Kulawik – Kuchnia roślinna to jej pasja, a weganizm to filozofia, którą stara się kierować w życiu. Od lat gotuje roślinnie i prowadzi bloga Veganbanda.pl. Na swoim koncie ma pięć książek kulinarnych. Kocha przyrodę, wspólne spędzanie czasu z rodziną, małe i duże wyprawy.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: