Przejdź do treści

Marokańska bissara, chilli sin carne i bounty w słoiczkach. Dzielimy się przepisami z książki „Szybko, prosto, wegańsko. 5 składników. 15 minut” Idy Kulawik!

Chilli sin carne / mat. prasowe Veganbanda
Chilli sin carne / mat. prasowe Veganbanda
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Masz dość spędzania godzin w kuchni i przygotowywania pracochłonnych dań? Nie lubisz gotować? Chcesz spróbować wegańskiej kuchni, ale boisz się, że jest trudna i zwyczajnie nie wiesz, jak się za to zabrać? Książka „Szybko, prosto, wegańsko. 5 składników. 15 minut” autorstwa Idy Kulawik, prowadzącej bloga Veganbanda, jest dla ciebie! 

„Szybko, prosto, wegańsko. 5 składników. 15 minut”

Koniec ze skomplikowanymi, czasochłonnymi przepisami i długą listą składników. W najnowszej książce Idy Kulawik znajdziesz przepisy na superproste wegańskie śniadania, zupy, obiady, kolacje, sałatki i desery z maksymalnie 5 składników, a czas twojej pracy w kuchni nie wyniesie więcej niż 15 minut. Naprawdę tyle wystarczy, żeby ugotować coś pysznego. Kuchnia wegańska może być szybka i prosta, a przy tym naprawdę smaczna i różnorodna! 

Przedstawiamy trzy przepisy z książki.

Marokańska bissara (2 duże porcje)

Marokańska bissara / mat. prasowe Veganbanda

 

„Zachwycałam się jej prostotą i smakiem w Maroku wiele lat temu. Dziś przygotowuję ją na bazie fasoli lub suszonego bobu, jeśli uda mi się go kupić” – pisze Ida Kulawik.

Składniki podstawowe:

  • 2 puszki (po 400 g) białej fasoli,
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu (+ do posypania),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (+ do polania).

Opcjonalnie:

  • sok z cytryny – do polania

Wykonanie:

  1. Fasolę bardzo dokładnie przepłucz wodą i odsącz, a następnie przełóż do garnka.
  2. Zalej niewielką ilością wody (tylko tyle, żeby przykryła fasolę).
  3. Dodaj kumin oraz sól i pieprz do smaku.
  4. Zagotuj, dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek, po czym zblenduj zupę na gładki krem.
  5. Nałóż zupę na talerze lub do misek, polej dodatkowo oliwą i posyp kuminem.
  6. Możesz zakwasić zupę sokiem z cytryny. Sprawdź, która wersja bardziej ci smakuje.

Wskazówki:

Do przygotowania bissary możesz użyć również suszonego bobu lub suchej fasoli. Ważne, żeby namoczyć je na noc i ugotować do miękkości.

Chilli sin carne (2 porcje)

Chilli sin carne / mat. prasowe Veganbanda

Chilli sin carne / mat. prasowe Veganbanda

Chilli sin carne / mat. prasowe Veganbanda

„Chilli sin carne – chilli bez mięsa – czyli wegańska wersja meksykańskiego chilli con carne. Białka dostarczy nam w tym wypadku czerwona fasola. To prawdziwa bezkarna uczta w stylu tex-mex” – pisze o tej potrawie autorka bloga Veganbanda.

Składniki podstawowe:

  • 1 puszka (400 ml) czerwonej fasoli,
  • 2 czerwone cebule,
  • 1 puszka (400 ml) krojonych pomidorów,
  • przyprawa do kuchni meksykańskiej – do smaku,
  • oliwa z oliwek – do podsmażenia cebuli.

Opcjonalnie:

  • limonka – do podania,
  • kolendra lub natka pietruszki – do posypania,
  • wędzona papryka – do smaku,
  • świeże chilli – do podania.

Wykonanie:

  1. W garnku na oliwie podsmaż pokrojoną cebulę, aż się zrumieni.
  2. Dodaj opłukaną, odsączoną fasolę oraz pomidory z puszki.
  3. Dopraw obficie przyprawą do kuchni meksykańskiej i gotuj kilka minut bez przykrycia, żeby zredukować płyn.
  4. Chilli możesz podać samodzielnie albo z ryżem lub naczosami.

Wskazówki:

Chilli możesz dodatkowo wzbogacić  o wegańskie mięso mielone lub granulat sojowy.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
PROMOCJA
Trawienie, Promocje
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
20,00 zł 79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł

Bounty w słoiczkach (2 porcje)

Bounty w słoiczkach / mat. prasowe Veganbanda

Bounty w słoiczkach / mat. prasowe Veganbanda

Bounty w słoiczkach / mat. prasowe Veganbanda

„Smak tropików zamknięty w słoiczkach pełnych kremowej, kokosowej masy. Idealne do zabrania na wynos do pracy, do szkoły lub na uczelnię” – pisze Ida Kulawik.

Składniki podstawowe:

  • 1 szklanka (250 ml) dowolnego napoju roślinnego,
  • 1 szklanka (250 ml) wiórków kokosowych,
  • 3 łyżki kaszki manny,
  • 3 łyżki cukru, ksylitolu lub erytrolu,
  • 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady.

Wykonanie:

  1. Do garnka wlej napój roślinny.
  2. Dodaj wiórki kokosowe i cukier lub ksylitol albo erytrol w wersji odchudzonej.
  3. Zagotuj i powoli wsyp kaszkę mannę, mieszając intensywnie, aż masa zgęstnieje.
  4. Masę kokosową nałóż do słoiczków lub miseczek.
  5. Gorzką czekoladę roztop w kąpieli wodnej:
    – połam ją na kostki i umieść w miseczce,
    – w małym garnku zagotuj niewielką ilość wody,
    – na garnuszku z gotującą się wodą ustaw miskę z czekoladą,
    – wymieszaj, gdy czekolada zacznie się roztapiać.
  6. Roztopioną czekoladę nałóż na masę kokosową.
  7. Podawaj na gorąco lub po schłodzeniu w lodówce.

Wskazówki:

W wersji bezglutenowej mannę możesz zastąpić drobną kaszką kukurydzianą.

 

 

Ida Kulawik – Kuchnia roślinna to jej pasja, a weganizm to filozofia, którą stara się kierować w życiu. Od lat gotuje roślinnie i prowadzi bloga Veganbanda.pl. Na swoim koncie ma pięć książek kulinarnych. Kocha przyrodę, wspólne spędzanie czasu z rodziną, małe i duże wyprawy.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Hello Zdrowie (@hellozdrowie_pl)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Wypróbuj zupę pho w polskiej odmianie, która wzmocni organizm w śnieżnej, zimowej aurze

Budyń z batatów. Wegański, bez cukru, ale słodki

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Wegańskie potrawy wigiljne

Wegańskie potrawy wigilijne. Mamy dla ciebie kilka inspiracji

Sezam – jak rośnie, właściwości zdrowotne, produkty, przepisy

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Gruszkowe brownie bez pieczenia. Poznaj deser doskonały!

Wegańska tarta kakaowa ze śliwkami. Smakuje genialnie!

Sernik bez sera w dwóch odsłonach – pieczony i na zimno. Przepisy 

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

Lody

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pieczone młode ziemniaki w kilku odsłonach – sprawdź przepisy! /fot. iStock

Pieczone młode ziemniaki w kilku odsłonach – sprawdź przepisy!

Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na czerwcowy weekend

Wegańskie ciasto z rabarbarem

Przepis na wegańskie ciasto z rabarbarem. Pyszne i zdrowe

Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Anna Sudoł

Kuchnia polska w wegańskim wydaniu? Tak, to możliwe! Anna Sudoł opowiada o kuchni roślinnej po polsku [WIDEO]

Bananowe ciastka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Zima roślinożerców. Co teraz włożyć do gara, by przetrwać?

×