Przejdź do treści

Owoce kaki – właściwości i zastosowanie jabłka orientu

Owoce kaki
Owoce kaki – właściwości i zastosowanie jabłka orientu Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze
Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?
Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia
Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Owoce kaki, choć dla wielu nazwa ta nadal brzmi mocno egzotycznie, są coraz bardziej popularne w Polsce. Dojrzałe owoce są słodkie, w smaku przypominają nieco śliwkę, można wyczuć w nich także nieco posmaku gruszki, moreli, a nawet pomidora. Owoce kaki warto włączyć do swojej diety także z uwagi na ich właściwości, zawierają one bowiem wiele cennych witamin i składników mineralnych, które pozytywnie wpływają na zdrowie i organizm człowieka. Gdzie rośnie kaki? Jakie ma właściwości? Jak jeść kaki i do jakich potraw warto je dodać?

Owoce kaki – pochodzenie

Owoce kaki, które występują także pod nazwą owoc persymony, sharon, owoc szarona, hurma, hebanek, śliwka chińska, to owoce rośliny z rodziny hebankowatych obejmujących ponad 700 gatunków. Choć pochodzi ona z Chin i Japonii, można spotkać ją na obszarach tropikalnych i substropikalnych Azji i Ameryki Południowej. W Europie znana jest od XII wieku, a uprawa drzewa kaki rozpowszechniła się głównie we Włoszech, Grecji i Hiszpanii.

Drzewo kaki w Polsce? Jak podkreślają sadownicy, jest to jedno z bardziej wytrzymałych drzew egzotycznych, stąd przy odpowiedniej pielęgnacji może być także uprawiane w Polsce.

Owoce kaki – właściwości i skład

Owoc persymony to okrągła – jego średnica wynosi około dziesięciu centymetrów –  wyglądem przypominająca nieco pomidora, stożkowata lub spłaszczona jagoda. Od spodu posiada on cztery listki kielichowe. Wybierając owoc warto zwrócić uwagę na to, czy szypułki nadal się na nim znajdują. Jeśli zostały bowiem oderwane, kaki znaczenie szybciej zacznie się psuć. Dojrzałe owoce kaki są intensywnie pomarańczowe, choć należy pamiętać, że barwa ta może się nieco różnić w zależności od gatunku.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Soki owocowe

Jak smakuje owoc kaki? Porównywany jest on do śliwki, z posmakiem gruszki, moreli, a przez niektórych – pomidora. Persymona powinna być ponadto intensywnie słodka, jeśli jej smak jest cierpki, z pewnością wybrałaś niedojrzały owoc.

Kaki to także źródło wielu witamin i składników mineralnych. Warto wymienić wśród nich:

  • witaminę C,
  • witaminy z grupy B, w tym tiaminę – B1, ryboflawinę – B2, niacynę – B3, witaminę B6, kwas foliowy – B9,
  • witaminę A,
  • witaminę E,
  • witaminę K,
  • wapń,
  • żelazo,
  • magnez,
  • fosfor,
  • potas,
  • sód,
  • cynk.
Kobieta w basenie z arbuzem

Kiedy sięgnąć po owoce kaki?

Persymona polecana jest osobom o podwyższonym cholesterolu, jej regularne jedzenie zmniejsza bowiem jej poziom. Ze względu na zawartość karotenoidów, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie wzroku, a także flawonoidów przeciwdziała ono powstawaniu stresu oksydacyjnego, co w konsekwencji zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, cukrzycy typu 2, choroby Alzheimera, a nawet nowotworów. Japońscy naukowcy z Uniwersytetu Mie prowadzili także badania, które wskazują, że zawarte w kaki polifenole zatrzymują wzrost komórek nowotworu białaczki, a nawet potrafią niszczyć zmienione chorobowo komórki.

Owoce kaki to doskonałe źródło witaminy C, warto sięgnąć po nie zatem, aby podnieść swoją odporność, a także dla złagodzenia przebiegu infekcji.

Czy owoc kaki jest szkodliwy?

Mimo że persymona jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych, zawiera także dość dużo cukru. Indeks glikemiczny kaki wynosi 50, stąd uważa się, że osoby chore na cukrzyce powinny jeść ten owoc z umiarem, mimo zawartych w nim flawonoidów. Jakie owoce odpowiednie są zatem dla cukrzyka? Osoby borykające się z tą chorobą powinny włączyć do diety owoce o niskim indeksie glikemicznym, takie jak owoce jagodowe oraz cytrusy. Należy także pamiętać, że dojrzałe owoce zawierają w sobie na ogół więcej cukru, zaś ten z owoców niedojrzałych wchłania się znacznie wolniej. Ponadto powinni oni sięgać częściej po świeże owoce niż przetworzone.

Warto także dodać, że możliwe są reakcje alergiczne po spożyciu kaki. Najczęściej są to objawy skórne, takie jak pokrzywka, czy świąd. Zdarzają się również dolegliwości ze strony układu oddechowego, w tym alergiczny nieżyt nosa, duszność, napady astmy. Pojawić mogą się też nudności, wymioty, bóle brzucha, zapalenie spojówek.

Jak jeść owoc kaki?

Jak jeść kaki? Przede wszystkim – na surowo. Przed spożyciem należy je jednak bardzo dokładnie umyć i wyciąć listki. Zaleca się obranie owocu ze skórki, choć niektórzy twierdzą, że nie jest to konieczne. Co więcej, nieobrany owoc je się w bardzo wygodny sposób. Jak jeść kaki ze skórką? Przekrój owoc na pół, a następnie wybieraj ze środka miękki miąższ łyżeczką. Pokrojone w kawałki kaki warto jeść zaś nie tylko jako zdrową przekąskę, ale dodawać je do jogurtu, owsianki, czy sałatek.

Owoce kaki możesz także suszyć, przypominają wówczas w smaku suszone figi. Doskonale sprawdzają się również jako składnik marmolad, galaretek, musów, lodów i sorbetów. Z powodzenie możesz je bowiem gotować i piec.

 

Źródła:

  1. I. Ochmian, A. Yordanov, K. Mijkowska, P. Chełpiński, Wpływ przechowywania owoców persymony w warunkach self life na wybrane cehcyy fizyczne i skład chemiczny, Żywność. Nauka, Technologia, Jakość 2016,
  2. N. Ukleja-Sokołowska, E. Gawrońska-Ukleja, M. Żbikowska-Gotz, Z. Bartuzi, Alergia na owoc kaki u 72-letniej pacjentki, Alergia, Astma, Immunologia 2015.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki

Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki

Herbata z liści malin – właściwości, jak zrobić i gdzie kupić?

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka / istock

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka 2022 ogłoszone. Które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone, a po które warto sięgać?

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi /fo. iStock

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi

Kwas winowy – gdzie występuje, zastosowanie

Miss Universe 2021 w ogniu krytyki. Bo nie wygląda tak, jak w dniu zdobycia tytułu

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

„Już 3000 lat temu wiadomo było, że ciepłe zupy mają leczniczą moc. Jedną z nich nazywa się żydowską penicyliną”. O dietoterapii zupami mówi Anna Stoitsi-Nieprzecka

Czym jest świadomość interoceptywna i dlaczego to twoja supermoc? Przedstawiamy fundamenty jedzenia intuicyjnego

dr Wanda Baltaza

„Budując swoją zdrową dietę, warto wyluzować” – mówi Wanda Baltaza, autorka książki „Poczuj się lepiej”

Marchewka

Marzec nadszedł, czyli sięgnij po nowalijki!

Granolowe śniadanie. Rozkosz dla podniebienia i uciecha dla oczu

Suszone owoce

Suszone owoce – wartości odżywcze, indeks glikemiczny. Jak suszyć owoce?

Sałatka z warzywami

Piramida żywienia – co to jest i jak ją rozumieć?

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Flawonoidy w pomidorach koktajlowych

Flawonoidy – czym są, gdzie występują, rola w diecie

Fasola adzuki

Fasola adzuki – właściwości i zastosowanie

Chlebek bananowy bezglutenowy, orzechy i czeolada

Chlebek bananowy bezglutenowy – przepisy i właściwości

Kobieta leży na łóżku

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Pieczone zimowe owoce

Suszone morele

Jak wybrać dobre suszone morele? „Pomarańczowe morele mają dodatek dwutlenku siarki, który zapewnia im intensywny kolor” – wyjaśnia Sylwia Majcher

żelki

Koszenila – barwnik spożywczy z suszonych owadów. Czy jest szkodliwa?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

×