Przejdź do treści

Owoce kaki – właściwości i zastosowanie jabłka orientu

Owoce kaki
Owoce kaki – właściwości i zastosowanie jabłka orientu Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Znana sieć sklepów wycofuje rodzynki. Mogą być zanieczyszczone groźną dla zdrowia toksyną
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?

Owoce kaki, choć dla wielu nazwa ta nadal brzmi mocno egzotycznie, są coraz bardziej popularne w Polsce. Dojrzałe owoce są słodkie, w smaku przypominają nieco śliwkę, można wyczuć w nich także nieco posmaku gruszki, moreli, a nawet pomidora. Owoce kaki warto włączyć do swojej diety także z uwagi na ich właściwości, zawierają one bowiem wiele cennych witamin i składników mineralnych, które pozytywnie wpływają na zdrowie i organizm człowieka. Gdzie rośnie kaki? Jakie ma właściwości? Jak jeść kaki i do jakich potraw warto je dodać?

Owoce kaki – pochodzenie

Owoce kaki, które występują także pod nazwą owoc persymony, sharon, owoc szarona, hurma, hebanek, śliwka chińska, to owoce rośliny z rodziny hebankowatych obejmujących ponad 700 gatunków. Choć pochodzi ona z Chin i Japonii, można spotkać ją na obszarach tropikalnych i substropikalnych Azji i Ameryki Południowej. W Europie znana jest od XII wieku, a uprawa drzewa kaki rozpowszechniła się głównie we Włoszech, Grecji i Hiszpanii.

Drzewo kaki w Polsce? Jak podkreślają sadownicy, jest to jedno z bardziej wytrzymałych drzew egzotycznych, stąd przy odpowiedniej pielęgnacji może być także uprawiane w Polsce.

Owoce kaki – właściwości i skład

Owoc persymony to okrągła – jego średnica wynosi około dziesięciu centymetrów –  wyglądem przypominająca nieco pomidora, stożkowata lub spłaszczona jagoda. Od spodu posiada on cztery listki kielichowe. Wybierając owoc warto zwrócić uwagę na to, czy szypułki nadal się na nim znajdują. Jeśli zostały bowiem oderwane, kaki znaczenie szybciej zacznie się psuć. Dojrzałe owoce kaki są intensywnie pomarańczowe, choć należy pamiętać, że barwa ta może się nieco różnić w zależności od gatunku.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Soki owocowe

Jak smakuje owoc kaki? Porównywany jest on do śliwki, z posmakiem gruszki, moreli, a przez niektórych – pomidora. Persymona powinna być ponadto intensywnie słodka, jeśli jej smak jest cierpki, z pewnością wybrałaś niedojrzały owoc.

Kaki to także źródło wielu witamin i składników mineralnych. Warto wymienić wśród nich:

  • witaminę C,
  • witaminy z grupy B, w tym tiaminę – B1, ryboflawinę – B2, niacynę – B3, witaminę B6, kwas foliowy – B9,
  • witaminę A,
  • witaminę E,
  • witaminę K,
  • wapń,
  • żelazo,
  • magnez,
  • fosfor,
  • potas,
  • sód,
  • cynk.
Kobieta w basenie z arbuzem

Kiedy sięgnąć po owoce kaki?

Persymona polecana jest osobom o podwyższonym cholesterolu, jej regularne jedzenie zmniejsza bowiem jej poziom. Ze względu na zawartość karotenoidów, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie wzroku, a także flawonoidów przeciwdziała ono powstawaniu stresu oksydacyjnego, co w konsekwencji zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, cukrzycy typu 2, choroby Alzheimera, a nawet nowotworów. Japońscy naukowcy z Uniwersytetu Mie prowadzili także badania, które wskazują, że zawarte w kaki polifenole zatrzymują wzrost komórek nowotworu białaczki, a nawet potrafią niszczyć zmienione chorobowo komórki.

Owoce kaki to doskonałe źródło witaminy C, warto sięgnąć po nie zatem, aby podnieść swoją odporność, a także dla złagodzenia przebiegu infekcji.

Czy owoc kaki jest szkodliwy?

Mimo że persymona jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych, zawiera także dość dużo cukru. Indeks glikemiczny kaki wynosi 50, stąd uważa się, że osoby chore na cukrzyce powinny jeść ten owoc z umiarem, mimo zawartych w nim flawonoidów. Jakie owoce odpowiednie są zatem dla cukrzyka? Osoby borykające się z tą chorobą powinny włączyć do diety owoce o niskim indeksie glikemicznym, takie jak owoce jagodowe oraz cytrusy. Należy także pamiętać, że dojrzałe owoce zawierają w sobie na ogół więcej cukru, zaś ten z owoców niedojrzałych wchłania się znacznie wolniej. Ponadto powinni oni sięgać częściej po świeże owoce niż przetworzone.

Warto także dodać, że możliwe są reakcje alergiczne po spożyciu kaki. Najczęściej są to objawy skórne, takie jak pokrzywka, czy świąd. Zdarzają się również dolegliwości ze strony układu oddechowego, w tym alergiczny nieżyt nosa, duszność, napady astmy. Pojawić mogą się też nudności, wymioty, bóle brzucha, zapalenie spojówek.

Jak jeść owoc kaki?

Jak jeść kaki? Przede wszystkim – na surowo. Przed spożyciem należy je jednak bardzo dokładnie umyć i wyciąć listki. Zaleca się obranie owocu ze skórki, choć niektórzy twierdzą, że nie jest to konieczne. Co więcej, nieobrany owoc je się w bardzo wygodny sposób. Jak jeść kaki ze skórką? Przekrój owoc na pół, a następnie wybieraj ze środka miękki miąższ łyżeczką. Pokrojone w kawałki kaki warto jeść zaś nie tylko jako zdrową przekąskę, ale dodawać je do jogurtu, owsianki, czy sałatek.

Owoce kaki możesz także suszyć, przypominają wówczas w smaku suszone figi. Doskonale sprawdzają się również jako składnik marmolad, galaretek, musów, lodów i sorbetów. Z powodzenie możesz je bowiem gotować i piec.

 

Źródła:

  1. I. Ochmian, A. Yordanov, K. Mijkowska, P. Chełpiński, Wpływ przechowywania owoców persymony w warunkach self life na wybrane cehcyy fizyczne i skład chemiczny, Żywność. Nauka, Technologia, Jakość 2016,
  2. N. Ukleja-Sokołowska, E. Gawrońska-Ukleja, M. Żbikowska-Gotz, Z. Bartuzi, Alergia na owoc kaki u 72-letniej pacjentki, Alergia, Astma, Immunologia 2015.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu? Zaskakujące wyniki nowego badania

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu?

Głęboki smak i duża oszczędność. We wrześniu jemy na pomarańczowo, fioletowo i czerwono

Galangal – co to jest, gdzie kupić i jak wykorzystać kłącze popularne w kuchni azjatyckiej?

Mięso z kurczaka

Sprawdzili mięso z supermarketów. Ponad 99 proc. filetów z kurczaka nosi ślady choroby

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

MOM – mięso oddzielane mechanicznie. Co to jest? Czy to jeść?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to jak, je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Jak wybrać arbuza, by był idealny? / pexels

Często kupujesz arbuza? Agnieszka Pocztarska podpowiada, którego wybrać, by był idealny

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli?

Garnek rzymski – co w nim piec i jak go prawidłowo używać?

Superowoc, który zapewni ci zdrowie i długie życie. Poznaj jagodę kamczacką!

„Zbyt niski poziom cholesterolu zwiększa ryzyko nie tylko agresji, ale także choroby afektywnej dwubiegunowej, depresji i samobójstw” – mówi psychodietetyczka Agnieszka Ślusarska-Staniszewska

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Dressing do sałatki – jak zrobić dobry sos sałatkowy?

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Wolnowar – co to jest i jaki wybrać? Dania z wolnowaru 

Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna”

Grzyby na patelni

Garście pełne wiśni, porzeczek, jagód i kurek, ale nie tylko! Co jeść w lipcu, wymienia Sylwia Majcher

Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×