Przejdź do treści

Mąka migdałowa – zdrowa alternatywa dla mąki pszennej

Migdały na mąkę
Mąka migdałowa – zdrowa alternatywa dla mąki pszennej Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Nie tolerujesz glutenu i nie wiesz, co wybrać zamiast mąki pszennej? Wysoki poziom cukru zmusza cię do poszukiwania niskowęglowodanowych produktów? Stosujesz dietę redukcyjną i unikasz dostarczania organizmowi zbędnych kalorii? W każdym z tych przypadków warto, abyś sięgnęła po mąkę migdałową. Jest wartościowa, niskokaloryczna i bezglutenowa, a przygotowane z niej ciasta i desery są wyjątkowo aromatyczne i smaczne.

Mąka migdałowa – właściwości

Mąka migdałowa, podobnie jak same migdały, zawiera cenne przeciwutleniacze. Są to m.in. związki fenolowe, a także witamina E (tokoferol) i selen. Zwalczają one wolne rodniki, które odpowiadają nie tylko za proces starzenia, ale również sprzyjają rozwojowi nowotworów.

Mąka migdałowa dostarcza także L-argininy i kwercetyny, regulujące tempo zużywania zapasów glikogenu w tkance mięśniowej (stanowiącego zapasy energetyczne organizmu). Innymi słowy – dzięki mące migdałowej będziesz bardziej wydajna podczas treningu sportowego.

Jest to również cenne źródło białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz składników mineralnych (obok wspomnianego selenu są to: wapń, żelazo i cynk). Jeśli więc zastanawiasz się, czym zastąpić mąkę pszenną – zdecyduj się na mąkę migdałową. Pozytywnie wpłynie to na pracę układu krążenia i obniży poziom cholesterolu LDL (zwanego potocznie „złym”). Jest to również niskowęglowodanowa alternatywa, po którą sięgnąć mogą osoby chorujące na cukrzycę.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

PROMOCJA
Trawienie, Promocje
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
20,00 zł 79,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł

Mąka migdałowa – gdzie kupić?

Gdzie można kupić mąkę migdałową? Produkt zawierający wyłącznie migdały (bez wypełniaczy) znajdziesz w sklepach ze zdrową żywnością i produktami ekologicznymi. Za opakowanie ważące 1 kg zapłacisz ok. 30-40 zł.

Nie jest to produkt tani, ale z pewnością wart swej ceny. Jeśli nie wiesz, czym możesz zastąpić skrobię kukurydzianą lub mąkę pszenną, skorzystaj z tego rozwiązania, a odczujesz pozytywny jego wpływ na organizm.

Jak zrobić mąkę migdałową?

Jeśli masz czas i chęci, możesz wykonać mąkę migdałową samodzielnie. Zanim zabierzesz się do pracy, kup odpowiednią ilość orzechów. W sklepach znajdziesz zarówno takie w brązowej łupinie, jak i jej pozbawione (blanszowane). Oba typy są odpowiednie do przygotowania mąki. W pierwszym przypadku musisz się jednak liczyć z tym, że będzie miała ona gorzki posmak.

Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, byś samodzielnie pozbawiła migdały łupiny. Wystarczy, że zalejesz orzechy wrzątkiem. Po odcedzeniu brązowa powłoka z łatwością da się oddzielić palcami. 

Jak zmielić migdały? Jeśli masz pewność, że są suche – wrzuć je do pojemnika i zblenduj lub zmiel. Możesz zachować grubszą strukturę lub wykonać pył. Z tak przygotowanej mąki możesz natychmiast przygotować ciasto migdałowe lub zastosować w formie posypki do deserów.

Dieta bezglutenowa - dla kogo, efekty, co jeść?

Co zrobić z mąki migdałowej?

Mąkę migdałową warto wykorzystać przede wszystkim do aromatycznych wypieków. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić z niej ciasto na naleśniki i gofry.

Będzie to także smaczny i aromatyczny dodatek do placków smażonych na patelni, uwielbianych przez dzieci (także na etapie rozszerzania diety).

 


Źródła:

  1. A. Stróżyk, L. Pachocka, Orzechy jako istotny składnik diety sportowców, „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2016, nr 97 (4), s. 328 – 334
  2. M. Wroniak, J. Parzychowska, A. Rękas, Charakterystyka i porównanie wartości żywieniowej orzechów i otrzymywanych z nich olejów, „Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego” 2016, t. 71, nr 3, s. 44–58

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Słyszałaś o efekcie placebo w dietetyce? Dr Damian Parol wyjaśnia, na czym on polega

Słyszałaś o efekcie placebo w dietetyce? Dr Damian Parol wyjaśnia, na czym on polega

Glistnik (jaskółcze ziele) – jak wygląda, właściwości, zastosowanie

Seitan – co to jest? Gdzie kupić? Jak zrobić? Przepis na „mięso Buddy”

Rajskie jabłuszka – jakie mają właściwości i co można zrobić z owoców rajskiej jabłoni?

Kutia od A do Z. Pełna zdrowia słodycz, na którą czekamy przez cały rok!

guma do żucia

Żucie gumy – czy na pewno jest zdrowe?

Dodaje się go do produktów spożywczych, żeby poprawić ich teksturę i zwiększyć wagę. Co warto wiedzieć o błonniku bambusowym? / istock

Widzisz w składzie błonnik bambusowy i nie wiesz, czy to dobrze? Wyjaśnia Katarzyna Bosacka

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

awokado na talerzu

Nie daj się nabrać na bio i eko. 5 rad dla tropicieli spożywczej ściemy

Gruszka – 5 powodów, dla których warto ją jeść jesienią i zimą

Katechiny – działanie, źródła w diecie, właściwości

Miód faceliowy – jak go rozpoznać i jakie ma właściwości?

4 ważne powody, dla których lepiej zrezygnować z produktów typu „light”

Astaksantyna – działanie, właściwości, skutki uboczne

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami / unsplash

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami

Makaron

Popularny makaron wycofany ze sprzedaży. Zawiera niebezpieczne dla zdrowia toksyny

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Polenta – co to jest, jak gotować? Przepis na kaszę kukurydzianą 

Mleko acidofilne – co to jest, właściwości, gdzie kupić

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Dieta na urlopie. Jak uniknąć niezdrowych pułapek?

Przetwory z ogórków – przepisy na ogórki kiszone i konserwowe

Wolnowar – co to jest i jaki wybrać? Dania z wolnowaru 

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

×