Przejdź do treści

Mąka migdałowa – zdrowa alternatywa dla mąki pszennej

Migdały na mąkę
Mąka migdałowa – zdrowa alternatywa dla mąki pszennej Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze
Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?
Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia
Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Nie tolerujesz glutenu i nie wiesz, co wybrać zamiast mąki pszennej? Wysoki poziom cukru zmusza cię do poszukiwania niskowęglowodanowych produktów? Stosujesz dietę redukcyjną i unikasz dostarczania organizmowi zbędnych kalorii? W każdym z tych przypadków warto, abyś sięgnęła po mąkę migdałową. Jest wartościowa, niskokaloryczna i bezglutenowa, a przygotowane z niej ciasta i desery są wyjątkowo aromatyczne i smaczne.

Mąka migdałowa – właściwości

Mąka migdałowa, podobnie jak same migdały, zawiera cenne przeciwutleniacze. Są to m.in. związki fenolowe, a także witamina E (tokoferol) i selen. Zwalczają one wolne rodniki, które odpowiadają nie tylko za proces starzenia, ale również sprzyjają rozwojowi nowotworów.

Mąka migdałowa dostarcza także L-argininy i kwercetyny, regulujące tempo zużywania zapasów glikogenu w tkance mięśniowej (stanowiącego zapasy energetyczne organizmu). Innymi słowy – dzięki mące migdałowej będziesz bardziej wydajna podczas treningu sportowego.

Jest to również cenne źródło białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz składników mineralnych (obok wspomnianego selenu są to: wapń, żelazo i cynk). Jeśli więc zastanawiasz się, czym zastąpić mąkę pszenną – zdecyduj się na mąkę migdałową. Pozytywnie wpłynie to na pracę układu krążenia i obniży poziom cholesterolu LDL (zwanego potocznie „złym”). Jest to również niskowęglowodanowa alternatywa, po którą sięgnąć mogą osoby chorujące na cukrzycę.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Mąka migdałowa – gdzie kupić?

Gdzie można kupić mąkę migdałową? Produkt zawierający wyłącznie migdały (bez wypełniaczy) znajdziesz w sklepach ze zdrową żywnością i produktami ekologicznymi. Za opakowanie ważące 1 kg zapłacisz ok. 30-40 zł.

Nie jest to produkt tani, ale z pewnością wart swej ceny. Jeśli nie wiesz, czym możesz zastąpić skrobię kukurydzianą lub mąkę pszenną, skorzystaj z tego rozwiązania, a odczujesz pozytywny jego wpływ na organizm.

Jak zrobić mąkę migdałową?

Jeśli masz czas i chęci, możesz wykonać mąkę migdałową samodzielnie. Zanim zabierzesz się do pracy, kup odpowiednią ilość orzechów. W sklepach znajdziesz zarówno takie w brązowej łupinie, jak i jej pozbawione (blanszowane). Oba typy są odpowiednie do przygotowania mąki. W pierwszym przypadku musisz się jednak liczyć z tym, że będzie miała ona gorzki posmak.

Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, byś samodzielnie pozbawiła migdały łupiny. Wystarczy, że zalejesz orzechy wrzątkiem. Po odcedzeniu brązowa powłoka z łatwością da się oddzielić palcami. 

Jak zmielić migdały? Jeśli masz pewność, że są suche – wrzuć je do pojemnika i zblenduj lub zmiel. Możesz zachować grubszą strukturę lub wykonać pył. Z tak przygotowanej mąki możesz natychmiast przygotować ciasto migdałowe lub zastosować w formie posypki do deserów.

Dieta bezglutenowa - dla kogo, efekty, co jeść?

Co zrobić z mąki migdałowej?

Mąkę migdałową warto wykorzystać przede wszystkim do aromatycznych wypieków. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić z niej ciasto na naleśniki i gofry.

Będzie to także smaczny i aromatyczny dodatek do placków smażonych na patelni, uwielbianych przez dzieci (także na etapie rozszerzania diety).

 


Źródła:

  1. A. Stróżyk, L. Pachocka, Orzechy jako istotny składnik diety sportowców, „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2016, nr 97 (4), s. 328 – 334
  2. M. Wroniak, J. Parzychowska, A. Rękas, Charakterystyka i porównanie wartości żywieniowej orzechów i otrzymywanych z nich olejów, „Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego” 2016, t. 71, nr 3, s. 44–58

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Kasza pęczak – właściwości, wartości odżywcze i przepisy nie tylko na gołąbki z pęczakiem

Kasza owsiana – właściwości odżywcze i sposób gotowania

Czubryca – co to jest, do czego dodawać i gdzie kupić?

Domowy chleb na zakwasie – na co zwrócić uwagę podczas przygotowywania?

Domowy chleb na zakwasie – na co zwrócić uwagę podczas przygotowywania?

Kwas linolowy (omega-6) – występowanie i właściwości. Co różni kwas linolowy od linolenowego?

Makaron pełnoziarnisty – jak ugotować, kaloryczność

Likopen – co to jest, właściwości, działanie, gdzie występuje

Makaron razowy – właściwości, kalorie, indeks glikemiczny

Rzodkiewka

Kiedy jeść nowalijki? I dlaczego jeszcze nie teraz? Wyjaśnia Sylwia Majcher

Zioła prowansalskie

Zioła prowansalskie – skład mieszanki i do czego jej używać

zdrowe jedzenie

Naturalne odkwaszanie organizmu – czy ma sens? Jak to zrobić?

Nasiona chia i olej z chia

Olej z nasion chia – właściwości i skutki uboczne

Ziarna sezamu

Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie

Amarantus

Mąka z amarantusa – właściwości, indeks glikemiczny

kiść pomidorów

8 rzeczy, które warto wiedzieć o GMO

Tłoczony na zimno olej

Oleje tłoczone na zimno – właściwości i zastosowanie

Olej z wiesiołka

Olej z wiesiołka – na co pomaga, jak stosować, jaki wybrać

olej z krokosza barwierskiego

Olej z krokosza barwierskiego – co to jest, właściwości

Soki NFC

Soki NFC – co to oznacza, czy są zdrowe, jakie mają właściwości?

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Śmietana w misce. Obok rozrzucone borówki

Czego nie powinna zawierać śmietana? Wyjaśniają dietetyczki z „Czytamy etykiety”

Celiakia - co jeść na diecie bezglutenowej?

Celiakia – objawy, badania, dieta. Powikłania choroby trzewnej

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

×