3 min.
Czy sushi jest zdrowe? Anna Reguła podaje 6 faktów na jego temat

Czy sushi jest zdrowe? Anna Reguła podaje 6 faktów na jego temat / GettyImages,
24.05.2022
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
22.05.2022
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze
22.05.2022
Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?
22.05.2022
Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia
21.05.2022
Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!
Lubisz sushi? A zastanawiałaś się kiedyś, czy to wartościowy posiłek? Czy służy naszemu zdrowiu? Przyjrzała się temu Anna Reguła, dietetyczka prowadząca w mediach społecznościowych profil pod nazwą „niekoniecznie_dietetycznie”.
Spis treści
Czy sushi jest zdrowe?
Wiele osób uwielbia smak sushi, ale czy jest zdrowe? Jak wyjaśnia Anna Reguła na swoim profilu na Instagramie, wiele zależy od rodzaju rolek, które wybierzemy, ale w ogólnym rozrachunku… tak! Co wpływa na taką ocenę? Dietetyczka wylicza plusy sushi:
- Dla niektórych to jedna z niewielu okazji na spożycie ryb bogatych w kwasy omega-3 (np. łosoś) czy witaminę D (szczególnie węgorz).
- Nori to świetne źródło jodu.
- Zawiera dużą ilość świeżych warzyw, dodawane są do niego też dodatki w postaci imbiru czy wasabi. „Nie są one bezwartościowe! Wasabi słynie ze swoich właściwości bakterio- i grzybobójczych, a także świetnie wpływa na trawienie. Imbir obfituje w witaminy i składniki mineralne, ale również ma działanie przeciwzapalne” – pisze Reguła.
- Często jest bezglutenowe.
- Syci na długo.
- Opcje z grillowaną rybą mogą spożywać bezpiecznie także kobiety w ciąży.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Minusy sushi
Sushi, mimo wielu plusów, nie jest jednak bez wad. Po pierwsze – jak pisze dietetyczka – ze względu na podawanie go z sosem sojowym, dostarczy nam dużo soli. Idealnie według niej byłoby trzymać w lodówce sos sojowy niskosodowy i jego właśnie używać przy zamówieniach na wynos. Po drugie, ryż zaprawiany jest ogromną ilością cukru. A po trzecie, jak podkreśla Anna Reguła, sushi potrafi być niezłą bombą kaloryczną.
„Oprócz oczywistości takich jak majonez czy tempura należy pamiętać, że jedna łyżeczka (!) serka Philadelphia to już ponad 50 kcal, podobnie jak 1 łyżka przyjemnie chrupiącego pod zębami prażonego sezamu” – wylicza.
Wiele zależy od tego, jaki rodzaj sushi wybierzesz, bo jak pisze dietetyczka, np. jedna rolka hosomaki z ogórkiem to tylko ok. 24 kcal, a z łososiem – 31. Nie oznacza to jednak, że od czasu do czasu nie możesz pozwolić sobie na te bardziej kaloryczne rodzaje sushi, np. z łososiem i serkiem kremowym czy krewetką w tempurze (ok. 100 kcal). Nie dajmy się zwariować!
Anna Reguła
Anna Reguła to dyplomowana dietetyczka prowadząca w mediach społecznościowych profil pod nazwą „niekoniecznie_dietetycznie”. Zajmuje się układaniem planów dietetycznych oraz prowadzeniem szkoleń z zakresu odżywiania. Jej konto na Instagramie obserwuje 244 tys. osób. Ekspertka wydała też książkę „Ach ten cukier”, w której wyjaśnia zgubną rolę cukru w naszym życiu.
Wyświetl ten post na Instagramie
Zobacz także
Udostępnij!
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022
„Może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu otyłości i insulinooporności”. O brązowej tkance tłuszczowej, którą warto mieć, mówi dr Iwona Boniecka

03.04.2022