Przejdź do treści

Fitwashing, czyli fitściema. Damian Parol wyjaśnia, na jakie hasła na etykietach produktów dajemy się nabrać

Fitwashing, czyli fitściema. Damian Parol wyjaśnia, na jakie hasła na etykietach produktów dajemy się nabrać
Fitwashing, czyli fitściema. Damian Parol wyjaśnia, na jakie hasła na etykietach produktów dajemy się nabrać / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie
Nie tylko picie kawy. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek
Mąka z amarantusa – właściwości, indeks glikemiczny
Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado
Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Hasło „fit” już przestało się kojarzyć jedynie pozytywnie, bo niestety przez wielu producentów żywności jest ono nadużywane. „Powinniśmy popularyzować termin fitwashingu, piętnować najgorsze jego przykłady oraz mieć świadomość, że wiele z produktów sprzedawanych jako 'zdrowe’ wcale takie nie jest” – podkreśla na swoim profilu na Facebooku dietetyk i psychodietetyk Damian Parol.

Jak dajemy się nabrać?

Pojęcie greenwahingu zna pewnie wiele i wielu z nas. Oznacza ono sytuację, w której firma proponuje klientom rozwiązania, które pozornie służą środowisku, podczas gdy jego realny wpływ na planetę jest zerowy. Jak pisze na swoim profilu na Facebooku Damian Parol, korporacje w ten sposób często chcą poprawić swój wizerunek albo obniżyć koszty.

„Za pierwszy przykład greenwashingu uchodzi proszenie gości hotelowych o to, żeby nie wymieniali ręczników codziennie 'w trosce o środowisko’. Odpowiedź na pytanie, czy hotel myśli w pierwszej kolejności o swoich kosztach, czy rzeczywiście zanieczyszczeniu środowiska pozostawiam czytelnikowi” – pisze Parol.

Takich przykładów jest znacznie więcej i jest o nich coraz głośniej, głównie za sprawą eko aktywistów i aktywistek, a termin „greenwashing” już na dobre wpisał się do słownika. Jednak, jak podkreśla w swoim wpisie dietetyk, nikt nie spopularyzował terminu „fitwashing”, czyli tożsamego zjawiska na rynku produktów spożywczych.

„Wiele firm sprzedaje niezdrowe produkty, które próbuje przypudrować tym, że niby są zdrowe” – pisze Damian Parol.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Czym jest fitwashing?

Przykładów fitwashingu jest mnóstwo, choć rzadko zwracamy na nie uwagę. „Fitwashingowe” komunikaty, które znajdziemy na etykietach produktów i w sloganach reklamowych, to m.in:

  • „Teraz bez oleju palmowego” – jak pisze dietetyk, konsumenci uznają olej palmowy za synonim najgorszego zła, więc wiele firm zastępuje go np. olejem kokosowym. „Żywieniowo to zmienia w zasadzie nic, ale takie hasło ładnie wygląda na opakowaniu” – podkreśla Parol.
  • „Gluten free!” – spoko jeśli to produkt kierowany do osób z celiakią, gorzej jak ktoś próbuje udawać, że płatki kukurydziane stały się zdrowsze, od kiedy nie ma w nich glutenu, bo przestano używać słodu jęczmiennego.
  • Owoce w zestawach fastfoodowych – zauważyłaś, że ostatnio restauracje z fast foodem dodają owoce do zestawów dla dzieci i wprowadzają produkty wege? „Niby krok w dobrą stronę, ale nie przeszkadza im to jednak oferować najmłodszym wysokoenergetycznych posiłków” – zaznacza Damian Parol.
  • „Bez GMO” – jak pisze ekspert, to jedna z „najbrzydszych” zagrywek. „W Polsce praktycznie nie ma produktów z surowców modyfikowanych genetycznie, a ponadto nie ma nic złego w GMO. Ale widać stempelek 'wolne od GMO’ zapewnia lepszą sprzedaż i producenci to wykorzystują” – wskazuje.
  • Fit-słodycze – to według Damiana Parola najbardziej jaskrawy przykład. Jak podkreśla, dzisiaj półki sklepów spożywczych i z odżywkami uginają się od „legalnych batoników” i „czekolad bez wyrzutów sumienia”. „Oferta ta jest różna, ale ogromna większość to produkty wysokokaloryczne, wysokoprzetworzone i jedynie przypudrowane kilkoma gramami białka i lekko zredukowaną ilością cukru. Na dygresje zasługuje fakt, że prawie nigdy nie mają one zredukowanej ilości tłuszczu, czyli najbardziej energetycznego i najmniej zdrowego składnika” – pisze dietetyk.
  • Wege-mięsa„w ostatnich latach bardzo urosła branża roślinnych zamienników mięs. Problem w tym, że wiele z nich, pomimo że reklamowane jako zdrowsze, ma więcej soli i tłuszczów nasyconych niż zwykłe mięso” – zauważa ekspert.

„Powinniśmy popularyzować termin fitwashingu, piętnować najgorsze jego przykłady oraz mieć świadomość, że wiele z produktów sprzedawanych jako 'zdrowe’ wcale takie nie jest. Oczywiście – wszystko jest dla ludzi. Możliwość wzięcia owoców w fastfoodzie jest dobra, a słodycze proteinowe mogą znaleźć czasem zastosowanie. Trzeba mieć jednak sporo wiedzy, żeby nie nabierać się na fitściemy. A obawiam się, że przeciętny konsument ich nie ma” – podkreśla Damian Parol.

Damian Parol – kim jest?

Damian Parol z wykształcenia jest magistrem dietetyki i psychodietetykiem. Ale ma też legitymację instruktora kulturystyki i przez wiele lat pracował jako trener personalny. W 2018 obronił z wyróżnieniem doktorat na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Prowadzi bloga, profil na Facebooku i konto na Instagramie @dr.damian.parol, który obserwuje ponad 37 tys. osób.

„Kiedyś bardzo irytowało mnie to, jak wiele jest w przestrzeni publicznej nieprawdziwych informacji na temat dietetyki. Tworzą je dziennikarze, aktorzy, piosenkarze, fit-celebryci i sami dietetycy. Postanowiłem więc stworzyć bloga, na którym przy pomocy nauki (i wsparciu memów), będę walczył z tymi mitami” – podkreśla dietetyk.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Poznaj patenty trenerów i dietetyków na lepszą przemianę materii

8 szkodliwych mitów na temat kranówki. Sylwia Majcher tłumaczy, jakie są fakty

8 szkodliwych mitów na temat kranówki. Sylwia Majcher tłumaczy, jakie są fakty

Damian Parol / Archiwum prywatne

„Ludzie często obawiają się nie tego, czego powinni, a ignorują realne zagrożenie dla zdrowia” – mówi Damian Parol, psychodietetyk

Dieta ubogoresztkowa – kiedy trzeba ją zastosować?

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinniśmy wierzyć

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinnyśmy wierzyć

Kobieta z pizzą

Zakwaszenie organizmu. Fragment książki Hanny Stolińskiej, pt. „Zakłamane jedzenie”

Produkty light / istock

Jak to jest z produktami light? „To zależy”. Wyjaśnia Radosław Smolik, dietetyk

Chleb

Dlaczego chleb nie sprawia, że tyjesz? Mamy prosty przykład od „Moja dietetyka”

Oliwa z oliwek / istock

Na czym smażyć? Na oliwie! Dietetycy z „Dietetyki nie na żarty” wyjaśniają dlaczego

Kobieta je lody

7 dietetycznych mitów. O których definitywnie możesz zapomnieć?

dieta

Skuteczne odchudzanie – 10 faktów i mitów o dietach i produktach

Kobieta w sklepie

Mity żywieniowe. Glutaminian sodu, piwo bezalkoholowe, żywność GMO, szpinak. W co na ich temat wierzymy, co nie jest prawdą? Wyjaśnia dietetyczka Anna Reguła

Picie wody z cytryną / istock

Picie wody z cytryną oczyszcza organizm z toksyn, odkwasza i chroni przed przeziębieniem? Dietetyczka wyznała, co o tym sądzi

Robienie pizzy na diecie / istockphoto.com

Dieta – jaka jest najlepsza? Żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty” mają odpowiedź

Unsplash

Węglowodany i tłuszcze są złe? Robisz wszystko, by ich unikać? Specjalistka ds. żywienia obaliła dietetyczne mity

dieta ziemniaki

Co jeść, żeby nie być głodną? „Dietetycy nie na żarty” odpowiadają

Unsplash.com

Wyrzuciłaś z kuchni chleb, sól i syrop glukozowo-fruktozowy? Dietetyczka wyjaśnia, że te rzeczy wcale nie są takie niezdrowe

Milena Nosek

„Znam organizmy, które nie szczędzą sobie cukru, smażenia, jedzą na co i kiedy mają ochotę, osiągają przy tym sukcesy i czują się wspaniale. Pytanie tylko – do kiedy?” – mówi Milena Nosek, dietetyk tancerzy

gettyimages.com

Jak powinna wyglądać twoja dieta, gdy masz 20, 30, 40 lat?

Dietetyczne mity – cz. 2

Dietetyczne mity – cz. 2

Dietetyczne mity – cz. 1

Dietetyczne mity – cz. 1

Olej z nasion chia – właściwości i skutki uboczne

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

kiść pomidorów

8 rzeczy, które warto wiedzieć o GMO

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

12 przepisów na sałatki wigilijne

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

×