Przejdź do treści

5 najważniejszych błędów żywieniowych, które popełniamy zimą. Tłumaczy dietetyczka

Kobieta w grubym swetrze z kubkiem z gorącym napojem w dłoniach, w tle rozmyty jesienny pejzaż
5 najważniejszych błędów żywieniowych, które popełniamy zimą [OKIEM DIETETYCZKI]/Istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Masz ochotę na „zdrową colę” z TikToka? Lekarze odradzają
Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata
Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce
Złociste curry z kukurydzy. Przyjemny, lekko słodki smak, który pokochasz od pierwszej łyżki!
Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Zima bywa trudnym czasem dla naszego ciała i umysłu. Infekcje, niedostatek słońca i ogólny spadek nastrój rekompensujemy sobie niezdrowymi przekąskami, a nawet całymi posiłkami. Skutek jest taki, że czujemy się i wyglądamy jeszcze gorzej. Jak przerwać to koło i wprowadzić porządek do diety? Kluczowe jest uświadomienie sobie podstawowych błędów żywieniowych. O wyjawienie swoich obserwacji i proste porady poprosiłam dietetyczkę dr Hannę Stolińską.

Błędy żywieniowe zimą: mniej pijemy

Zimą narasta popularna tendencja do picia zbyt małej ilości płynów. Latem do nalania sobie szklanki wody skłaniają nas słońce i wysokie temperatury. Teraz zaczynamy o niej zapominać. Dr Hanna Stolińska przypomina jednak, że chociaż za oknem zimno i ponuro, większość z nas spędza całe dnie w ciepłych pomieszczeniach o wysuszonym przez ogrzewanie powietrzu. Potrzebujemy więc regularnego nawadniania. Jego brak może powodować nie tylko gorsze samopoczucie i dekoncentracje, ale także objadanie się.

Ponieważ przestajemy pić wodę, pojawia się nadmierny apetyt. Mylimy głód z pragnieniem i jemy zamiast pić – ostrzega dietetyczka.

 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Błędy żywieniowe zimą: jemy za dużo

Dr Hanna Stolińska podkreśla, że zimą wcale nie powinniśmy jeść więcej i tłuściej. Ten pogląd to zwykły mit. Takie reguły mogły obowiązywać w dalekiej przeszłości, gdy nasi przodkowie spędzali większość czasu w bardzo niskich temperaturach, na przykład na polowaniach. Dzisiaj nie gnębią nas już tak skrajne mrozy (przynajmniej w Polsce), a jeśli nawet się pojawią, przeczekujemy je w ogrzewanych pomieszczeniach. Co więcej zimą z reguły mniej się ruszamy, spada więc liczba spalanych kalorii. Serwowanie sobie ciężkich i zbyt obfitych posiłków nie ma więc logicznego wytłumaczenia. Zapłacimy za nie dodatkowymi kilogramami.

Błędy żywieniowe zimą: ograniczamy jedzenie nabiału

Dr Hanna Stolińska nie zgadza się również z teorią, według której jedzenie nabiału może wywoływać nadprodukcję śluzu w organizmie. Osobom, które w sezonie jesienno-zimowym stale zmagają się z katarem czy kaszlem, poleca się często odstawienie produktów mlecznych. Zdaniem dietetyczki to błąd. Nabiał jest bowiem nie tylko świetnym źródłem wapnia i białka, ale także probiotyków. Ekspertka poleca przede wszystkim produkty sfermentowane, na przykład jogurt, kefir czy maślankę. Każdy z nich wspomaga naturalną florę bakteryjną w jelitach, która wpływa nie tylko na procesy trawienne, ale cały nasz organizm.

Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty

Błędy żywieniowe zimą: jemy mniej warzyw i owoców

Dostęp do mniejszej liczby świeżych warzyw i owoców powoduje, że zimą często zaniedbujemy ten zdrowy nawyk. W szczególności pomijamy jedzenie ich na surowo. Dr Hanna Stolińska zaznacza tymczasem, że warto zwrócić na to uwagę nawet, jeśli na obiad zjadłyśmy pełne warzyw leczo. Swoim podopiecznym poleca jadłospis podzielony na pięć posiłków:

  • jeden posiłek z owocami,
  • dwa posiłki z warzywami na ciepło,
  • dwa posiłki z warzywami na surowo.

Jak przemycić surowe warzywa do zimowego jadłospisu? Ekspertka radzi, aby dodawać je na przykład do kanapek.

Błędy żywieniowe zimą: zapominamy o naturalnych wspomagaczach odporności

Zima to czas, kiedy powinniśmy jeszcze bardziej zainteresować się superfoods, czyli produktami bogatymi w prozdrowotne substancje. Wprowadzenie chociaż jednego takiego „wspomagacza” nie wymaga wiele wysiłku, a może przynieść nie tylko poprawę odporności, ale także naszej ogólnej kondycji, w tym także stanu skóry. Jakie produktu rekomenduje dr Hanna Stolińska? Oto lista superfoods, którymi na pewno warto się zainteresować:

A wy co jeszcze dodałybyście do tej listy?

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zioła szwedzkie – czym są, właściwości, zastosowanie. Przepis na nalewkę

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Przekąski na grilla – podpowiadamy, jak zdrowo grillować potrawy i podajemy przepisy

Zasada FIFO w twojej lodówce / istock

Lubisz zero waste w kuchni? Poznaj FIFO i z łatwością zarządzaj żywnością w swoim domu

Arcydzięgiel – jakie właściwości ma korzeń tej rośliny?

Łopian większy – właściwości i przeciwwskazania

Kapsułowa kuchnia - jak ją stworzyć? / gettyimages

Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda

Jak naturalnie obniżyć ciśnienie – jaka dieta jest najlepsza?

Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!

Glicyna – budowa, właściwości, źródła w pożywieniu. Czy glicyna pomaga w bezsenności?

7 olejów, które warto mieć w domu / iStock

Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów

Prolina – czym jest i gdzie jej szukać. Budowa i funkcje w organizmie

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Kasza pęczak – właściwości, wartości odżywcze i przepisy nie tylko na gołąbki z pęczakiem

Kasza owsiana – właściwości odżywcze i sposób gotowania

Czubryca – co to jest, do czego dodawać i gdzie kupić?

Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!

Nie, dziękuję, jestem na diecie

Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×