Przejdź do treści

5 najważniejszych błędów żywieniowych, które popełniamy zimą. Tłumaczy dietetyczka

Kobieta w grubym swetrze z kubkiem z gorącym napojem w dłoniach, w tle rozmyty jesienny pejzaż
5 najważniejszych błędów żywieniowych, które popełniamy zimą [OKIEM DIETETYCZKI]/Istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie
Nie tylko picie kawy. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek
Mąka z amarantusa – właściwości, indeks glikemiczny
Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado
Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Zima bywa trudnym czasem dla naszego ciała i umysłu. Infekcje, niedostatek słońca i ogólny spadek nastrój rekompensujemy sobie niezdrowymi przekąskami, a nawet całymi posiłkami. Skutek jest taki, że czujemy się i wyglądamy jeszcze gorzej. Jak przerwać to koło i wprowadzić porządek do diety? Kluczowe jest uświadomienie sobie podstawowych błędów żywieniowych. O wyjawienie swoich obserwacji i proste porady poprosiłam dietetyczkę dr Hannę Stolińską.

Błędy żywieniowe zimą: mniej pijemy

Zimą narasta popularna tendencja do picia zbyt małej ilości płynów. Latem do nalania sobie szklanki wody skłaniają nas słońce i wysokie temperatury. Teraz zaczynamy o niej zapominać. Dr Hanna Stolińska przypomina jednak, że chociaż za oknem zimno i ponuro, większość z nas spędza całe dnie w ciepłych pomieszczeniach o wysuszonym przez ogrzewanie powietrzu. Potrzebujemy więc regularnego nawadniania. Jego brak może powodować nie tylko gorsze samopoczucie i dekoncentracje, ale także objadanie się.

Ponieważ przestajemy pić wodę, pojawia się nadmierny apetyt. Mylimy głód z pragnieniem i jemy zamiast pić – ostrzega dietetyczka.

 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Błędy żywieniowe zimą: jemy za dużo

Dr Hanna Stolińska podkreśla, że zimą wcale nie powinniśmy jeść więcej i tłuściej. Ten pogląd to zwykły mit. Takie reguły mogły obowiązywać w dalekiej przeszłości, gdy nasi przodkowie spędzali większość czasu w bardzo niskich temperaturach, na przykład na polowaniach. Dzisiaj nie gnębią nas już tak skrajne mrozy (przynajmniej w Polsce), a jeśli nawet się pojawią, przeczekujemy je w ogrzewanych pomieszczeniach. Co więcej zimą z reguły mniej się ruszamy, spada więc liczba spalanych kalorii. Serwowanie sobie ciężkich i zbyt obfitych posiłków nie ma więc logicznego wytłumaczenia. Zapłacimy za nie dodatkowymi kilogramami.

Błędy żywieniowe zimą: ograniczamy jedzenie nabiału

Dr Hanna Stolińska nie zgadza się również z teorią, według której jedzenie nabiału może wywoływać nadprodukcję śluzu w organizmie. Osobom, które w sezonie jesienno-zimowym stale zmagają się z katarem czy kaszlem, poleca się często odstawienie produktów mlecznych. Zdaniem dietetyczki to błąd. Nabiał jest bowiem nie tylko świetnym źródłem wapnia i białka, ale także probiotyków. Ekspertka poleca przede wszystkim produkty sfermentowane, na przykład jogurt, kefir czy maślankę. Każdy z nich wspomaga naturalną florę bakteryjną w jelitach, która wpływa nie tylko na procesy trawienne, ale cały nasz organizm.

Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty

Błędy żywieniowe zimą: jemy mniej warzyw i owoców

Dostęp do mniejszej liczby świeżych warzyw i owoców powoduje, że zimą często zaniedbujemy ten zdrowy nawyk. W szczególności pomijamy jedzenie ich na surowo. Dr Hanna Stolińska zaznacza tymczasem, że warto zwrócić na to uwagę nawet, jeśli na obiad zjadłyśmy pełne warzyw leczo. Swoim podopiecznym poleca jadłospis podzielony na pięć posiłków:

  • jeden posiłek z owocami,
  • dwa posiłki z warzywami na ciepło,
  • dwa posiłki z warzywami na surowo.

Jak przemycić surowe warzywa do zimowego jadłospisu? Ekspertka radzi, aby dodawać je na przykład do kanapek.

Błędy żywieniowe zimą: zapominamy o naturalnych wspomagaczach odporności

Zima to czas, kiedy powinniśmy jeszcze bardziej zainteresować się superfoods, czyli produktami bogatymi w prozdrowotne substancje. Wprowadzenie chociaż jednego takiego „wspomagacza” nie wymaga wiele wysiłku, a może przynieść nie tylko poprawę odporności, ale także naszej ogólnej kondycji, w tym także stanu skóry. Jakie produktu rekomenduje dr Hanna Stolińska? Oto lista superfoods, którymi na pewno warto się zainteresować:

A wy co jeszcze dodałybyście do tej listy?

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Olej z nasion chia – właściwości i skutki uboczne

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Oleje tłoczone na zimno – właściwości i zastosowanie

Mąka konopna – zdrowa alternatywa dla mąki pszennej

Mąka z orzechów arachidowych – właściwości, stosowanie

Olej rafinowany czy tłoczony na zimno? Który jest lepszy?

Olej z wiesiołka – na co pomaga, jak stosować, jaki wybrać

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Olej z krokosza barwierskiego – co to jest, właściwości

Puszki Pandory – jakie zło się czai w puszkach z gazowanymi napojami?

Flawonoidy – czym są, gdzie występują, rola w diecie

Owsianka na wodzie – jak przygotować zdrowe śniadanie?

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

Świąteczne obżarstwo / istock

„Nic nie zmieszczę, no może jeszcze kawałek serniczka”. Dlaczego mówi się, że na deser mamy drugi żołądek?

Herbata z imbirem (zimowa) – przepis na zdrowie

świąteczne ciasteczka

Świąteczne zasady na mniejsze zło. Jak jeść, by się nie przejeść?

Zaskakujące fakty o czekoladzie. Sprawdź, czego jeszcze o niej nie wiedziałaś

7 najgorszych rzeczy dla twojej wątroby

Kmin rzymski – właściwości, skutki uboczne

Dzień z życia weganina. Jadłospis na cały dzień

Kobieta leży na łóżku

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Nie truj się jedzeniem! Co powinno cię zaniepokoić w jego wyglądzie?

Suszone morele

Jak wybrać dobre suszone morele? „Pomarańczowe morele mają dodatek dwutlenku siarki, który zapewnia im intensywny kolor” – wyjaśnia Sylwia Majcher

Zupa marchewkowa

Aromatyczna zupa marchewkowa z pikantną nutą. Sprawdź przepis

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

12 przepisów na sałatki wigilijne

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

×