Zdrowe odżywianie

Co chwila słyszymy o nowym produkcie – zbawcy, który ma nas oczyścić, przywrócić młodzieńczy blask, i być panaceum na wszystkie zdrowotne bolączki. Prawda jest taka, że nie wystarczy dorzucić do codziennego menu jednego superskładnika. Zdrowe odżywianie to suma wiedzy i codziennych, rozważnych wyborów. I tego, co dodamy, i co odejmiemy. Dotyczy w równym stopniu tak ugruntowanych w naszej kuchni składników jak cukier i sól, co kulinarnych nowinek, jak spiruliny, chlorelle i cała reszta zielonej ekipy. W tym dziale przyglądamy się naszym nawykom, rozprawiamy z mitami, i szukamy złotego środka między jedzeniem dla samego jedzenia – a odżywianiem się dla zdrowia.

Najnowsze

Woda to podstawa. Warto jednak zaufać nauce \źródło: kaboompics.com

Osiem szklanek dziennie wody to konieczność? Naukowcy mają inne zdanie na ten temat

Ograniczenie węglowodanów w diecie może zwiększyć ryzyko cukrzycy? Są najnowsze wyniki badań na ten temat

Ograniczenie węglowodanów w diecie może zwiększyć ryzyko cukrzycy? Są najnowsze wyniki badań na ten temat

Krowiak podwinięty (olszówka) – grzyb jadalny czy trujący?

Nie jesteś w stanie opanować się przed jedzeniem słodyczy? Oto kilka sposobów na ratowanie sytuacji

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi – dawka witamin na pogodowe zawirowania

Sezam – jak rośnie, właściwości zdrowotne, produkty, przepisy

Brokuły jesienią – wartości odżywcze, właściwości. Jak je gotować?

oczy

Co jeść, aby mieć zdrowe i sprawne oczy?

Szybka utrata wagi – o czym może świadczyć nagłe chudnięcie?

Po przebytej infekcji czujesz się osłabiona? Dowiedz się, jak zadbać o dietę po chorobie

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Jesteś fanką serów? Sprawdź, które są najzdrowsze

Jak to się dzieje, że organizm potrafi oczyszczać jelita? Wyjaśnia dietetyczka Katarzyna Bednarska

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Tryptofan i jego wpływ na poziom serotoniny. Gdzie go znajdziemy?

Zdrowotne walory jesieni – odczarowujemy jarzębinę!

rożek i makaroniki

7 mitów o cukrzycy, przez które chorujemy

Herbata – nie tylko o 17.00

Herbata – nie tylko o 17:00! Na co zwrócić uwagę, zanim będziemy się nią delektować?

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Jak kupować mleko? Wyjaśniamy, na co zwracać uwagę, gdy chcemy kupić to najlepsze

Kawa zbożowa - czy na pewno jest dla wszystkich? Odpowiada dietetyczka

Kawa zbożowa – czy na pewno jest dla wszystkich? Odpowiada dietetyczka

płatki śniadaniowe

7 „odchudzających” produktów, które… nie odchudzają!

awokado na talerzu

Nie daj się nabrać na bio i eko. 5 rad dla tropicieli spożywczej ściemy

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność

Unsplash

Węglowodany i tłuszcze są złe? Robisz wszystko, by ich unikać? Specjalistka ds. żywienia obaliła dietetyczne mity

Ralph Kamiński zaprasza nas na bal w McDonaldzie. Katarzyna Bosacka rozkłada na czynniki pierwsze jego autorski zestaw, i komentuje: "Ale bal...."

Ralph Kamiński zaprasza nas na bal w McDonaldzie. Katarzyna Bosacka rozkłada na czynniki pierwsze jego autorski zestaw i komentuje: „Ale bal…”

Soplówka jeżowata – właściwości. Kiedy i jak stosować?

Kasztany

Kasztany pod zdrową kruszonką. Ten przepis wyjdzie każdemu!

Dwa kubki z napojem, szklanka miodu, imbir, słoik przypraw, cytryna. Wszystko razem stoi na stole

Dopada cię choroba? Skorzystaj ze sprawdzonych domowych sposobów na przeziębienie

Przepis na zupę krem z pieczonego kalafiora. Jesień na bogato!

7 sygnałów, że pijesz za dużo wody

20 rzeczy, przez które nie możesz schudnąć

pomidorki koktajlowe

Pomidory dostarczają mnóstwo dobra. Jaki jest twój ulubiony gatunek?

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

herbata

Jak jeść, żeby nie marznąć jesienią i zimą? Zdradzamy kilka prostych trików

Gruszka – 5 powodów, dla których warto ją jeść jesienią i zimą

Śliwka – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze. Najciekawsze przepisy

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

"Osoby poddawane od najmłodszych lat dietom odchudzającym łączy pewien syndrom" - pisze Agata Głyda

„Osoby poddawane od najmłodszych lat dietom odchudzającym łączy pewien syndrom. Bardzo cierpią, lecz nikt o tym nie wie” – pisze Agata Głyda

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

To, ile i co zjemy, zależy od neuronów? Zaskakujące odkrycie naukowców!

Kawa / istockphoto.com

Kawa i cholesterol. Koniec z espresso i „sypaną”?

Dlaczego jesienią i zimą tyjemy? Odpowiedź jest bardziej skomplikowana, niż myślisz

Balon

Masz brzuch jak balon? Sprawdź, jak możesz zapobiec wzdęciom

sery

Jedzcie sery – będziecie zdrowsi!