19.11.2024
Zdrowe odżywianie
Co chwila słyszymy o nowym produkcie – zbawcy, który ma nas oczyścić, przywrócić młodzieńczy blask, i być panaceum na wszystkie zdrowotne bolączki. Prawda jest taka, że nie wystarczy dorzucić do codziennego menu jednego superskładnika. Zdrowe odżywianie to suma wiedzy i codziennych, rozważnych wyborów. I tego, co dodamy, i co odejmiemy. Dotyczy w równym stopniu tak ugruntowanych w naszej kuchni składników jak cukier i sól, co kulinarnych nowinek, jak spiruliny, chlorelle i cała reszta zielonej ekipy. W tym dziale przyglądamy się naszym nawykom, rozprawiamy z mitami, i szukamy złotego środka między jedzeniem dla samego jedzenia – a odżywianiem się dla zdrowia.
Popularne tematy w tej kategorii:
Polecane
Najnowsze
„Co roku na święta tysiące karpi przeżywają prawdziwy horror”. Jagna Niedzielska o kupowaniu żywego karpia na Wigilię
Reklamy śmieciowego jedzenia dopiero po 21. „Otyłość naraża dzieci na problemy zdrowotne trwające całe życie”
To sekret długowieczności, który działa od środka. Twoja skóra ci podziękuje
„Slavic girl diet” święci triumfy za oceanem. Amerykanki uwierzyły, że piękno i zdrowie da im popularna w Polsce kasza
Gumy do żucia w kształcie papierosów na celowniku. „Normalizują zachowania, które są niebezpieczne dla zdrowia”
Artykuł sponsorowany
Artykuł sponsorowany
Jak catering dietetyczny może ułatwić życie osobom z wykluczeniami pokarmowymi i alergiami? Sprawdźmy!
Żywność wysoko przetworzona zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci. Zagrożone są szczególnie kobiety
Kathy Bates szczerze o utracie wagi: „Jadłam, bo się bałam”
Materiały promocyjne
Materiały promocyjne
Kurkumina: przeciwzapalne źródło mocy
Glukozowa Królowa o popularnym napoju: „Nie ma pozytywnych skutków picia tego soku”
Artykuł sponsorowany
Artykuł sponsorowany
Jakie napoje i jedzenie do szkoły warto przygotować dla dziecka?
Boski nektar, owoc biblijnego drzewa i fenicka sól
pamiątki z wakacji
Dieta dla dziecka. Co powinno znaleźć się w diecie maluchów?
Artykuł sponsorowany przez markę Pueria
Artykuł sponsorowany przez markę Pueria
„Niedobór wapnia w diecie może mieć wpływ także na nasz nastrój…”. O ważnej roli wapnia dla organizmu, szczególnie w okresie ciąży, rozmawiamy z dietetyczką, specjalistką do spraw żywienia Agnieszką Piskałą-Topczewską
Życie z bulimią. „To, czego nie zjadłam, zalewałam płynem do mycia naczyń, bo wiedziałam, że wyrzucenie resztek do śmieci, mnie nie powstrzyma”
Dwulatka zjadła „jagódkę” prosto z krzaka. Owoc okazał się trujący. Płukanie żołądka uratowało jej życie
Na co pomaga ostropest plamisty i jak go stosować?
Skąd bierze się efekt jo-jo? Co zrobić, by go uniknąć?
Brzuch kortyzolowy, czyli dlaczego „tyjemy z powietrza”. Na nasze pytania odpowiada diabetolożka Agnieszka Przychodzień
Kawa w ciąży. Jaka ilość jest bezpieczna?
„Możesz zatrzymać zmiany w swoim ciele, a stylem życia i dietą wpływać na hormony, cykl, libido i płodność” – przekonuje Klaudia Łakoma
Jaki skład i właściwości ma mleko migdałowe? Jak zrobić je w domu?
Mleko kozie – właściwości i inne składniki odżywcze. Na co pomaga?
Mleko sojowe to smaczny napój roślinny. Jakie ma właściwości?
Prof. Ewa Stachowska: „Z wiekiem mikrobiota traci tak zwany rdzeń, ale zwiększa się jej różnorodność – jednak tylko wtedy, gdy starzejemy się zdrowo”
Polski deser najlepszym na świecie. Czym zaskarbił sobie serca krytyków?
„Zjedz zupkę, bo mamusi będzie przykro” – mówisz tak do dziecka? „Nie tędy droga” – ostrzega psycholożka
„Lepsza od rewolucji będzie dieta szyta na miarę”. Klaudia Łakoma i Arkadiusz Matras mówią nam o tym, jak się nie dać insulinooporności
Artykuł sponsorowany
Artykuł sponsorowany
Zalety wegetarianizmu – dlaczego warto ograniczyć mięso?
„Delektuj się pączkiem w trakcie spaceru”. Dietetyczka radzi, jak zdrowo przetrwać tłusty czwartek
Michał Korkosz „Rozkoszny”: „Jedzenie stało się częścią naszej kultury. My, Polacy, też już traktujemy je jako nasze niematerialne dziedzictwo”
Sok z kiszonych buraków ma same zalety. Warto go przygotować, zwłaszcza teraz
„Nie” dla parówek i croissantów na śniadanie. Oto czego jeszcze nie warto jeść na czczo
Jak ludzie przestali polować, a zaczęli biesiadować – historia zboża
JEŚĆ CZY BYĆ
Od steku z mamuta po udko z probówki – historia mięsa
JEŚĆ CZY BYĆ
Właściwości soli. Czy taki diabeł straszny jak go malują?
Można było stracić za niego głowę lub otrzymać go w spadku – słodko-gorzkie oblicze cukru
JEŚĆ CZY BYĆ