Przejdź do treści

Kupujemy dżem z dobrym składem. Jak go znaleźć?

Kupujemy dżem z dobrym składem. Jak go znaleźć? /fot. Shutterstock
Kupujemy dżem z dobrym składem. Jak go znaleźć? /fot. Shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Internetowa moda na… jedzenie trujących grzybów. „To może mieć opłakane konsekwencje!” – przestrzega lek. Ewa Stawiarska
„Jem warzywa, ale mam po nich rewolucje jelitowe” – znasz to? Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego tak się dzieje
Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot
Lara Gessler o życiu z ortoreksją: „Wpadałam w panikę, kiedy miałam pięć, a nie sześć migdałów na śniadanie”
Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem

Zimowe przetwory pewnie wam się skończyły, a na owoce, z których można zrobić domowe konfitury, trzeba jeszcze trochę poczekać. Podpowiadamy zatem, jak kupować dżem, żeby w składzie nie królował cukier i zagęstniki, tylko owoce.

Czujność bardzo wskazana

Jeśli chcemy kupić dżem w sklepie, trzeba być czujnym. Wprawdzie czekają na nas niezliczone ilości słodkich „domowych konfitur”, ale czy rzeczywiście ich skład jest taki jak u babci? Mam duże wątpliwości.

Na sklepowych półkach roi się od słodkich smarowideł, których lista składników jest bardzo długa, a zawartość prawdziwych owoców mała. Przede wszystkim zwróćmy uwagę, ile dokładnie owoców znajduje się w naszym dżemie. Im więcej owoców, tym lepiej, ale to wcale nie jest takie oczywiste. W 100 gramach produktu możemy znaleźć ponad 180 gramów, ale także 100 gramów owoców, a w najgorszym przeanalizowanym przeze mnie dżemie owoców było zaledwie 40 gramów na 100 gramów produktu. Ten ostatni słoiczek trudno mi nazwać dżemem. Co więc wypełniło słoiczek poza owocami?

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Co znajdziemy w słoiku dżemu?

Wiśnie producent postanowił najpierw rozcieńczyć wodą. Tak, tak! Woda znalazła się na drugim miejscu w składzie, czyli jest jej całkiem sporo. Potem producent dosłodził wisienki cukrem i syropem glukozowo-fruktozowym. Żeby wszystko razem związać, dodano substancję żelującą i zagęszczającą. Na koniec dorzucono jeszcze kwas cytrynowy i cytrynian sodu. Nie polecam tej mieszanki.

Sprawdziłam też listę składników marmolady wieloowocowej. W składzie jabłka, aronie i szczątkowe ilości truskawek (3,5 proc.). Wszystko szczelnie przysypane cukrem, syropem glukozowo-fruktozowym i okraszone regulatorem kwasowości. Zakonserwowano sorbinianem potasu. Dziękuję, też nie kupię.

Syrop glukozowo-fruktozowy pojawił się nawet w napotkanych przeze mnie na sklepowej półce powidłach śliwkowych, choć to powidła miały najwięcej śliwek (182 gramy) na 100 gram produktu. Nie oznacza to jednak, że syrop glukozowo-fruktozowy znajdziemy we wszystkich gotowych konfiturach. Są dżemy słodzone np. sokiem z winogron, co jest dużo lepszą alternatywą dla niezdrowego wszechobecnego słodzika.

Nie ustawałam w poszukiwaniach i znalazłam dżem idealny – w składzie tylko czerwone pomarańcze i cukier. Minusem tego słoiczka była jego cena – dwa razy wyższa niż dżemu wiśniowego. Ale patrząc na skład, zastanówmy się, czy chcemy płacić za wodę i substancje żelujące. Decyzja należy do was. Ja wybieram bagietkę z konfiturą pomarańczową. W końcu chciałam kupić dżem, a nie posłodzony sorbinian potasu i cytrynian sodu.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czas na przetwory śliwkowe. 3 wyjątkowe przepisy

Używasz zamiennie proszku do pieczenia i sody oczyszczonej? Ekspertki Czytamy Etykiety wyjaśniają, czy to na pewno dobry pomysł

Używasz zamiennie proszku do pieczenia i sody oczyszczonej? Ekspertki Czytamy Etykiety wyjaśniają, czy to na pewno dobry pomysł

MOM – mięso oddzielane mechanicznie. Co to jest? Czy to jeść?

Naturalny ketchup

Naturalny ketchup – zdrowszy niż pomidor!

Dyniowy dżem – słodycz bez cukru. Pyszne uroki jesieni!

Grzyby jadalne

Grzyby jadalne – rodzaje, jak długo gotować grzyby?

Agnieszka Pocztarska

Spożyć „przed” i „po” – czym różnią się te sformułowania na etykietach żywności? Wyjaśnia Agnieszka Pocztarska [WIDEO]

Jeżyny

Jeżyny – właściwości, wartość odżywcza. Co można zrobić z jeżyn?

Jak kupować mleko? Wyjaśniamy, na co zwracać uwagę, gdy chcemy kupić to najlepsze

Chcesz wzmocnić odporność? Zacznij robić przetwory!

Rokitnik

Nalewki, które zaskakują smakiem – sprawdź i się przekonaj

Ogórki małosolne - przepis

Ogórki małosolne – przepis. Jak je zrobić? Jak je kisić, żeby były twarde?

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Dżem z borówek lub jagód. Przepis na przetwory bez cukru

Ocet balsamiczny - cena, właściwości i zastosowanie

Ocet balsamiczny – cena, właściwości i zastosowanie

Butelka mleka na białym tle.

Mleko świeże czy UHT? Jak kupować mleko?

Borówka brusznica - sposób na zdrowe przetwory i nie tylko

Borówka brusznica – sposób na zdrowe przetwory i nie tylko

Zdrowo dla odmiany - Ania Makowska / x-news

Anna Makowska, czyli Doktor Ania: śmieszy mnie napis „bez konserwantów” na serku, który nigdy wcześniej ich nie zawierał

Przepisy z dżemem w roli głównej. Wykorzystajcie zapasy!

malina

Jak kupować sok malinowy?

Pomidor czy przetwory pomidorowe? Co jest zdrowsze?

Chutney na trzy nowe sposoby

Chutney na trzy nowe sposoby. Z marchewki, papryki i buraka. Będzie warzywnie!

istockphoto.com

Olej palmowy? „Nieetyczny, zły i trzeba go unikać” – piszą eksperci z „Czytamy Etykiety”

Zostań profesjonalnym etykietoznawcą – cz. 2

Zostań profesjonalnym etykietoznawcą

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×