Przejdź do treści

Mąka konopna – zdrowa alternatywa dla mąki pszennej

Mąka konopna
Mąka konopna – zdrowa alternatywa dla mąki pszennej Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Mąka konopna to obok mąki orzechowej, mąki z amarantusa i ryżu zdrowa alternatywa dla mąki z ziaren zbóż. Jakie właściwości ma mąka konopna? Do czego można ją stosować? Czy mąkę konopną można spożywać na surowo?

Skład mąki konopnej

Mąka konopna wytwarzana jest ze zmielonych i poddanych ekstrakcji ziaren konopi siewnej. Słowo „konopia” wielu osobom kojarzy się z marihuaną, czyli suszem uzyskiwanym z konopi indyjskich. Mówiąc o konopiach należy jednak zawsze dokonywać rozróżnienia na konopie siewne i konopie indyjskie. Konopie indyjskie, z których powstaje marihuana, zawierają w sobie tetrahydrokannabinol (THC), który wykazuje działanie psychoaktywne. Konopie siewne, z których powstaje mąka konopna, pozbawione są THC. Są substancją całkowicie legalną, bezpieczną, zdrową i pozbawioną działania psychoaktywnego.

Wartości odżywcze mąki konopnej

Źródło białka

Ziarna konopi siewnej stanowią bogate źródło białka. Zawartość białka w mące konopnej jest aż trzykrotnie wyższa niż zawartość tego makroelementu w mące pszennej. W dodatku jest to białko wysokiej jakości – zawiera aż dziewięć aminokwasów. Tak duża zawartość białka powoduje, że produkty powstałe z tej mąki są bardzo sycące. Jednocześnie w mące konopnej jest aż dwunastokrotnie niższa zawartość węglowodanów niż w mące pszennej. Zawartość węglowodanów w mące pszennej to 70,8 g/100 g produktu, a zawartość węglowodanów w mące konopnej to jedynie 6,1 g/100 g produktu. Ta cecha sprawia, że po wyroby z mąki konopnej chętnie sięgają osoby, którym zależy na utrzymaniu szczupłej sylwetki.

mąka ryżowa

Źródło zdrowych tłuszczów

Mąka konopna jest uboga w cukry, ale bogata w tłuszcze. Zawartość tłuszczu w mące konopnej jest aż ośmiokrotnie wyższa niż zawartość tłuszczu w mące pszennej. Źródłem tłuszczu są w tym przypadku nasiona konopi, tym samym spożycie wyrobów z mąki konopnej dostarcza zdrowych, nienasyconych tłuszczy roślinnych.

Źródło witamin i makroelementów

Konopie siewne są bogate w witaminy z grupy B, witaminę E, kwasy omega-3 i kwasy omega 6 i wiele składników mineralnych (żelazo, fosfor, potas). Spożywanie produktów powstałych z mąki konopnej może uzupełniać niedobory witamin i minerałów w organizmie.

Źródło błonnika

Konopie siewne są także bogatym źródłem błonnika (aż 49 g/100 g mąki), którego całkowicie pozbawiona jest mąka pszenna. Z tego powodu spożycie produktów z tej mąki polecane jest osobom cierpiącym na zaparcia i narzekającym na spowolnione procesy trawienne.

Mąka konopna jako produkt bezglutenowy

Mąka konopna jest produktem bezglutenowym, dlatego to doskonała alternatywa spożywcza dla osób cierpiących na celiakię.

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

Właściwości mąki konopnej

Mąka konopna znacząco różni się wyglądem, masą i konsystencją od białej mąki. Jest ciemna i ma lekko orzechowy smak, który dodaje ciekawego aromatu potrawom, do których przygotowania ją wykorzystano. Osoby, które wprowadzają mąkę konopną do swojej diety, na początku mogą mieć problem z przyzwyczajeniem się do jej konsystencji. Ciasto powstałe z mąki konopnej jest lepkie i kleiste, a powstałe z niego wypieki wyróżniają się intensywnym aromatem i smakiem postrzeganym przez część osób jako atrakcyjny, ale przez część – jako odpychający. Wypieki z mąki konopnej mają wyczuwalną w smaku goryczkę, piaszczystą konsystencję i ciemną barwę.

Zastosowanie mąki konopnej

Mąka konopna sprawdzi się jako zamiennik tradycyjnej mąki przy wszelkiego rodzaju wypiekach – można z niej piec pieczywo i ciasto. Mąka konopna może także zastąpić zwykłą mąkę w cieście naleśnikowym. Często polecana jest jako zdrowy naturalny, zagęszczacz do zup i sosów. Mąka konopna może być także użyta jako panierka do kotletów, zarówno warzywnych, jak i mięsnych. Biorąc pod uwagę, że mąka konopna znacząco zmienia smak, aromat i wygląd powstałych z niej potraw, warto, przynajmniej na początku, mąkę konopną łączyć z innymi rodzajami mąki.

Mąka konopna w diecie RAW

Ważną cechą mąki konopnej jest to, że może być spożywana na surowo. Dzięki temu jest pożądanym produktem dla osób wybierających dietę RAW, znaną też jako dieta witariańska. Dieta RAW opiera się na wyeliminowaniu z jadłospisu produktów przetworzonych i poddawanych temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza. Jej podstawą są surowe owoce, warzywa, nasiona, kiełki i orzechy. Mąka konopna w diecie RAW może być wykorzystana do zagęszczenia koktajlów, jogurtów, jako składnik owsianki czy jako dodatek do twarożku.

Dieta bezglutenowa - dla kogo, efekty, co jeść?

Dla kogo polecana jest mąka konopna?

Dla osób na diecie bezglutenowej

Mąka konopna stosowana jest jako zamiennik mąki wytworzonej z pszenicy zawierającej w swoim składzie gluten. Dzięki temu mąka konopna staje się bezpieczną i zdrową alternatywą dla osób na diecie bezglutenowej. Warto jednak pamiętać, że według badań prowadzonych na mąkach bezglutenowych najwięcej wartości odżywczych ma mąka arachidowa.

Dla osób chcących zdrowo się odżywiać

Mąka konopna polecana jest wszystkim osobom interesującym się zdrowym stylem życia. Jest produktem lekkostrawnym, a jednocześnie sycącym.

Dla osób odchudzających się

Dzięki niskiej zawartości węglowodanów mąka konopna jest polecanym składnikiem diety redukcyjnej.

Gdzie kupić mąkę konopną?

Mąka konopna jest produktem dość trudno dostępnym. Można znaleźć ją w sklepach ze zdrową żywnością lub w sklepach z produktami z konopi. Cena za pół kilo mąki konopnej to 7 -18 zł.


Źródła

Król, K., Kopczyńska, K., Ponder, A., & Gantner, M., Wpływ zastosowania mąk bezglutenowych na wybrane cechy jakościowe ciasta biszkoptowo-tłuszczowego. Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2018/(542), 67-76.

Merchel M., Wpływ dodatku mąki konopnej na jakość chleba pszennego [w] truszkowski W., Sosna P.R., Uwarunkowania bezpieczeństwa i jakości żywności w Polsce, 2018.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: