Przejdź do treści

Łosoś wędzony na zimno czy na gorąco? Dietetyczka Anna Reguła o tym, co będzie lepszym wyborem

Łosoś - na zimno czy na gorąco? / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie
Nie tylko picie kawy. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek
Mąka z amarantusa – właściwości, indeks glikemiczny
Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado
Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

To, czy wybrać łososia wędzonego na zimno czy na gorąco, często różni nas tak bardzo, jak to, od jakiego producenta majonez jest lepszy. Zwolenników jednego i drugiego sposobu wędzenia tej ryby jest często tyle samo. A gdyby tak przyjrzeć się nie walorom smakowym, a zdrowotnym? Wzięła je pod lupę Anna Reguła, dietetyczka oraz autorka bloga i profilu na Instagramie „Niekoniecznie dietetycznie”.

Łosoś wędzony na zimno czy na gorąco?

Stoisz w sklepie i zastanawiasz się, który łosoś będzie lepszy – wędzony na zimno czy na gorąco? Anna Reguła w swoim ostatnim wpisie na Instagramie podkreśla, że oba produkty mają swoje wady i zalety.

„Dla zdrowej osoby nie będzie zbyt dużej różnicy między zakupem łososia wędzonego na zimno czy na gorąco – najważniejsze będą tutaj preferencje dotyczące smaku oraz konsystencji. Ze względu na bezpieczeństwo mikrobiologiczne i ryzyko listeriozy uważnego wyboru powinny dokonywać kobiety w ciąży. Ze względu na dużą ilość soli niuanse mogą być też ważne dla osób z nadciśnieniem” – pisze dietetyczka.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie łososia? Jakie są plusy i minusy jednego i drugiego rodzaju wędzenia? Jak pisze Reguła, w przypadku ryby wędzonej na gorąco zaletą jest to, że mogą ją bezpiecznie jeść kobiety w ciąży. Łosoś na gorąco jest też dobrym źródłem kwasów omega-3. Jeśli chodzi o łososia wędzonego na zimno, jest on bardziej trwały i ma minimalnie większą zawartość kwasów omega-3 od tego wędzonego na gorąco.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Sardynki

Czy wędzenie jest bezpieczne?

Zastanawiałaś się, czy proces wędzenia jest bezpieczny? Anna Reguła wyjaśnia, że stężenie substancji niebezpiecznych w wędzonych rybach jest stosunkowo niskie, ale pod warunkiem, że producent przestrzega zasad dobrego wędzenia.

„W rybach wędzonych za pomocą preparatu dymu wędzarniczego WWA jest poniżej poziomu oznaczalności. Najwięcej szkodliwych substancji może kumulować skóra ryby, dlatego lepiej jej nie spożywać” – ostrzega dietetyczka.

Podsumowując: decyzja, który typ wędzenia łososia jest lepszy, wcale nie jest taka prosta. Pod uwagę powinnyśmy wziąć na pewno nasz stan zdrowia oraz to, czy jesteśmy w ciąży. Jeśli jesteśmy osobami zdrowymi i nie spodziewamy się dziecka, niech o wyborze zadecydują nasze preferencje smakowe. A to już sprawa bardzo indywidualna!

Anna Reguła

Anna Reguła to dyplomowana dietetyczka prowadząca w mediach społecznościowych profil pod nazwą „niekoniecznie_dietetycznie”. Zajmuje się układaniem planów dietetycznych oraz prowadzeniem szkoleń z zakresu odżywiania. Jej konto na Instagramie obserwuje 242 tys. osób. Ekspertka wydała też książkę „Ach ten cukier”, w której wyjaśnia zgubną rolę cukru w naszym życiu.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Sól kłodawska – właściwości i zastosowanie / fot. iStock

Sól kłodawska – właściwości i zastosowanie

Jak nie wpaść w słoną pułapkę? Możesz się zdziwić, w jak wielu produktach znajduje się sól

Tilapia – właściwości, cena, pochodzenie, jak przyrządzić

Łosoś atlantycki a norweski i bałtycki. Czy warto go jeść?

Ryzyko zachorowania na endometriozę wzrosło dwukrotnie u kobiet jedzących czerwone mięso - mówią wyniki badań. Co będzie lepszym wyborem?

Ryzyko zachorowania na endometriozę wzrasta dwukrotnie u kobiet jedzących czerwone mięso – wynika z badań

Pstrąg tęczowy łososiowy – właściwości i przepisy

Żywność ekologiczna – warta swojej ceny?

Jak wybrać dobre kwasy tłuszczowe omega? Radzi dietetyczka Zofia Pomes

Jak wybrać dobre kwasy tłuszczowe omega? Radzi dietetyczka Zofia Pomes

6 sposobów jak nie zmarnować zdrowego potencjału sushi

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Ryby w ciąży. Co warto jeść, a czego bezwzględnie unikać?

Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?

Prekoncepcja - czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Dieta przed ciążą. Kiedy zacząć? Wyjaśnia dietetyczka

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Ciężarna z zakupami

Ile kalorii potrzebuje kobieta w danym trymestrze ciąży oraz w trakcie laktacji? Znamy nowe wytyczne!

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

Kobieta w ciąży

Suplementacja DHA w ciąży. Nowe rekomendacje PTGiP

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

Paluszki

Paluszki – kalorie, węglowodany. Czy paluszki są zdrowe?

Lubisz słone jedzenie? Sprawdź, co może się stać, gdy zjesz za dużo soli

Kwasy omega-6 i omega-3 - w jakich produktach je znajdziesz?

Kwasy omega-6 i omega-3 – w jakich produktach je znajdziesz?

Sześć skutków ubocznych słonego jedzenia. Czas na zmianę przyzwyczajeń

Co się stanie, jeśli za bardzo ograniczymy spożywanie sodu?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

12 przepisów na sałatki wigilijne

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

×