Przejdź do treści

Łosoś wędzony na zimno czy na gorąco? Dietetyczka Anna Reguła o tym, co będzie lepszym wyborem

Sałatka z łososiem
Łosoś - na zimno czy na gorąco? / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

To, czy wybrać łososia wędzonego na zimno czy na gorąco, często różni nas tak bardzo, jak to, od jakiego producenta majonez jest lepszy. Zwolenników jednego i drugiego sposobu wędzenia tej ryby jest często tyle samo. A gdyby tak przyjrzeć się nie walorom smakowym, a zdrowotnym? Wzięła je pod lupę Anna Reguła, dietetyczka oraz autorka bloga i profilu na Instagramie „Niekoniecznie dietetycznie”.

Łosoś wędzony na zimno czy na gorąco?

Stoisz w sklepie i zastanawiasz się, który łosoś będzie lepszy – wędzony na zimno czy na gorąco? Anna Reguła w swoim ostatnim wpisie na Instagramie podkreśla, że oba produkty mają swoje wady i zalety.

„Dla zdrowej osoby nie będzie zbyt dużej różnicy między zakupem łososia wędzonego na zimno czy na gorąco – najważniejsze będą tutaj preferencje dotyczące smaku oraz konsystencji. Ze względu na bezpieczeństwo mikrobiologiczne i ryzyko listeriozy uważnego wyboru powinny dokonywać kobiety w ciąży. Ze względu na dużą ilość soli niuanse mogą być też ważne dla osób z nadciśnieniem” – pisze dietetyczka.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie łososia? Jakie są plusy i minusy jednego i drugiego rodzaju wędzenia? Jak pisze Reguła, w przypadku ryby wędzonej na gorąco zaletą jest to, że mogą ją bezpiecznie jeść kobiety w ciąży. Łosoś na gorąco jest też dobrym źródłem kwasów omega-3. Jeśli chodzi o łososia wędzonego na zimno, jest on bardziej trwały i ma minimalnie większą zawartość kwasów omega-3 od tego wędzonego na gorąco.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Sardynki

Czy wędzenie jest bezpieczne?

Zastanawiałaś się, czy proces wędzenia jest bezpieczny? Anna Reguła wyjaśnia, że stężenie substancji niebezpiecznych w wędzonych rybach jest stosunkowo niskie, ale pod warunkiem, że producent przestrzega zasad dobrego wędzenia.

„W rybach wędzonych za pomocą preparatu dymu wędzarniczego WWA jest poniżej poziomu oznaczalności. Najwięcej szkodliwych substancji może kumulować skóra ryby, dlatego lepiej jej nie spożywać” – ostrzega dietetyczka.

Podsumowując: decyzja, który typ wędzenia łososia jest lepszy, wcale nie jest taka prosta. Pod uwagę powinnyśmy wziąć na pewno nasz stan zdrowia oraz to, czy jesteśmy w ciąży. Jeśli jesteśmy osobami zdrowymi i nie spodziewamy się dziecka, niech o wyborze zadecydują nasze preferencje smakowe. A to już sprawa bardzo indywidualna!

Anna Reguła

Anna Reguła to dyplomowana dietetyczka prowadząca w mediach społecznościowych profil pod nazwą „niekoniecznie_dietetycznie”. Zajmuje się układaniem planów dietetycznych oraz prowadzeniem szkoleń z zakresu odżywiania. Jej konto na Instagramie obserwuje 242 tys. osób. Ekspertka wydała też książkę „Ach ten cukier”, w której wyjaśnia zgubną rolę cukru w naszym życiu.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Sól himalajska - hit czy kit? Wzięła ją pod lupę Paulina Górska

Sól himalajska – hit czy kit? Wzięła ją pod lupę Paulina Górska

Uśmiech po marchewce, grymas po jarmużu. Brytyjscy naukowcy sprawdzili preferencje żywieniowe nienarodzonych dzieci

Anchois – co to, właściwości odżywcze, gdzie kupić, przepisy na dania z anchois

Czego nie można jeść w trakcie ciąży? Odpowiedzi mogą Cię zaskoczyć!

Sól himalajska - dlaczego nie warto po nią sięgać? / unsplash

Używasz soli himalajskiej? Dietetyczka Anna Thomas wyjaśnia, dlaczego nie warto wkładać jej do swojego koszyka podczas zakupów

7 olejów, które warto mieć w domu / iStock

Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów

Dlaczego niektórzy sięgają po fast foody, a inni ich unikają? Sprawdzili to naukowcy

Dlaczego niektórzy sięgają po fast foody, a inni ich unikają? Sprawdzili to naukowcy. Odpowiedź zaskakuje

Kawa bezkofeinowa

Kawa bezkofeinowa – czym jest, smak. Kawa w ciąży i podczas laktacji

Sól kłodawska – właściwości i zastosowanie / fot. iStock

Sól kłodawska – właściwości i zastosowanie

Jak nie wpaść w słoną pułapkę? Możesz się zdziwić, w jak wielu produktach znajduje się sól

Tilapia – właściwości, cena, pochodzenie, jak przyrządzić

Łosoś atlantycki a norweski i bałtycki. Czy warto go jeść?

Ryzyko zachorowania na endometriozę wzrosło dwukrotnie u kobiet jedzących czerwone mięso - mówią wyniki badań. Co będzie lepszym wyborem?

Ryzyko zachorowania na endometriozę wzrasta dwukrotnie u kobiet jedzących czerwone mięso – wynika z badań

Pstrąg tęczowy łososiowy – właściwości i przepisy

Żywność ekologiczna – warta swojej ceny?

Jak wybrać dobre kwasy tłuszczowe omega? Radzi dietetyczka Zofia Pomes

Jak wybrać dobre kwasy tłuszczowe omega? Radzi dietetyczka Zofia Pomes

6 sposobów jak nie zmarnować zdrowego potencjału sushi

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Ryby w ciąży. Co warto jeść, a czego bezwzględnie unikać?

Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?

Prekoncepcja - czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Dieta przed ciążą. Kiedy zacząć? Wyjaśnia dietetyczka

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Ciężarna z zakupami

Ile kalorii potrzebuje kobieta w danym trymestrze ciąży oraz w trakcie laktacji? Znamy nowe wytyczne!

×