Przejdź do treści

Mąka z amarantusa – właściwości, indeks glikemiczny

Amarantus
Mąka z amarantusa – właściwości, indeks glikemiczny Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze
Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?
Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia
Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Mąka z amarantusa staje się popularnym artykułem wśród osób poszukujących sposobu na zastąpienie tradycyjnej mąki pszennej zdrowszą, bezglutenową alternatywą. Wykorzystanie jej do wypieków pozwala zwiększyć ilość korzystnych składników odżywczych w gotowym produkcie. Czym jest amarantus i jakie właściwości posiada wytwarzana z niego mąka?

Co to jest amarantus i mąka z amarantusa?

Amarantus (inaczej nazywany szarłatem) jest rodzajem rośliny, której wybrane gatunki wykorzystuje się jako pseudozboża. Pochodzi z Ameryki Południowej, jednak uprawia się ją obecnie na wszystkich kontynentach. Ludzie stosują amarantus w celach spożywczych już od kilku tysięcy lat. Ziarna spożywały społeczności Inków, Majów i Azteków, wśród których stanowiły podstawę jadłospisu.

Amarantus charakteryzuje się wyższą wartością odżywczą od tradycyjnych zbóż, dlatego coraz częściej rekomendowany jest jako uzupełnienie diety, przede wszystkim eliminacyjnej. Z szarłatu wytwarza się produkty, takie jak nasiona, płatki, kasze, czy amarantus ekspandowany (popping z amarantusa). W sklepach można dostać również mąkę z amarantusa.

Mąka z amarantusa jest produktem bezglutenowym wytwarzanym poprzez zmielenie ziaren szarłatu. Do gotowania i pieczenia wykorzystuje się ją zwykle jako składnik mieszanek mąk pochodzących z różnych zbóż.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Właściwości mąki z amarantusa

Mąka amarantusowa pod kątem wartości odżywczych jest znacznie cenniejsza od typowej mąki pszennej czy żytniej, również w ich pełnoziarnistej wersji. Wynika to głównie z wyższej zawartości białka i pełniejszego składu aminokwasów. Mąka z amarantusa zawiera również nienasycone kwasy tłuszczowe o korzystnym wpływie na układ sercowo-naczyniowy. Co więcej, amarantus stanowi bogate źródło antyoksydantów oraz składników mineralnych. Wyróżnia się wysoką zawartością pierwiastków, takich jak:

  • magnez (100 gramów mąki amarantusowej dostarcza 2/3 dobowego zapotrzebowania na ten składnik dla dorosłej kobiety),
  • żelazo (100 gramów produktu dostarcza prawie połowę dziennego zapotrzebowania),
  • wapń (w 100 gramach mąki z amarantusa znajduje się 15 proc. dziennego zapotrzebowania).

Wśród właściwości prozdrowotnych amarantusa i pozyskiwanej z niego mąki wymienia się również wysoką zawartość błonnika. W 100 gramach produktu zawarte jest ok. 6 gramów tego składnika pokarmowego, czyli prawie 25 proc. minimalnej zalecanej dziennej dawki.

Warto mieć jednak na uwadze, że mąka z amarantusa (ze względu m.in. na dużą strawność skrobi tego pseudozboża), posiada relatywnie wysoki indeks glikemiczny. W związku z tym spożycie tego produktu powinno być ograniczone u osób z insulinoopornością i cukrzycą.

Akcja bez glutenu: amarantus

Gdzie kupić mąkę z amarantusa?

Mąkę z amarantusa zwykle bez problemu można dostać w sklepach ze zdrową żywnością, sklepach internetowych i niektórych większych supermarketach. Cena produktu waha się w granicach 15-25 złotych za kilogram.

Jak zrobić mąkę z amarantusa?

Zrobienie mąki z amarantusa nie jest trudnym zadaniem. Możemy ją przygotować sami w domu mieląc ziarna szkarłatu w młynku do kawy lub w blenderze aż do uzyskania konsystencji drobnego proszku.

Dieta bezglutenowa - dla kogo, efekty, co jeść?

Do czego wykorzystać mąkę z amarantusa?

Mąkę amarantusową warto wykorzystać do:

  • wypieku ciast, ciasteczek, muffinów, pieczywa;
  • przygotowania naleśników i placków;
  • przygotowania potraw mącznych, takich jak kopytka, knedle, pierogi;
  • zagęszczania potraw (sosów, zup, gulaszów).

Jak gotować potrawy z mąką z amarantusa, żeby zawsze były udane? Należy pamiętać, żeby w wypiekach wykorzystywać produkt jako jeden ze składników mieszanek mąk. Można ją połączyć np. z mąką gryczaną, ryżową, skrobią ziemniaczaną lub kukurydzianą (w wersji bezglutenowej) lub mąką pszenną czy żytnią (w wersji zawierającej gluten). Zaleca się, by mąka amarantusowa stanowiła około 25 proc. zawartości takich mieszanek. Należy pamiętać, że zarówno ziaren amarantusa, jak i mąki z nich przygotowywanej nie powinno się spożywać na surowo.

Ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych jest szczególnie istotne, żeby mąkę z amarantusa przechowywać we właściwy sposób: w chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Bibliografia:

  1. Caselato-Sousa V. M., Amaya-Farfan J., State of Knowledge on Amaranth Grain: A Comprehensive Review, Journal of Food Science, 2012/77(4): R93-R104.
  2. USDA , Amaranth grain, uncooked, FoodData Central, dostęp z: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170682/nutrients.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Kasza pęczak – właściwości, wartości odżywcze i przepisy nie tylko na gołąbki z pęczakiem

Kasza owsiana – właściwości odżywcze i sposób gotowania

Czubryca – co to jest, do czego dodawać i gdzie kupić?

Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!

Nie, dziękuję, jestem na diecie

Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, a jego właściwości zadziwiają

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, jego właściwości zadziwiają

Kąski batata z guacamole i chipsem z jarmużu

Zdrowa, szybka przekąska z batatów i chipsy z jarmużu

Kleik ryżowy na biegunkę dla dzieci i dorosłych – przepis

Pieprz ziołowy – skład, do czego stosować, czym zastąpić. Przepis na domowy pieprz ziołowy

Kiedy pić białko – przed treningiem czy po treningu? Ile białka potrzebujesz?

8 niezawodnych sposobów na niezdrowego grilla

Oto 8 niezawodnych sposobów na niezdrowego grilla. Na pewno go nie zapomnisz!

Kwas linolowy (omega-6) – występowanie i właściwości. Co różni kwas linolowy od linolenowego?

Makaron pełnoziarnisty – jak ugotować, kaloryczność

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi /fo. iStock

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi

Jak twój mikrobiom zmienia się wraz z wiekiem? / pexels

Jak twój mikrobiom zmienia się wraz z wiekiem?

Likopen – co to jest, właściwości, działanie, gdzie występuje

Kwas ferulowy – gdzie występuje i efekty stosowania

Makaron razowy – właściwości, kalorie, indeks glikemiczny

Mączyste, skrobiowe, sałatkowe. Jakie ziemniaki na frytki wybrać?

Rzodkiewka

Kiedy jeść nowalijki? I dlaczego jeszcze nie teraz? Wyjaśnia Sylwia Majcher

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

18 przepisów dla miłośników awokado

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

×