Przejdź do treści

Mąka z amarantusa – właściwości, indeks glikemiczny

Amarantus
Mąka z amarantusa – właściwości, indeks glikemiczny Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Czas na przetwory śliwkowe. 3 wyjątkowe przepisy
Sól himalajska – hit czy kit? Wzięła ją pod lupę Paulina Górska
Znana sieć sklepów wycofuje rodzynki. Mogą być zanieczyszczone groźną dla zdrowia toksyną
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki

Mąka z amarantusa staje się popularnym artykułem wśród osób poszukujących sposobu na zastąpienie tradycyjnej mąki pszennej zdrowszą, bezglutenową alternatywą. Wykorzystanie jej do wypieków pozwala zwiększyć ilość korzystnych składników odżywczych w gotowym produkcie. Czym jest amarantus i jakie właściwości posiada wytwarzana z niego mąka?

Co to jest amarantus i mąka z amarantusa?

Amarantus (inaczej nazywany szarłatem) jest rodzajem rośliny, której wybrane gatunki wykorzystuje się jako pseudozboża. Pochodzi z Ameryki Południowej, jednak uprawia się ją obecnie na wszystkich kontynentach. Ludzie stosują amarantus w celach spożywczych już od kilku tysięcy lat. Ziarna spożywały społeczności Inków, Majów i Azteków, wśród których stanowiły podstawę jadłospisu.

Amarantus charakteryzuje się wyższą wartością odżywczą od tradycyjnych zbóż, dlatego coraz częściej rekomendowany jest jako uzupełnienie diety, przede wszystkim eliminacyjnej. Z szarłatu wytwarza się produkty, takie jak nasiona, płatki, kasze, czy amarantus ekspandowany (popping z amarantusa). W sklepach można dostać również mąkę z amarantusa.

Mąka z amarantusa jest produktem bezglutenowym wytwarzanym poprzez zmielenie ziaren szarłatu. Do gotowania i pieczenia wykorzystuje się ją zwykle jako składnik mieszanek mąk pochodzących z różnych zbóż.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Właściwości mąki z amarantusa

Mąka amarantusowa pod kątem wartości odżywczych jest znacznie cenniejsza od typowej mąki pszennej czy żytniej, również w ich pełnoziarnistej wersji. Wynika to głównie z wyższej zawartości białka i pełniejszego składu aminokwasów. Mąka z amarantusa zawiera również nienasycone kwasy tłuszczowe o korzystnym wpływie na układ sercowo-naczyniowy. Co więcej, amarantus stanowi bogate źródło antyoksydantów oraz składników mineralnych. Wyróżnia się wysoką zawartością pierwiastków, takich jak:

  • magnez (100 gramów mąki amarantusowej dostarcza 2/3 dobowego zapotrzebowania na ten składnik dla dorosłej kobiety),
  • żelazo (100 gramów produktu dostarcza prawie połowę dziennego zapotrzebowania),
  • wapń (w 100 gramach mąki z amarantusa znajduje się 15 proc. dziennego zapotrzebowania).

Wśród właściwości prozdrowotnych amarantusa i pozyskiwanej z niego mąki wymienia się również wysoką zawartość błonnika. W 100 gramach produktu zawarte jest ok. 6 gramów tego składnika pokarmowego, czyli prawie 25 proc. minimalnej zalecanej dziennej dawki.

Warto mieć jednak na uwadze, że mąka z amarantusa (ze względu m.in. na dużą strawność skrobi tego pseudozboża), posiada relatywnie wysoki indeks glikemiczny. W związku z tym spożycie tego produktu powinno być ograniczone u osób z insulinoopornością i cukrzycą.

Akcja bez glutenu: amarantus

Gdzie kupić mąkę z amarantusa?

Mąkę z amarantusa zwykle bez problemu można dostać w sklepach ze zdrową żywnością, sklepach internetowych i niektórych większych supermarketach. Cena produktu waha się w granicach 15-25 złotych za kilogram.

Jak zrobić mąkę z amarantusa?

Zrobienie mąki z amarantusa nie jest trudnym zadaniem. Możemy ją przygotować sami w domu mieląc ziarna szkarłatu w młynku do kawy lub w blenderze aż do uzyskania konsystencji drobnego proszku.

Dieta bezglutenowa - dla kogo, efekty, co jeść?

Do czego wykorzystać mąkę z amarantusa?

Mąkę amarantusową warto wykorzystać do:

  • wypieku ciast, ciasteczek, muffinów, pieczywa;
  • przygotowania naleśników i placków;
  • przygotowania potraw mącznych, takich jak kopytka, knedle, pierogi;
  • zagęszczania potraw (sosów, zup, gulaszów).

Jak gotować potrawy z mąką z amarantusa, żeby zawsze były udane? Należy pamiętać, żeby w wypiekach wykorzystywać produkt jako jeden ze składników mieszanek mąk. Można ją połączyć np. z mąką gryczaną, ryżową, skrobią ziemniaczaną lub kukurydzianą (w wersji bezglutenowej) lub mąką pszenną czy żytnią (w wersji zawierającej gluten). Zaleca się, by mąka amarantusowa stanowiła około 25 proc. zawartości takich mieszanek. Należy pamiętać, że zarówno ziaren amarantusa, jak i mąki z nich przygotowywanej nie powinno się spożywać na surowo.

Ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych jest szczególnie istotne, żeby mąkę z amarantusa przechowywać we właściwy sposób: w chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Bibliografia:

  1. Caselato-Sousa V. M., Amaya-Farfan J., State of Knowledge on Amaranth Grain: A Comprehensive Review, Journal of Food Science, 2012/77(4): R93-R104.
  2. USDA , Amaranth grain, uncooked, FoodData Central, dostęp z: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170682/nutrients.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Morele – wartość odżywcza, indeks glikemiczny, przepisy

Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa?

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami / unsplash

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami

Makaron

Popularny makaron wycofany ze sprzedaży. Zawiera niebezpieczne dla zdrowia toksyny

Deska serów – na imprezę i nie tylko. Jak ją zrobić, jakie wino będzie najlepsze?

Jak zapobiegać stanom zapalnym i jak je zmniejszać, by cieszyć się zdrowiem? Poznaj zasady diety przeciwzapalnej

Polenta – co to jest, jak gotować? Przepis na kaszę kukurydzianą 

Marta Stoberska: Kiedyś usłyszałam, że nie wyglądam jak trenerka. Bo co? Bo nie mam kraty na brzuchu i trzęsie mi się skóra na tyłku?

Mleko acidofilne – co to jest, właściwości, gdzie kupić

Plan żywieniowy – jak go ułożyć? Co jeść, by zdrowo się odżywiać?

„Głodówka oczyszczająca nie istnieje. Bo z czego miałaby oczyszczać? Raczej nie z toksyn czy złogów w jelitach” – mówi dietetyk kliniczny Kamil Paprotny

Meczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” / istock

Męczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” – podpowiada dietetyczka

„Zbyt niski poziom cholesterolu zwiększa ryzyko nie tylko agresji, ale także choroby afektywnej dwubiegunowej, depresji i samobójstw” – mówi psychodietetyczka Agnieszka Ślusarska-Staniszewska

Czego nie można jeść w trakcie ciąży? Odpowiedzi mogą Cię zaskoczyć!

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Dieta na urlopie. Jak uniknąć niezdrowych pułapek?

Przetwory z ogórków – przepisy na ogórki kiszone i konserwowe

Wolnowar – co to jest i jaki wybrać? Dania z wolnowaru 

Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna”

„Budzę się i jem, by móc znowu zasnąć”, czyli czym jest zespół nocnego jedzenia (NES). Rozmowa z psycholożką zdrowia Agnieszką Węgiel

Zioła szwedzkie – czym są, właściwości, zastosowanie. Przepis na nalewkę

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×