Przejdź do treści

Oleje tłoczone na zimno – właściwości i zastosowanie

Tłoczony na zimno olej
Oleje tłoczone na zimno – właściwości i zastosowanie Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Trudno wyobrazić sobie smaczne potrawy bez użycia oleju. Jednak sięgając po ten rodzaj produktu, warto wybrać taki, którego spożycie dostarczy organizmowi cennych składników i będzie bezpieczne dla organizmu. Jaki olej jest najzdrowszy? Jaka oliwa do smażenia jest polecana? Czy można zrobić olej w domu?

Olej nierafinowany i olej rafinowany

Ze względu na źródło tłuszczu oleje spożywcze dzieli się na roślinne i zwierzęce. Oleje roślinne można z kolei podzielić ze względu na metodę pozyskiwania oleju. Wyróżnia się oleje nierafinowane i rafinowane. Fakt, czy do uzyskania oleju wykorzystano wysoką czy niższą temperaturę przekłada się na właściwości oleju (smak, zapach, zastosowanie), a także właściwości zdrowotne danego oleju. Warto pamiętać o tym, że oleje nierafinowane są zdrowsze od olejów rafinowanych.

Olej nierafinowany (olej tłoczony na zimno)

Olej nierafinowany to taki, do którego wytworzenia nie zastosowano wysokich temperatur. Ten rodzaj oleju uzyskuje się w wyniku takich procesów mechanicznych jak tłoczenie, wirowanie, filtracja. Nierafinowany olej tłoczony powszechnie jest znany jako olej tłoczony na zimno. Pozyskuje się go w temperaturze 40 stopni Celsjusza. Niska temperatura tłoczenia sprawia, że olej ma delikatny, jasny kolor i intensywny aromat. Spożywanie oleju tłoczonego na zimno jest bardzo zdrowe, jednak by móc się w pełni cieszyć jego właściwościami, ten rodzaj oleju należy spożywać wyłącznie na zimno. Takie zalecenia znajdują się m.in. w wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia.

Wysoka temperatura podczas smażenia przyczynia się do rozpadu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, co z kolei sprzyja powstawaniu w organizmie substancji rakotwórczych. Olej tłoczony na zimno można stosować jako bazę dipów i dressingów do sałatek. Można też moczyć w nim pieczywo.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Olej rafinowany

Olej rafinowany, czyli olej oczyszczony, to olej, który powstaje w bardzo wysokiej temperaturze. Jest o wiele mniej aromatyczny niż olej nierafinowany, prawie nie posiada zapachu. Ma barwę ciemniejszą niż olej nierafinowany i intensywniejszą barwę. Charakteryzuje go wyższy punkt dymienia, dzięki czemu można poddawać go wysokiej temperaturze. Z tego powodu jest to olej przeznaczony do smażenia.

Dlaczego warto spożywać oleje roślinne?

Oleje roślinne stanowią źródło cennych dla jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (kwasów omega 3 i kwasów omega i nie zawierają cholesterolu. Źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych są m.in.: olej rzepakowy, awokado, oliwa z oliwek. Źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: olej słonecznikowy, olej z pestek dyni, olej z orzechów włoskich.

Nienasycone kwasy tłuszczowe pełnią ważną rolę funkcjonowaniu organizmu:

  • ułatwiają wchłanianie witamin (A,D, E i K),
  • pełnią istotną rolę w profilaktyce chorób układu krążenia,
  • wykazują działanie antynowotworowe.
4 zasady bezpiecznego smażenia. Sprawdź, czy stosujesz je w swojej kuchni!

Jaka oliwa jest najlepsza do smażenia?

Oliwa należy do olejów tłoczonych na zimno, więc nie powinno się na niej smażyć. Wyjątkiem jest uzyskiwana z pierwszego tłoczenia Oliwa Extra Virgin, która powstaje w nieco wyższej temperaturze niż inne tłuszcze nierafinowane, bez utraty swoich właściwości.

Drugim tłuszczem, na jakim można bezpiecznie smażyć, jest olej rzepakowy, który uchodzi za jeden z najzdrowszych tłuszczów jadalnych. Olej rzepakowy wyróżnia duża zawartość kwasów nienasyconych przy najkorzystniejszych proporcjach kwasów omega-6 do kwasów omega-3. Instytut Matki i Dziecka rekomenduje wprowadzenie oleju rzepakowego do diety niemowląt przy rozszerzaniu diety.

Jaka jest zalecana dzienna porcja olejów roślinnych?

Nawet przy jedzeniu zdrowych olejów należy zachować umiar, pamiętając, że zdrowe tłuszcze wciąż pozostają tłuszczami, a tłuszcz to najbardziej kaloryczny z makroskładników (w porównaniu do białka i węglowodanów). 1 g tłuszczu dostarcza aż 9 kalorii, dlatego nawet po źródła zdrowych tłuszczy należy sięgać z umiarem.

Jak wybrać dobre kwasy tłuszczowe omega? Radzi dietetyczka Zofia Pomes

Czym jest domowa prasa do oleju?

Domowa prasa do oleju to urządzenie pozwalające samodzielnie tłoczyć olej w warunkach domowych. Powinno do tego używać się roślin oleistych, czyli większości orzechów (włoskie, laskowe makadamia, pecan) oraz pestek (dyni, słonecznika). Olej wytworzony w domu dzięki prasie do oleju należy przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętej butelce, najlepiej z ciemnego szkła. Taki olej należy spożyć w ciągu maksymalnie 2-3 tygodni.

Źródła:

Gugała M., Zarzecka K., Sikorska A., Prozdrowotne właściwości oleju rzepakowego, Postępy Fitoterapii, 2014/2, 100-103.

Jarosz M., Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia, https://ncez.pzh.gov.pl/dzieci-i-mlodziez/piramida-zdrowego-zywienia-i-stylu-zycia-dzieci-i-mlodziezy-3/

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zioła szwedzkie – czym są, właściwości, zastosowanie. Przepis na nalewkę

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Przekąski na grilla – podpowiadamy, jak zdrowo grillować potrawy i podajemy przepisy

Zasada FIFO w twojej lodówce / istock

Lubisz zero waste w kuchni? Poznaj FIFO i z łatwością zarządzaj żywnością w swoim domu

Arcydzięgiel – jakie właściwości ma korzeń tej rośliny?

Łopian większy – właściwości i przeciwwskazania

Cytryniec chiński – uprawa, właściwości i działanie rośliny pięciu smaków

Fit deser – jak przygotować zdrowe słodycze?

Kapsułowa kuchnia - jak ją stworzyć? / gettyimages

Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda

Jak naturalnie obniżyć ciśnienie – jaka dieta jest najlepsza?

Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!

Glicyna – budowa, właściwości, źródła w pożywieniu. Czy glicyna pomaga w bezsenności?

7 olejów, które warto mieć w domu / iStock

Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów

Prolina – czym jest i gdzie jej szukać. Budowa i funkcje w organizmie

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Kasza pęczak – właściwości, wartości odżywcze i przepisy nie tylko na gołąbki z pęczakiem

Kasza owsiana – właściwości odżywcze i sposób gotowania

Czubryca – co to jest, do czego dodawać i gdzie kupić?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

18 przepisów dla miłośników awokado

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×