Przejdź do treści

Oleje tłoczone na zimno – właściwości i zastosowanie

Oleje tłoczone na zimno – właściwości i zastosowanie Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie
Nie tylko picie kawy. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek
Mąka z amarantusa – właściwości, indeks glikemiczny
Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado
Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Trudno wyobrazić sobie smaczne potrawy bez użycia oleju. Jednak sięgając po ten rodzaj produktu, warto wybrać taki, którego spożycie dostarczy organizmowi cennych składników i będzie bezpieczne dla organizmu. Jaki olej jest najzdrowszy? Jaka oliwa do smażenia jest polecana? Czy można zrobić olej w domu?

Olej nierafinowany i olej rafinowany

Ze względu na źródło tłuszczu oleje spożywcze dzieli się na roślinne i zwierzęce. Oleje roślinne można z kolei podzielić ze względu na metodę pozyskiwania oleju. Wyróżnia się oleje nierafinowane i rafinowane. Fakt, czy do uzyskania oleju wykorzystano wysoką czy niższą temperaturę przekłada się na właściwości oleju (smak, zapach, zastosowanie), a także właściwości zdrowotne danego oleju. Warto pamiętać o tym, że oleje nierafinowane są zdrowsze od olejów rafinowanych.

Olej nierafinowany (olej tłoczony na zimno)

Olej nierafinowany to taki, do którego wytworzenia nie zastosowano wysokich temperatur. Ten rodzaj oleju uzyskuje się w wyniku takich procesów mechanicznych jak tłoczenie, wirowanie, filtracja. Nierafinowany olej tłoczony powszechnie jest znany jako olej tłoczony na zimno. Pozyskuje się go w temperaturze 40 stopni Celsjusza. Niska temperatura tłoczenia sprawia, że olej ma delikatny, jasny kolor i intensywny aromat. Spożywanie oleju tłoczonego na zimno jest bardzo zdrowe, jednak by móc się w pełni cieszyć jego właściwościami, ten rodzaj oleju należy spożywać wyłącznie na zimno. Takie zalecenia znajdują się m.in. w wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia.

Wysoka temperatura podczas smażenia przyczynia się do rozpadu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, co z kolei sprzyja powstawaniu w organizmie substancji rakotwórczych. Olej tłoczony na zimno można stosować jako bazę dipów i dressingów do sałatek. Można też moczyć w nim pieczywo.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Olej rafinowany

Olej rafinowany, czyli olej oczyszczony, to olej, który powstaje w bardzo wysokiej temperaturze. Jest o wiele mniej aromatyczny niż olej nierafinowany, prawie nie posiada zapachu. Ma barwę ciemniejszą niż olej nierafinowany i intensywniejszą barwę. Charakteryzuje go wyższy punkt dymienia, dzięki czemu można poddawać go wysokiej temperaturze. Z tego powodu jest to olej przeznaczony do smażenia.

Dlaczego warto spożywać oleje roślinne?

Oleje roślinne stanowią źródło cennych dla jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (kwasów omega 3 i kwasów omega i nie zawierają cholesterolu. Źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych są m.in.: olej rzepakowy, awokado, oliwa z oliwek. Źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: olej słonecznikowy, olej z pestek dyni, olej z orzechów włoskich.

Nienasycone kwasy tłuszczowe pełnią ważną rolę funkcjonowaniu organizmu:

  • ułatwiają wchłanianie witamin (A,D, E i K),
  • pełnią istotną rolę w profilaktyce chorób układu krążenia,
  • wykazują działanie antynowotworowe.
4 zasady bezpiecznego smażenia. Sprawdź, czy stosujesz je w swojej kuchni!

Jaka oliwa jest najlepsza do smażenia?

Oliwa należy do olejów tłoczonych na zimno, więc nie powinno się na niej smażyć. Wyjątkiem jest uzyskiwana z pierwszego tłoczenia Oliwa Extra Virgin, która powstaje w nieco wyższej temperaturze niż inne tłuszcze nierafinowane, bez utraty swoich właściwości.

Drugim tłuszczem, na jakim można bezpiecznie smażyć, jest olej rzepakowy, który uchodzi za jeden z najzdrowszych tłuszczów jadalnych. Olej rzepakowy wyróżnia duża zawartość kwasów nienasyconych przy najkorzystniejszych proporcjach kwasów omega-6 do kwasów omega-3. Instytut Matki i Dziecka rekomenduje wprowadzenie oleju rzepakowego do diety niemowląt przy rozszerzaniu diety.

Jaka jest zalecana dzienna porcja olejów roślinnych?

Nawet przy jedzeniu zdrowych olejów należy zachować umiar, pamiętając, że zdrowe tłuszcze wciąż pozostają tłuszczami, a tłuszcz to najbardziej kaloryczny z makroskładników (w porównaniu do białka i węglowodanów). 1 g tłuszczu dostarcza aż 9 kalorii, dlatego nawet po źródła zdrowych tłuszczy należy sięgać z umiarem.

Jak wybrać dobre kwasy tłuszczowe omega? Radzi dietetyczka Zofia Pomes

Czym jest domowa prasa do oleju?

Domowa prasa do oleju to urządzenie pozwalające samodzielnie tłoczyć olej w warunkach domowych. Powinno do tego używać się roślin oleistych, czyli większości orzechów (włoskie, laskowe makadamia, pecan) oraz pestek (dyni, słonecznika). Olej wytworzony w domu dzięki prasie do oleju należy przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętej butelce, najlepiej z ciemnego szkła. Taki olej należy spożyć w ciągu maksymalnie 2-3 tygodni.

Źródła:

Gugała M., Zarzecka K., Sikorska A., Prozdrowotne właściwości oleju rzepakowego, Postępy Fitoterapii, 2014/2, 100-103.

Jarosz M., Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia, https://ncez.pzh.gov.pl/dzieci-i-mlodziez/piramida-zdrowego-zywienia-i-stylu-zycia-dzieci-i-mlodziezy-3/

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Olej z nasion chia – właściwości i skutki uboczne

kiść pomidorów

8 rzeczy, które warto wiedzieć o GMO

Mąka konopna – zdrowa alternatywa dla mąki pszennej

Mąka z orzechów arachidowych – właściwości, stosowanie

Olej rafinowany czy tłoczony na zimno? Który jest lepszy?

Olej z wiesiołka – na co pomaga, jak stosować, jaki wybrać

Kobieta w grubym swetrze z kubkiem z gorącym napojem w dłoniach, w tle rozmyty jesienny pejzaż

5 najważniejszych błędów żywieniowych, które popełniamy zimą. Tłumaczy dietetyczka

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Olej z krokosza barwierskiego – co to jest, właściwości

Flawonoidy – czym są, gdzie występują, rola w diecie

Mąka migdałowa – zdrowa alternatywa dla mąki pszennej

Owsianka na wodzie – jak przygotować zdrowe śniadanie?

Świąteczne obżarstwo / istock

„Nic nie zmieszczę, no może jeszcze kawałek serniczka”. Dlaczego mówi się, że na deser mamy drugi żołądek?

Herbata z imbirem (zimowa) – przepis na zdrowie

Zaskakujące fakty o czekoladzie. Sprawdź, czego jeszcze o niej nie wiedziałaś

Kmin rzymski – właściwości, skutki uboczne

Dzień z życia weganina. Jadłospis na cały dzień

Zupa marchewkowa

Aromatyczna zupa marchewkowa z pikantną nutą. Sprawdź przepis

Soki NFC – co to oznacza, czy są zdrowe, jakie mają właściwości?

Tapioka – pozyskiwanie, właściwości, zastosowanie

Kawa zbożowa w ciąży i przy karmieniu piersią

Sok z pigwy – syrop, właściwości, zastosowanie

Jesteś ciągle zmęczona? Sprawdź, co warto wprowadzić do swojej diety, żeby odzyskać energię

4 zasady bezpiecznego smażenia. Sprawdź, czy stosujesz je w swojej kuchni!

4 zasady bezpiecznego smażenia. Sprawdź, czy stosujesz je w swojej kuchni!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

12 przepisów na sałatki wigilijne

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

×