Przejdź do treści

Kawa bezkofeinowa – czym jest, smak. Kawa w ciąży i podczas laktacji

Kawa bezkofeinowa
Kawa bezkofeinowa – czym jest, smak. Kawa w ciąży i podczas laktacji Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Czas na przetwory śliwkowe. 3 wyjątkowe przepisy
Sól himalajska – hit czy kit? Wzięła ją pod lupę Paulina Górska
Znana sieć sklepów wycofuje rodzynki. Mogą być zanieczyszczone groźną dla zdrowia toksyną
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki

Kawa bezkofeinowa to napój stworzony z myślą o osobach, którym trudno zrezygnować ze smaku kawy, a źle się czują po kofeinie lub mają obawy związane ze spożywaniem tej substancji psychoaktywnej. Czy picie kawy bezkofeinowej jest jednak faktycznie zdrowsze od wybierania jej standardowej wersji? I czy w ciąży oraz podczas karmienia piersią można pić kawę – „zwykłą” lub bezkofeinową?

Czym jest kawa bezkofeinowa?

Kawa bezkofeinowa jest produktem powstającym w procesie usuwania kofeiny, czyli naturalnie występującej w ziarnach kawy bioaktywnej substancji o działaniu stymulującym układ nerwowy i sercowo-naczyniowy. Kawa bezkofeinowa, zgodnie z regulacjami Unii Europejskiej, może zawierać śladowe ilości kofeiny (do maksymalnie 0,3 proc. masy). Filiżanka kawy bezkofeinowej dostarcza zwykle 2-3 mg tego związku, czyli około 30-krotnie mniej niż tradycyjna.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Jak wytwarza się kawę bezkofeinową?

Proces usuwania kofeiny z kawy przebiega przed uprażeniem i zmieleniem ziaren. Przeprowadza się go najczęściej z wykorzystaniem jednej z trzech poniższych metod:

  1. metoda ekstrakcji chemicznej –  do usunięcia kofeiny stosuje się rozpuszczalniki chemiczne, których pozostałości są następnie wypłukiwane z produktu,
  2. metoda z wykorzystaniem wody jako rozpuszczalnika dla kofeiny,
  3. metoda z użyciem dwutlenku węgla zastosowanego pod zwiększonym ciśnieniem i w odpowiedniej temperaturze (gaz również działa wtedy jako rozpuszczalnik dla kofeiny).

Wśród kaw bezkofeinowych wyróżnia się również alternatywy dla „prawdziwej” wersji produktu, które naturalnie nie zawierają kofeiny. Są to m.in. kawy zbożowe (produkowane z jęczmienia, pszenicy, orkiszu czy żyta), a także kawa z cykorii.

kawa

Smak kawy bezkofeinowej

Dla producentów kawy jednym z priorytetów przy dobieraniu metody usuwania kofeiny jest zachowanie walorów organoleptycznych tradycyjnie wytwarzanego napoju, do którego konsumenci zdążyli się już dawno przyzwyczaić. W procesie dekofeinizacji może jednak dochodzić do utraty niektórych związków, dlatego smak i zapach kawy tego rodzaju bywa nieznacznie słabszy w porównaniu do standardowego produktu.

poranna kawa

Właściwości zdrowotne kawy bezkofeinowej

Czy picie kawy bezkofeinowej jest zdrowsze od picia tradycyjnie wytwarzanego odpowiednika tego napoju? Odpowiedź na to pytanie zależy od naszego punktu widzenia – i indywidualnej tolerancji kofeiny.

Jeśli po spożyciu standardowej kawy odczuwamy nieprzyjemne objawy (trudności w zasypianiu, bóle głowy, niepokój, arytmię serca, dolegliwości żołądkowe), a nie chcemy rezygnować z picia tego napoju, kawa bezkofeinowa wydaje się być idealnym rozwiązaniem. Dzięki niej możemy nadal cieszyć się smakiem kawy, bez odczuwania wymienionych skutków dostarczania (nadmiernej) ilości kofeiny.

Dla osób, które nie odczuwają wyraźnie konsekwencji związanych z piciem standardowej kawy, inne aspekty tego tematu można uznać za priorytetowe. Napój w wersji niepozbawionej kofeiny zawiera więcej antyoksydantów, czyli substancji odpowiadających za unieszkodliwianie wolnych rodników. Antyoksydantom zawartym w kawie przypisuje się pozytywne działanie w kontekście profilaktyki wielu schorzeń, m.in. cukrzycy, choroby wieńcowej serca, marskości wątroby, niektórych nowotworów. Co ciekawe, badania pokazują, że ten napój w tradycyjnej wersji stanowi jedno z podstawowych źródeł antyoksydantów w diecie mieszkańców wielu krajów zachodnich (i nie tylko).

Picie standardowej kawy może wiązać się więc z wieloma korzyściami zdrowotnymi, jednak nie obowiązuje tu zasada „im więcej, tym lepiej”. Zgodnie z opinią Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności za bezpieczne uznaje się dzienne spożycie kofeiny na poziomie nie wyższym niż 400 mg. Jeśli zdarza nam się przekraczać tę dawkę, prawdopodobnie lepszym rozwiązaniem byłoby ograniczenie spożycia tego napoju – lub wybór kawy bezkofeinowej.

Ile kofeiny ma kawa?

  • pojedyncze espresso (60 ml) zawiera 80 mg kofeiny,
  • filiżanka kawy parzonej, filtrowanej zawiera 90 mg kofeiny.

Należy jednak pamiętać, że kofeina kryje się również w innych produktach, a wspomniana bezpieczna dawka określa całkowite spożycie tego związku ze wszystkich źródeł. Produkty zawierające kofeinę to także:

  • herbata (około 50 mg w jednej filiżance),
  • napoje energetyczne (80 mg w jednej szklance),
  • napój typu cola (40 mg w standardowej puszce),
  • czekolada gorzka (50 mg w 100-gramowej tabliczce),
  • czekolada mleczna (20 mg w 100-gramowej tabliczce).
Jak kawa wpływa na trawienie i funkcjonowanie jelit? Wyjaśnia dietetyczka Emilia Cesarek

Kawa w ciąży i podczas karmienia piersią

Inne zasady dotyczą picia kawy przez kobiety w czasie ciąży i podczas karmienia piersią. O ile spożywanie tradycyjnej kawy ogólnie uznaje się za bezpieczne, to dopuszczalna dzienna dawka kofeiny jest dwukrotnie niższa i wynosi 200 mg. Oznacza to, że kobieta ciężarna oraz karmiąca piersią może spożywać kofeinę zawartą w około dwóch filiżankach standardowej kawy bez negatywnego wpływu na zdrowie dziecka.

 


Bibliografia:

  1. EFSA (2015) Scientific Opinion on the safety of caffeine, EFSA Journal, dostęp z: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2015.4102.
  2. Vincente S. J. V., Queiroz Y. S., Davidson Gotlieb S. L. i wsp. (2014) Stability of phenolic compounds and antioxidant capacity of regular and decaffeinated coffees, Food/Feed Science and Technology 57(1): 110-118.
  3. Poole R., Kennedy O. J., Roderick P. i wsp. (2017) Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes, The BMJ, 259: j5024.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Przewodnik dla kawoszy: drip

Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?

Uśmiech po marchewce, grymas po jarmużu. Brytyjscy naukowcy sprawdzili preferencje żywieniowe nienarodzonych dzieci

Kobieta trzyma w rękach filiżankę kawy. Na stole leżą płatki kwiatów i ziarna kawy

Kawa po chińsku. Poranny rytuał, który pozwoli ci dobrze zacząć dzień

Lubisz pić kawę? Sprawdź, która z nich jest najzdrowsza

kawa

Kawa z kakao – najlepszy dopalacz dla mózgu

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Czego nie można jeść w trakcie ciąży? Odpowiedzi mogą Cię zaskoczyć!

Zmiany klimatu zabiorą nam kawę? Kasia Wągrowska wyjaśnia, dlaczego to całkiem realny scenariusz i jak temu zapobiec

Zmiany klimatu zabiorą nam kawę? Kasia Wągrowska wyjaśnia, dlaczego to całkiem realny scenariusz i jak temu zapobiec

Czy kawa przyspiesza wypróżnianie? / unsplash

Poranna kawa przyspiesza wypróżnienie? Naukowcy postanowili przyjrzeć się temu zjawisku

Kawa w filiżance

Kawa z mlekiem, espresso, kuloodporna? Jeśli zdrowa, to bez dodatków

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Czy można pić kawę podczas…? Internistka odpowiada na najczęściej wyszukiwane hasła w Google

Ćwiczenia zamiast porannej kawy? Czy to zadziała?

Cykoria

Cykoria – właściwości, jak przyrządzić. Inulina z cykorii

Czego nie warto robić na pusty żołądek

Nie tylko picie kawy. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek

Sałatka z łososiem

Łosoś wędzony na zimno czy na gorąco? Dietetyczka Anna Reguła o tym, co będzie lepszym wyborem

Kawa zbożowa

Kawa zbożowa w ciąży i przy karmieniu piersią

Jak kawa wpływa na trawienie i funkcjonowanie jelit? Wyjaśnia dietetyczka Emilia Cesarek

Jak kawa wpływa na trawienie i funkcjonowanie jelit? Wyjaśnia dietetyczka Emilia Cesarek

Kawa liofilizowana

Kawa liofilizowana – czym jest i jak powstaje?

Jak używki wpływają na zęby? Wyjaśnia stomatolożka

Kawa, papierosy, alkohol, marihuana. Stomatolożka wyjaśnia, jak używki wpływają na zęby

Czy kawa rozpuszczalna to rzeczywiście sama chemia? Odpowiada dietetyczka Aleksandra Zaczkiewicz

Czy kawa rozpuszczalna to rzeczywiście „sama chemia”? Odpowiada dietetyczka Aleksandra Zaczkiewicz

Picie kawy z cytryną

Picie kawy z cytryną to same korzyści? Sprawdzamy, jak jest naprawdę

kawa a senność

Po wypiciu kawy robisz się senna? Sprawdź, jaka może być przyczyna

Postawi cię na nogi skutecznie jak kawa i pomoże się pozbyć kofeinowego głodu. Już się domyślasz co to?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Cholesterol w jajkach / istock

10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć

×