2 min.
Ta dieta usprawnia mózg

Zdjęcie: shutterstock
Wielu dietetyków wskazuje południe Europy jako kolebkę jednej z najzdrowszych diet na świecie. Właśnie odkryto jej kolejne korzystne właściwości: konserwuje naszą pamięć.
Boję się starości. Gdybym miała swoje obawy doprecyzować: boję się różnych jej defektów, które z wieku wynikają, na przykład demencji. Owszem, osłabienie zdolności poznawczych jest w pewnym stopniu nieuniknione, ale można ten nieprzyjemny proces zahamować. Chociażby dietą. Tak uważają naukowcy, a opierają się, wierzę w to, na rzetelnych obserwacjach. Podpowiadają, że aby uniknąć demencji na starość, powinniśmy stosować dietę tradycyjną dla ludności zamieszkującej rejony śródziemnomorskie – bazującą przede wszystkim na roślinach, głównie owocach, warzywach, ziarnach, roślinach strączkowych, orzechach, nasionach i oliwie. Dodatkowo: owoce morza, nabiał, jaja i drób. Za to jak najmniej czerwonego mięsa i słodyczy.
Jako dowód: szczegółowe badanie neuropsychologiczne, dotyczące trzech podstawowych parametrów: pamięci, skupienia/funkcji wykonawczych i ogólnej sprawności intelektualnej, które przeprowadzili naukowcy z Madrytu. Badanych przydzielono losowo do trzech grup: a. stosującej dietę śródziemnomorską wzbogaconą oliwą z oliwek 1l/tydzień, b. dietę śródziemnomorską wzbogaconą orzechami (30 g/dobę) lub c. dietę niskotłuszczową (grupa kontrolna). Czas obserwacji wyniósł 6 lat. Uczestnicy byli poddawani szczegółowej ocenie neuropsychologicznej przed rozpoczęciem badania i po nim. W rezultacie osoby stosujące dietę śródziemnomorską lepiej wypadły w testach oceniających funkcje poznawcze i pamięć. Ogólna sprawność umysłowa była najlepsza w grupie diety śródziemnomorskiej ze zwiększonym spożyciem oliwy, na drugim miejscu była dieta z dodatkiem orzechów, a najmniej efektywna – dieta niskotłuszczowa.
Dotychczas dietę śródziemnomorską uznawano za najlepszą przede wszystkim w kontekście dobroczynnego wpływu na serce. Nowe badania rzucają światło na kolejny aspekt. To badanie, jak chwalą się autorzy, jest pierwszym na świecie, które wykazało korzystny wpływ określonych wzorców żywieniowych w porównaniu z innymi na sprawność mózgu w zaawansowanym wieku.
Cała publikacja dostępna jest w naukowym piśmie JAMA Internal Medicine.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

03.02.2023
„Rodzic nie może być przemytnikiem, dziecko powinno jeść świadomie” – mówi dietetyczka Marta Kostka, autorka książki „Rozgryzione”

23.01.2023
„Sprzedaż mięsa ostrzykniętego wodą pod nazwą surowego mięsa jest karalna, to oszustwo konsumenckie”. O tym, czym jest „czyste mięso” mówi dietetyk kliniczny Mario Vu

19.12.2022
Dziennikarki Hello Zdrowie zdradzają sekretne przepisy bożonarodzeniowe swoich babć. Za każdym kryje się niezwykła historia!

16.12.2022