2 min.
Jajko w koszulce. To jest łatwe do przygotowania, zobacz

Zdjęcie: Marta Pękalska | www.marta-gotuje.pl
Jajko w koszulce to jajko gotowane w wodzie bez skorupki. Nazwa znana większości z nas zazwyczaj jest kojarzona z trudnym procesem przygotowania. Udowadniamy, że to nieprawda!
Idealne jajko w koszulce charakteryzuje się ściętym białkiem i płynnym żółtkiem. Świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek, szczególnie w wersji z grillowanym pieczywem i awokado lub w najbardziej popularnej odsłonie – podane na grzance z sosem holenderskim. Nauczymy was przyrządzać je krok po kroku.
Jajko w koszulce krok po kroku
Zdjęcie: Marta Pękalska
Jajko w koszulce krok po kroku – składniki:
– jajko (temp. pokojowa)
– 1 litr wody
– 2 łyżki octu z białego wina
Jajko w koszulce krok po kroku – przygotowanie:
Wodę zagotować. Dodać ocet z białego wina i wymieszać. Jajko w temperaturze pokojowej delikatnie przełożyć do małej miseczki lub szklanki.
Trzonkiem łyżki mieszać wodę tak, aby utworzył się mały wir, w jego środek z niewielkiej wysokości wlać jajko z miseczki.
Gotować na średnim ogniu przez 3 minuty, tak aby białko było ścięte, ale żółtko nadal pozostało płynne. Delikatnie wyjąć łyżką cedzakową.
Smacznego!
Marta Pękalska – autorka bloga marta-gotuje.pl, miłośniczka dobrej kuchni ze słabością do słodkości. Amatorka biegania i sportowych wyzwań.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

03.02.2023
„Rodzic nie może być przemytnikiem, dziecko powinno jeść świadomie” – mówi dietetyczka Marta Kostka, autorka książki „Rozgryzione”

23.01.2023
„Sprzedaż mięsa ostrzykniętego wodą pod nazwą surowego mięsa jest karalna, to oszustwo konsumenckie”. O tym, czym jest „czyste mięso” mówi dietetyk kliniczny Mario Vu

19.12.2022
Dziennikarki Hello Zdrowie zdradzają sekretne przepisy bożonarodzeniowe swoich babć. Za każdym kryje się niezwykła historia!

16.12.2022