Przejdź do treści

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Omlet bez mąki z warzywami
Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś
Olej MCT – działanie, stosowanie, jaki wybrać, cena
Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić
Kobieta
Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

Każdy z nas ma swoje ulubione zielone składniki, z których komponuje swój koktajl. Szpinak, jarmuż, sałata… A co powiesz na liście rzodkiewki? Tak, liście! Te same, które niemal zawsze lądują w koszu. Możesz je wykorzystać w swoim ulubionym koktajlu – naprawdę warto.

Liście rzodkiewki – dlaczego nie warto ich wyrzucać?

Liście rzodkiewki zawierają więcej składników odżywczych niż jej korzeń. Pomagają uzupełnić dietę m.in. w takie składniki jak żelazo, wapń, kwas foliowy, witamina C czy fosfor. Zawierają też dużo błonnika a więc skuteczniej sycą i wspierają przemianę materii. To bogate źródło żelaza i fosforu, a także witamin C i A. Włączając je do diety, dbasz o większą odporność organizmu.

Oczywiście najlepiej wybierać liście rzodkiewki ekologicznej albo tej z własnego ogródka. W kuchni mogą być wykorzystywane na tysiąc sposobów. Możesz z nich zrobić pesto, dodać do zupy czy farszu, zblanszować z czosnkiem lub wykorzystać jako jeden ze składników zielonego soku czy koktajlu. Moja propozycja na dziś to smaczny zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki.

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Składniki (na 2 porcje):

– 1 kubek liści rzodkiewki,
– 1/2 awokado,
– 1 gruszka,
– 1 garść winogron zielonych bezpestkowych,
– 1 łyżka młodego jęczmienia w proszku,
– 1 łyżka nasion konopi,
– 1/2 limonki (sok),
– 1-2 kubka wody filtrowanej lub wody z młodego kokosa.

Jeśli nie masz młodego jęczmienia w proszku, możesz dodać zamiennie np. herbatę matcha albo zupełnie zrezygnować z tego składnika. Zamiast gruszki możesz wykorzystać również banana, ananasa lub mango. Ten koktajl smakuje moim zdaniem jeszcze lepiej, gdy jeden ze składników jest mrożony (awokado, winogrona lub gruszka).

Starannie umyj liście rzodkiewki. Włóż je razem z pozostałymi składnikami do blendera kielichowego i miksuj do uzyskania gładkiego, kremowego koktajlu. Jeśli lubisz bardziej wyraziste, orzeźwiające smaki, możesz dodać np. świeżą miętę lub natkę pietruszki. Gotowe!

 


Magda Olszewska – promotorka zdrowego stylu życia, autorka bloga Surojadek.com, który powstał z miłości do tego co naturalne i zdrowe. Inspiruje zaskakującymi połączeniami smaków. Odkrywa to, co nieoczywiste. Swoimi przepisami zachęca do zdrowej diety bogatej w zielone koktajle i świeżo wyciskane soki.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol