Przejdź do treści

Mleko krowie vs. mleko kozie

Mleko krowie vs. mleko kozie
Mleko krowie vs. mleko kozie Rawpixel.xom
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?
Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Soja – właściwości, zastosowanie i sposoby przyrządzania
Sezam
Salmonella w partii sezamu znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie
Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu "złego" cholesterolu
Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu „złego” cholesterolu

Z całą pewnością mleko krowie ma zdrowsze zamienniki. Jest ich spory wybór: ryżowe, sojowe, migdałowe, a nawet z konopi indyjskich. Czy wszystkie są tak samo zdrowe i bez obaw może po nie sięgać każdy? Sprawdzamy mleko kozie.

Mleko kozie

Mleko kozie wzbudza skrajne doznania: niektórzy go nie znoszą (ten zapach!), inni uważają je za eliksir zdrowia. Obie strony mają rację: trudno o neutralne w smaku mleko kozie, ale z całą pewnością mleko krowie ma w nim najzdrowszego konkurenta. I ciekawostka: w swojej strukturze chemicznej mleko kozie najbardziej przypomina dobroczynne mleko z piersi kobiety.

Mleko kozie – plusy

  • Mleko kozie jest lekkostrawne – wystarczy 20 minut, by je strawić.
  • Nie zawiera laktozy ani kazeiny – głównego białka, które zawiera mleko krowie, a które powoduje alergię.
  • Białka i tłuszcze wchodzące w skład mleka koziego różnią się budową od tych, które zawiera mleko krowie. Dzięki temu to doskonały wybór dla osób z nietolerancją na to ostatnie.
  • Ma więcej wapnia, fosforu i magnezu oraz kwasu linolowego niż mleko krowie. Zawiera także ponad dwa razy tyle potasu i około 27 proc. więcej selenu niż mleko krowie.
  • Mleko kozie jest bogate w kwas foliowy.
  • Zawiera oligosacharydy, czyli prebiotyki, które stymulują rozwój prawidłowej flory bakteryjnej jelit, wskutek czego korzystnie wpływają na zdrowie.
  • Zawiera cenne kwasy tłuszczowe Omega-6.
  • Pite regularnie obniża poziom „złego” cholesterolu we krwi oraz trójglicerydów.
  • Mleko kozie jest polecane osobom cierpiącym na anemię – polepsza przyswajanie żelaza, którego niedobór prowadzi do niedokrwistości, i regenerację hemoglobiny.
  • Wspomaga przyswajanie magnezu, wapnia i fosforu.
  • Jest gęstsze i ma większą wartość odżywczą niż mleko krowie.
  • Dostarcza nam aminokwasów egzogennych (to te, które muszą być dostarczane organizmowi wraz z pożywieniem), m.in. korzystnej dla zdrowia tauryny stymulującej prace układu nerwowego.
  • Zawiera także tryptofan, który jest bardzo ważny w regulacji nastroju, poziomu odczuwania bólu i cyklu snu. Tryptofan odpowiada również za produkcję serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia.
  • Poprawia przyrost masy ciała.
  • Polecane jest dzieciom i osobom starszym, które mają trudności z trawieniem przetworów mlecznych.
  • Odkwasza organizm, chroni przed szkodliwymi mikroorganizmami i pomaga pozbyć się zaparć.
  • Znajdują się w nim jedynie śladowe ilości metali ciężkich (obecnych w mleku od krowy).
  • Nie trzeba go homogenizować; proces ten zachodzi w nim naturalnie.
Mleko krowie vs. mleko migdałowe

Mleko kozie – minusy

  • Mimo składu podobnego do mleka ludzkiego nie jest polecane do regularnego karmienia dzieci: w porównaniu do mleka kobiety mleko kozie zawiera zbyt wiele składników mineralnych, co nadmiernie obciąża nerki dziecka.
  • Jest uznawane za produkt hipoalergiczny i może być podawane dzieciom z alergią na mleko krowie. Jednak tak naprawdę zawiera antygeny białkowe podobne do mleka krowiego, więc po chwilowym złagodzeniu objawów z upływem czasu może dojść do powstania alergii krzyżowej i nawrotu objawów.

Mleko kozie – smak

Wyraźny, słonawo-słodki smak koziego mleka z charakterystyczną zapachową „końcówką” może być odpychający, ale cenią go amatorzy oraz wielbiciele kozich serów.

Mleko kozie – zastosowanie

Gęsta, gładka konsystencja koziego mleka najlepiej sprawdzi się w zawiesistych smoothie i koktajlach mleczno-owocowych. Jeśli przeszkadza nam specyficzna „końcówka” w smaku, zamaskujmy ją, dodając miód lub ziarenka wanilii. Z uwagi na charakterystyczny zapach mleka koziego nie dodawajmy do wypieków, gofrów ani naleśników.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Płatki owsiane – wartości odżywcze, właściwości, jak zrobić?

Papaja – wartości odżywcze, właściwości, jak jeść

Bób - jak gotować, żeby go nie zmarnować?

„Nigdy w kulinarnym życiu nie róbcie tego bobowi”. Sylwia Majcher wyjaśnia, jak gotować bób, żeby go nie zmarnować

Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości

Dekstroza – czym jest, gdzie występuje i jakie ma działanie?

Napój, sok czy nektar – co jest zdrowsze?

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Surimi – powstawanie, skład, właściwości i przepisy

Sadzone jajka na patelni

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Niekoniecznie. Takich mitów jest więcej

Zioła w domu – jakie i jak uprawiać na parapecie lub balkonie

Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy

Orzechy pekan – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Lepiej unikaj w kupowanych produktach "szóstki z Southampton". Czym jest i dlaczego jest groźna? Tłumaczy Agnieszka Pocztarska

Lepiej unikaj „szóstki z Southampton”. Czym jest i dlaczego jest groźna? Tłumaczy Agnieszka Pocztarska

7 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Skorzystaj z tych kilku praktycznych wskazówek, nie tylko od święta!

7 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Skorzystaj z tych kilku praktycznych wskazówek, nie tylko od święta!

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Produkty bezglutenowe wycofane ze sprzedaży. Powód? Wcale nie były bez glutenu

Produkty oznakowane jako bezglutenowe wycofane ze sprzedaży. Powód? Wcale nie były bez glutenu

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Kobieta

„Olej z czarnuszki może łagodzić schorzenia, które przyczyniają się do Hashimoto” – tłumaczą autorki „Ogarnij Hashimoto”

Jabłko

Dietetyczka Zofia Pomes: owoce mogą, a wręcz powinny być spożywane przez osoby z insulinoopornością

Bomby pestycydowe - chemia z... warzywniaka

Chemia z warzywniaka. Te owoce i warzywa to prawdziwe bomby pestycydowe

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

11 błędów, które popełniamy, robiąc jajecznicę. A to przecież taka banalna potrawa

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol