Przejdź do treści

Kawa z mlekiem sojowym – alternatywa dla białej kawy

Mleko krowie vs. mleko sojowe
Mleko sojowe to zdecydowanie najpopularniejsza alternatywa krowiego mleka, zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
7 zasad grillowania dobrych dla wątroby
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Kawa z mlekiem sojowym to opcja dostępna coraz częściej w kawiarniach, a także chętnie wybierana w domowym zaciszu. Mleko sojowe do kawy może z powodzeniem zastąpić mleko krowie, co szczególnie docenią weganie oraz osoby z nietolerancją laktozy. Jak smakuje mleko sojowe i czy napój sojowy jest zdrowy? Oto garść informacji o właściwościach mleka sojowego. 

Czy mleko sojowe nadaje się do kawy?

Kawa z mlekiem sojowym cieszy się coraz większym uznaniem wśród kawoszy. Wynika to zarówno z chęci wyeliminowania mleka krowiego z diety, jak i wyjątkowych właściwości napoju sojowego. Kawa z mlekiem sojowym wyróżnia się walorami smakowymi – lekko orzechowy smak mleka sojowego doskonale komponuje się z aromatem kawy. Ponadto dodatek mleka sojowego sprawia, że kawa jest nieco słodsza. Gdy dodasz mleko sojowe do kawy, może pojawić się jednak pewien problem – warzenie mleka. Dlaczego mleko sojowe się warzy? Wynika to z zastosowania wrzącej wody oraz oddziaływania kwaśnego odczynu kawy. Wówczas wystarczy dodać mleko sojowe do kawy lekko przestudzonej. Wtedy kawa z mlekiem sojowym będzie smakować wyśmienicie, a jej konsystencja będzie idealnie gładka.

 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Domowe mleko sojowe – jak zrobić samodzielnie?

Mleko sojowe to zdecydowanie najpopularniejsza alternatywa krowiego mleka. Polecane dla wegan, osób z nietolerancją laktozy i ze skazą białkową. Budzi jednak liczne kontrowersje: krytyczni badacze zarzucają, że soja jest rakotwórcza, rujnuje gospodarkę hormonalną oraz że mleko sojowe jest produkowane z wielkich upraw GMO, czyli z genetycznie modyfikowanych, a zatem potencjalnie niebezpiecznych dla zdrowia ziaren sojowych. O wiele bezpieczniej będzie zrobić domowe mleko sojowe z ziaren ekologicznych. Przepis na domowe mleko sojowe do kawy jest następujący:

  • Soję zalejmy 750 ml wody i odstawmy na noc do namoczenia
  • Po 10 godzinach namoczone ziarno z wodą zmiksujmy blenderem na jednolitą masę i dolejmy kolejne 750 ml wody (na tym etapie możemy dorzucić ziarenka z 1 laski wanilii)
  • W dużym garnku na najmniejszym ogniu gotujemy płyn 30 minut; po tym czasie przecedźmy mleko przez gazę
  • Po kilku godzinach w lodówce mleko jest gotowe do picia.

Mleko sojowe a mleko krowie – czy napój sojowy jest zdrowy?

Mleko sojowe zawiera mniej tłuszczów nasyconych i cholesterolu niż mleko krowie, dlatego idealnie sprawdza się w diecie niskocholesterolowej, a także diecie redukcyjnej. Dzięki niskiej zawartości tłuszczu i niewielkiej kaloryczności, można bez obaw sięgać po mleko sojowe, a odchudzanie będzie efektywne. Mleko sojowe nie zawiera laktozy, zatem – w przeciwieństwie do mleka krowiego – może być spożywane przez osoby z nietolerancją laktozy. Fortyfikowany napój sojowy zawiera więcej witaminy D i wapnia niż mleko krowie, a dzięki niższej zawartości fosforu wapń jest znacznie lepiej przyswajalny.

Właściwości mleka sojowego. Jak smakuje mleko sojowe?

Napój sojowy a mleko sojowe niczym się nie różnią – to po prostu używane zamiennie określenia na mleko roślinne z nasion soi. Mleko sojowe ma gęstszą, nieco „kredową” konsystencję. Czym wyróżnia się mleko sojowe? Smak tego napoju jest charakterystyczny, z lekko orzechowym posmakiem. To dlatego kawa z mlekiem sojowym smakuje wyjątkowo. Oczywiście – dodanie mleka sojowego do kawy to nie jedyny pomysł na napój sojowy. Do czego jeszcze można go użyć? Mleko sojowe wspaniale wzbogaca smak kawy, można dodawać je do wypieków, naleśników i gofrów, jeść je na śniadanie oraz gotować na nim kaszki i kasze.

Mleko sojowe wyróżnia się sporą zawartością białka – to właśnie soja uznawana jest za najlepsze źródło białka roślinnego. Należy mieć jednak na uwadze, że białko roślinne przyswaja się w mniejszym stopniu niż białko odzwierzęce. Napój sojowy dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych. W sojowym mleku znaleźć można żelazo, fosfor, magnez, wapń czy potas; na rynku dostępne są ponadto mleka roślinne fortyfikowane wapniem, witaminą D czy witaminą B12. Czy mleko sojowe tuczy? Mleko sojowe ma niewiele kalorii – zwłaszcza mleko niesłodzone. Mleko to stanowi źródło błonnika oraz izoflawonów sojowych (fitosteroli).

Mleko sojowe – zalety i wady

Zalety:

  • Mleko sojowe jest bardziej sycące w porównaniu z innymi zamiennikami mleka krowiego – ma wysoką zawartość białka.
  • W przeciwieństwie do innych białek roślinnych sojowe białko jest uznane za pełnowartościowe. Zawiera bowiem pełen zestaw aminokwasów – specjalnych cegiełek budujących tkankę mięśniową. Dzięki temu soja i mleko sojowe to idealne źródło białka dla wegetarian. Sprawdza się więc doskonale w diecie osób aktywnych fizycznie oraz sportowców, którym zależy na budowaniu masy mięśniowej. Białko sojowe także skutecznie zabezpiecza ciało przed utratą jędrności w okresie stosowania kuracji odchudzających.
  • Mleko sojowe zawiera potas – elektrolit, który wspomaga serce i układ mięśniowy.
  • Nie zawiera laktozy ani cholesterolu.
  • Picie mleka sojowego podczas klimakterium może zapobiegać poważniejszym dolegliwościom i chorobom: naczyniowym, sercowym, cukrzycy, a nawet nowotworom.

Wady:

  • Mleko sojowe często powoduje alergię pokarmową.
  • Soja to (obok rzepaku i kukurydzy) produkt najczęściej modyfikowany genetycznie. Jak twierdzą przeciwnicy upraw GMO, prawie 95 proc. importowanej soi to soja transgeniczna. A o niemodyfikowaną coraz trudniej…
  • Wielu ekspertów alarmuje, że mleko sojowe zawiera fitoestrogeny – mają one działanie zbliżone do kobiecych hormonów. Niektóre badania wskazują nawet, że powodują one obniżenie poziomu testosteronu u mężczyzn (a jednocześnie mogą złagodzić kobiecą menopauzę).
  • Niektórzy naukowcy twierdzą, że wysoko przetworzona soja (a konkretnie izoflawony soi) może podwyższać ryzyko wystąpienia raka piersi i chorób tarczycy. Wszystko zależy od tego, jak nasz organizm radzi sobie z trawieniem soi.
  • Soja jest ciężkostrawna, więc jej przetworów nie powinny spożywać osoby mające zespół jelita wrażliwego i problemy z trawieniem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zioła szwedzkie – czym są, właściwości, zastosowanie. Przepis na nalewkę

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Przekąski na grilla – podpowiadamy, jak zdrowo grillować potrawy i podajemy przepisy

Zasada FIFO w twojej lodówce / istock

Lubisz zero waste w kuchni? Poznaj FIFO i z łatwością zarządzaj żywnością w swoim domu

Arcydzięgiel – jakie właściwości ma korzeń tej rośliny?

Łopian większy – właściwości i przeciwwskazania

Kapsułowa kuchnia - jak ją stworzyć? / gettyimages

Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda

Jak naturalnie obniżyć ciśnienie – jaka dieta jest najlepsza?

Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!

Glicyna – budowa, właściwości, źródła w pożywieniu. Czy glicyna pomaga w bezsenności?

7 olejów, które warto mieć w domu / iStock

Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów

Prolina – czym jest i gdzie jej szukać. Budowa i funkcje w organizmie

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Kasza pęczak – właściwości, wartości odżywcze i przepisy nie tylko na gołąbki z pęczakiem

Kasza owsiana – właściwości odżywcze i sposób gotowania

Czubryca – co to jest, do czego dodawać i gdzie kupić?

Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!

Nie, dziękuję, jestem na diecie

Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×