Przejdź do treści

Kawa z mlekiem sojowym – alternatywa dla białej kawy

Mleko krowie vs. mleko sojowe
Mleko sojowe to zdecydowanie najpopularniejsza alternatywa krowiego mleka, zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wiosenna pasta kanapkowa
Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!
Konferencja online “Vege Day” już 24 kwietnia! Hello Zdrowie patronem medialnym
Kazeina – czym jest, gdzie występuje, nietolerancja
Semolina z pszenicy durum – czym jest, skład, właściwości
Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Kawa z mlekiem sojowym to opcja dostępna coraz częściej w kawiarniach, a także chętnie wybierana w domowym zaciszu. Mleko sojowe do kawy może z powodzeniem zastąpić mleko krowie, co szczególnie docenią weganie oraz osoby z nietolerancją laktozy. Jak smakuje mleko sojowe i czy napój sojowy jest zdrowy? Oto garść informacji o właściwościach mleka sojowego. 

Czy mleko sojowe nadaje się do kawy?

Kawa z mlekiem sojowym cieszy się coraz większym uznaniem wśród kawoszy. Wynika to zarówno z chęci wyeliminowania mleka krowiego z diety, jak i wyjątkowych właściwości napoju sojowego. Kawa z mlekiem sojowym wyróżnia się walorami smakowymi – lekko orzechowy smak mleka sojowego doskonale komponuje się z aromatem kawy. Ponadto dodatek mleka sojowego sprawia, że kawa jest nieco słodsza. Gdy dodasz mleko sojowe do kawy, może pojawić się jednak pewien problem – warzenie mleka. Dlaczego mleko sojowe się warzy? Wynika to z zastosowania wrzącej wody oraz oddziaływania kwaśnego odczynu kawy. Wówczas wystarczy dodać mleko sojowe do kawy lekko przestudzonej. Wtedy kawa z mlekiem sojowym będzie smakować wyśmienicie, a jej konsystencja będzie idealnie gładka.

 

Domowe mleko sojowe – jak zrobić samodzielnie?

Mleko sojowe to zdecydowanie najpopularniejsza alternatywa krowiego mleka. Polecane dla wegan, osób z nietolerancją laktozy i ze skazą białkową. Budzi jednak liczne kontrowersje: krytyczni badacze zarzucają, że soja jest rakotwórcza, rujnuje gospodarkę hormonalną oraz że mleko sojowe jest produkowane z wielkich upraw GMO, czyli z genetycznie modyfikowanych, a zatem potencjalnie niebezpiecznych dla zdrowia ziaren sojowych. O wiele bezpieczniej będzie zrobić domowe mleko sojowe z ziaren ekologicznych. Przepis na domowe mleko sojowe do kawy jest następujący:

  • Soję zalejmy 750 ml wody i odstawmy na noc do namoczenia
  • Po 10 godzinach namoczone ziarno z wodą zmiksujmy blenderem na jednolitą masę i dolejmy kolejne 750 ml wody (na tym etapie możemy dorzucić ziarenka z 1 laski wanilii)
  • W dużym garnku na najmniejszym ogniu gotujemy płyn 30 minut; po tym czasie przecedźmy mleko przez gazę
  • Po kilku godzinach w lodówce mleko jest gotowe do picia.

Mleko sojowe a mleko krowie – czy napój sojowy jest zdrowy?

Mleko sojowe zawiera mniej tłuszczów nasyconych i cholesterolu niż mleko krowie, dlatego idealnie sprawdza się w diecie niskocholesterolowej, a także diecie redukcyjnej. Dzięki niskiej zawartości tłuszczu i niewielkiej kaloryczności, można bez obaw sięgać po mleko sojowe, a odchudzanie będzie efektywne. Mleko sojowe nie zawiera laktozy, zatem – w przeciwieństwie do mleka krowiego – może być spożywane przez osoby z nietolerancją laktozy. Fortyfikowany napój sojowy zawiera więcej witaminy D i wapnia niż mleko krowie, a dzięki niższej zawartości fosforu wapń jest znacznie lepiej przyswajalny.

Właściwości mleka sojowego. Jak smakuje mleko sojowe?

Napój sojowy a mleko sojowe niczym się nie różnią – to po prostu używane zamiennie określenia na mleko roślinne z nasion soi. Mleko sojowe ma gęstszą, nieco „kredową” konsystencję. Czym wyróżnia się mleko sojowe? Smak tego napoju jest charakterystyczny, z lekko orzechowym posmakiem. To dlatego kawa z mlekiem sojowym smakuje wyjątkowo. Oczywiście – dodanie mleka sojowego do kawy to nie jedyny pomysł na napój sojowy. Do czego jeszcze można go użyć? Mleko sojowe wspaniale wzbogaca smak kawy, można dodawać je do wypieków, naleśników i gofrów, jeść je na śniadanie oraz gotować na nim kaszki i kasze.

Mleko sojowe wyróżnia się sporą zawartością białka – to właśnie soja uznawana jest za najlepsze źródło białka roślinnego. Należy mieć jednak na uwadze, że białko roślinne przyswaja się w mniejszym stopniu niż białko odzwierzęce. Napój sojowy dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych. W sojowym mleku znaleźć można żelazo, fosfor, magnez, wapń czy potas; na rynku dostępne są ponadto mleka roślinne fortyfikowane wapniem, witaminą D czy witaminą B12. Czy mleko sojowe tuczy? Mleko sojowe ma niewiele kalorii – zwłaszcza mleko niesłodzone. Mleko to stanowi źródło błonnika oraz izoflawonów sojowych (fitosteroli).

Mleko sojowe – zalety i wady

Zalety:

  • Mleko sojowe jest bardziej sycące w porównaniu z innymi zamiennikami mleka krowiego – ma wysoką zawartość białka.
  • W przeciwieństwie do innych białek roślinnych sojowe białko jest uznane za pełnowartościowe. Zawiera bowiem pełen zestaw aminokwasów – specjalnych cegiełek budujących tkankę mięśniową. Dzięki temu soja i mleko sojowe to idealne źródło białka dla wegetarian. Sprawdza się więc doskonale w diecie osób aktywnych fizycznie oraz sportowców, którym zależy na budowaniu masy mięśniowej. Białko sojowe także skutecznie zabezpiecza ciało przed utratą jędrności w okresie stosowania kuracji odchudzających.
  • Mleko sojowe zawiera potas – elektrolit, który wspomaga serce i układ mięśniowy.
  • Nie zawiera laktozy ani cholesterolu.
  • Picie mleka sojowego podczas klimakterium może zapobiegać poważniejszym dolegliwościom i chorobom: naczyniowym, sercowym, cukrzycy, a nawet nowotworom.

Wady:

  • Mleko sojowe często powoduje alergię pokarmową.
  • Soja to (obok rzepaku i kukurydzy) produkt najczęściej modyfikowany genetycznie. Jak twierdzą przeciwnicy upraw GMO, prawie 95 proc. importowanej soi to soja transgeniczna. A o niemodyfikowaną coraz trudniej…
  • Wielu ekspertów alarmuje, że mleko sojowe zawiera fitoestrogeny – mają one działanie zbliżone do kobiecych hormonów. Niektóre badania wskazują nawet, że powodują one obniżenie poziomu testosteronu u mężczyzn (a jednocześnie mogą złagodzić kobiecą menopauzę).
  • Niektórzy naukowcy twierdzą, że wysoko przetworzona soja (a konkretnie izoflawony soi) może podwyższać ryzyko wystąpienia raka piersi i chorób tarczycy. Wszystko zależy od tego, jak nasz organizm radzi sobie z trawieniem soi.
  • Soja jest ciężkostrawna, więc jej przetworów nie powinny spożywać osoby mające zespół jelita wrażliwego i problemy z trawieniem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

„Taste & Flavour”, Ryan Riley i Kimberley Duke / Life Kitchen

Książka kucharska dla osób, które straciły smak i węch na skutek COVID-19

Chleb

Kto powinien jeść jasny, a kto ciemny chleb? Wyjaśniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Dieta trzustkowa – przepisy, co można jeść, a co jest niedozwolone?

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Jak różne diety i sposoby odżywiania wpływają na nasze włosy? Trycholożka Anna Mackojć wyjaśnia

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Zaskakujące fakty o czekoladzie

bakalie

Kupujesz bakalie? Zobacz, czym się kierować, żeby były zdrowe i bez chemii

Nieustannie czujesz głód? Powodów takiego stanu może być naprawdę wiele

Kolorowe naleśniki – dzieci je pokochają!

Chcesz wzmocnić odporność? Zacznij robić przetwory!

Cynamon jest toksyczny? Dietetyczka Zofia Pomes wyjaśnia

Potrawy z jarmużu: przepisy, jak przyrządzić, właściwości

Japońska dieta wodna coraz bardziej popularna. Jej fenomen wyjaśnia dietetyczka

Dieta ketogeniczna – co jeść? Zasady diety i jadłospis

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Kobieta je danie na talerzu

W których odcinkach przewodu pokarmowego wchłaniane są poszczególne witaminy? Wyjaśnia dietetyczka

Czy możemy uzależnić się od żywności? Dietetyk wyjaśnia

Marta Stoberska: Kiedyś usłyszałam, że nie wyglądam jak trenerka. Bo co? Bo nie mam kraty na brzuchu i trzęsie mi się skóra na tyłku?

Szpinak – przepisy na sałatki, makarony i koktajle

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?