Przejdź do treści

Toksyczna pleśń w napoju z Lidla. GIS ostrzega: szczególnie groźna dla kobiet w ciąży

Kobieta w szarej piżamie siedzi po turecku trzymając w dłoni owocowe smoothie
Pleśń w napoju z Lidla, szczególnie groźna dla kobiet w ciąży / Zdjęcie: Adobe Stock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o przekroczeniu najwyższego dopuszczalnego poziomu toksycznej pleśni w napoju z Lidla. Sieć apeluje do klientów o niespożywanie produktu wadliwej partii. Wykryta toksyna jest szczególnie groźna dla kobiet w ciąży. 

Toksyczna pleśń w popularnym smoothie

Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat o nieprawidłowościach wykrytych w partii napoju owocowego sprzedawanego przez markę własną Lidla.

„Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o przekroczeniu najwyższego dopuszczalnego poziomu patuliny w smoothie owocowym” – czytamy.

Chodzi dokładnie o smoothie owocowe Solevita Smoothie Red Genius o pojemności 250 ml z datą minimalnej trwałości do 13.03.2024 r.

Sieć sklepów Lidl w swoim komunikacie poinformowała, że w produkcie „został wykorzystany sok z aronii, w którym stwierdzona została zawyżona zawartość patuliny (metabolitu pleśni)”.

W związku z wykrytymi nieprawidłowościami podjęto decyzję o wycofaniu ze sprzedaży produktu:

  • nazwa: Solevita Smoothie Red Genius, 250 ml
  • data minimalnej trwałości: 13.03.2024
  • wyprodukowano dla: Lidl sp. z o.o. sp. k. ul. Poznańska 48, Jankowice 62-080 Tarnowo Podgórne
  • producent: Molkerei Gropper GmbH & Co KG, 86657 Bissingen, Niemcy.

Osoby, które zakupiły wskazany w komunikacie produkt, mogą go zwrócić w dowolnym sklepie Lidl bez konieczności okazywania paragonu. Firma poinformowała, że tylko partia wskazana w ostrzeżeniu jest objęta wycofaniem.

Zjedzenie pleśni - objawy. Czym grozi?

Patulina – objawy zatrucia

Patulina to toksyna wytwarzana głównie przez pleśnie z rodziny Penicillium, Aspergillus i Byssochlamys. Występuje w spleśniałych owocach i warzywach. Jak informuje GIS, ma szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka. Wykazuje właściwości mutagenne, teratogenne i prawdopodobnie rakotwórcze. Toksyna jest szczególnie niebezpieczna dla ciężarnych. Może prowadzić do mikotoksykozy, a ta z kolei nawet do wad wrodzonych płodu. Jest to ostre lub przewlekłe zatrucie, które może doprowadzić do rozwoju wielu chorób, a w skrajnych przypadkach nawet do śmierci.

Najczęstsze objawy zatrucia pleśnią to:

Ponadto, patulina jest oporna na działanie wysokich temperatur i ma dość dużą stabilność w środowisku kwaśnym, więc pozbycie się jej z zainfekowanych produktów jest praktycznie niemożliwe.

Źródło: GIS

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: