Przejdź do treści

Domowy sorbet – owocowa porcja orzeźwienia. Poznaj trzy przepisy

Domowy sorbet - nic trudnego!
Zdjęcie: Katarzyna Wala | www.pysznekadry.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Pasta kanapkowa na zimne dni – z pieczonej papryki
Cykoria – właściwości, jak przyrządzić. Inulina z cykorii
Olej z pestek granatu – właściwości i przeciwwskazania
Zdrowe śniadanie do szkoły: bananowo-kakaowe muffinki i chrupiące marchewki
Zupa cebulowa to zimowy hit. Rozgrzej się jedną w wybranych przez nas wersji!

Warto sięgnąć po sezonowe owoce i zmiksować sobie coś pysznego. Przygotowanie lekkiego, zdrowego i orzeźwiającego sorbetu w domowych warunkach jest naprawdę dziecinnie proste.

Owocowe sorbety jak nic innego przychodzą z pomocą w upalne dni, gdy jedyne, czego nam trzeba, to porcja orzeźwienia i ochłody. To niskokaloryczna i wartościowa przekąska. Jej przygotowanie nie wymaga specjalnie dużo pracy ani pieniędzy. A co zyskujemy? Pełną kontrolę nad jakością i rodzajem wybieranych składników, co pozwala na delektowanie się ich smakiem absolutnie bez żadnych wyrzutów sumienia.

Własnoręczne przygotowywanie sorbetów to również okazja do kulinarnych eksperymentów. Możemy komponować nowe, oryginalne smaki, poszukiwać swoich idealnych kombinacji i jednocześnie dobrze się przy tym bawić. Najlepiej w sorbetach sprawdzają się dojrzałe owoce, do których nie jesteśmy zmuszeni dodawać słodkich dodatków. Jeżeli jednak preferujemy bardziej wyrazistsze smaki, jako zamiennik cukru możemy użyć ksylitolu, syropu z agawy, syropu daktylowego czy klonowego.

Zaproponowane poniżej sorbety stanowią doskonałą propozycje dla osób unikających cukru w klasycznej postaci. Sorbet z owoców lata dzięki skórce z limonki nadaje się na orzeźwiający deser w upalne popołudnie, a wersja z mango, ananasem i brzoskwinią z dodatkiem wody kokosowej ma w sobie trochę egzotyki. Sorbet porzeczkowo-borówkowy charakteryzuje się lekko kwaskowatym smakiem, jednak z dodatkiem ksylitolu nabiera przyjemnie słodkawej nuty. Cały charakter nadaje mu kokosowa polewa z wtopionymi pistacjami, która dla miłośników lodów w polewie będzie niezwykle pozytywnym dopełnieniem.

Kiedy zaczniemy przygotowywać owocowe sorbety w domu, już nigdy nie sięgniemy po te sklepowe. Z tej drogi nie ma odwrotu.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Sorbet z owoców lata na ksylitolu z dodatkiem skórki z limonki

Zdjęcie: Katarzyna Wala

Składniki:

– 100 g malin
– 100 g borówek amerykańskich
– 50 g jagód
– 2 łyżki ksylitolu
– skórka z połowy limonki

Do foremek na lody dodajemy po kilka sztuk całych malin oraz borówek amerykańskich. Pozostałe maliny wraz z łyżką ksylitolu i połową porcji skórki z limonki miksujemy na gładki mus. Wypełniamy nim foremki do połowy. Następnie blendujemy borówki z jagodami, pozostałym ksylitolem oraz skórką z limonki. Powstałą masą uzupełniamy foremki. Całość wkładamy do zamrażalnika na 3–4 godz.

Sorbet z ananasa, mango, brzoskwini z dodatkiem wody kokosowej

Domowy sorbet - nic trudnego!

Składniki:

– 2 plastry ananasa
– połowa mango
– połowa dojrzałej brzoskwini
– 50 ml wody kokosowej
– łyżka wiórków kokosa

Ananasa, mango oraz brzoskwinię myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do blendera, dolewamy wodę kokosową i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Całość przelewamy do plastikowego lub metalowego naczynia i wkładamy do zamrażalnika. Po upływie godziny mieszamy sorbet, aby pozbyć się lodowych grudek. Pozostawiamy całość na 3–4 godziny w zamrażalniku. Podajemy w wafelkach lub pucharkach, posypane odrobiną wiórków kokosa.

Sorbet porzeczkowo-borówkowy na ksylitolu z kokosową polewą i posypką z siekanych pistacji

Domowy sorbet - nic trudnego!

Składniki:

– 100 g borówek amerykańskich
– 100 g czarnych porzeczek
– 2 łyżki ksylitolu
– sok z ćwiartki cytryny

Polewa + posypka

– 2 łyżki oleju kokosowego
– 2 łyżki mleka koksowego
– łyżeczka ksylitolu
– garść pistacji

Borówki oraz porzeczki miksujemy na gładki mus. Dodajemy ksylitol oraz sok z cytryny i dokładnie mieszamy, aż do połączenia się składników. Następnie przelewamy całość do foremek na lody i wstawiamy do zamrażalnika na 3–4 godziny. W międzyczasie w osobnej miseczce mieszamy olej kokosowy z mleczkiem kokosowym oraz ksylitolem, aż do uzyskania gładkiego kremu. Sorbet wyciągamy z zamrażalnika, polewamy go uprzednio przygotowanym kremem i posypujemy posiekanymi pistacjami. Za sprawą oleju kokosowego polewa szybko zastygnie, jednak aby nadać jej jeszcze więcej chrupkości, wstawiamy sorbet ponownie do zamrażalnika na mniej więcej 30 min.

 

Katarzyna Wala – świat najchętniej obserwuje zza obiektywu, oczarowana fotografią dokumentalną prawie tak samo jak kulinarnymi podróżami, nie tylko dużo je, ale i sporo o jedzeniu rozmyśla. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Bliny z wędzonym łososiem i śmietankowym serem czy świderki z pieczonymi warzywami i oliwkami? Sprawdź przepisy bez glutenu, pszenicy i nabiału!

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

3 desery z awokado

Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Zimowa buddha bowl z jarmużem. Pięknie wygląda, jeszcze lepiej smakuje

Suszone jabłka – genialna przekąska zamiast chipsów

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa z kokosową nutą. Inne podejście do polskiego klasyka

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Flawonoidy – czym są, gdzie występują, rola w diecie

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Owoce kaki – właściwości i zastosowanie jabłka orientu

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Świąteczne ciasteczka cynamonowe

Wegańskie serniczki

Przepis na wegańskie serniczki

Owsiane pralinki

Owsiane pralinki – na święta idealne

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Przepis na sernik dyniowy z orzechami pecan

pierniczki

5 przepisów na pierniczki. Upiecz i poczuj magię świąt

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

×