Przejdź do treści

Domowy sorbet – owocowa porcja orzeźwienia. Poznaj trzy przepisy

Domowy sorbet - nic trudnego!
Zdjęcie: Katarzyna Wala | www.pysznekadry.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Omlet bez mąki z warzywami
Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś
Olej MCT – działanie, stosowanie, jaki wybrać, cena
Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić
Kobieta
Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

Warto sięgnąć po sezonowe owoce i zmiksować sobie coś pysznego. Przygotowanie lekkiego, zdrowego i orzeźwiającego sorbetu w domowych warunkach jest naprawdę dziecinnie proste.

Owocowe sorbety jak nic innego przychodzą z pomocą w upalne dni, gdy jedyne, czego nam trzeba, to porcja orzeźwienia i ochłody. To niskokaloryczna i wartościowa przekąska. Jej przygotowanie nie wymaga specjalnie dużo pracy ani pieniędzy. A co zyskujemy? Pełną kontrolę nad jakością i rodzajem wybieranych składników, co pozwala na delektowanie się ich smakiem absolutnie bez żadnych wyrzutów sumienia.

Własnoręczne przygotowywanie sorbetów to również okazja do kulinarnych eksperymentów. Możemy komponować nowe, oryginalne smaki, poszukiwać swoich idealnych kombinacji i jednocześnie dobrze się przy tym bawić. Najlepiej w sorbetach sprawdzają się dojrzałe owoce, do których nie jesteśmy zmuszeni dodawać słodkich dodatków. Jeżeli jednak preferujemy bardziej wyrazistsze smaki, jako zamiennik cukru możemy użyć ksylitolu, syropu z agawy, syropu daktylowego czy klonowego.

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Zaproponowane poniżej sorbety stanowią doskonałą propozycje dla osób unikających cukru w klasycznej postaci. Sorbet z owoców lata dzięki skórce z limonki nadaje się na orzeźwiający deser w upalne popołudnie, a wersja z mango, ananasem i brzoskwinią z dodatkiem wody kokosowej ma w sobie trochę egzotyki. Sorbet porzeczkowo-borówkowy charakteryzuje się lekko kwaskowatym smakiem, jednak z dodatkiem ksylitolu nabiera przyjemnie słodkawej nuty. Cały charakter nadaje mu kokosowa polewa z wtopionymi pistacjami, która dla miłośników lodów w polewie będzie niezwykle pozytywnym dopełnieniem.

Kiedy zaczniemy przygotowywać owocowe sorbety w domu, już nigdy nie sięgniemy po te sklepowe. Z tej drogi nie ma odwrotu.

Sorbet z owoców lata na ksylitolu z dodatkiem skórki z limonki

Zdjęcie: Katarzyna Wala

Składniki:

– 100 g malin
– 100 g borówek amerykańskich
– 50 g jagód
– 2 łyżki ksylitolu
– skórka z połowy limonki

Do foremek na lody dodajemy po kilka sztuk całych malin oraz borówek amerykańskich. Pozostałe maliny wraz z łyżką ksylitolu i połową porcji skórki z limonki miksujemy na gładki mus. Wypełniamy nim foremki do połowy. Następnie blendujemy borówki z jagodami, pozostałym ksylitolem oraz skórką z limonki. Powstałą masą uzupełniamy foremki. Całość wkładamy do zamrażalnika na 3–4 godz.

Sorbet z ananasa, mango, brzoskwini z dodatkiem wody kokosowej

Domowy sorbet - nic trudnego!

Składniki:

– 2 plastry ananasa
– połowa mango
– połowa dojrzałej brzoskwini
– 50 ml wody kokosowej
– łyżka wiórków kokosa

Ananasa, mango oraz brzoskwinię myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do blendera, dolewamy wodę kokosową i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Całość przelewamy do plastikowego lub metalowego naczynia i wkładamy do zamrażalnika. Po upływie godziny mieszamy sorbet, aby pozbyć się lodowych grudek. Pozostawiamy całość na 3–4 godziny w zamrażalniku. Podajemy w wafelkach lub pucharkach, posypane odrobiną wiórków kokosa.

Sorbet porzeczkowo-borówkowy na ksylitolu z kokosową polewą i posypką z siekanych pistacji

Domowy sorbet - nic trudnego!

Składniki:

– 100 g borówek amerykańskich
– 100 g czarnych porzeczek
– 2 łyżki ksylitolu
– sok z ćwiartki cytryny

Polewa + posypka

– 2 łyżki oleju kokosowego
– 2 łyżki mleka koksowego
– łyżeczka ksylitolu
– garść pistacji

Borówki oraz porzeczki miksujemy na gładki mus. Dodajemy ksylitol oraz sok z cytryny i dokładnie mieszamy, aż do połączenia się składników. Następnie przelewamy całość do foremek na lody i wstawiamy do zamrażalnika na 3–4 godziny. W międzyczasie w osobnej miseczce mieszamy olej kokosowy z mleczkiem kokosowym oraz ksylitolem, aż do uzyskania gładkiego kremu. Sorbet wyciągamy z zamrażalnika, polewamy go uprzednio przygotowanym kremem i posypujemy posiekanymi pistacjami. Za sprawą oleju kokosowego polewa szybko zastygnie, jednak aby nadać jej jeszcze więcej chrupkości, wstawiamy sorbet ponownie do zamrażalnika na mniej więcej 30 min.

 

Katarzyna Wala – świat najchętniej obserwuje zza obiektywu, oczarowana fotografią dokumentalną prawie tak samo jak kulinarnymi podróżami, nie tylko dużo je, ale i sporo o jedzeniu rozmyśla. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Jeżyny

Jeżyny – właściwości, wartość odżywcza. Co można zrobić z jeżyn?

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Durian – co to jest, właściwości, gdzie kupić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol