Przejdź do treści

Mleko owsiane na celowniku. Jak je zrobić i dlaczego warto je pić?

Mleko owsiane na celowniku. Jak je zrobić i dlaczego warto je pić?
Mleko owsiane na celowniku. Jak je zrobić i dlaczego warto je pić? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci
Rozsmakuj się w comfort food! Co to takiego i dlaczego jest wyjątkowe?
Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?
Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Soja – właściwości, zastosowanie i sposoby przyrządzania

Mleko krowie ma zdrowsze zamienniki. Jest ich spory wybór. Amatorzy zdrowego jedzenia w sklepach znajdą organiczne i nieorganiczne mleka: ryżowe, sojowe, migdałowe, a nawet z konopi indyjskich. Czy wszystkie są tak samo zdrowe i bez obaw może po nie sięgać każdy? Sprawdzamy mleko owsiane.

Złote mleko (z kurkumą)

Dlaczego warto pić mleko owsiane?

Mleko owsiane w smaku jest porównywalne nieco do mleka sojowego, chociaż ma lżejszą konsystencję. Sycące, ale dość wodniste. Doskonałe dla wegan, osób z nietolerancją laktozy oraz uczulonych na soję i orzechy. W polskich sklepach jest niewiele rodzajów napoju owsianego, ale z powodzeniem możemy je zrobić w domu.

Smak: słodkawy, bez charakterystycznego dla większości napojów „mlecznych” posmaku. Mleko owsiane jest dość wodniste, ale sycące.

Zastosowanie: mleko owsiane nie nadaje się do kawy, chyba że lubimy rozwodnioną, ciemną i słodką. Jest za to świetne do gotowania i wypieków. I doskonałe na śniadanie do muesli. Koktajle mleczne na bazie owsianego mleka będą soczyste i lekkie.

Zalety mleka owsianego

Plusy:

  • Mleko owsiane jest bogate w błonnik i kwas foliowy.
  • Słynie z tego, że zawiera aż 15 witamin i 10 minerałów (w tym dwa razy więcej witaminy A niż mleko krowie).
  • Zawiera więcej wapnia niż mleko krowie: 1 kubek mleka owsianego pokrywa aż 36 proc. dziennego zapotrzebowania na wapń, a krowie mleko w tej samej ilości tylko 28 proc.
  • Mleko owsiane jest dobre na anemię – 1 kubek pokrywa 10 proc. dziennego zapotrzebowania na żelazo.
  • Nie zawiera laktozy ani cholesterolu.
  • Jest nietłuste
  • Mleko owsiane zawiera tzw. fitochemikalia, czyli roślinne substancje czynne, które hamują rozwój komórek nowotworowych, działają antybakteryjnie, zapobiegają udarowi i chorobom serca oraz potrafią obniżyć poziom cholesterolu.
  • Ma działanie uspokajające i jest polecane jako eliksir na skołatane nerwy
Tofu

Wady mleka owsianego

Minusy:

Oficjalnie owies uznaje się za produkt bezglutenowy. Jednak to zboże jest niewskazane dla chorób chorych na celiakię. Zawiera ono aveninę – białko o działaniu podobnym do glutenu. Liczne badania wykazały, że osoby wrażliwe na gluten są równie nieodporne na aveninę.

Badanie przeprowadzone w Norwegii pokazało, że po zjedzeniu produktów owsianych osoby z celiakią miały w jelitach stan zapalny (bez widocznych objawów fizycznych).

Coraz więcej dzieci ma alergię na krowie mleko/iStock

Przepis na mleko owsiane

Składniki

Sposób przyrządzenia

1 szklankę płatków (zwyczajnych, nigdy „błyskawicznych”, które zostały poddane wcześniejszej obróbce termicznej) zalejmy 1 szklanką wody i zostawmy na noc w temperaturze pokojowej. Rano całość zmiksujmy w blenderze. Dolejmy jeszcze 4 szklanki wody i ponownie zmiksujmy. Potem odcedźmy je przez gęste płótno.

By mleko smakowało tak jak z kartonu, można dodać łyżeczkę cukru wanilinowego i szczyptę soli.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dlaczego mleko nam szkodzi a nie szkodziło naszym babciom? Jagoda Dąbrowska: nasze układy odpornościowe są przebodźcowane

Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki

Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki

Jak kupować mleko? Wyjaśniamy, na co zwracać uwagę, gdy chcemy kupić to najlepsze

Mleko, czyli napój do zadań specjalnych. Co o nim wiesz?

Lubisz mleko owsiane? Sprawdź, czy jest dla ciebie dobre

domowe mleko ryżowe w szkalnce

Mleko ryżowe – czy jest zdrowe? Jak je zrobić i dlaczego warto je pić?

Mleko krowie vs. mleko migdałowe

Mleko krowie vs. mleko migdałowe. Które wypada lepiej?

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Kokos

Mleko kokosowe według receptury Sylwii Panek, autorki bloga Mama Chemik. Warto spróbować zrobić je w domu!

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

Szybkie i smaczne przepisy na mleko roślinne. Dla tych, którym zależy na czasie i dla tych bardziej wymagających

Chinina – co to jest, właściwości i skutki uboczne, cena

Sezam

Salmonella w partii sezamu znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie

Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu "złego" cholesterolu

Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu „złego” cholesterolu

Płatki owsiane – wartości odżywcze, właściwości, jak zrobić?

Papaja – wartości odżywcze, właściwości, jak jeść

Bób - jak gotować, żeby go nie zmarnować?

„Nigdy w kulinarnym życiu nie róbcie tego bobowi”. Sylwia Majcher wyjaśnia, jak gotować bób, żeby go nie zmarnować

Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości

Dekstroza – czym jest, gdzie występuje i jakie ma działanie?

Napój, sok czy nektar – co jest zdrowsze?

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Surimi – powstawanie, skład, właściwości i przepisy

Sadzone jajka na patelni

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Niekoniecznie. Takich mitów jest więcej

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie