Przejdź do treści

Mleko owsiane na celowniku. Jak je zrobić i dlaczego warto je pić?

Mleko owsiane na celowniku. Jak je zrobić i dlaczego warto je pić?
Mleko owsiane na celowniku. Jak je zrobić i dlaczego warto je pić? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Znana sieć sklepów wycofuje rodzynki. Mogą być zanieczyszczone groźną dla zdrowia toksyną
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?

Mleko krowie ma zdrowsze zamienniki. Jest ich spory wybór. Amatorzy zdrowego jedzenia w sklepach znajdą organiczne i nieorganiczne mleka: ryżowe, sojowe, migdałowe, a nawet z konopi indyjskich. Czy wszystkie są tak samo zdrowe i bez obaw może po nie sięgać każdy? Sprawdzamy mleko owsiane.

Złote mleko (z kurkumą)

Dlaczego warto pić mleko owsiane?

Mleko owsiane w smaku jest porównywalne nieco do mleka sojowego, chociaż ma lżejszą konsystencję. Sycące, ale dość wodniste. Doskonałe dla wegan, osób z nietolerancją laktozy oraz uczulonych na soję i orzechy. W polskich sklepach jest niewiele rodzajów napoju owsianego, ale z powodzeniem możemy je zrobić w domu.

Smak: słodkawy, bez charakterystycznego dla większości napojów „mlecznych” posmaku. Mleko owsiane jest dość wodniste, ale sycące.

Zastosowanie: mleko owsiane nie nadaje się do kawy, chyba że lubimy rozwodnioną, ciemną i słodką. Jest za to świetne do gotowania i wypieków. I doskonałe na śniadanie do muesli. Koktajle mleczne na bazie owsianego mleka będą soczyste i lekkie.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zalety mleka owsianego

Plusy:

  • Mleko owsiane jest bogate w błonnik i kwas foliowy.
  • Słynie z tego, że zawiera aż 15 witamin i 10 minerałów (w tym dwa razy więcej witaminy A niż mleko krowie).
  • Zawiera więcej wapnia niż mleko krowie: 1 kubek mleka owsianego pokrywa aż 36 proc. dziennego zapotrzebowania na wapń, a krowie mleko w tej samej ilości tylko 28 proc.
  • Mleko owsiane jest dobre na anemię – 1 kubek pokrywa 10 proc. dziennego zapotrzebowania na żelazo.
  • Nie zawiera laktozy ani cholesterolu.
  • Jest nietłuste
  • Mleko owsiane zawiera tzw. fitochemikalia, czyli roślinne substancje czynne, które hamują rozwój komórek nowotworowych, działają antybakteryjnie, zapobiegają udarowi i chorobom serca oraz potrafią obniżyć poziom cholesterolu.
  • Ma działanie uspokajające i jest polecane jako eliksir na skołatane nerwy
Tofu

Wady mleka owsianego

Minusy:

Oficjalnie owies uznaje się za produkt bezglutenowy. Jednak to zboże jest niewskazane dla chorób chorych na celiakię. Zawiera ono aveninę – białko o działaniu podobnym do glutenu. Liczne badania wykazały, że osoby wrażliwe na gluten są równie nieodporne na aveninę.

Badanie przeprowadzone w Norwegii pokazało, że po zjedzeniu produktów owsianych osoby z celiakią miały w jelitach stan zapalny (bez widocznych objawów fizycznych).

Coraz więcej dzieci ma alergię na krowie mleko/iStock

Przepis na mleko owsiane

Składniki

Sposób przyrządzenia

1 szklankę płatków (zwyczajnych, nigdy „błyskawicznych”, które zostały poddane wcześniejszej obróbce termicznej) zalejmy 1 szklanką wody i zostawmy na noc w temperaturze pokojowej. Rano całość zmiksujmy w blenderze. Dolejmy jeszcze 4 szklanki wody i ponownie zmiksujmy. Potem odcedźmy je przez gęste płótno.

By mleko smakowało tak jak z kartonu, można dodać łyżeczkę cukru wanilinowego i szczyptę soli.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Ani krowie, ani kozie, ani owsiane czy sojowe. Mleko z laboratorium niebawem trafi na sklepowe półki

Mleko krowie vs. mleko migdałowe

Mleko krowie vs. mleko migdałowe. Które wypada lepiej?

Czy mleko bez laktozy jest zdrowsze? Odpowiada dietetyczka

Czy mleko bez laktozy jest zdrowsze? Odpowiada dietetyczka

Soja i mleko sojowe

Mleko sojowe – jak je zrobić, jak smakuje i czy jest zdrowe?

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

Mleko migdałowe

Mleko migdałowe – jak zrobić, gdzie kupić i do czego dodawać?

Soja – właściwości, zastosowanie i sposoby przyrządzania

Dlaczego mleko nam szkodzi a nie szkodziło naszym babciom? Jagoda Dąbrowska: Nasze układy odpornościowe są przebodźcowane

Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki

Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki

Jak kupować mleko? Wyjaśniamy, na co zwracać uwagę, gdy chcemy kupić to najlepsze

Mleko, czyli napój do zadań specjalnych. Co o nim wiesz?

Lubisz mleko owsiane? Sprawdź, czy jest dla ciebie dobre

domowe mleko ryżowe w szkalnce

Mleko ryżowe – czy jest zdrowe? Jak je zrobić i dlaczego warto je pić?

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Kokos

Mleko kokosowe według receptury Sylwii Panek, autorki bloga Mama Chemik. Warto spróbować zrobić je w domu!

Szybkie i smaczne przepisy na mleko roślinne. Dla tych, którym zależy na czasie i dla tych bardziej wymagających

Słodycze dla cukrzyka – jaki typ jest dozwolony? Zdrowe desery i przekąski

Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa?

tofu

Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Sałatka z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Przepis na sałatkę z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Uśmiech po marchewce, grymas po jarmużu. Brytyjscy naukowcy sprawdzili preferencje żywieniowe nienarodzonych dzieci

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

"Halo! Jelita? Dzwoni mózg". Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i im, i mózgowi

„Halo! Jelita? Dzwoni mózg”. Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i jelitom, i mózgowi

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami / unsplash

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×