Przejdź do treści

Pieczenie buraków – sposoby pieczenia i przepisy

Pieczone buraki z sałatką
Pieczenie buraków – sposoby pieczenia i przepisy Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Pieczenie buraków to doskonały sposób na zachowanie nie tylko ich smaku, ale też cennych witamin i składników mineralnych. Pieczone buraki mogą być bazą lub dodatkiem do sałatek, przygotujesz z nich domowe pasty na kanapki, pasztety warzywne, czy zupę krem. Jak  upiec buraki? Jak długo i w jakiej temperaturze poddawać je obróbce w piekarniku?

Jak upiec buraki?

Choć dla wielu młode, zebrane w czerwcu i lipcu buraki są najlepszą bazą do zup oraz sałatek, to warto spróbować także pieczenia buraków. Pieczone buraczki są bowiem nie tylko sposobem na zachowanie witamin i składników mineralnych, które wypłukiwane są podczas gotowania w wodzie, ale też nadają im jeszcze bardziej wyrazistego i słodkiego smaku.

Pieczenie buraków jest niezwykle łatwą czynnością. Jak zatem upiec buraki? Przygotuj odpowiednią do swoich potrzeb ilość buraków. Warto wybierać te mniejsze, skraca to bowiem czas ich pieczenia. Umyj dokładnie buraki – możesz wykorzystać do tego szczoteczkę lub gąbeczkę. Nie zaleca się ich obierania, skórki z łatwością pozbędziesz się po upieczeniu buraka. Do pieczenia możesz wykorzystać:

  • folię aluminiową,
  • naczynie żaroodporne.

Jeśli zdecydujesz się na pieczenie w folii aluminiowej, owiń każdego buraka dokładnie i umieść na blaszce. Jeśli zaś wybierzesz naczynie żaroodporne, po umyciu włóż je bezpośrednio do niego. Przygotowane warzywa wstaw do piekarnika, uprzednio nagrzanego do 180 lub nawet 200 stopni. W zależności od tego, jak duże wybrałaś buraki – piecz je przez godzinę lub nawet dwie. Możesz sprawdzić, czy buraki są już gotowe, wbijając w nie wykałaczkę, nóż lub widelec. Upieczony burak powinien być na tyle miękki, że wejdą one w niego z łatwością.

Po upieczeniu i wystygnięciu obierz warzywa ze skórki.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł

Dlaczego warto piec buraki?

Burak, choć to niepozorne warzywo, to prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych. Jego prozdrowotne właściwości doceniali już Babilończycy i starożytni Rzymianie, warto włączyć go więc do swojej diety.

Buraki są źródłem witaminy C, A, E, K oraz witamin z grupy B. Nie sposób nie wspomnieć o zawartym w nich żelazie, magnezie, potasie, cynku, czy fosforze. Znajdziesz w nich także błonnik, cukry, kwas jabłkowy, szczawiowy i antocyjany. Niezwykle wartościowe są ponadto, odpowiadające za charakterystyczny fioletowo-czerwony kolor buraka, barwniki betalainowe.

Jakie działanie prozdrowotne wykazują buraki? Warzywa te są:

  • wsparciem układu krwionośnego;
  • wsparciem układu odpornościowego;
  • sposobem na przywrócenie równowagi w żołądku, są bowiem zasadotwórcze, a tym samym doskonale niwelują zgagę;
  • sprzymierzeńcem osób borykających się ze stresem i problemami ze snem – zawarty w nich kwas foliowy działa bowiem uspokajająco, co ułatwia też zasypianie.

Buraki są ponadto niskokaloryczne – w 100 gramach zawierają tylko 43 kalorie. Powinny uważać jednak na nie osoby chorujące na cukrzycę, indeks glikemiczny buraków po obróbce termicznej wynosi bowiem 64.

Warto pamiętać, że pieczenie buraków, w przeciwieństwie do ich gotowania w wodzie, pozwala zachować większość cennych składników i witamin.

Burak to niezwykłe warzywo. Poznaj 3 przepisy na zdrowe dania z buraka /fot. iStock

Pieczone buraki – przepisy

Jak wykorzystać pieczone buraki w kuchni? Możesz przygotować z nich wiele potraw, oto kilka sprawdzonych przepisów.

Carpaccio z buraków

Carpaccio z pieczonych buraków to warzywna wersja włoskiej przystawki, którą tradycyjnie przyrządza się z surowej wołowiny.

  • pieczone buraki,
  • rukola lub roszponka,
  • garść orzechów włoskich,
  • parmezan,
  • oliwa z oliwek lub sos do carpaccio np. winegret.

Obierz buraki i pokrój je na bardzo cienkie plastry. Ułóż warstwę na talerzu, posyp rukolą lub roszponką. Parmezan pokrój, podobnie jak buraki, na bardzo cienkie plastry. Możesz użyć do tego tarki przeznaczonej do szatkowania warzyw. Całość posyp uprażonymi uprzednio orzechami i polej oliwą z oliwek. Możesz przygotować także sos do carpaccio z buraka np. winegret. W tym celu wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Parmezan możesz zastąpić fetą lub innym słonym serem, orzechy włoskie zaś – orzechami pekan, piniowymi, płatkami migdałowymi lub pestkami słonecznika.

Zupa krem z buraków

  • sześć średnich buraków,
  • cebula,
  • czosnek,
  • kwaśne jabłko,
  • półtora litra bulionu warzywnego,
  • oliwa,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz.

Na niewielkiej ilości oliwy podsmaż cebulę i dodaj czosnek, jego ilość dodaj według upodobań. Zalej wszystko wywarem i dodaj upieczone buraki oraz pokrojone na mniejsze kawałki jabłko. Gotuj przez około 10 minut, zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Sałatka z pieczonego buraka

Sałatkę z pieczonymi burakami możesz przygotować z tych samych składników, z których przyrządzisz carpaccio z buraka. Dodaj jedynie nieco więcej rukoli lub roszponki, a buraki pokrój w niewielką kostkę. Doskonałym dodatkiem do pieczonych buraków jest także awokado, które możesz dodać do sałatki.

Sałatka z pieczonego buraka i chrzanu

Z pieczonego buraka możesz także przygotować jedną z bardziej popularnych sałatek, która jest tradycyjnym dodatkiem do mięs.

  • kilogram buraków,
  • około 10 dekagram świeżego chrzanu,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Zetrzyj buraki na tarce o dużych oczkach, dodaj podobnie starty chrzan. Dopraw świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Tak przygotowaną sałatkę z pieczonego buraka możesz przechowywać w lodówce lub zapasteryzować.

 

Źródła:

  1. Z. Zdrojewicz, I. Cendal, M. Powązka, Burak – właściwości prozdrowotne i nie tylko, Medycyna Rodzinna 2019.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zdrowe chrupacze telewizyjne

Wieczór z filmami? Polecamy zdrowe przekąski do pochrupania

Brokuły jesienią – wartości odżywcze, właściwości. Jak je gotować?

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

płatki śniadaniowe

7 „odchudzających” produktów, które… nie odchudzają!

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Głęboki smak i duża oszczędność. We wrześniu jemy na pomarańczowo, fioletowo i czerwono

Mizuna (sałata japońska) – przepisy, właściwości, uprawa musztardowca w ogródku i na balkonie

Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Naleśniki ryżowe z kabaczkiem. Aromatyczne danie w sam raz na sierpień

Warzywa psiankowate – lista, właściwości zdrowotne, czy są bezpieczne

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

Słoiki z kiszonymi ogórkami

Kisisz ogórki w butelkach po napojach? To poważny błąd, przekonuje chemiczka Sylwia Majcher

fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa rządzi! 3 przepisy na dania z tym warzywem w roli głównej

Grzyby na patelni

Garście pełne wiśni, porzeczek, jagód i kurek, ale nie tylko! Co jeść w lipcu, wymienia Sylwia Majcher

Witariańskie lato

Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

Sałatka warzywa w misce

Pomidor i ogórek to toksyczne połączenie? Ekspertki z „Czytamy Etykiety” rozwiewają wątpliwości

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka / istock

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka 2022 ogłoszone. Które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone, a po które warto sięgać?

Rzodkiewka

Kiedy jeść nowalijki? I dlaczego jeszcze nie teraz? Wyjaśnia Sylwia Majcher

×