Przejdź do treści

Pieczenie buraków – sposoby pieczenia i przepisy

Pieczone buraki z sałatką
Pieczenie buraków – sposoby pieczenia i przepisy Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze
Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?
Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia
Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Pieczenie buraków to doskonały sposób na zachowanie nie tylko ich smaku, ale też cennych witamin i składników mineralnych. Pieczone buraki mogą być bazą lub dodatkiem do sałatek, przygotujesz z nich domowe pasty na kanapki, pasztety warzywne, czy zupę krem. Jak  upiec buraki? Jak długo i w jakiej temperaturze poddawać je obróbce w piekarniku?

Jak upiec buraki?

Choć dla wielu młode, zebrane w czerwcu i lipcu buraki są najlepszą bazą do zup oraz sałatek, to warto spróbować także pieczenia buraków. Pieczone buraczki są bowiem nie tylko sposobem na zachowanie witamin i składników mineralnych, które wypłukiwane są podczas gotowania w wodzie, ale też nadają im jeszcze bardziej wyrazistego i słodkiego smaku.

Pieczenie buraków jest niezwykle łatwą czynnością. Jak zatem upiec buraki? Przygotuj odpowiednią do swoich potrzeb ilość buraków. Warto wybierać te mniejsze, skraca to bowiem czas ich pieczenia. Umyj dokładnie buraki – możesz wykorzystać do tego szczoteczkę lub gąbeczkę. Nie zaleca się ich obierania, skórki z łatwością pozbędziesz się po upieczeniu buraka. Do pieczenia możesz wykorzystać:

  • folię aluminiową,
  • naczynie żaroodporne.

Jeśli zdecydujesz się na pieczenie w folii aluminiowej, owiń każdego buraka dokładnie i umieść na blaszce. Jeśli zaś wybierzesz naczynie żaroodporne, po umyciu włóż je bezpośrednio do niego. Przygotowane warzywa wstaw do piekarnika, uprzednio nagrzanego do 180 lub nawet 200 stopni. W zależności od tego, jak duże wybrałaś buraki – piecz je przez godzinę lub nawet dwie. Możesz sprawdzić, czy buraki są już gotowe, wbijając w nie wykałaczkę, nóż lub widelec. Upieczony burak powinien być na tyle miękki, że wejdą one w niego z łatwością.

Po upieczeniu i wystygnięciu obierz warzywa ze skórki.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Dlaczego warto piec buraki?

Burak, choć to niepozorne warzywo, to prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych. Jego prozdrowotne właściwości doceniali już Babilończycy i starożytni Rzymianie, warto włączyć go więc do swojej diety.

Buraki są źródłem witaminy C, A, E, K oraz witamin z grupy B. Nie sposób nie wspomnieć o zawartym w nich żelazie, magnezie, potasie, cynku, czy fosforze. Znajdziesz w nich także błonnik, cukry, kwas jabłkowy, szczawiowy i antocyjany. Niezwykle wartościowe są ponadto, odpowiadające za charakterystyczny fioletowo-czerwony kolor buraka, barwniki betalainowe.

Jakie działanie prozdrowotne wykazują buraki? Warzywa te są:

  • wsparciem układu krwionośnego;
  • wsparciem układu odpornościowego;
  • sposobem na przywrócenie równowagi w żołądku, są bowiem zasadotwórcze, a tym samym doskonale niwelują zgagę;
  • sprzymierzeńcem osób borykających się ze stresem i problemami ze snem – zawarty w nich kwas foliowy działa bowiem uspokajająco, co ułatwia też zasypianie.

Buraki są ponadto niskokaloryczne – w 100 gramach zawierają tylko 43 kalorie. Powinny uważać jednak na nie osoby chorujące na cukrzycę, indeks glikemiczny buraków po obróbce termicznej wynosi bowiem 64.

Warto pamiętać, że pieczenie buraków, w przeciwieństwie do ich gotowania w wodzie, pozwala zachować większość cennych składników i witamin.

Burak to niezwykłe warzywo. Poznaj 3 przepisy na zdrowe dania z buraka /fot. iStock

Pieczone buraki – przepisy

Jak wykorzystać pieczone buraki w kuchni? Możesz przygotować z nich wiele potraw, oto kilka sprawdzonych przepisów.

Carpaccio z buraków

Carpaccio z pieczonych buraków to warzywna wersja włoskiej przystawki, którą tradycyjnie przyrządza się z surowej wołowiny.

  • pieczone buraki,
  • rukola lub roszponka,
  • garść orzechów włoskich,
  • parmezan,
  • oliwa z oliwek lub sos do carpaccio np. winegret.

Obierz buraki i pokrój je na bardzo cienkie plastry. Ułóż warstwę na talerzu, posyp rukolą lub roszponką. Parmezan pokrój, podobnie jak buraki, na bardzo cienkie plastry. Możesz użyć do tego tarki przeznaczonej do szatkowania warzyw. Całość posyp uprażonymi uprzednio orzechami i polej oliwą z oliwek. Możesz przygotować także sos do carpaccio z buraka np. winegret. W tym celu wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Parmezan możesz zastąpić fetą lub innym słonym serem, orzechy włoskie zaś – orzechami pekan, piniowymi, płatkami migdałowymi lub pestkami słonecznika.

Zupa krem z buraków

  • sześć średnich buraków,
  • cebula,
  • czosnek,
  • kwaśne jabłko,
  • półtora litra bulionu warzywnego,
  • oliwa,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz.

Na niewielkiej ilości oliwy podsmaż cebulę i dodaj czosnek, jego ilość dodaj według upodobań. Zalej wszystko wywarem i dodaj upieczone buraki oraz pokrojone na mniejsze kawałki jabłko. Gotuj przez około 10 minut, zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Sałatka z pieczonego buraka

Sałatkę z pieczonymi burakami możesz przygotować z tych samych składników, z których przyrządzisz carpaccio z buraka. Dodaj jedynie nieco więcej rukoli lub roszponki, a buraki pokrój w niewielką kostkę. Doskonałym dodatkiem do pieczonych buraków jest także awokado, które możesz dodać do sałatki.

Sałatka z pieczonego buraka i chrzanu

Z pieczonego buraka możesz także przygotować jedną z bardziej popularnych sałatek, która jest tradycyjnym dodatkiem do mięs.

  • kilogram buraków,
  • około 10 dekagram świeżego chrzanu,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Zetrzyj buraki na tarce o dużych oczkach, dodaj podobnie starty chrzan. Dopraw świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Tak przygotowaną sałatkę z pieczonego buraka możesz przechowywać w lodówce lub zapasteryzować.

 

Źródła:

  1. Z. Zdrojewicz, I. Cendal, M. Powązka, Burak – właściwości prozdrowotne i nie tylko, Medycyna Rodzinna 2019.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka / istock

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka 2022 ogłoszone. Które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone, a po które warto sięgać?

Rzodkiewka

Kiedy jeść nowalijki? I dlaczego jeszcze nie teraz? Wyjaśnia Sylwia Majcher

Marchewka

Marzec nadszedł, czyli sięgnij po nowalijki!

kobieta myje warzywa w zlewie

7 warzyw, które warto jeść zimą. Sprawdź, czy nie zapominasz włączać ich do codziennej diety

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Flawonoidy w pomidorach koktajlowych

Flawonoidy – czym są, gdzie występują, rola w diecie

Zdrowe chrupacze telewizyjne

Wieczór z filmami? Polecamy zdrowe przekąski do pochrupania

Zakwas z buraków ‒ pij na zdrowie!

Owsianka z bananem

Chcesz poprawić wydolność fizyczną? Oto kilka naturalnych wspomagaczy

Burak to niezwykłe warzywo. Poznaj 3 przepisy na zdrowe dania z buraka /fot. iStock

Burak to niezwykłe warzywo. Poznaj 3 przepisy na zdrowe dania z buraka

Naturalny ketchup

Naturalny ketchup – zdrowszy niż pomidor!

Zakwas z buraka

Zakwas z buraka. Jakie korzyści przynosi jego regularne picie?

Czy paczkowane, umyte sałaty gotowe do spożycia to na pewno samo zdrowie? Odpowiada Jagna Niedzielska

Czy paczkowane sałaty gotowe do spożycia to na pewno samo zdrowie? Odpowiada Jagna Niedzielska

pomidory, czosnek. Warzywa na jesień

Dieta na jesień. Co warto mieć na talerzu?

Brokuły gotowane na parze

Gotowanie na parze – zalety i potrzebne urządzenia

Blanszowane brokuły

Blanszowanie warzyw – co to jest i do czego służy?

Przechowywanie mrożonej żywności

Myślisz, że rozmrożonego jedzenia nie wolno ponownie zamrażać? Poznaj inne mity na temat przechowywania żywności

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni

Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki kolor będzie najlepszy dla ciebie

Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki będzie najlepszy dla ciebie

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

×