5 min.
Pieczenie buraków – sposoby pieczenia i przepisy

Pieczenie buraków – sposoby pieczenia i przepisy Istock.com
24.05.2022
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
22.05.2022
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze
22.05.2022
Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?
22.05.2022
Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia
21.05.2022
Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!
Pieczenie buraków to doskonały sposób na zachowanie nie tylko ich smaku, ale też cennych witamin i składników mineralnych. Pieczone buraki mogą być bazą lub dodatkiem do sałatek, przygotujesz z nich domowe pasty na kanapki, pasztety warzywne, czy zupę krem. Jak upiec buraki? Jak długo i w jakiej temperaturze poddawać je obróbce w piekarniku?
Jak upiec buraki?
Choć dla wielu młode, zebrane w czerwcu i lipcu buraki są najlepszą bazą do zup oraz sałatek, to warto spróbować także pieczenia buraków. Pieczone buraczki są bowiem nie tylko sposobem na zachowanie witamin i składników mineralnych, które wypłukiwane są podczas gotowania w wodzie, ale też nadają im jeszcze bardziej wyrazistego i słodkiego smaku.
Pieczenie buraków jest niezwykle łatwą czynnością. Jak zatem upiec buraki? Przygotuj odpowiednią do swoich potrzeb ilość buraków. Warto wybierać te mniejsze, skraca to bowiem czas ich pieczenia. Umyj dokładnie buraki – możesz wykorzystać do tego szczoteczkę lub gąbeczkę. Nie zaleca się ich obierania, skórki z łatwością pozbędziesz się po upieczeniu buraka. Do pieczenia możesz wykorzystać:
- folię aluminiową,
- naczynie żaroodporne.
Jeśli zdecydujesz się na pieczenie w folii aluminiowej, owiń każdego buraka dokładnie i umieść na blaszce. Jeśli zaś wybierzesz naczynie żaroodporne, po umyciu włóż je bezpośrednio do niego. Przygotowane warzywa wstaw do piekarnika, uprzednio nagrzanego do 180 lub nawet 200 stopni. W zależności od tego, jak duże wybrałaś buraki – piecz je przez godzinę lub nawet dwie. Możesz sprawdzić, czy buraki są już gotowe, wbijając w nie wykałaczkę, nóż lub widelec. Upieczony burak powinien być na tyle miękki, że wejdą one w niego z łatwością.
Po upieczeniu i wystygnięciu obierz warzywa ze skórki.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Dlaczego warto piec buraki?
Burak, choć to niepozorne warzywo, to prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych. Jego prozdrowotne właściwości doceniali już Babilończycy i starożytni Rzymianie, warto włączyć go więc do swojej diety.
Buraki są źródłem witaminy C, A, E, K oraz witamin z grupy B. Nie sposób nie wspomnieć o zawartym w nich żelazie, magnezie, potasie, cynku, czy fosforze. Znajdziesz w nich także błonnik, cukry, kwas jabłkowy, szczawiowy i antocyjany. Niezwykle wartościowe są ponadto, odpowiadające za charakterystyczny fioletowo-czerwony kolor buraka, barwniki betalainowe.
Jakie działanie prozdrowotne wykazują buraki? Warzywa te są:
- wsparciem układu krwionośnego;
- wsparciem układu odpornościowego;
- sposobem na przywrócenie równowagi w żołądku, są bowiem zasadotwórcze, a tym samym doskonale niwelują zgagę;
- sprzymierzeńcem osób borykających się ze stresem i problemami ze snem – zawarty w nich kwas foliowy działa bowiem uspokajająco, co ułatwia też zasypianie.
Buraki są ponadto niskokaloryczne – w 100 gramach zawierają tylko 43 kalorie. Powinny uważać jednak na nie osoby chorujące na cukrzycę, indeks glikemiczny buraków po obróbce termicznej wynosi bowiem 64.
Warto pamiętać, że pieczenie buraków, w przeciwieństwie do ich gotowania w wodzie, pozwala zachować większość cennych składników i witamin.
Pieczone buraki – przepisy
Jak wykorzystać pieczone buraki w kuchni? Możesz przygotować z nich wiele potraw, oto kilka sprawdzonych przepisów.
Carpaccio z buraków
Carpaccio z pieczonych buraków to warzywna wersja włoskiej przystawki, którą tradycyjnie przyrządza się z surowej wołowiny.
- pieczone buraki,
- rukola lub roszponka,
- garść orzechów włoskich,
- parmezan,
- oliwa z oliwek lub sos do carpaccio np. winegret.
Obierz buraki i pokrój je na bardzo cienkie plastry. Ułóż warstwę na talerzu, posyp rukolą lub roszponką. Parmezan pokrój, podobnie jak buraki, na bardzo cienkie plastry. Możesz użyć do tego tarki przeznaczonej do szatkowania warzyw. Całość posyp uprażonymi uprzednio orzechami i polej oliwą z oliwek. Możesz przygotować także sos do carpaccio z buraka np. winegret. W tym celu wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Parmezan możesz zastąpić fetą lub innym słonym serem, orzechy włoskie zaś – orzechami pekan, piniowymi, płatkami migdałowymi lub pestkami słonecznika.
Zupa krem z buraków
- sześć średnich buraków,
- cebula,
- czosnek,
- kwaśne jabłko,
- półtora litra bulionu warzywnego,
- oliwa,
- sok z cytryny,
- sól i pieprz.
Na niewielkiej ilości oliwy podsmaż cebulę i dodaj czosnek, jego ilość dodaj według upodobań. Zalej wszystko wywarem i dodaj upieczone buraki oraz pokrojone na mniejsze kawałki jabłko. Gotuj przez około 10 minut, zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Sałatka z pieczonego buraka
Sałatkę z pieczonymi burakami możesz przygotować z tych samych składników, z których przyrządzisz carpaccio z buraka. Dodaj jedynie nieco więcej rukoli lub roszponki, a buraki pokrój w niewielką kostkę. Doskonałym dodatkiem do pieczonych buraków jest także awokado, które możesz dodać do sałatki.
Sałatka z pieczonego buraka i chrzanu
Z pieczonego buraka możesz także przygotować jedną z bardziej popularnych sałatek, która jest tradycyjnym dodatkiem do mięs.
- kilogram buraków,
- około 10 dekagram świeżego chrzanu,
- sok z cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Zetrzyj buraki na tarce o dużych oczkach, dodaj podobnie starty chrzan. Dopraw świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Tak przygotowaną sałatkę z pieczonego buraka możesz przechowywać w lodówce lub zapasteryzować.
Źródła:
- Z. Zdrojewicz, I. Cendal, M. Powązka, Burak – właściwości prozdrowotne i nie tylko, Medycyna Rodzinna 2019.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022
„Może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu otyłości i insulinooporności”. O brązowej tkance tłuszczowej, którą warto mieć, mówi dr Iwona Boniecka

03.04.2022