Przejdź do treści

Polski deser najlepszym na świecie. Czym zaskarbił sobie serca krytyków?

Polski sernik na podium w rankingu Taste Atlas - tu wersja z dodatkiem malin i na kruchym spodzie
Polski sernik podbił podniebienia krytyków z całego świata / Zdjęcie: Adobe Stock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Międzynarodowy przewodnik kulinarny Taste Atlas opublikował nowy ranking. W zestawieniu najlepszych deserów na świecie bezkonkurencyjnie wygrywa… polski sernik! W ścisłej czołówce znalazł się też sernik nowojorski, a zaraz za nim modny ostatnio sernik baskijski. Żaden z nich nie miał jednak szans z naszym tradycyjnym królem wszystkich ciast. 

Ranking najlepszych deserów na świecie

Taste Atlas to internetowy przewodnik kulinarny, w którym znajdziemy ponad 10 tys. potraw i napojów z różnych zakątków świata. Jego twórcą jest chorwacki dziennikarz Matija Babić, a celem: promowanie tego, co lokalne. Jak czytamy na oficjalnej stronie, to encyklopedia smaków, światowy atlas tradycyjnych potraw, lokalnych składników, wyjątkowych restauracji czy najlepszych książek kucharskich.

Portal każdego roku tworzy zestawienia najlepszych kuchni świata. Jednym z nich jest ranking najlepszych na świecie ciast i deserów. Jaki deser zwyciężył?

Tym razem na liście „25 najlepszych deserów serowych świata” prym wiedzie Polska. Na samym podium znalazł się nasz tradycyjny sernik. Tuż za nim podniebienia krytyków kulinarnych z całego świata skradł indyjski deser ras malai, a następnie grecki placek sfakianopita. W pierwszej dziesiątce znalazł się również sernik nowojorski i sernik baskijski, którego spolszczoną wersję spopularyzował na Instagramie Michał Korkosz „Rozkoszny”.

Michał Korkosz, Rozkoszny

Świat kocha polski sernik

Rankingi Taste Atlas powstają na bazie głosów samych użytkowników portalu. Mogą oni ocenić jakąś potrawę w skali od 1 do 5.

W zestawieniu „25 najlepszych deserów serowych świata” do 15 marca br. odnotowano 1963 ocen, z których 1398 zostało uznanych przez system za wiarygodne. Ten ranking – jak czytamy – miał na celu promocję doskonałej lokalnej żywności, zaszczepienie dumy z tradycyjnych potraw i wzbudzenie ciekawości o daniach, których być może dotąd nie próbowaliśmy.

Co Taste Atlas pisze o naszym polskim serniku? Dowiadujemy się, że wywodzi się on z dawnych tradycji chrześcijański i żydowskich. Przygotowuje się go z jajek, cukru i twarogu, który od setek lat stosowany jest w deserach. „Obecnie istnieje wiele odmian sernika, niektóre pieczone, niektóre nieupieczone, ale zwykle robi się go na warstwie kruchego ciasta” – czytamy.

Pada również zdanie, które zwykle wywołuje dyskusję i starcie na argumenty: czy sernik powinien być z rodzynkami czy nie? Taste Atlas podaje, że „często do sernika dodaje się także rodzynki, sos czekoladowy czy owoce, a jedna z najpopularniejszych odmian deseru ma na spodzie biszkopt, który pokryty jest galaretką i owocami”.

Przepis na wegańskie serniczki

Jeśli szukacie przepisów na świąteczne desery, ale podane w nieco mniej tradycyjny sposób, być może wasze podniebienia zachwycą wegańskie serniczki z przepisu, który dla Hello Zdrowie przygotował duet kulinarny Masz Talerz.

Głównym składnikiem serniczków są orzechy. Pojawiają się i w kremie, i spodzie ciastka. Warto je włączyć do codziennej diety ze względu na ich wartości odżywcze. Dla udoskonalenia smaku dodane zostały też kwaśne jabłka. I smacznie, i zdrowo!

Składniki na spód:

– 130 g migdałów
– 10 suszonych daktyli
– 2 łyżki płynnego oleju kokosowego
– pół łyżeczki mielonego kardamonu
– szczypta soli
– łyżka surowego kakao

Składniki na krem:

– 100 g orzechów nerkowca
– 40 ml mleczka z nerkowców (ewentualnie może być kokosowe albo z innych orzechów)
– 5 łyżek płynnego oleju kokosowego
– jedna laska wanilii
– 4-5 łyżek syropu klonowego albo z agawy
– szczypta gałki muszkatołowej

Składniki na górę:

– 1 duże jabłko albo dwa małe
– 6 daktyli
– pół łyżeczki mielonego cynamonu
– kilka łyżek soku wyciśniętego z cytryny

Przygotowanie:

Dzień wcześniej zalej nerkowce wodą i odstaw na noc. Aby przygotować spód do serniczków, daktyle zalej gorącą wodą i odstaw do wystygnięcia. Do blendera wrzuć migdały i zmiksuj na okruchy. Dodaj odcedzone, miękkie daktyle i resztę składników potrzebnych do przygotowania spodu do ciastek. Całość dokładnie zmiksuj. Uzyskanym ciastem dokładnie wylep papilotki i włóż w foremkę do pieczenia muffinek. 

Takie spody wstaw do zamrażarki na czas przygotowywania wypełnienia. Namoczone nerkowce odcedź z wody. Przełóż je do kielicha miksera i zmiksuj najdrobniej, jak się da. Dodaj resztę składników i zblenduj na gładką masę. Wyjmij zmrożone spody. Wypełnij je „nerkowcową” masą i ponownie włóż do zamrażarki.

Zalej gorącą wodą daktyle, a jabłka umyj i pokrój w drobną kostkę.

Przełóż do rondla, zalej odrobiną wody, dodaj cynamon i podgotuj pod przykryciem, aż jabłka lekko zmiękną. Odstaw do wystygnięcia. Daktyle odcedź i za pomocą widelca rozgnieć. Delikatnie połącz z jabłkami, a na koniec dodaj sok z cytryny. Wyłóż na górę serniczków.

Wstaw do zamrażarki na kolejne 10 minut. Serniczki przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Wegańskie serniczki

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: