4 min.
Szafran vs. kurkuma. Jak wypadają w zestawieniu?

Szafran vs. kurkuma Istock.com
18.05.2022
Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki
18.05.2022
„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić
16.05.2022
Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!
14.05.2022
Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!
14.05.2022
Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli
Obie przyprawy – złoty pył z korzenia kurkumy i cieniutkie, czerwone niteczki szafranu ‒ barwią potrawy na piękny, złoty kolor. Szafran – najdroższa przyprawa świata – ma spore zasługi dla naszego zdrowia, szczególnie psyche. Uważasz, że kurkuma to uboga krewna szafranu? Nieprawda. To właśnie ona jest uznawana za zdrowszą przyprawę i remedium na wiele problemów somatycznych.
Spis treści
Zdrowe: szafran
Przyprawa ta osiąga cenę złota – i być może jest to cena adekwatna do jej właściwości. Bo szafran… uszczęśliwia. A dokładniej poprawia humor i łagodzi depresję. Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Teheranie odkryli, że szafran działa tak silnie jak chemiczne antydepresanty. To dlatego, że wpływa na zwiększenie stężenia neuroprzekaźników: serotoniny i dopaminy w ośrodkowym układzie nerwowym i działa porównywalnie do dwóch syntetycznych antydepresantów ‒ fluoksetyny i imipraminy. Dodatkowo szafran łagodzi objawy PMS, czyli zespołu napięcia przedmiesiączkowego. PMS towarzyszy długotrwałe obniżenie nastroju. Badania (na także na Uniwersytecie Medycznym w Teheranie) wykazały, że podawanie szafranu łagodzi objawy PMS aż u 75 proc. kobiet.
Substancje odpowiedzialne za piękny kolor i zapach szafranu – krocyna i safranol ‒ mają kolejne atuty: zmniejszają stężenie cholesterolu we krwi i niszczą wolne rodniki, odpowiedzialne za procesy starzenia organizmu. Ponadto, jak stwierdzili naukowcy z University of L’Aquila we Włoszech, szafran poprawia wzrok. Wszystko dzięki temu, że reguluje poziom tłuszczów w komórkach gałek ocznych. Jeśli jest ich zbyt mało, oczy są słabo nawilżone i zaczynają szwankować. Kwasy tłuszczowe pomagają nawilżyć komórki oka i usprawniają ich działanie. I pomyśleć, że kurkuma ma jeszcze więcej zalet…
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Zdrowsze: kurkuma
Możemy ją kupować na przysłowiowe „kopy”. Kiedy ozłocenie potrawy szafranem jest zbyt drogie, dosypujemy kurkumy. I dobrze, bo ta wymuszona oszczędność może podreperować nam zdrowie. Działanie kurkumy jest tak wszechstronne, że trudno znaleźć dolegliwość, wobec której okaże się bezsilna.
Przede wszystkim ta niezwykła przyprawa hamuje rozwój nowotworów. Aktywny składnik kurkumy – kurkumina – niszczy zużyte lub uszkodzone komórki, które mogłyby doprowadzić do rozwoju komórek rakowych. Ponadto programuje organizm do niszczenia obecnych już komórek rakowych. Potwierdzają to liczne badania. W 2007 roku w USA przeprowadzono eksperyment ‒ pacjentom w trakcie chemioterapii podawano kurkumę. Okazało się, że terapia łączona jest skuteczniejsza niż sama chemioterapia bez użycia kurkumy. Na antyrakowe właściwości kurkumy wskazują tez badania naukowców z Uniwersytetu w Teksasie z 2011. Kurkumina zatrzymuje rozwój komórek rakowych w przypadku: raka piersi, żołądka, skóry. Naukowcy z Wielkiej Brytanii są zdania, że najlepsze efekty kurkuminy widać w przypadku nowotworów jelit.
Kurkuma poprawia też pamięć, zapobiega chorobie Alzheimera i sklerozie, pomaga cofać demencję. By poprawić stan chorego na demencję, wystarczy 1 gram lub ok. 1/4 łyżeczki proszku kurkumy dziennie. Badania Uniwersytetu Stanu Michigan wykazały, że ekstrakt z kłącza kurkumy zapobiega degeneracji komórek mózgowych, charakterystycznej między innymi dla choroby Alzheimera i Parkinsona.
Kurkuma to świetna „sprzątaczka” dla organizmu: oczyszcza krew i reguluje procesy trawienne. Oczyszcza organizm z toksyn i pomaga trawić białko. Chroni wątrobę przed uszkodzeniem, poprawia trawienie, zwiększa wydzielanie żółci. Ponadto kurkumina ma silne właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Dzięki temu jest wykorzystywana w leczeniu trądziku i innych schorzeń skóry.
Wiadomo też, że kurkuma redukuje zły cholesterol, wpływa na procesy krzepnięcia krwi, zmniejsza ryzyko zawału serca, hamuje rozwijanie się cukrzycy typu II, zapobiega reumatoidalnemu zapaleniu stawów, wspomaga gojenie się ran, chroni przez tworzeniem się katarakty, a nawet hamuje infekcję HIV! Badania nad tą wspaniałą przyprawą trwają, więc być może wkrótce okaże się, że może jeszcze więcej…
Zobacz także

„Koronawirus pokazuje ludziom, jak cenne są małe rzeczy, oczywiste, zwyczajne, codzienne”. Jak zrobić własnoręcznie płyny dezynfekujące do domu i ekologiczne środki czystości?

„Zapachy wspierają nasze leczenie zarówno poprzez poprawę nastroju, ale jeszcze częściej ze względu na swoje lecznicze właściwości” – mówi Urszula Buyuly

40 ekoporad urodowych dla początkujących
Spodobał ci się artykuł? Poleć go znajomym
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022
„Może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu otyłości i insulinooporności”. O brązowej tkance tłuszczowej, którą warto mieć, mówi dr Iwona Boniecka

03.04.2022