Przejdź do treści

Szafran vs. kurkuma. Jak wypadają w zestawieniu?

Szafran vs. kurkuma Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci
Rozsmakuj się w comfort food! Co to takiego i dlaczego jest wyjątkowe?
Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?
Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Soja – właściwości, zastosowanie i sposoby przyrządzania

Obie przyprawy – złoty pył z korzenia kurkumy i cieniutkie, czerwone niteczki szafranu ‒ barwią potrawy na piękny, złoty kolor. Szafran – najdroższa przyprawa świata – ma spore zasługi dla naszego zdrowia, szczególnie psyche. Uważasz, że kurkuma to uboga krewna szafranu? Nieprawda. To właśnie ona jest uznawana za zdrowszą przyprawę i remedium na wiele problemów somatycznych.

Zdrowe: szafran

Przyprawa ta osiąga cenę złota – i być może jest to cena adekwatna do jej właściwości. Bo szafran… uszczęśliwia. A dokładniej poprawia humor i łagodzi depresję. Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Teheranie odkryli, że szafran działa tak silnie jak chemiczne antydepresanty. To dlatego, że wpływa na zwiększenie stężenia neuroprzekaźników: serotoniny i dopaminy w ośrodkowym układzie nerwowym i działa porównywalnie do dwóch syntetycznych antydepresantów ‒ fluoksetyny i imipraminy. Dodatkowo szafran łagodzi objawy PMS, czyli zespołu napięcia przedmiesiączkowego. PMS towarzyszy długotrwałe obniżenie nastroju. Badania (na także na Uniwersytecie Medycznym w Teheranie) wykazały, że podawanie szafranu łagodzi objawy PMS aż u 75 proc. kobiet.

Substancje odpowiedzialne za piękny kolor i zapach szafranu – krocyna i safranol ‒ mają kolejne atuty: zmniejszają stężenie cholesterolu we krwi i niszczą wolne rodniki, odpowiedzialne za procesy starzenia organizmu. Ponadto, jak stwierdzili naukowcy z University of L’Aquila we Włoszech, szafran poprawia wzrok. Wszystko dzięki temu, że reguluje poziom tłuszczów w komórkach gałek ocznych. Jeśli jest ich zbyt mało, oczy są słabo nawilżone i zaczynają szwankować. Kwasy tłuszczowe pomagają nawilżyć komórki oka i usprawniają ich działanie. I pomyśleć, że kurkuma ma jeszcze więcej zalet…

dziewczyna leży w łóżku

Zdrowsze: kurkuma

Możemy ją kupować na przysłowiowe „kopy”. Kiedy ozłocenie potrawy szafranem jest zbyt drogie, dosypujemy kurkumy. I dobrze, bo ta wymuszona oszczędność może podreperować nam zdrowie. Działanie kurkumy jest tak wszechstronne, że trudno znaleźć dolegliwość, wobec której okaże się bezsilna.

Przede wszystkim ta niezwykła przyprawa hamuje rozwój nowotworów. Aktywny składnik kurkumy – kurkumina – niszczy zużyte lub uszkodzone komórki, które mogłyby doprowadzić do rozwoju komórek rakowych. Ponadto programuje organizm do niszczenia obecnych już komórek rakowych. Potwierdzają to liczne badania. W 2007 roku w USA przeprowadzono eksperyment ‒ pacjentom w trakcie chemioterapii podawano kurkumę. Okazało się, że terapia łączona jest skuteczniejsza niż sama chemioterapia bez użycia kurkumy. Na antyrakowe właściwości kurkumy wskazują tez badania naukowców z Uniwersytetu w Teksasie z 2011. Kurkumina zatrzymuje rozwój komórek rakowych w przypadku: raka piersi, żołądka, skóry. Naukowcy z Wielkiej Brytanii są zdania, że najlepsze efekty kurkuminy widać w przypadku nowotworów jelit.

Kurkuma poprawia też pamięć, zapobiega chorobie Alzheimera i sklerozie, pomaga cofać demencję. By poprawić stan chorego na demencję, wystarczy 1 gram lub ok. 1/4 łyżeczki proszku kurkumy dziennie. Badania Uniwersytetu Stanu Michigan wykazały, że ekstrakt z kłącza kurkumy zapobiega degeneracji komórek mózgowych, charakterystycznej między innymi dla choroby Alzheimera i Parkinsona.

Kurkuma to świetna „sprzątaczka” dla organizmu: oczyszcza krew i reguluje procesy trawienne. Oczyszcza organizm z toksyn i pomaga trawić białko. Chroni wątrobę przed uszkodzeniem, poprawia trawienie, zwiększa wydzielanie żółci. Ponadto kurkumina ma silne właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Dzięki temu jest wykorzystywana w leczeniu trądziku i innych schorzeń skóry.

Wiadomo też, że kurkuma redukuje zły cholesterol, wpływa na procesy krzepnięcia krwi, zmniejsza ryzyko zawału serca, hamuje rozwijanie się cukrzycy typu II, zapobiega reumatoidalnemu zapaleniu stawów, wspomaga gojenie się ran, chroni przez tworzeniem się katarakty, a nawet hamuje infekcję HIV! Badania nad tą wspaniałą przyprawą trwają, więc być może wkrótce okaże się, że może jeszcze więcej…

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

7 zdrowotnych właściwości imbiru

Fasola biała vs. ciecierzyca. Która jest zdrowsza?

Ziarna pieprzu

Ostre jedzenie – jest zdrowe? Można jeść ostre jedzenie w ciąży?

10 ziół i przypraw, które powinnaś zacząć dodawać do swoich posiłków

Anyż gwiaździsty i jego właściwości zdrowotne

Czosnek niedźwiedzi - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Czosnek niedźwiedzi – jakie są jego właściwości lecznicze i zastosowanie?

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

miska z jedzeniem

Dieta wolumeryczna – przeciwieństwo powszechnych wyobrażeń na temat diet. Na czym polega?

Potrawa z glutaminianem / unsplash

Glutaminian sodu – czy faktycznie jest taki zły? Dietetyczka rozwiewa wszystkie wątpliwości

Domowa przyprawa 5 smaków

Domowa przyprawa 5 smaków

Goździki w dużej, drewnianej łyżce

Goździki – te wysuszone pąki kwiatów są nie tylko przyprawą. Na jakie problemy zdrowotne pomogą?

Fit dodatek do diety – kurkuma

Szafran

Szafran – właściwości i zastosowanie

Kardamon (źródło - https://www.gettyimages.com)

Kardamon – czym jest i gdzie można go zastosować?

Sól w diecie. Zdjęcie: istockphoto.com

Sól w diecie. Dietetyk Powszechny tłumaczy, co sól robi z organizmem i dlaczego powinniśmy ją ograniczyć

5 rodzajów soli rozsypanych na czarnym tle i ułożonych w grube paski obok siebie.

Co zrobić, gdy zjesz za dużo soli?

Co na zły nastrój, PMS i bóle głowy? Szafran!

Co na zły nastrój, PMS i bóle głowy? Szafran! O jego cennych właściwościach rozmawiamy z ekspertem

Domowa „jarzynka”

Przepis na domową przyprawę z warzyw typu „jarzynka” lub „vegeta”

Kurkuma – królowa alternatywnej medycyny indyjskiej. Spróbuj jej w połączeniu z polskimi warzywami

Lubisz potrawy dobrze przyprawione? Uważaj, nadmiar przypraw może ci zaszkodzić

Nasiona chia vs. siemię lniane

Nasiona chia vs. siemię lniane

Zrób sobie sok! Poznaj wszystkie tajniki domowego przygotowywania soków

Chinina – co to jest, właściwości i skutki uboczne, cena

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie