Przejdź do treści

Sok z kiszonych buraków – ma same zalety. Warto go przygotować, zwłaszcza teraz

Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy
Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać
Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!
zielone warzywa
Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND
Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić

Kwaśny, mocno barwiący i pełen składników odżywczych. Taki jest sok z kiszonych buraków, który ostatnio przechodzi (po raz kolejny!) okres świetności. Jak go przygotować i dlaczego powinien znaleźć się w naszej diecie?

Już nasze babki i prababki znały zalety soku z kiszonych buraków. Przygotowywały go kilka razy w roku, a następnie przechowywały w spiżarniach. Sok stosowano profilaktycznie. Podawano go także chorym w infekcjach. Leczył m.in. zapalenie gardła.

Kiszone cytryny

Minęły lata, a wraz z nimi rozwinęła się nasza wiedza na temat medycyny naturalnej. Obecnie wiemy, że sok z kiszonych buraków to same zalety. Na co działa?

Wzmacnia florę bakteryjną

Już szklanka soku z kiszonych buraków dziennie wspiera proces odbudowy flory bakteryjnej jelit. Jest to więc bardzo cenny napój dla osób po skończonej antybiotykoterapii (ale nie tylko!). Sok wpływa także na pracę nerek. Składniki aktywne w nim zawarte przyspieszają bowiem proces wydalania kwasu moczowego.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Barbara Dąbrowska
Dietetyk

Detoksykuje

Kiszone buraki wykazują mocne działanie detoksykujące. Sok pity regularnie oczyszcza organizm z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. To bardzo ważne szczególnie w sezonie wzmożonych przeziębień. Oczyszczony organizm silniej walczy z wirusami!

Na cholesterol i ciśnienie

Sok z kiszonych buraków to też idealny napój dla osób zmagających się z dolegliwościami typu nadciśnienie czy hipercholesterolemia. Napój obniża poziom złego cholesterolu i reguluje ciśnienie.

Na anemię

W wynikach ostatnich badań uwagę zwraca zbyt niski poziom żelaza? Przygotuj sobie sok z kiszonych buraków. Nie od dziś wiadomo, że te warzywa działają krwiotwórczo. A wszystko to za sprawą bardzo wysokiej zawartości żelaza (0.80 mg/100 g buraków).

Wspiera odchudzanie

Napój to źródło błonnika. 100 g buraków zawiera aż 2.8 g cennego włókna pokarmowego! Właśnie dlatego sok z kiszonych buraków polecany jest osobom, które chcą zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów.

Dodatkową zaletą jego regularnego picia jest energia i poprawa koncentracji. To bardzo ważne, ponieważ osoba na niskowęglowodanowej diecie często czuje się rozkojarzona i bez sił.

– Dodatkową zaletą regularnego picia soku z kiszonych buraków jest poprawa wydolności fizycznej i sprawności umysłowej. Buraki zawierają naturalnie duże ilości azotanów, które w organizmie przekształcane są w tlenek azotu – związek rozszerzający naczynia krwionośne. Jego działanie sprawia, że zarówno mięśnie jak i mózg są lepiej ukrwione, dotlenione. Sok z buraków kiszonych polecam każdemu, kto regularnie trenuje, a także osobom w podeszłym wiek – komentuje Barbara Dąbrowska, dietetyk.

Dla kogo sok z kiszonych buraków?

Buraki to nie tylko żelazo i błonnik. Warzywa są także źródłem witamin A, C i tych z grupy B oraz składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu czy kwasu foliowego.

Czy mogą go pić wszyscy? Niekoniecznie. Sok z kiszonych buraków nie jest polecany osobom cierpiącym na cukrzycę. Buraki mają średni indeks glikemiczny (64 IG). Czerwony napój nie jest też wskazany pacjentom z reumatyzmem i kamicą nerkową.

Cytrusy - owoce pełne witamin, bogate są w minerały i związki odżywcze.

Przepis na domowy sok z kiszonych buraków

Do przygotowania soku potrzebujesz:

  • 1 kg buraków,
  • 8 ząbków czosnku,
  • 2 litry zimnej, ale przegotowanej wody,
  • garść liści laurowych i ziela angielskiego,
  • 2 łyżki soli,
  • kromka czarnego, czerstwego chleba.

Buraki umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Układaj na zmianę z czosnkiem i przyprawami w dużym szklanym naczyniu. Zalej wodą z solą tak, by przykryć wszystkie warzywa.

Sok odstaw na tydzień w ciemne, chłodne miejsce. Następnie odcedź i przelej przez sito do szklanych, szczelnych butelek. Trzymaj je w lodówce. Tylko wtedy zachowają wszystkie cenne właściwości prozdrowotne.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kiszony kalafior

Kiszony kalafior – przepis, wartości odżywcze. Jest zdrowy?

Jesień to nie wymówka. Jedz zdrowo przez cały rok!

„Zdarza się, że coś ucieknie ze słoika”. O bardziej i mniej tradycyjnych kiszonkach opowiadają Kaja Nowakowska i Małgorzata Ruszkowska, czyli duet Mead Ladies

Ogórki kiszone - właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

Ogórki kiszone – właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszona kapusta - kto powinien ją jeść?

Kiszona kapusta naprawdę jest taka zdrowa? To warto o niej wiedzieć

Kiszone rzodkiewki - źródło probiotyków w pysznej postaci. Zdjęcie: masz.talerz

Kiszona rzodkiewka – jak zrobić? Przepis na probiotyczne rzodkiewki

Słoiki z kiszonymi ogórkami. Ręka wkłada ogórka do słoika

Kiszonki idealne na wzmocnienie odporności. Poznaj korzyści płynące z jedzenia kiszonych warzyw

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone i kwaszone – czy czymś się różnią? Wyjaśnia Moja Dietetyka

Moje pierwsze kimchi

Kimchi – poznaj przepis na koreański przysmak. Ma mnóstwo zalet

Kiszona kapusta - Mercedes w walce z przeziębieniem

Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj inne magiczne właściwości kiszonej kapusty!

kiszona czerwona kapusta

Kisimy czerwoną kapustę! Skorzystaj z naszego przepisu

Kiszone cytryny

Kiszone cytryny – doskonałe źródło witamin

Pokochaj kiszonki! W nagrodę dostaniesz naturalny probiotyk

Co zyskasz dzięki probiotykom? Sprawdź ich zaskakujące zalety

8 superfoods dla zdrowia układu trawiennego

Chcesz popracować nad swoją odpornością? Tym możesz się wesprzeć!

Kulinarne trendy 2016 – wiemy, co będzie na topie!

Kulinarne trendy 2016 – wiemy, co będzie na topie!

6 produktów lepszych dla zdrowia kobiet niż superfoods

Jabłka w cieście naleśnikowym. Idealna propozycja na śniadanie

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Zimno za oknem? Zatem idealna będzie rozgrzewająca zupa z soczewicy

Wegańskie muffiny marchewkowo-pomarańczowe

kobieta w pracy

Czujesz, że tracisz moc? Oto 10 sposobów na zapewnienie sobie energii w ciągu dnia

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”