Przejdź do treści

Sok z kiszonych buraków – ma same zalety. Warto go przygotować, zwłaszcza teraz

Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Kwaśny, mocno barwiący i pełen składników odżywczych. Taki jest sok z kiszonych buraków, który ostatnio przechodzi (po raz kolejny!) okres świetności. Jak go przygotować i dlaczego powinien znaleźć się w naszej diecie?

Już nasze babki i prababki znały zalety soku z kiszonych buraków. Przygotowywały go kilka razy w roku, a następnie przechowywały w spiżarniach. Sok stosowano profilaktycznie. Podawano go także chorym w infekcjach. Leczył m.in. zapalenie gardła.

Kiszone cytryny

Minęły lata, a wraz z nimi rozwinęła się nasza wiedza na temat medycyny naturalnej. Obecnie wiemy, że sok z kiszonych buraków to same zalety. Na co działa?

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł

Wzmacnia florę bakteryjną

Już szklanka soku z kiszonych buraków dziennie wspiera proces odbudowy flory bakteryjnej jelit. Jest to więc bardzo cenny napój dla osób po skończonej antybiotykoterapii (ale nie tylko!). Sok wpływa także na pracę nerek. Składniki aktywne w nim zawarte przyspieszają bowiem proces wydalania kwasu moczowego.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Barbara Dąbrowska
Dietetyk

Detoksykuje

Kiszone buraki wykazują mocne działanie detoksykujące. Sok pity regularnie oczyszcza organizm z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. To bardzo ważne szczególnie w sezonie wzmożonych przeziębień. Oczyszczony organizm silniej walczy z wirusami!

Na cholesterol i ciśnienie

Sok z kiszonych buraków to też idealny napój dla osób zmagających się z dolegliwościami typu nadciśnienie czy hipercholesterolemia. Napój obniża poziom złego cholesterolu i reguluje ciśnienie.

Na anemię

W wynikach ostatnich badań uwagę zwraca zbyt niski poziom żelaza? Przygotuj sobie sok z kiszonych buraków. Nie od dziś wiadomo, że te warzywa działają krwiotwórczo. A wszystko to za sprawą bardzo wysokiej zawartości żelaza (0.80 mg/100 g buraków).

Pokrojone buraki

Wspiera odchudzanie

Napój to źródło błonnika. 100 g buraków zawiera aż 2.8 g cennego włókna pokarmowego! Właśnie dlatego sok z kiszonych buraków polecany jest osobom, które chcą zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów.

Dodatkową zaletą jego regularnego picia jest energia i poprawa koncentracji. To bardzo ważne, ponieważ osoba na niskowęglowodanowej diecie często czuje się rozkojarzona i bez sił.

– Dodatkową zaletą regularnego picia soku z kiszonych buraków jest poprawa wydolności fizycznej i sprawności umysłowej. Buraki zawierają naturalnie duże ilości azotanów, które w organizmie przekształcane są w tlenek azotu – związek rozszerzający naczynia krwionośne. Jego działanie sprawia, że zarówno mięśnie jak i mózg są lepiej ukrwione, dotlenione. Sok z buraków kiszonych polecam każdemu, kto regularnie trenuje, a także osobom w podeszłym wiek – komentuje Barbara Dąbrowska, dietetyk.

Dla kogo sok z kiszonych buraków?

Buraki to nie tylko żelazo i błonnik. Warzywa są także źródłem witamin A, C i tych z grupy B oraz składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu czy kwasu foliowego.

Czy mogą go pić wszyscy? Niekoniecznie. Sok z kiszonych buraków nie jest polecany osobom cierpiącym na cukrzycę. Buraki mają średni indeks glikemiczny (64 IG). Czerwony napój nie jest też wskazany pacjentom z reumatyzmem i kamicą nerkową.

Cytrusy, mandarynki, pomarańcze

Przepis na domowy sok z kiszonych buraków

Do przygotowania soku potrzebujesz:

  • 1 kg buraków,
  • 8 ząbków czosnku,
  • 2 litry zimnej, ale przegotowanej wody,
  • garść liści laurowych i ziela angielskiego,
  • 2 łyżki soli,
  • kromka czarnego, czerstwego chleba.

Buraki umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Układaj na zmianę z czosnkiem i przyprawami w dużym szklanym naczyniu. Zalej wodą z solą tak, by przykryć wszystkie warzywa.

Sok odstaw na tydzień w ciemne, chłodne miejsce. Następnie odcedź i przelej przez sito do szklanych, szczelnych butelek. Trzymaj je w lodówce. Tylko wtedy zachowają wszystkie cenne właściwości prozdrowotne.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kiszony kalafior

Kiszony kalafior – przepis, wartości odżywcze. Jest zdrowy?

Kiszone cytryny

Kiszone cytryny – doskonałe źródło witamin

Słoiki z kiszonymi ogórkami

Kisisz ogórki w butelkach po napojach? To poważny błąd, przekonuje chemiczka Sylwia Majcher

Przetwory z ogórków – przepisy na ogórki kiszone i konserwowe

Zalety kiszonek / istock

12 zalet kiszonek. Dietetyczki przedstawiają ich dobroczynne właściwości

Z kiszonkami lepiej nie przesadzać! Eksperci z Dietetyki #NieNaŻarty wyjaśniają dlaczego

Z kiszonkami lepiej nie przesadzać! Eksperci z „Dietetyki #NieNaŻarty” wyjaśniają, dlaczego

Kiszona kapusta - Mercedes w walce z przeziębieniem

Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!

Moje pierwsze kimchi

Kimchi – poznaj przepis na koreański przysmak. Ma mnóstwo zalet

Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić

Jesień to nie wymówka. Jedz zdrowo przez cały rok!

Ogórki kiszone - właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

Ogórki kiszone – właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszona kapusta - kto powinien ją jeść?

Kiszona kapusta naprawdę jest taka zdrowa? To warto o niej wiedzieć

Kiszone rzodkiewki - źródło probiotyków w pysznej postaci. Zdjęcie: masz.talerz

Kiszona rzodkiewka – jak zrobić? Przepis na probiotyczne rzodkiewki

Słoiki z kiszonymi ogórkami. Ręka wkłada ogórka do słoika

Kiszonki idealne na wzmocnienie odporności. Poznaj korzyści płynące z jedzenia kiszonych warzyw

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone i kwaszone – czy czymś się różnią? Wyjaśnia Moja Dietetyka

kiszona czerwona kapusta

Kisimy czerwoną kapustę! Skorzystaj z naszego przepisu

Pokochaj kiszonki! W nagrodę dostaniesz naturalny probiotyk

Co zyskasz dzięki probiotykom? Sprawdź ich zaskakujące zalety

8 superfoods dla zdrowia układu trawiennego

Chcesz popracować nad swoją odpornością? Tym możesz się wesprzeć!

Co oponka na brzuchu ma wspólnego ze zdrowiem mózgu?

Mała czarna – niebezpieczna? Sprawdziłyśmy, czy rzeczywiście trzeba się jej bać

Czy chipsy rzeczywiście uzależniają jak nikotyna? Odpowiada dr Damian Parol

Czy chipsy rzeczywiście uzależniają jak nikotyna? Odpowiada dr Damian Parol

×