4 min.
Sok z kiszonych buraków – ma same zalety. Warto go przygotować, zwłaszcza teraz

Zdjęcie: iStock
28.06.2022
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
27.06.2022
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
26.06.2022
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
26.06.2022
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
25.06.2022
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!
Kwaśny, mocno barwiący i pełen składników odżywczych. Taki jest sok z kiszonych buraków, który ostatnio przechodzi (po raz kolejny!) okres świetności. Jak go przygotować i dlaczego powinien znaleźć się w naszej diecie?
Już nasze babki i prababki znały zalety soku z kiszonych buraków. Przygotowywały go kilka razy w roku, a następnie przechowywały w spiżarniach. Sok stosowano profilaktycznie. Podawano go także chorym w infekcjach. Leczył m.in. zapalenie gardła.
Minęły lata, a wraz z nimi rozwinęła się nasza wiedza na temat medycyny naturalnej. Obecnie wiemy, że sok z kiszonych buraków to same zalety. Na co działa?
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Spis treści
Wzmacnia florę bakteryjną
Już szklanka soku z kiszonych buraków dziennie wspiera proces odbudowy flory bakteryjnej jelit. Jest to więc bardzo cenny napój dla osób po skończonej antybiotykoterapii (ale nie tylko!). Sok wpływa także na pracę nerek. Składniki aktywne w nim zawarte przyspieszają bowiem proces wydalania kwasu moczowego.
Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Barbara Dąbrowska
Dietetyk
Detoksykuje
Kiszone buraki wykazują mocne działanie detoksykujące. Sok pity regularnie oczyszcza organizm z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. To bardzo ważne szczególnie w sezonie wzmożonych przeziębień. Oczyszczony organizm silniej walczy z wirusami!
Na cholesterol i ciśnienie
Sok z kiszonych buraków to też idealny napój dla osób zmagających się z dolegliwościami typu nadciśnienie czy hipercholesterolemia. Napój obniża poziom złego cholesterolu i reguluje ciśnienie.
Na anemię
W wynikach ostatnich badań uwagę zwraca zbyt niski poziom żelaza? Przygotuj sobie sok z kiszonych buraków. Nie od dziś wiadomo, że te warzywa działają krwiotwórczo. A wszystko to za sprawą bardzo wysokiej zawartości żelaza (0.80 mg/100 g buraków).
Wspiera odchudzanie
Napój to źródło błonnika. 100 g buraków zawiera aż 2.8 g cennego włókna pokarmowego! Właśnie dlatego sok z kiszonych buraków polecany jest osobom, które chcą zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów.
Dodatkową zaletą jego regularnego picia jest energia i poprawa koncentracji. To bardzo ważne, ponieważ osoba na niskowęglowodanowej diecie często czuje się rozkojarzona i bez sił.
– Dodatkową zaletą regularnego picia soku z kiszonych buraków jest poprawa wydolności fizycznej i sprawności umysłowej. Buraki zawierają naturalnie duże ilości azotanów, które w organizmie przekształcane są w tlenek azotu – związek rozszerzający naczynia krwionośne. Jego działanie sprawia, że zarówno mięśnie jak i mózg są lepiej ukrwione, dotlenione. Sok z buraków kiszonych polecam każdemu, kto regularnie trenuje, a także osobom w podeszłym wiek – komentuje Barbara Dąbrowska, dietetyk.
Dla kogo sok z kiszonych buraków?
Buraki to nie tylko żelazo i błonnik. Warzywa są także źródłem witamin A, C i tych z grupy B oraz składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu czy kwasu foliowego.
Czy mogą go pić wszyscy? Niekoniecznie. Sok z kiszonych buraków nie jest polecany osobom cierpiącym na cukrzycę. Buraki mają średni indeks glikemiczny (64 IG). Czerwony napój nie jest też wskazany pacjentom z reumatyzmem i kamicą nerkową.
Przepis na domowy sok z kiszonych buraków
Do przygotowania soku potrzebujesz:
- 1 kg buraków,
- 8 ząbków czosnku,
- 2 litry zimnej, ale przegotowanej wody,
- garść liści laurowych i ziela angielskiego,
- 2 łyżki soli,
- kromka czarnego, czerstwego chleba.
Buraki umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Układaj na zmianę z czosnkiem i przyprawami w dużym szklanym naczyniu. Zalej wodą z solą tak, by przykryć wszystkie warzywa.
Sok odstaw na tydzień w ciemne, chłodne miejsce. Następnie odcedź i przelej przez sito do szklanych, szczelnych butelek. Trzymaj je w lodówce. Tylko wtedy zachowają wszystkie cenne właściwości prozdrowotne.
Poleć ten artykuł znajomym
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022