5 min.
18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Zdjęcie: shutterstock
Spis treści
- 1. Ogórkowe ruloniki z humusem, marchewką i kolendrą
- 2. Pierogi z nadzieniem z bobu i szałwii
- 3. Tagliatelle z zielonym pesto
- 4. Razowy makaron ze śmietanowym sosem i kurkami
- 5. Curry z tajskim akcentem
- 6. Chilli z czarną fasolą i batatami
- 7. Czerwona ciecierzyca z botwinką
- 8. Quiche – tarta razowa z ziemniakami i marchewką
- 9. Kotlety z kaszy jaglanej i brokułów
- 10. Falafel – kotlety z ciecierzycy, z pitą i sosem bakłażanowo-cukiniowym
- 11. Kopytka z batatów
- 12. Gołąbki z młodej kapusty z kaszą jaglaną i kalarepką
- 13. Pieczone bataty z sosem tahini
- 14. Pieczone burgery z burakiem, kaszą jaglaną i ziarnami
- 15. Burger king z batatów i ciecierzycy
- 16. Mrożone zioła
- 17. Krem czekoladowo-owocowy z bazylią
- 18. Batoniki amarantusowe
Przedstawiamy 18 wyjątkowych przepisów z najlepszych wegetariańskich i wegańskich blogów. Jeśli na talerz nie zawitał kotlet, gołąbki albo co najmniej burger, uważasz, że cały czas główne danie nie zostało wydane? W takim razie ten materiał jest dla ciebie.
Mamy 18 patentów wyselekcjonowanych z najpiękniejszych wegetariańskich i wegańskich blogów na przepisy, które pozwolą chociaż na kilka dni oderwać się od mięsa i przejść na zieloną stronę mocy. Tajskie curry, czerwona ciecierzyca z botwinką, kotlety z kaszy jaglanej, pieczone bataty czy pieczone burgery z buraka i kasza jaglaną. Spróbujcie, bo naprawdę warto!
1. Ogórkowe ruloniki z humusem, marchewką i kolendrą
Zaczynamy od chrupiącej przekąski. Magda z bloga Am Mniam w swojej kuchni bazuje na nieprzetworzonych i niskoprzetworzonych produktach roślinnych. W ruloniki można zawinąć ulubione warzywa i zioła. Pod taką postacią stają się łakomym kąskiem zarówno dla dużych, jak i małych.
Źródło: www.ammniam.pl
2. Pierogi z nadzieniem z bobu i szałwii
Kinga z bloga Green Morning proponuje przepis na pierogi w nieoczywistej odsłonie – z dodatkiem uwielbianego przez wielu bobu i szałwii. Apetyt rośnie w miarę jedzenia i oglądania rewelacyjnych fotografii Kingi.
Źródło: www.greenmorning.pl
3. Tagliatelle z zielonym pesto
Jeśli nie mamy czasu na lepienie pierogów, warto sięgnąć po najbardziej zielone danie w zestawieniu – bezglutenowy makaron z pesto. Michalina na swoim blogu Dziki Naśladowca gotuje, inspirując się istniejącymi przepisami, ale dodaje im zdrowego twista w myśl bycia odżywionym, a nie tylko najedzonym.
Źródło: www.dzikinasladowca.blogspot.com
4. Razowy makaron ze śmietanowym sosem i kurkami
Skoro na tapecie mamy makaron, zaglądamy na bloga erVegan po przepis Eryka. Przygotowując to danie, zmierzycie się ze zrobieniem własnej słonecznikowej śmietanki i przekonacie się, że weganizm na talerzu nie ustępuje smakiem podobnemu makaronowi w wersji znanej z restauracyjnego menu.
Źródło: www.ervegan.com
5. Curry z tajskim akcentem
Jeśli lubicie kuchnię azjatycką, nie trzeba będzie długo przekonywać was do potrawy, w której pierwsze skrzypce gra zielona pasta curry, szpinak, soczewica i brązowy ryż. Warto zajrzeć na bloga Vegelicious nie tylko po garść wegańskich przepisów, ale również recenzji miejsc, gdzie można dobrze zjeść.
Źródło: www.vegelicious.net
6. Chilli z czarną fasolą i batatami
Na blogu Mniu Mniu roi się od przepisów, które kuszą kolorami i połączeniami. Jeśli jesteście fanami potraw jednogarnkowych, to danie będzie regularnie gościć na waszym stole.
Źródło: www.mniumniu.com
7. Czerwona ciecierzyca z botwinką
Jeśli przygotowanie hummusu macie już w jednym palcu, a apetyt na dania z ciecierzycy rośnie, sięgnijcie po jej czerwoną wersję. Poza gotowaniem ciecierzycy przygotowanie całego dania to 10 minut. Zajrzyjcie na bloga VegeLuv po więcej takich dobroci!
Źródło: www.vegeluv.org
8. Quiche – tarta razowa z ziemniakami i marchewką
Chwalicie sobie szybkie dania? Blog Potrawy Półgodzinne może się stać w tym przypadku waszą ulubioną książką kucharską. Nam do gustu przypadła najbardziej tarta ze składnikami, o które przez cały rok nietrudno ‒ marchewką i ziemniakami.
Źródło: www.potrawypolgodzinne.blogspot.com
9. Kotlety z kaszy jaglanej i brokułów
Przyszedł czas na kotleta. Ale nie byle jakiego, bo z dodatkiem kaszy jaglanej i brokułów. W tej wersji będzie pysznym wegańskim zamiennikiem mielonego. Po przepis zajrzyjcie na bloga WegAnka!
Źródło: www.weg-anka.blogspot.com
10. Falafel – kotlety z ciecierzycy, z pitą i sosem bakłażanowo-cukiniowym
Kotletów nigdy dość. Skoro da się je zrobić z kaszy jaglanej, da się również z ciecierzycy. Według autorki bloga Zjedz Mnie to jedna z najlepszych wegańskich potraw.
Źródło: www.zjedz-mnie.pl
11. Kopytka z batatów
Pozostając w klasyce polskiego obiadu, serwujemy kopytka z… batatów. Ania z bloga Grochem o Garnek nadaje leniwym, znanym w zasadzie od przedszkola, zupełnie nowy smak.
Źródło: www.grochemogarnek.pl
12. Gołąbki z młodej kapusty z kaszą jaglaną i kalarepką
Powiecie: na gołąbkach nas nie zagniecie! Nieprawda ‒ wystarczy zajrzeć na bloga Zielenina po przepis na gołąbki z kaszą jaglaną. Nie zawiodą nikogo, a ci, którzy rozbudzą swój wegetariański apetyt, znajdą na blogu Magdy niezliczoną ilość przepisów.
Źródło: www.zielenina.blogspot.com
13. Pieczone bataty z sosem tahini
Bataty zawróciły wam w głowie? Łapcie za te słodkie ziemniaki i rozgrzewajcie piekarniki. Dla nieprzekonanych bataty wymieniamy na marchewki i prosty obiad gotowy! Przepis znajdziecie u Marty, na blogu Jadłonomia.
Źródło: www.jadlonomia.com
14. Pieczone burgery z burakiem, kaszą jaglaną i ziarnami
Czasy złotego kurczaka już dawno przyćmiły burgery. Kochamy je od morza po góry. 100% wołowiny zamienimy na buraczany kotlecik. Głodni? Przepis znajdziecie na pięknym blogu Food Porn Vegan Style.
Źródło: www.foodpornveganstyle.blogspot.com
15. Burger king z batatów i ciecierzycy
Wciąż mało wam burgerów? I batatów? Zajrzyjcie do Ali z bloga Wegan Nerd po przepis na burgera wszystkomającego. I ćwiczcie duże kęsy – inaczej ten burger was pokona, zanim jeszcze otworzycie buzię.
Źródło: www.wegannerd.blogspot.com
16. Mrożone zioła
Zarówno kuchnia wegetariańska, jak i wegańska aż kipią od przypraw. Dlatego mamy dla was patent na zatrzymanie smaku lata również zimą. Pomysł na przechowanie zielonych przypraw zaklętych w lodowe kostki znajdziecie na blogu ZdrowienaTalerzu.pl (zdrowa dieta i przepisy kulinarne Fundacji Źródła Życia©).
Źródło: www.zdrowienatalerzu.pl
17. Krem czekoladowo-owocowy z bazylią
Pełny obiad mamy już za sobą, czas na deser. Zdrowe słodycze istnieją – dowody znajdziecie na blogu Pyszne Wege. Niedowiarków odsyłamy do przepisu!
Źródło: www.pysznewege.com
18. Batoniki amarantusowe
W wielu przepisach pojawiała się kasza jaglana, pora na kolejne bezglutenowe nasionka, czyli amarantus. Batoniki serwowane przez Iwonę z bloga Smakoterapia są witariańskie, bez cukru, glutenu, nabiału i konserwantów. Zdrowa petarda dla każdego histerycznie szukającego „czegoś słodkiego” w zasięgu ręki.
Źródło: www.smakoterapia.blogspot.com
Czas brać się za gotowanie!
Najnowsze w naszym serwisie

01.02.2023
Nie tylko benzoesan sodu. Czym są dodatki do żywności i czy mają szkodliwe działanie?

01.02.2023
Czym jest resweratrol, gdzie go znaleźć i jak stosować w diecie i kosmetykach?

31.01.2023
Garcinia cambogia – czym jest i kiedy ją stosować? Czy to środek dla każdego?

30.01.2023
Quiche – klasyka francuskiej kuchni, która syci i zachwyca smakiem. Przepisy
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

23.01.2023
„Sprzedaż mięsa ostrzykniętego wodą pod nazwą surowego mięsa jest karalna, to oszustwo konsumenckie”. O tym, czym jest „czyste mięso” mówi dietetyk kliniczny Mario Vu

19.12.2022
Dziennikarki Hello Zdrowie zdradzają sekretne przepisy bożonarodzeniowe swoich babć. Za każdym kryje się niezwykła historia!

16.12.2022
„Nie jesteśmy uczeni, jak radzić sobie ze smutkiem i strachem”. Kamil Błoch o swoich zmaganiach z zaburzeniami odżywiania

17.09.2022