Przejdź do treści

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 dań wege, które pokochają mięsożercy
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Tahini – jak zrobić i do czego wykorzystać pastę sezamową?
Kawa bezkofeinowa – czym jest, smak. Kawa w ciąży i podczas laktacji
Pasta kanapkowa na zimne dni – z pieczonej papryki
Cykoria – właściwości, jak przyrządzić. Inulina z cykorii
Olej z pestek granatu – właściwości i przeciwwskazania

Przedstawiamy 18 wyjątkowych przepisów z najlepszych wegetariańskich i wegańskich blogów. Jeśli na talerz nie zawitał kotlet, gołąbki albo co najmniej burger, uważasz, że cały czas główne danie nie zostało wydane? W takim razie ten materiał jest dla ciebie.

Mamy 18 patentów wyselekcjonowanych z najpiękniejszych wegetariańskich i wegańskich blogów na przepisy, które pozwolą chociaż na kilka dni oderwać się od mięsa i przejść na zieloną stronę mocy. Tajskie curry, czerwona ciecierzyca z botwinką, kotlety z kaszy jaglanej, pieczone bataty czy pieczone burgery z buraka i kasza jaglaną. Spróbujcie, bo naprawdę warto!

1. Ogórkowe ruloniki z humusem, marchewką i kolendrą

Zaczynamy od chrupiącej przekąski. Magda z bloga Am Mniam w swojej kuchni bazuje na nieprzetworzonych i niskoprzetworzonych produktach roślinnych. W ruloniki można zawinąć ulubione warzywa i zioła. Pod taką postacią stają się łakomym kąskiem zarówno dla dużych, jak i małych.

Źródło: www.ammniam.pl

2. Pierogi z nadzieniem z bobu i szałwii

Kinga z bloga Green Morning proponuje przepis na pierogi w nieoczywistej odsłonie – z dodatkiem uwielbianego przez wielu bobu i szałwii. Apetyt rośnie w miarę jedzenia i oglądania rewelacyjnych fotografii Kingi.

Źródło: www.greenmorning.pl

3. Tagliatelle z zielonym pesto

Jeśli nie mamy czasu na lepienie pierogów, warto sięgnąć po najbardziej zielone danie w zestawieniu – bezglutenowy makaron z pesto. Michalina na swoim blogu Dziki Naśladowca gotuje, inspirując się istniejącymi przepisami, ale dodaje im zdrowego twista w myśl bycia odżywionym, a nie tylko najedzonym.

Źródło: www.dzikinasladowca.blogspot.com

4. Razowy makaron ze śmietanowym sosem i kurkami

Skoro na tapecie mamy makaron, zaglądamy na bloga erVegan po przepis Eryka. Przygotowując to danie, zmierzycie się ze zrobieniem własnej słonecznikowej śmietanki i przekonacie się, że weganizm na talerzu nie ustępuje smakiem podobnemu makaronowi w wersji znanej z restauracyjnego menu.

Źródło: www.ervegan.com

5. Curry z tajskim akcentem

Jeśli lubicie kuchnię azjatycką, nie trzeba będzie długo przekonywać was do potrawy, w której pierwsze skrzypce gra zielona pasta curry, szpinak, soczewica i brązowy ryż. Warto zajrzeć na bloga Vegelicious nie tylko po garść wegańskich przepisów, ale również recenzji miejsc, gdzie można dobrze zjeść.

Źródło: www.vegelicious.net

6. Chilli z czarną fasolą i batatami

Na blogu Mniu Mniu roi się od przepisów, które kuszą kolorami i połączeniami. Jeśli jesteście fanami potraw jednogarnkowych, to danie będzie regularnie gościć na waszym stole.

Źródło: www.mniumniu.com

7. Czerwona ciecierzyca z botwinką

Jeśli przygotowanie hummusu macie już w jednym palcu, a apetyt na dania z ciecierzycy rośnie, sięgnijcie po jej czerwoną wersję. Poza gotowaniem ciecierzycy przygotowanie całego dania to 10 minut. Zajrzyjcie na bloga VegeLuv po więcej takich dobroci!

Źródło: www.vegeluv.org

8. Quiche – tarta razowa z ziemniakami i marchewką

Chwalicie sobie szybkie dania? Blog Potrawy Półgodzinne może się stać w tym przypadku waszą ulubioną książką kucharską. Nam do gustu przypadła najbardziej tarta ze składnikami, o które przez cały rok nietrudno ‒ marchewką i ziemniakami.

Źródło: www.potrawypolgodzinne.blogspot.com

9. Kotlety z kaszy jaglanej i brokułów

Przyszedł czas na kotleta. Ale nie byle jakiego, bo z dodatkiem kaszy jaglanej i brokułów. W tej wersji będzie pysznym wegańskim zamiennikiem mielonego. Po przepis zajrzyjcie na bloga WegAnka!

Źródło: www.weg-anka.blogspot.com

10. Falafel – kotlety z ciecierzycy, z pitą i sosem bakłażanowo-cukiniowym

Kotletów nigdy dość. Skoro da się je zrobić z kaszy jaglanej, da się również z ciecierzycy. Według autorki bloga Zjedz Mnie to jedna z najlepszych wegańskich potraw.

Źródło: www.zjedz-mnie.pl

11. Kopytka z batatów

Pozostając w klasyce polskiego obiadu, serwujemy kopytka z… batatów. Ania z bloga Grochem o Garnek nadaje leniwym, znanym w zasadzie od przedszkola, zupełnie nowy smak.

Źródło: www.grochemogarnek.pl

12. Gołąbki z młodej kapusty z kaszą jaglaną i kalarepką

Powiecie: na gołąbkach nas nie zagniecie! Nieprawda ‒ wystarczy zajrzeć na bloga Zielenina po przepis na gołąbki z kaszą jaglaną. Nie zawiodą nikogo, a ci, którzy rozbudzą swój wegetariański apetyt, znajdą na blogu Magdy niezliczoną ilość przepisów.

Źródło: www.zielenina.blogspot.com

13. Pieczone bataty z sosem tahini

Bataty zawróciły wam w głowie? Łapcie za te słodkie ziemniaki i rozgrzewajcie piekarniki. Dla nieprzekonanych bataty wymieniamy na marchewki i prosty obiad gotowy! Przepis znajdziecie u Marty, na blogu Jadłonomia.

Źródło: www.jadlonomia.com

14. Pieczone burgery z burakiem, kaszą jaglaną i ziarnami

Czasy złotego kurczaka już dawno przyćmiły burgery. Kochamy je od morza po góry. 100% wołowiny zamienimy na buraczany kotlecik. Głodni? Przepis znajdziecie na pięknym blogu Food Porn Vegan Style.

Źródło: www.foodpornveganstyle.blogspot.com

15. Burger king z batatów i ciecierzycy

Wciąż mało wam burgerów? I batatów? Zajrzyjcie do Ali z bloga Wegan Nerd po przepis na burgera wszystkomającego. I ćwiczcie duże kęsy – inaczej ten burger was pokona, zanim jeszcze otworzycie buzię.

Źródło: www.wegannerd.blogspot.com

16. Mrożone zioła

Zarówno kuchnia wegetariańska, jak i wegańska aż kipią od przypraw. Dlatego mamy dla was patent na zatrzymanie smaku lata również zimą. Pomysł na przechowanie zielonych przypraw zaklętych w lodowe kostki znajdziecie na blogu ZdrowienaTalerzu.pl (zdrowa dieta i przepisy kulinarne Fundacji Źródła Życia©).

Źródło: www.zdrowienatalerzu.pl

17. Krem czekoladowo-owocowy z bazylią

Pełny obiad mamy już za sobą, czas na deser. Zdrowe słodycze istnieją – dowody znajdziecie na blogu Pyszne Wege. Niedowiarków odsyłamy do przepisu!

Źródło: www.pysznewege.com

18. Batoniki amarantusowe

W wielu przepisach pojawiała się kasza jaglana, pora na kolejne bezglutenowe nasionka, czyli amarantus. Batoniki serwowane przez Iwonę z bloga Smakoterapia są witariańskie, bez cukru, glutenu, nabiału i konserwantów. Zdrowa petarda dla każdego histerycznie szukającego „czegoś słodkiego” w zasięgu ręki.

Źródło: www.smakoterapia.blogspot.com

Czas brać się za gotowanie!

 

Najnowsze w naszym serwisie

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

zupa w słoiku na białym stole

Zupa cebulowa to zimowy hit. Rozgrzej się jedną w wybranych przez nas wersji!

Bliny z wędzonym łososiem i śmietankowym serem czy świderki z pieczonymi warzywami i oliwkami? Sprawdź przepisy bez glutenu, pszenicy i nabiału!

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

3 desery z awokado

Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Zimowa buddha bowl z jarmużem. Pięknie wygląda, jeszcze lepiej smakuje

Suszone jabłka – genialna przekąska zamiast chipsów

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa z kokosową nutą. Inne podejście do polskiego klasyka

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Chilli sin carne / mat. prasowe Veganbanda

Marokańska bissara, chilli sin carne i bounty w słoiczkach. Dzielimy się przepisami z książki „Szybko, prosto, wegańsko. 5 składników. 15 minut” Idy Kulawik!

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Grzybki shiitake – wartości odżywcze i właściwości

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Wegańskie potrawy wigiljne

Wegańskie potrawy wigilijne. Mamy dla ciebie kilka inspiracji

Świąteczne ciasteczka cynamonowe

Wegańskie serniczki

Przepis na wegańskie serniczki

Owsiane pralinki

Owsiane pralinki – na święta idealne

Fasola adzuki – właściwości i zastosowanie

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

×