4 min.
Mleko ryżowe – czy jest zdrowe? Jak je zrobić i dlaczego warto je pić?

Mleko ryżowe - czy jest zdrowe? Jak je zrobić i dlaczego warto je pić?/ iStock
Mleko ryżowe jest jednym z zamienników mleka krowiego. Tych jest spory wybór: amatorzy zdrowego jedzenia w sklepach znajdą organiczne i nieorganiczne mleka: ryżowe, sojowe, migdałowe, a nawet z konopi indyjskich. Czy wszystkie są tak samo zdrowe i bez obaw może po nie sięgać każdy? Sprawdzamy mleko ryżowe.
Spis treści
Dlaczego warto pić mleko ryżowe?
Mleko ryżowe to popularna „roślinna” alternatywa dla mleka krowiego. Jest mniej więcej tak kaloryczne jak 2-procentowe mleko krowie, choć bardziej wodniste. To dobry zamiennik dla osób z nietolerancją laktozy i kazeiny oraz alergików i wegan. Mleko ryżowe nie jest mlekiem, lecz napojem ryżowym, więc nie zawiera także glutenu. Z tego powodu mogą je pić osoby z celiakią.
Kto nie powinien spożywać mleka ryżowego?
Mleka ryżowego nie powinny pić dzieci, kobiety w ciąży i karmiące piersią. Wszystko przez dostarczanie w ryżu szkodliwych związków arsenu. W pierwszych latach życia jesteśmy bowiem najbardziej wrażliwi na arsen znajdujący się w żywności.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Czy mleko ryżowe jest zdrowe?
- zawiera więcej węglowodanów niż mleko krowie,
- mleko ryżowe nie zawiera laktozy ani kazeiny,
- jest zdrowe na serce: dostarcza tylko 2 g tłuszczu na 1 kubek mleka, ponadto udowodniono, że obniża poziom „złego” cholesterolu,
- mleko ryżowe dostępne w sklepach jest często wzbogacane witaminami i solami mineralnymi, między innymi żelazem, witaminą B12 i B3 oraz wapniem,
- mleko ryżowe uważa się za produkt hipoalergiczny, dzięki czemu jest bezpiecznym rozwiązaniem dla osób uczulonych na mleko krowie, orzechy lub soję.
Mleko ryżowe – przeciwwskazania
- nie należy traktować go jako wystarczającego zamiennika dla mleka krowiego: w swojej oryginalnej postaci nie zawiera wapnia ani błonnika. Deficyt wapnia nie jest problemem, gdy kupujemy wzbogacone w ten minerał mleko ryżowe w kartonie. Zaś by zwiększyć zawartość błonnika, należy zrobić mleko ryżowe samodzielnie: wybierając brązowy ryż zamiast białego.
- po mleko ryżowe ze sklepu nie powinni sięgać cukrzycy! Napoje ryżowe zawierają skrobię, która jest przyczyną wysokiego indeksu glikemicznego (oznacza to szybkość, z jaką zawarte w ryżu węglowodany wchłaniają się do krwioobiegu), który podwyższa poziom cukru we krwi. Chorzy na cukrzycę mogą wspomóc się mlekiem domowej roboty, na bazie brązowego ryżu: zawarty w nim błonnik obniża indeks glikemiczny.
- mleko ryżowe niektórych marek (kupowane w sklepie) może zawierać wysoko przetworzone oleje roślinne – źródło szkodliwych tłuszczów trans.
Mleko ryżowe – smak
Podobnie jak mleko krowie jest słodkawe, nie ma charakterystycznego dla innych zamienników dodatkowego „posmaku”, ma lekko wodnistą konsystencję.
Mleko ryżowe – zastosowanie
Mleko ryżowe najlepiej smakuje w deserach, shake’ach i koktajlach. Może zastępować mleko krowie w ciastach i innych wypiekach, sprawdzi się także w wersji śniadaniowej z muesli (ale w ograniczonych ilościach, ze względu na podejrzenie obecności arsenu). Jest niezbyt dobre do kawy – lekko ją posłodzi, ale i rozwodni.
Jak zrobić mleko ryżowe?
Na półkach sklepów znajdziemy duży wybór mleka ryżowego. W domu możemy przygotować je na trzy sposoby:
Składniki
- 2 szklanki ryżu
- Woda
Przygotowanie
1 szklankę ryżu namoczyć np. na noc w 1 litrze niegazowanej wody. Następnie zmiksować i przecedzić. 1 szklankę ryżu zalać 6 szklankami wody. Gotować 2 godziny, zmiksować i przecedzić lub przetrzeć. 1 porcję ugotowanego ryżu zalać 4 porcjami gorącej wody. Zmiksować i przecedzić. Do smaku do mleka ryżowego możemy dodać cukier waniliowy, trzcinowy lub organiczny syrop z agawy.
Spodobał Ci się artykuł? Poleć go koleżance
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

23.01.2023
„Sprzedaż mięsa ostrzykniętego wodą pod nazwą surowego mięsa jest karalna, to oszustwo konsumenckie”. O tym, czym jest „czyste mięso” mówi dietetyk kliniczny Mario Vu

19.12.2022
Dziennikarki Hello Zdrowie zdradzają sekretne przepisy bożonarodzeniowe swoich babć. Za każdym kryje się niezwykła historia!

16.12.2022
„Nie jesteśmy uczeni, jak radzić sobie ze smutkiem i strachem”. Kamil Błoch o swoich zmaganiach z zaburzeniami odżywiania

17.09.2022