Przejdź do treści

Mleko ryżowe – czy jest zdrowe? Jak je zrobić i dlaczego warto je pić?

domowe mleko ryżowe w szkalnce
Mleko ryżowe - czy jest zdrowe? Jak je zrobić i dlaczego warto je pić?/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Omlet bez mąki z warzywami
Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś
Olej MCT – działanie, stosowanie, jaki wybrać, cena
Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić
Kobieta
Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

Mleko ryżowe jest jednym z zamienników mleka krowiego. Tych jest spory wybór: amatorzy zdrowego jedzenia w sklepach znajdą organiczne i nieorganiczne mleka: ryżowe, sojowe, migdałowe, a nawet z konopi indyjskich. Czy wszystkie są tak samo zdrowe i bez obaw może po nie sięgać każdy? Sprawdzamy mleko ryżowe.

Dlaczego warto pić mleko ryżowe?

Mleko ryżowe to popularna „roślinna” alternatywa dla mleka krowiego. Jest mniej więcej tak kaloryczne jak 2-procentowe mleko krowie, choć bardziej wodniste. To dobry zamiennik dla osób z nietolerancją laktozy i kazeiny oraz alergików i wegan. Mleko ryżowe nie jest mlekiem, lecz napojem ryżowym, więc nie zawiera także glutenu. Z tego powodu mogą je pić osoby z celiakią.

Kto nie powinien spożywać mleka ryżowego?

Mleka ryżowego nie powinny pić dzieci, kobiety w ciąży i karmiące piersią. Wszystko przez dostarczanie w ryżu szkodliwych związków arsenu. W pierwszych latach życia jesteśmy bowiem najbardziej wrażliwi na arsen znajdujący się w żywności.

Czy mleko ryżowe jest zdrowe?

  • zawiera więcej węglowodanów niż mleko krowie,
  • mleko ryżowe nie zawiera laktozy ani kazeiny,
  • jest zdrowe na serce: dostarcza tylko 2 g tłuszczu na 1 kubek mleka, ponadto udowodniono, że obniża poziom „złego” cholesterolu,
  • mleko ryżowe dostępne w sklepach jest często wzbogacane witaminami i solami mineralnymi, między innymi żelazem, witaminą B12 i B3 oraz wapniem,
  • mleko ryżowe uważa się za produkt hipoalergiczny, dzięki czemu jest bezpiecznym rozwiązaniem dla osób uczulonych na mleko krowie, orzechy lub soję.

Mleko ryżowe – przeciwwskazania

  • nie należy traktować go jako wystarczającego zamiennika dla mleka krowiego: w swojej oryginalnej postaci nie zawiera wapnia ani błonnika. Deficyt wapnia nie jest problemem, gdy kupujemy wzbogacone w ten minerał mleko ryżowe w kartonie. Zaś by zwiększyć zawartość błonnika, należy zrobić mleko ryżowe samodzielnie: wybierając brązowy ryż zamiast białego.
  • po mleko ryżowe ze sklepu nie powinni sięgać cukrzycy! Napoje ryżowe zawierają skrobię, która jest przyczyną wysokiego indeksu glikemicznego (oznacza to szybkość, z jaką zawarte w ryżu węglowodany wchłaniają się do krwioobiegu), który podwyższa poziom cukru we krwi. Chorzy na cukrzycę mogą wspomóc się mlekiem domowej roboty, na bazie brązowego ryżu: zawarty w nim błonnik obniża indeks glikemiczny.
  • mleko ryżowe niektórych marek (kupowane w sklepie) może zawierać wysoko przetworzone oleje roślinne – źródło szkodliwych tłuszczów trans.
Złote mleko (z kurkumą)

Mleko ryżowe – smak

Podobnie jak mleko krowie jest słodkawe, nie ma charakterystycznego dla innych zamienników dodatkowego „posmaku”, ma lekko wodnistą konsystencję.

Mleko ryżowe – zastosowanie

Mleko ryżowe najlepiej smakuje w deserach, shake’ach i koktajlach. Może zastępować mleko krowie w ciastach i innych wypiekach, sprawdzi się także w wersji śniadaniowej z muesli (ale w ograniczonych ilościach, ze względu na podejrzenie obecności arsenu). Jest niezbyt dobre do kawy – lekko ją posłodzi, ale i rozwodni.

Jak zrobić mleko ryżowe?

Na półkach sklepów znajdziemy duży wybór mleka ryżowego. W domu możemy przygotować je na trzy sposoby:

Składniki

  • 2 szklanki ryżu
  • Woda

Przygotowanie

1 szklankę ryżu namoczyć np. na noc w 1 litrze niegazowanej wody. Następnie zmiksować i przecedzić. 1 szklankę ryżu zalać 6 szklankami wody. Gotować 2 godziny, zmiksować i przecedzić lub przetrzeć. 1 porcję ugotowanego ryżu zalać 4 porcjami gorącej wody. Zmiksować i przecedzić. Do smaku do mleka ryżowego możemy dodać cukier waniliowy, trzcinowy lub organiczny syrop z agawy.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki

Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki

Jak kupować mleko? Wyjaśniamy, na co zwracać uwagę, gdy chcemy kupić to najlepsze

Mleko, czyli napój do zadań specjalnych. Co o nim wiesz?

Lubisz mleko owsiane? Sprawdź, czy jest dla ciebie dobre

Mleko krowie vs. mleko migdałowe

Mleko krowie vs. mleko migdałowe. Które wypada lepiej?

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Mleko owsiane na celowniku. Jak je zrobić i dlaczego warto je pić?

Mleko owsiane na celowniku. Jak je zrobić i dlaczego warto je pić?

Kokos

Mleko kokosowe według receptury Sylwii Panek, autorki bloga Mama Chemik. Warto spróbować zrobić je w domu!

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

Szybkie i smaczne przepisy na mleko roślinne. Dla tych, którym zależy na czasie i dla tych bardziej wymagających

Guarana – właściwości, działanie, rodzaje, gdzie kupić

Babka jajowata – właściwości i zastosowanie byliny

Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie

Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować

Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa

Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Szafran vs. kurkuma. Jak wypadają w zestawieniu?

Kobieta trzyma szpinak

Zadbaj o Koenzym Q10 – bądź wiecznie młoda

Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA

Masz niedoczynność tarczycy i zaburzony lipidogram? Sprawdź, z czego to może wynikać i kiedy pojawia się powód do niepokoju

Zaburzony lipidogram przy niedoczynności tarczycy? Dietetyczka wyjaśnia, skąd ten problem

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie

5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol