Przejdź do treści

Mleko ryżowe – czy jest zdrowe? Jak je zrobić i dlaczego warto je pić?

domowe mleko ryżowe w szkalnce
Mleko ryżowe - czy jest zdrowe? Jak je zrobić i dlaczego warto je pić?/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Mleko ryżowe jest jednym z zamienników mleka krowiego. Tych jest spory wybór: amatorzy zdrowego jedzenia w sklepach znajdą organiczne i nieorganiczne mleka: ryżowe, sojowe, migdałowe, a nawet z konopi indyjskich. Czy wszystkie są tak samo zdrowe i bez obaw może po nie sięgać każdy? Sprawdzamy mleko ryżowe.

Dlaczego warto pić mleko ryżowe?

Mleko ryżowe to popularna „roślinna” alternatywa dla mleka krowiego. Jest mniej więcej tak kaloryczne jak 2-procentowe mleko krowie, choć bardziej wodniste. To dobry zamiennik dla osób z nietolerancją laktozy i kazeiny oraz alergików i wegan. Mleko ryżowe nie jest mlekiem, lecz napojem ryżowym, więc nie zawiera także glutenu. Z tego powodu mogą je pić osoby z celiakią.

Kto nie powinien spożywać mleka ryżowego?

Mleka ryżowego nie powinny pić dzieci, kobiety w ciąży i karmiące piersią. Wszystko przez dostarczanie w ryżu szkodliwych związków arsenu. W pierwszych latach życia jesteśmy bowiem najbardziej wrażliwi na arsen znajdujący się w żywności.

Czy mleko ryżowe jest zdrowe?

  • zawiera więcej węglowodanów niż mleko krowie,
  • mleko ryżowe nie zawiera laktozy ani kazeiny,
  • jest zdrowe na serce: dostarcza tylko 2 g tłuszczu na 1 kubek mleka, ponadto udowodniono, że obniża poziom „złego” cholesterolu,
  • mleko ryżowe dostępne w sklepach jest często wzbogacane witaminami i solami mineralnymi, między innymi żelazem, witaminą B12 i B3 oraz wapniem,
  • mleko ryżowe uważa się za produkt hipoalergiczny, dzięki czemu jest bezpiecznym rozwiązaniem dla osób uczulonych na mleko krowie, orzechy lub soję.

Mleko ryżowe – przeciwwskazania

  • nie należy traktować go jako wystarczającego zamiennika dla mleka krowiego: w swojej oryginalnej postaci nie zawiera wapnia ani błonnika. Deficyt wapnia nie jest problemem, gdy kupujemy wzbogacone w ten minerał mleko ryżowe w kartonie. Zaś by zwiększyć zawartość błonnika, należy zrobić mleko ryżowe samodzielnie: wybierając brązowy ryż zamiast białego.
  • po mleko ryżowe ze sklepu nie powinni sięgać cukrzycy! Napoje ryżowe zawierają skrobię, która jest przyczyną wysokiego indeksu glikemicznego (oznacza to szybkość, z jaką zawarte w ryżu węglowodany wchłaniają się do krwioobiegu), który podwyższa poziom cukru we krwi. Chorzy na cukrzycę mogą wspomóc się mlekiem domowej roboty, na bazie brązowego ryżu: zawarty w nim błonnik obniża indeks glikemiczny.
  • mleko ryżowe niektórych marek (kupowane w sklepie) może zawierać wysoko przetworzone oleje roślinne – źródło szkodliwych tłuszczów trans.
Złote mleko (z kurkumą)

Mleko ryżowe – smak

Podobnie jak mleko krowie jest słodkawe, nie ma charakterystycznego dla innych zamienników dodatkowego „posmaku”, ma lekko wodnistą konsystencję.

Mleko ryżowe – zastosowanie

Mleko ryżowe najlepiej smakuje w deserach, shake’ach i koktajlach. Może zastępować mleko krowie w ciastach i innych wypiekach, sprawdzi się także w wersji śniadaniowej z muesli (ale w ograniczonych ilościach, ze względu na podejrzenie obecności arsenu). Jest niezbyt dobre do kawy – lekko ją posłodzi, ale i rozwodni.

Jak zrobić mleko ryżowe?

Na półkach sklepów znajdziemy duży wybór mleka ryżowego. W domu możemy przygotować je na trzy sposoby:

Składniki

  • 2 szklanki ryżu
  • Woda

Przygotowanie

1 szklankę ryżu namoczyć np. na noc w 1 litrze niegazowanej wody. Następnie zmiksować i przecedzić. 1 szklankę ryżu zalać 6 szklankami wody. Gotować 2 godziny, zmiksować i przecedzić lub przetrzeć. 1 porcję ugotowanego ryżu zalać 4 porcjami gorącej wody. Zmiksować i przecedzić. Do smaku do mleka ryżowego możemy dodać cukier waniliowy, trzcinowy lub organiczny syrop z agawy.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: