Dieta przy chorej tarczycy — czego należy unikać?
Dieta w chorobach tarczycy odgrywa ogromną rolę. Poprawnie dobrana może również wpływać korzystnie na samopoczucie pacjenta. Przy tego typu dolegliwościach zalecane jest spożywanie produktów bogatych w witaminy, minerały, białko oraz zdrowe tłuszcze wspierające funkcjonowanie tarczycy i układu hormonalnego. Jaka dieta powinna wyglądać dieta przy chorej tarczycy?
Dieta przy niedoczynności tarczycy
Dieta przy niedoczynności tarczycy powinna być bogata w błonnik pokarmowy, który występuje w warzywach, owocach i pełnoziarnistych produktach zbożowych. Wspiera on prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Ponadto należy zwrócić uwagę na spożywanie produktów zawierających:
- jod,
- selen,
- cynk,
- żelazo.
Pierwiastki te są istotne dla produkcji hormonów tarczycy. Co więcej, konieczna może być suplementacja witamin zwłaszcza w przypadku ich niedoborów.
Czego należy unikać, mając niedoczynność tarczycy? Przede wszystkim zaleca się unikanie posiłków, będących źródłem substancji ograniczających przyswajanie jodu (goitrogenów). Można je znaleźć w produktach, takich jak:
- soja,
- rzepa,
- kalafior,
- kapusta,
- brokuły.
Powinno się też zminimalizować spożywaną ilość cukrów prostych i tłuszczów nasyconych, które mogą przyczynić się do nadwagi i pogorszenia stanu zdrowia.
Dieta odchudzająca przy chorej tarczycy
Dieta przy niedoczynności tarczycy powinna być skomponowana w taki sposób, aby nie tylko wspomóc funkcjonowanie organizmu, ale także zapobiec nagłemu wzrostowi masy ciała. Diety restrykcyjne lub oparte na wybranych produktach mogą prowadzić do efektu jojo. Warto zatem pamiętać o regularnym spożywaniu 5 posiłków dziennie. Produkty w codziennym menu, jakie można wziąć pod uwagę to:
- jajka;
- płatki owsiane;
- chude mięso;
- pieczone ryby;
- niektóre gotowane i surowe warzywa, np. buraki;
- ziemniaki;
- ryż;
- owoce bogate w polifenole, np. truskawki, maliny;
- mleko.
Tarczyca — dieta w chorobie Hashimoto
Dieta przy chorobie Hashimoto, będącej przewlekłym limfocytarnym zapaleniem tarczycy, wymaga szczególnej uwagi. W celu zmniejszenia stanów zapalnych w organizmie zaleca się wzbogacenie diety w produkty, zawierające kwasy omega-3, witaminy A, E, C, D oraz B12, np.:
- ryby morskie;
- oleje roślinne;
- nasiona chia;
- orzechy.
Białko również jest istotne w codziennym odżywianiu. Stanowi nawet 25% codziennego spożycia, co może pomóc w utrzymaniu odpowiedniej masy ciała oraz poprawnym funkcjonowaniu tarczycy. Zaobserwowano zwiększoną częstotliwość występowania celiakii u osób z chorobą Hashimoto, należy wówczas wdrożyć dietę bezglutenową.
Jaka powinna być dieta przy nadczynności tarczycy?
W przypadku nadczynności tarczycy, gdzie metabolizm jest przyspieszony, konieczne jest znaczne zwiększenie podaży energii. Menu warto wzbogacić o produkty bogate w białko, takie jak:
- chude mięso,
- ryby,
- jaja,
- fasola,
- orzechy.
Jednocześnie osoby cierpiące na nadczynność tarczycy muszą ograniczyć spożycie tłuszczów i wysokoprzetworzonych produktów o niskiej wartości odżywczej.
Zaleca się także stosowanie diety lekkostrawnej, unikanie smażenia czy grillowania, a zamiast tego gotowanie na parze lub duszenie. Warto również uwzględnić suplementację kwasami omega-3, witaminami A, C, E oraz ograniczenie produktów bogatych w jod. Nie można zapominać o tym, że wdrożenie odpowiedniej diety trzeba wcześniej skonsultować z lekarzem lub dietetykiem, aby dostosować ją do stanu zdrowia pacjenta.
Bibliografia:
- Bogdański P., Michałowska J., Pastusiak K., Postępowanie dietetyczne w chorobach tarczycy, Wybrane problemy kliniczne, 2017.
- Danailova, Y.; Velikova, T.; Nikolaev, G.; Mitova, Z.; Shinkov, A.; Gagov, H.; Konakchieva, R. Nutritional Management of Thyroiditis of Hashimoto, 2022.
- Larsen D., Singh S., Brito M., Thyroid, Diet, and Alternative Approaches, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 2022, s. 2973–2981.
- Osowiecka, K.; Myszkowska-Ryciak, J. The Influence of Nutritional Intervention in the Treatment of Hashimoto’s Thyroiditis—A Systematic Review, 2023.
Polecamy
„The Lancet”: Już dwa plasterki szynki dziennie mogą znacząco zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2
Dieta na zdrowe stawy – co jeść i suplementować, by cieszyć się ich sprawnością
Dieta dla dziecka. Co powinno znaleźć się w diecie maluchów?
Dlaczego warto, a przede wszystkim jak mądrze ograniczać mięso? Tłumaczy dietetyczka Agata Lewandowska
się ten artykuł?