2 min.
Olej kokosowy – zdrowy tłuszcz

Organizm od razu wykorzystuje olej kokosowy jako źródło energii. Zdjęcie: shutterstock
24.05.2022
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
22.05.2022
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze
22.05.2022
Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?
22.05.2022
Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia
21.05.2022
Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!
Na niektórych wyspach kokos i ryby to podstawowe pożywienie. W tych miejscach olej kokosowy uznawany jest za lekarstwo, a palma kokosowa za „drzewo życia”. Jak jest u nas?
Na samym początku trochę mądrości. Zaczniemy od przedstawienia badania, które zostało przeprowadzone na dwóch egzotycznych wyspach Pacyfiku. Orzech kokosowy stanowi tam główne źródło pożywienia, a dzienne zapotrzebowanie kaloryczne tamtejszych mieszkańców aż w 60% pochodzi z tłuszczy. Dokładnie z oleju kokosowego. Jak się mają? Okazuje się, że świetnie. Mimo że zjadają oni tak duże ilości tłuszczu nasyconego, nie występują u nich choroby typu: cukrzyca, zwyrodnienia, choroby serca czy nowotwory. Nie cierpią na schorzenia, które są wszechobecne w świecie, w którym jesteśmy zasypywania produktami „beztłuszczowymi” lub „niskotłuszczowymi”.
Wiele osób uważa, że olej kokosowy jest szkodliwy dla serca. Takie osoby powinny uzupełnić swoją wiedzę, sięgając po takie pozycje jak: Cud oleju kokosowego czy Kokos naturalny antybiotyk. W obu książkach autorzy przedstawiają liczne dowody na zdrowotne właściwości oleju kokosowego.
My się pod tym podpisujemy! Olej kokosowy jest jednym z najbardziej odżywczych produktów, który jest przez nasz organizm inaczej metabolizowany niż tłuszcz zwierzęcy czy inne oleje roślinne. Krótko mówiąc – nasz organizm od razu wykorzystuje go jako źródło energii. Nie zalega w ciele i nie blokuje tętnic (jak uważa wciąż wiele osób). Dzięki tej funkcji mamy więcej energii do funkcjonowania, czujemy się dłużej najedzeni, a mimo to nasza przemiana materii przyśpiesza. Dodatkowo jest to tłuszcz MCT (trójglicerydy średniołańcuchowe), który ma właściwości zdrowotne.
Wystarczy samodzielnie przeprowadzić domowe doświadczenie, zamieniając zwykłą oliwę z oliwek na olej kokosowy. Spożywać go jako dodatek do potraw i obserwować swoje samopoczucie. A przy odpowiednio dobranej kaloryczności – również utratę kilogramów. Dacie się namówić?
Czytaj więcej:
5 nieoczywistych zastosowań oleju kokosowego
Olej kokosowy – kosmetyk, lek i suplement
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022
„Może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu otyłości i insulinooporności”. O brązowej tkance tłuszczowej, którą warto mieć, mówi dr Iwona Boniecka

03.04.2022