Przejdź do treści

Makaron – jedz bez obaw

Makaron – jedz bez obaw
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze
Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?
Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia
Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Makaron ma łatkę tuczącego, niezdrowego, zapychającego produktu. Kluchy! No jak to się może dobrze kojarzyć? A makaron jeść można bez poczucia winy. Trzeba tylko wiedzieć, jaki kupować i jak go przyrządzać.

Polacy przepadają za „domowymi” nitkami albo krajanką – makaronem, który po zagotowaniu niemal się rozpada. Ach! I najlepiej, żeby był 6- albo 8-jajeczny (im więcej, tym lepiej). To makaron miękki, produkowany z pszenicy miękkiej, jajek i wody. Ma więcej kalorii niż na przykład pełnoziarnisty. I raczej nie ugotujemy go al dente. Tak na marginesie – ten, kto sądzi, że im bardziej żółty makron, tym ma więcej żółtek, może się zawieść. Za kolor nierzadko odpowiada kurkuma, a jajka, które dodają producenci, bywają… w proszku.

Zdrowszy i mniej kaloryczny jest makaron twardy – produkowany z pszenicy o twardym ziarnie (pszenicy durum) albo  mąki żytniej czy gryczanej. Nie zawiera jajek i dzięki temu jest mniej kaloryczny. W sklepie takiego makaronu szukajcie na półkach ze spaghetti, wstążkami (tagiatelle), rurkami (penne) czy cannelloni.

Najzdrowszy jest makaron razowy, pełnoziarnisty, bez jajek.  Zawiera sporo błonnika – składnik ten poprawia funkcjonowanie układu trawiennego i zapewnia uczucie sytości na dłużej. Poza tym makaron z pełnego ziarna jest bogaty w fosfor, żelazo, mangan, a także potas, magnez i witaminy z grupy B. Badania potwierdzają, że jedzenie makaronu pełnoziarnistego pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, zmniejsza ryzyko chorób serca, ma również pozytywny wpływ na stan kości.

Dobry makaron powinien być ciemniejszy, niepokruszony i mieć jednolite zabarwienie (bez plam).

Makaron poszerza biodra?

Makaron nie tuczy. Jedna porcja zawiera około 100 kcal. Dodając do niego ciężki sos i tłuste mięso, stworzymy bombę kaloryczną. Dlatego do sosu wykorzystujcie chudsze mięso, np. pierś z kurczaka, zamiast tłustej wieprzowiny. Pomidory, pieczarki, cukinia, bakłażan, bazylia, orzechy, szpinak, por, papryka, seler, czosnek – świetnie pasują do makaronu.  Można go jeść na setki sposobów, bez wyrzutów sumienia.

Tylko al dente

Makaron ugotowany al dente jest zdrowszy, bo ma niższy indeks glikemiczny niż rozgotowany. Jak przygotować makaron al dente? Trzeba go po prostu pilnować i próbować, aby się nie rozgotował. Czas gotowania będzie krótszy niż podany na opakowaniu. Odpowiednia ilość wody potrzebna do tej operacji to 1 litr na 100 g produktu. Ugotowane rurki czy spaghetti nie powinny rozpadać się w ustach, za to stawiać lekki opór zębom. A po przełamaniu powinniśmy zauważyć w środku nieco jaśniejszy punkt.

 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Co zjeść przed treningiem? Makaron gryczany z indykiem

Co zjeść przed treningiem? Makaron gryczany z indykiem dostarczy ci wszystko, czego potrzebujesz

Makaron z jarmużem i ziarnami granatu

Makarony wycofane ze sprzedaży

Makarony polskiej firmy wycofane ze sprzedaży. „Szkodliwe działanie na zdrowie człowieka”

Festiwal makaronów: makaron soba

Festiwal makaronów: makaron soba. Mamy dla was pyszny przepis z tofu, brokułami i czarnym sezamem

Przepis na makaron sojowy. Obłędnie smaczny!

Makaron orkiszowy – poznaj jego właściwości i wypróbuj świetny przepis

Jak przygotować makaron w domu?

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Kasza pęczak – właściwości, wartości odżywcze i przepisy nie tylko na gołąbki z pęczakiem

Kasza owsiana – właściwości odżywcze i sposób gotowania

Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki

Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki

"Uważaj na zgorzknienie organizmu!" - ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić

„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić

Czubryca – co to jest, do czego dodawać i gdzie kupić?

Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!

Nie, dziękuję, jestem na diecie

Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!

Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Anna Sudoł

Kuchnia polska w wegańskim wydaniu? Tak, to możliwe! Anna Sudoł opowiada o kuchni roślinnej po polsku [WIDEO]

Kroplówki witaminowe – na czym polegają i ile kosztują? Czy to bezpieczne?

Bananowe ciastka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Sezon na szparagi

Wykorzystaj sezon na szparagi. 3 przepisy na dania z tym zdrowym i niskokalorycznym warzywem

10 produktów, na które alergicy muszą uważać

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

×