Przejdź do treści

Makaron – jedz bez obaw

Makaron – jedz bez obaw
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?
Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Makaron ma łatkę tuczącego, niezdrowego, zapychającego produktu. Kluchy! No jak to się może dobrze kojarzyć? A makaron jeść można bez poczucia winy. Trzeba tylko wiedzieć, jaki kupować i jak go przyrządzać.

Polacy przepadają za „domowymi” nitkami albo krajanką – makaronem, który po zagotowaniu niemal się rozpada. Ach! I najlepiej, żeby był 6- albo 8-jajeczny (im więcej, tym lepiej). To makaron miękki, produkowany z pszenicy miękkiej, jajek i wody. Ma więcej kalorii niż na przykład pełnoziarnisty. I raczej nie ugotujemy go al dente. Tak na marginesie – ten, kto sądzi, że im bardziej żółty makron, tym ma więcej żółtek, może się zawieść. Za kolor nierzadko odpowiada kurkuma, a jajka, które dodają producenci, bywają… w proszku.

Zdrowszy i mniej kaloryczny jest makaron twardy – produkowany z pszenicy o twardym ziarnie (pszenicy durum) albo  mąki żytniej czy gryczanej. Nie zawiera jajek i dzięki temu jest mniej kaloryczny. W sklepie takiego makaronu szukajcie na półkach ze spaghetti, wstążkami (tagiatelle), rurkami (penne) czy cannelloni.

Najzdrowszy jest makaron razowy, pełnoziarnisty, bez jajek.  Zawiera sporo błonnika – składnik ten poprawia funkcjonowanie układu trawiennego i zapewnia uczucie sytości na dłużej. Poza tym makaron z pełnego ziarna jest bogaty w fosfor, żelazo, mangan, a także potas, magnez i witaminy z grupy B. Badania potwierdzają, że jedzenie makaronu pełnoziarnistego pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, zmniejsza ryzyko chorób serca, ma również pozytywny wpływ na stan kości.

Dobry makaron powinien być ciemniejszy, niepokruszony i mieć jednolite zabarwienie (bez plam).

Makaron poszerza biodra?

Makaron nie tuczy. Jedna porcja zawiera około 100 kcal. Dodając do niego ciężki sos i tłuste mięso, stworzymy bombę kaloryczną. Dlatego do sosu wykorzystujcie chudsze mięso, np. pierś z kurczaka, zamiast tłustej wieprzowiny. Pomidory, pieczarki, cukinia, bakłażan, bazylia, orzechy, szpinak, por, papryka, seler, czosnek – świetnie pasują do makaronu.  Można go jeść na setki sposobów, bez wyrzutów sumienia.

Tylko al dente

Makaron ugotowany al dente jest zdrowszy, bo ma niższy indeks glikemiczny niż rozgotowany. Jak przygotować makaron al dente? Trzeba go po prostu pilnować i próbować, aby się nie rozgotował. Czas gotowania będzie krótszy niż podany na opakowaniu. Odpowiednia ilość wody potrzebna do tej operacji to 1 litr na 100 g produktu. Ugotowane rurki czy spaghetti nie powinny rozpadać się w ustach, za to stawiać lekki opór zębom. A po przełamaniu powinniśmy zauważyć w środku nieco jaśniejszy punkt.

 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Co zjeść przed treningiem? Makaron gryczany z indykiem

Co zjeść przed treningiem? Makaron gryczany z indykiem dostarczy ci wszystko, czego potrzebujesz

Makaron z jarmużem i ziarnami granatu

Makarony wycofane ze sprzedaży

Makarony polskiej firmy wycofane ze sprzedaży. „Szkodliwe działanie na zdrowie człowieka”

Festiwal makaronów: makaron soba

Festiwal makaronów: makaron soba. Mamy dla was pyszny przepis z tofu, brokułami i czarnym sezamem

Przepis na makaron sojowy. Obłędnie smaczny!

Makaron orkiszowy – poznaj jego właściwości i wypróbuj świetny przepis

Jak przygotować makaron w domu?

Słodycze dla cukrzyka – jaki typ jest dozwolony? Zdrowe desery i przekąski

Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa?

Sałatka z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Przepis na sałatkę z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Uśmiech po marchewce, grymas po jarmużu. Brytyjscy naukowcy sprawdzili preferencje żywieniowe nienarodzonych dzieci

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

"Halo! Jelita? Dzwoni mózg". Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i im, i mózgowi

„Halo! Jelita? Dzwoni mózg”. Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i jelitom, i mózgowi

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami / unsplash

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami

Popularny gazowany napój może wywołać choroby sercowo-naczyniowe? Naukowcy ostrzegają

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu? Zaskakujące wyniki nowego badania

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu?

Ser z Lidla wycofany ze sprzedaży. "Możliwość wystąpienia metalowego ciała obcego"

Ser z Lidla wycofany ze sprzedaży. „Możliwość wystąpienia metalowego ciała obcego”

Kobieta trzyma w rękach filiżankę kawy. Na stole leżą płatki kwiatów i ziarna kawy

Kawa po chińsku. Poranny rytuał, który pozwoli ci dobrze zacząć dzień

7 naturalnych składników wzmacniających odporność

Bruschetta z figami

Bruschetta z figami. Smakuje obłędnie, a jest zaskakująco prosta w wykonaniu!

Crostini – jak zrobić? Przepisy na włoskie grzanki 

5 herbat na pochmurne popołudnia, Sprawdź, jak je parzyć, by wykorzystać ich potencjał

Jogurt naturalny – jak wybrać najlepszy?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×