Przejdź do treści

Makaron – jedz bez obaw

Makaron – jedz bez obaw
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Restauracja ONA
Pierwszy raz w historii wegańska restauracja otrzymała gwiazdkę Michelin!
Jak różne diety i sposoby odżywiania wpływają na nasze włosy? Trycholożka Anna Mackojć wyjaśnia
Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety
Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety
Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?
Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Makaron ma łatkę tuczącego, niezdrowego, zapychającego produktu. Kluchy! No jak to się może dobrze kojarzyć? A makaron jeść można bez poczucia winy. Trzeba tylko wiedzieć, jaki kupować i jak go przyrządzać.

Polacy przepadają za „domowymi” nitkami albo krajanką – makaronem, który po zagotowaniu niemal się rozpada. Ach! I najlepiej, żeby był 6- albo 8-jajeczny (im więcej, tym lepiej). To makaron miękki, produkowany z pszenicy miękkiej, jajek i wody. Ma więcej kalorii niż na przykład pełnoziarnisty. I raczej nie ugotujemy go al dente. Tak na marginesie – ten, kto sądzi, że im bardziej żółty makron, tym ma więcej żółtek, może się zawieść. Za kolor nierzadko odpowiada kurkuma, a jajka, które dodają producenci, bywają… w proszku.

Zdrowszy i mniej kaloryczny jest makaron twardy – produkowany z pszenicy o twardym ziarnie (pszenicy durum) albo  mąki żytniej czy gryczanej. Nie zawiera jajek i dzięki temu jest mniej kaloryczny. W sklepie takiego makaronu szukajcie na półkach ze spaghetti, wstążkami (tagiatelle), rurkami (penne) czy cannelloni.

Najzdrowszy jest makaron razowy, pełnoziarnisty, bez jajek.  Zawiera sporo błonnika – składnik ten poprawia funkcjonowanie układu trawiennego i zapewnia uczucie sytości na dłużej. Poza tym makaron z pełnego ziarna jest bogaty w fosfor, żelazo, mangan, a także potas, magnez i witaminy z grupy B. Badania potwierdzają, że jedzenie makaronu pełnoziarnistego pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, zmniejsza ryzyko chorób serca, ma również pozytywny wpływ na stan kości.

Dobry makaron powinien być ciemniejszy, niepokruszony i mieć jednolite zabarwienie (bez plam).

Makaron poszerza biodra?

Makaron nie tuczy. Jedna porcja zawiera około 100 kcal. Dodając do niego ciężki sos i tłuste mięso, stworzymy bombę kaloryczną. Dlatego do sosu wykorzystujcie chudsze mięso, np. pierś z kurczaka, zamiast tłustej wieprzowiny. Pomidory, pieczarki, cukinia, bakłażan, bazylia, orzechy, szpinak, por, papryka, seler, czosnek – świetnie pasują do makaronu.  Można go jeść na setki sposobów, bez wyrzutów sumienia.

Tylko al dente

Makaron ugotowany al dente jest zdrowszy, bo ma niższy indeks glikemiczny niż rozgotowany. Jak przygotować makaron al dente? Trzeba go po prostu pilnować i próbować, aby się nie rozgotował. Czas gotowania będzie krótszy niż podany na opakowaniu. Odpowiednia ilość wody potrzebna do tej operacji to 1 litr na 100 g produktu. Ugotowane rurki czy spaghetti nie powinny rozpadać się w ustach, za to stawiać lekki opór zębom. A po przełamaniu powinniśmy zauważyć w środku nieco jaśniejszy punkt.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Co zjeść przed treningiem? Makaron gryczany z indykiem

Co zjeść przed treningiem? Makaron gryczany z indykiem dostarczy ci wszystko, czego potrzebujesz

Festiwal makaronów: makaron soba

Festiwal makaronów: makaron soba. Mamy dla was pyszny przepis z tofu, brokułami i czarnym sezamem

Przepis na makaron sojowy. Obłędnie smaczny!

Makaron orkiszowy – poznaj jego właściwości i wypróbuj świetny przepis

Makaron z jarmużem i ziarnami granatu

Jak przygotować makaron w domu?

Top 10 produktów chroniących przed rakiem

Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Jedzenie dobre dla mózgu

Elektrolity – sprawdź, czego jeszcze o nich nie wiesz

Prekoncepcja - czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Metryka a wiek metaboliczny. Sprawdź, jak cofnąć wskazówki zegara twojego organizmu

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Ewa Wojciechowska

Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!

Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka Zofia Winczewska

Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka

Kobieta trzyma herbatę w szklance

Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić

Kobieta

Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki

Dieta przed ciążą. Kiedy zacząć? Wyjaśnia dietetyczka

Dieta ubogoresztkowa – kiedy trzeba ją zastosować?

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki „Czytamy Etykiety”

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

5 największych kuchennych mitów

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?