Przejdź do treści

Super Żywność według Małgorzaty Różańskiej

Zdjęcie: materiały prasowe
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze
Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?
Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia
Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Książek o tym, co i jak jeść, by było zdrowo, nie brakuje. Ale nie wszystkie są naprawdę praktyczne, a przy okazji pełne podanych w przystępny sposób naukowych wyjaśnień i wyjątkowo prostych i smacznych przepisów. Taka właśnie jest książka Małgorzaty Różańskiej „Super Żywność, czyli superfoods po polsku”.

Jesteśmy coraz bardziej świadomi wpływu jedzenia na nasze zdrowie. W odpowiedzi na coraz większe zainteresowanie odżywianiem, zdrowym trybem życia i dietami co rusz pojawiają się nowe książki o żywieniu – bardziej lub mniej praktyczne poradniki tworzone zarówno przez specjalistów, jak i celebrytów. Przewija się w nich często modny temat „superfoods”. I tak możemy czytać o quinoa, spirulinie, jagodach goji, nasionach chia czy inulinie. Tymczasem Małgorzata Różańska udowadnia, że tuż obok, na targu czy w warzywniaku, możemy zaopatrzyć się w nasze lokalne, polskie i sezonowe superprodukty, które umyślnie określa mianem „Super Żywność”.

Małgorzata Różańska jest dyplomowaną dietetyczką. Od ponad ośmiu lat pomaga ludziom w kwestiach związanych z żywieniem. Jest zafascynowana tym, jak wielką moc może mieć jedzenie, i chętnie dzieli się swoją wiedzą z pacjentami – wskazuje im prawidłowe nawyki żywieniowe, udowadniając jednocześnie, że przygotowywanie dobrych, wartościowych i zdrowych posiłków nie musi być pasmem wyzwań, ale może być źródłem przyjemności. Jest zwolenniczką prostej kuchni opartej na naturalnych składnikach.

W pięknie wydanej książce ilustrowanej zachwycającymi zdjęciami znajdziemy 18 produktów, które autorka omawia bardzo szczegółowo, przystępnym językiem, wyjaśniając, cóż takiego wyjątkowego kryje w sobie burak, czarny bez czy pomidor oraz jak niezwykłe składniki ukryte w tych produktach wpływają na nasz organizm. Jeśli aronia jest bogatym źródłem antyoksydantów, to dowiesz się przy okazji, czym jest proces utleniania, czym są wolne rodniki i co takiego sprawia, że aronia wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, a wiedza ta poparta będzie konkretnymi badaniami i solidną bibliografią. Nie obawiaj się niezrozumiałego języka naukowego – ta książka jest podręcznym poradnikiem, bazą wiedzy, wyjaśnia i przybliża, sprawia, że zaczynamy wszystko rozumieć, a hasło „czosnek pomaga na przeziębienie” nie jest już tylko pustosłowiem, ale rzeczową informacją.

Dodatkowo każdy rozdział zakończony jest przepisami – prostymi i smacznymi. Okazuje się, że nie musisz stać trzy godziny w oparach z garnków, żeby uwarzyć esencjonalny sosik z himalajskich bulw do polania lubieżnie rozłożonego na talerzu szparaga. Przygotujesz za to sałatkę z pieczonych buraków na bazie czterech składników, której cały przepis mieści się w trzech linijkach. Cieciorka, fasolka, groszek, soczewica – co pysznego na szybko można z nich przyrządzić? Na przykład zupę, której zdjęcie wywołuje żądzę natychmiastowego zjedzenia. A przygotujesz ją z sześciu produktów i kilku przypraw z osiedlowego sklepu w ciągu 30 minut. Czemu warto je jeść? Wszystkiego dowiesz się na początku rozdziału „Fasola i spółka” i przy okazji znaczenie słów izoflawony, saponiny, lignany nie będzie ci już obce.

Kolejną wartością książki są praktyczne rady autorki. Z książki dowiesz się, jak przygotowywać dania z suchych strączkowych, jak zwiększyć moce jarmużu, poznasz triki minimalizujące zapach czosnku i nauczysz się uprawiać kiełki we własnym domu. Warto uzupełnić domowe zasoby o tę książkę i czerpać z niej dla zdrowia. Szybko przekonasz się, że zdrowe odżywianie wymaga jedynie chęci i odrobiny otwartości. Gotowanie nie musi być skomplikowane, a przygotowywanie posiłków może być krótkie i przyjemne. Super Żywność jest dostępna dla każdego!
Małgorzata Różańska, „Super Żywność, czyli superfoods po polsku”, Wydawnictwo M, Kraków 2017

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

chrzan

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Kobieta w grubym swetrze z kubkiem z gorącym napojem w dłoniach, w tle rozmyty jesienny pejzaż

5 najważniejszych błędów żywieniowych, które popełniamy zimą. Tłumaczy dietetyczka

Suszone morele

Jak wybrać dobre suszone morele? „Pomarańczowe morele mają dodatek dwutlenku siarki, który zapewnia im intensywny kolor” – wyjaśnia Sylwia Majcher

Sałatka z komosą ryżową (quinoi)

Komosa ryżowa – jak gotować? Właściwości quinoi

Kakao

Kakao – składniki odżywcze i właściwości zdrowotne

Miksujemy superfoods! Koktajl z jagodami goji

Miksujemy superfoods – koktajl z jagodami goji na wzmocnienie odporności

Sok z aloesu

Sok z aloesu – właściwości, zastosowanie, przepis

Śniadaniowa miska zdrowia

Smoothie bowl, czyli śniadaniowa miska zdrowia. Na dobry początek dnia!

Miód

Miód – rodzaje, właściwości. Jaki miód jest najzdrowszy?

Miód spadziowy – właściwości, skład, cena

Przepis na zdrowe śniadanie – koktajl ze spiruliną

Korzeń maca – właściwości, działanie, dawkowanie

Surowe ziarna kakao – skład, właściwości i zastosowanie

Spirulina – czym jest i jak działa? Zastosowanie spiruliny

Guarana – właściwości, działanie, rodzaje, gdzie kupić

Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić

Babka jajowata – właściwości i zastosowanie byliny

Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie

Micha zdrowia. Buddha bowl, smoothie bowl, poke – z czym to się je?

6 produktów lepszych dla zdrowia kobiet niż superfoods

Cytrusy

Superfoods przy PCOS. Które produkty warto włączyć do swojej diety?

kobieta nad morzem

Zdrowotne shoty. Co w nich siedzi i jakie mają działanie?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

×