Przejdź do treści

Potrawy wigilijne, czyli jarskie Boże Narodzenie

Potrawy wigilijne, czyli jarskie Boże Narodzenie
Potrawy wigilijne: Piernikowy krem daktylowy Marty Dymek. Zdjęcie: Marta Dymek | Jadłonomia
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie
Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!
Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny
Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem
Zdrowe śniadanie w 10 minut? To możliwe. Na miejscu lub na wynos

Tofu à la śledź, piernikowy krem daktylowy, sernik z chili – o tym, jak pyszne mogą być jarskie potrawy wigilijne, pisze dla nas Agata Michalak, wytrawna tropicielka oryginalnych smaków, naczelna magazynu „KUKBUK”.

W moim życiu były takie lata, kiedy nie gotowałam. Nie to, że w ogóle, ale nieregularnie – bo albo był u mojego boku ktoś, kto gotował świetnie i szybko (co nadal ma dla mnie znaczenie), albo tak dużo jadłam na mieście, że i tak nie starczało czasu. Wyjątek robiłam zawsze na święta, kiedy to pojawiałam się u mamy na trzy dni przed Wigilią, żeby całymi godzinami potrawy wigilijne trzeć, mielić, obgotowywać, ucierać, zagniatać, wyrabiać… i – przy okazji – plotkować.

Gotowanie z taką częstotliwością przypominało zapomnianą ukochaną rozrywkę, którą dawkuje się sobie celowo, by sprawiała większą frajdę. I choć zdarzało mi się eksperymentować z kutią (porażka), sojowymi pasztetami (sukces, choć niezbyt wyględny) czy nadzieniem do pierogów (te z kaszą gryczaną dziwnie omijano), to zawsze moje potrawy wigilijne były wariacją w ramach pewnego zestawu składników i dań.

W tym roku, kiedy za sprawą zawodowych wyborów moje kulinarne rozpasanie przybrało niespotykany dotąd wymiar, a pewność zagościła w sercu i ruchach, postanowiłam zrobić więcej, lepiej i przede wszystkim bardziej wegetariańsko. Nie bez znaczenia dla moich modyfikacji świątecznego jadłospisu jest i zawsze był bowiem fakt, że ryby, owszem, jadam i lubię, ale mięs nie tykam, bo nie potrzebuję i wolę zachować doń zdrowy dystans. Powiecie, że potrawy wigilijne to jarski raj – cóż, kiedy to jeden wieczór, a w kolejne znów na stoły wjeżdżają pieczenie, bigosy ze 150 rodzajami mięsa, kiełbasy i luksusowe szynki. To głównie wtedy wegetarianin lub weganin musi uciekać się do wymówek, jedzenia samych „jarzynek”, odmawiania cioci albo… wkraczania z własnymi daniami. Do tego właśnie chcę Was namówić, bo chyba nic nie działa tak dobrze na promocję okazyjnego nawet, a zawsze zdrowego wegetarianizmu, jak smaczne potrawy, które ze stereotypem warzywnej brei nie mają nic wspólnego i aż proszą się, żeby odtworzyć je w domu.

Wybrałam trzy patenty na potrawy wigilijne, wszystkie szybkie, unikalne i pyszne. Dajcie się namówić!

Potrawy wigilijne: Piernikowy krem daktylowy Marty Dymek | Jadłonomia.com

Marta proponuje z kolei smakołyk, który umili niejeden posiłek – można go pałaszować z pieczywem, można z deserami, lodami, a pewnie i z serami. Szczególnie świątecznego wymiaru smarowidło Marty nabiera wraz z przyprawą piernikową, na którą przepis również publikujemy poniżej.

Składniki: 1 słoiczek / wegańskie / 5 minut (+ namaczanie)

– 1 szklanka suszonych daktyli, namoczonych przez noc lub kilka godzin w zimnej wodzie
– ½ łyżeczki domowej przyprawy piernikowej* lub po szczypcie cynamonu, imbiru i kardamonu
– mała szczypta soli morskiej

Namoczone daktyle delikatnie odcedzamy (nie wylewamy wody), dodajemy przyprawy i miksujemy na gładki krem za pomocą blendera z przyprawami i szczyptą soli – jeśli jest za gęsty, dolewamy odrobinę wody, w której moczyły się daktyle. Przekładamy do czystego słoika i przechowujemy w lodówce nawet do dwóch miesięcy.

*Domowa przyprawa piernikowa 

Składniki:
– 5 niedużych lasek cynamonu (30 g)
– 5 łyżeczek suszonego imbiru
– 1 gałka muszkatołowa
– 2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
– 1½ łyżeczki całych goździków
– 2 łyżeczki ziaren wyłuskanych z kardamonu
– ziarna wyłuskane z 1 gwiazdki anyżu
– 1/5 łyżeczki pieprzu w ziarnach

Wszystkie przyprawy, które są w całości, mielimy lub ucieramy po kolei w młynku elektrycznym lub moździerzu. Jeśli nie mieszczą się wszystkie naraz, możemy mleć je po kolei, przesypując te zmielone do sporego słoja. Kiedy wszystkie przyprawy będą już zmielone, dodajemy do słoika te sypkie, zamykamy słój i porządnie nim potrząsamy, aż do połączenia się wszystkich przypraw. Jeśli dysponujemy thermomiksem, umieszczamy w nim wszystkie składniki, miksujemy przez 30 sekund na najwyższych obrotach i przesypujemy do słoika.

Potrawy wigilijne: Piernikowy krem daktylowy Marty Dymek. Zdjęcie: Marta Dymek | Jadłonomia

Zobacz też:
Potrawy wigilijne – Tofu à la śledź od Mr Lexa
Potrawy wigilijne: Czekoladowy sernik z chili Moni Waleckiej | Gotujebolubi.pl

Potrawy wigilijne, czyli jarskie Boże Narodzenie

Potrawy wigilijne – Tofu à la śledź od Mr Lexa czyli Maćka Kasprzyka, didżeja, radiowca i weganina

Tofu à la śledź Maćka zaskakująco dobrze upodabnia się w smaku do śledzi, więc jeśli jesteście stęsknionymi za rybą weganami, być może znajdziecie ukojenie, a jeśli namiętni z Was śledziożercy, z ciekawością odkryjecie ten pokrewny smak.

Składniki: 2 porcje / wegańskie / ok. 20 minut
– kostka tofu (ok. 160-180 g)
– 2 średnie cebule
– 250 ml oleju lnianego
– 3 liście laurowe
– 4 ziarna ziela angielskiego
– gruboziarnista sól morska
– pieprz kolorowy
– cytryna

Tofu kroimy w plastry o grubości pół centymetra, z typowej kostki wychodzi około 12 plasterków. Najlepiej nada się gotowe tofu marynowane, lekko słone i kwaśne. Wtedy nie musimy aż tak długo czekać, by zamarynowało się w zalewie. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pokrojone tofu układamy w słoju, przekładając kolejne warstwy posiekaną cebulą, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Każdą warstwę obsypujemy mieloną solą, świeżo mielonym kolorowym pieprzem i skrapiamy kilkoma kroplami wyciśniętej cytryny. Całość zalewamy olejem lnianym, tak by wszystkie składniki były w nim zatopione. Dla lepszego efektu słój odstawiamy do lodówki na co najmniej dobę. Po tym czasie tofu powinno przejść wszystkimi smakami, choć chwilę po przygotowaniu, obficie oprószone solą i pieprzem, też jest całkiem niezłe.

Potrawy wigilijne, czyli jarskie Boże Narodzenie

Potrawy wigilijne: Czekoladowy sernik z chili Moni Waleckiej | Gotujebolubi.pl

A co na deser? Odrobina rozpusty, czyli czekoladowy sernik niezawodnej Moniki Waleckiej, twórczyni bloga Gotujebolubi.pl. Desery z bloga Moniki można wybierać w ciemno, bo są w większości proste w wykonaniu i niezwykle smakowite. Ponieważ często wybijają się na skali kaloryczności, zostawiam je właśnie na święta, kiedy można sobie ciut pofolgować, a nadwyżki i tak zje wuj łakomczuch albo brat cioteczny w wieku (i ciele) efeba.

Składniki na spód: tortownica o średnicy 24 cm / czekoladowe / około doby
– 300 g ciasteczek czekoladowych
– 100 g masła

Składniki na masę sernikową:
– 600 g twarogu sernikowego
– ½ szklanki cukru

– ½ laski wanilii
– 5 jajek
– 1 tabliczka rozpuszczonej czekolady 60%
– 100 ml najlepszego espresso
– 4 łyżki brandy
– 100 ml śmietany 30%
– 4 łyżki kakao
– domowa konfitura z czarnej porzeczki (ok. 6 kopiastych łyżek)

Składniki na mus czekoladowy:
– 200 g dobrej gorzkiej czekolady 60%
– 200 ml śmietany kremówki

– garść płatków chili

Masło rozpuszczamy, ciasteczka mielimy w blenderze. Ciasteczkowy piasek mieszamy z rozpuszczonym masłem. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jej spód i boki wykładamy herbatnikami możliwie jak najwyżej. Obudowa sernika nie musi być gruba, ale dobrze dociśnięta. Tak przygotowaną tortownicę chowamy do lodówki.

Twaróg ucieramy z cukrem i ziarenkami z laski wanilii. Nie przerywając ucierania, dodajemy kolejno jajka, a następnie rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, espresso, brandy i śmietanę. Na sam koniec dodajemy kakao i miksujemy jeszcze przez chwilę.

Masę sernikową wylewamy do przygotowanej wcześniej tortownicy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 140 stopni około 70 minut. Sernik jest gotowy, kiedy potrząśnięty zachowuje się jak galaretka. Wyjmujemy go z piekarnika, a kiedy wystygnie, smarujemy grubą warstwą domowej konfitury porzeczkowej.

Czekoladę na mus również rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dajemy jej lekko przestygnąć. Śmietanę lekko ubijamy i mieszamy z czekoladą. Musem wykładamy wierzch sernika pokryty konfiturą porzeczkową i równomiernie rozprowadzamy.

Tak przygotowany sernik wstawiamy do lodówki przynajmniej na 12 godzin, ale najlepiej na dobę. Po jakimś czasie, gdy mus stężeje, posypujemy wierzch i brzegi sernika płatkami chili. Kroimy go w cienkie kawałki – jego smak jest tak intensywny i wielowymiarowy, że do szczęścia naprawdę nie trzeba go wiele.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj przepis na polędwiczki z pysznym sosem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Koktajl z malinami

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Przepis na zdrowe śniadanie – koktajl ze spiruliną

Co jeść w podróży? Prowiant na piątkę

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

Lody wegańskie

Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Pstrąg tęczowy łososiowy – właściwości i przepisy

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Bruschetta z truskawkami. Idealny sposób, aby dobrze rozpocząć dzień!

Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Miksujemy: koktajl na dobrą pamięć

Miksujemy: letni koktajl truskawkowo-malinowy na dobrą pamięć

Nie marnuj potencjału truskawek! Jedz je z szypułkami

Wyrzucasz szypułki z truskawek? Nie rób tego! Są źródłem cennych składników

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

Omlet bez mąki z warzywami

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami