Przejdź do treści

Cała prawda o czerwonym mięsie

Mięso szczęścia
Mięso mięsu nierówne. Ilustracja: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?
Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna
Bananowe lody
Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Mniej czerwonego mięsa, więcej warzyw, owoców i ryb. To dogmat diety śródziemnomorskiej. Okazuje się jednak, że wołowinę można jeść codziennie. Jest jeden warunek – musi pochodzić od rozpieszczanej krowy.

Żeby zobaczyć na własne oczy wniebowziętą mućkę, trzeba się wybrać do Japonii. W prefekturze Hyōgo żyją krowy rasy wagyu, z których pozyskuje się najbardziej wartościową, a co za tym idzie najdroższą na świecie wołowinę Kobe (od 700 zł za kg). Wagyu jedzą soczystą trawę, są regularnie masowane i pojone wzmagającym apetyt piwem. Dlatego ich mięso dostarcza najbardziej wartościowych składników odżywczych, ma równie dużo kwasów omega-3 co tłuste ryby i zawiera duże ilości ułatwiającego odchudzanie kwasu CLA.

W Japonii spotkamy też najwięcej na świecie stulatków. Przez 19 lat naukowcy monitorowali dietę i stan zdrowia kilku tysięcy Japończyków, aby ostatecznie ustalić, jak spożywanie mięsa wpływa na zdrowie. Okazało się, że badani, którzy jedli mięso regularnie, dłużej niż inni zachowali sprawność – byli niezależni od pomocy innych przy wykonywaniu codziennych czynności takich jak mycie, ubieranie, spacery itp. Kiedy przeprowadzono ostatnią kontrolę, ochotnicy mieli 66‒78 lat. Ci, którzy do późnego wielu byli w dobrej formie, jadali czerwone mięso częściej niż raz na dwa dni. Wyniki badań opublikował naukowy magazyn „Gerontology”.

Mięso mięsu nierówne

Czarnych świń hiszpańskich nikt nie masuje. Za to mieszkają w lesie, gdzie żywią się tym, na co przyjdzie im ochota. Z ich udźców powstaje doskonała szynka serrano. Szczęściarami są też owce – mają dużo ruchu na czystych ekologicznie i nienawożonych w okresie wypasu łąkach. Uważa się, że to właśnie diecie bogatej w baraninę mężczyźni z Południa i krajów arabskich zawdzięczają gęste włosy do późnego wieku. Co ciekawe, jagnięcina i baranina są świetnym źródłem kwasów omega-3. Ta substancja jest bowiem zawarta w chloroplastach ździebeł traw.

Mięso dziko żyjących zwierząt ma znacznie mniej tłuszczu niż mięso zwierząt hodowlanych (nawet kurczaków). Więcej zawiera za to aminokwasów egzogennych, których organizm nie potrafi sam wytworzyć, oraz mioglobiny (nadającej mięsu intensywny czerwony kolor), źródła bardzo dobrze przyswajalnego żelaza. W restauracji serwującej dziczyznę warto wybrać dzika lub sarnę, których mięso ma najwięcej magnezu, fosforu, wapnia oraz witamin B2, B5, B6.

Różnice między mięsem pozyskanym od bydła karmionego trawą (naturalnym pokarmem) a tym od tuczonego paszą są gigantyczne. To pierwsze ma równie dużo kwasów omega-3 co tłuste ryby! Ma też o połowę więcej witaminy A, dwa razy więcej witaminy E i znacznie więcej wapnia, fosforu i magnezu niż mięso krów nieznających smaku trawy. Ma także dużo ułatwiającego zrzucanie wagi CLA i ochronnych karotenoidów.

Mięso – czerwone najzdrowsze?

Mięso szczęścia

Naukowcy z Harvard School of Public Health pod kierownictwem Renaty Micha przeanalizowali niemal 1600 badań z całego świata. Okazało się, że ryzyko wystąpienia chorób serca czy cukrzycy zwiększa wyłącznie spożywanie mięsa przetworzonego: parówek, smażonego bekonu, przesolonych wędlin z niejadalnymi dodatkami chemicznymi. To ryzyko jest wysokie – regularne zjadanie zaledwie jednego hot doga dziennie przez wiele lat aż o 42 proc. zwiększa ryzyko ataku serca i o 19 proc. wystąpienia cukrzycy. Naukowcy z Harvardu nie stwierdzili takich zależności w przypadku nieprzetworzonego mięsa. Należy więc uważać na sól i chemię dodawaną do mięs oraz zmniejszyć ich spożycie w daniach, które przygotowujemy w domu.

Ważne, by wybierać mięso wyłącznie I lub II klasy. Na przykład wieprzowina klasy I jest chuda i nieścięgnista, o wyrazistym czerwonym kolorze. Mięso klasy II warto wybrać na ruszt – ma nieco więcej tłuszczu, dzięki czemu po grillowaniu pozostanie soczyste i będzie smaczne. Mięso klasy III i IV (tłuste i żylaste) lepiej sobie darować. Różnica w zawartości kalorycznej między 100-gramową porcją mięsa I i IV klasy wynosi nawet 240 kcal. Ponadto chude mięso wieprzowe zawiera trzy razy mniej niezdrowych nasyconych kwasów tłuszczowych niż tłuste. Zarówno wieprzowina, jak i wołowina są świetnym źródłem witamin A i D. Z mięsa zawierającego odrobinę tłuszczu te witaminy przyswajają się najlepiej, bo do rozpuszczenia ten tłuszcz jest im niezbędny.

A co z mięsem kurczaka, powszechnie uznawanym za najzdrowsze? Ma dużo witaminy PP obniżającej poziom cholesterolu i zapobiegającej chorobom serca. Kurczaki mają też mnóstwo przeciwzapalnej choliny wykorzystywanej do leczenia objawów m.in. chorób wątroby i alzheimera. Warto dodać, że mięso gęsi i kaczki należy do mięs czerwonych, ma więc te same wady i zalety co wieprzowina.

Gatunek mięsa warto wybierać zgodnie z indywidualnymi potrzebami. Osoby z niedoborami żelaza, dzieci, młodzież, kobiety w ciąży powinni postawić na wołowinę i cielęcinę, która zawiera go aż pięć razy więcej niż mięso z drobiu i dwa i pół razy więcej niż wieprzowina. Żelazo zawarte w mięsie to tzw. żelazo hemowe. Niehemowe, zawarte w roślinach, jest trudno przyswajalne. Ponadto rośliny zawierają błonniki i fityniany dodatkowo utrudniające wykorzystanie żelaza. Wołowina jest dobra dla ciężarnych i karmiących także dlatego, że zawiera najwięcej cynku (prawie dwa razy więcej niż w mięsie wieprzowym, pięć‒siedem razy więcej niż w drobiu). Wołowina i cielęcina są też najlepszym źródłem witaminy B12. Zapotrzebowanie na nią jest wysokie, a w okresie ciąży rośnie o ponad 30 proc.

Gatunek mięsa to kwestia indywidualnego wyboru, ale każdy szanujący się mięsożerca powinien mieć wdrukowane trzy najważniejsze zasady: mięso, które jemy, musi być pierwszej jakości, nieprzetworzone i pochodzące od szczęśliwych zwierząt. Tylko tyle i aż tyle.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Mięso z probówki. Fragment książki „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” Sylwii Majcher

Stop nadmiarowi mięsa, warzywa na stół! Nowa książka Sylwii Majcher „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” już w księgarniach

Co się kryje w wędlinach? Przeglądamy ich skład i radzimy, gdzie najlepiej je kupować

Lubisz czerwone mięso? Te sygnały świadczą o tym, że jesz go za dużo

Masz zapasy mielonej wołowiny? Sprawdź, czy możesz ją zjeść

Jak mrozić mięso, drób i owoce morza? Ile mamy czasu na ich zjedzenie?

Żywieniowcy z Dietetyki #NieNaŻarty: jedząc mięso, wzmagasz suszę. Nie namawiają do przejścia od razu na dietę roślinną, ale do wprowadzenia drobnych zmian

Żywieniowcy z Dietetyki #NieNaŻarty: jedząc mięso, wzmagasz suszę. Namawiają do zmian

Grill i piwo – zdrowy duet?

Grill i piwo – zdrowy duet?

Kobieta kupuje mięso w sklepie

Sklep Aldi wycofuje ze sprzedaży mięso na pulpety. Powodem jest znalezienie pałeczek salmonelli

mięso

Dieta karniwora – jakie daje efekty? Co mówi o niej ekspert?

Sól w diecie / Emmy Smith / Unsplash

1,3 kg pomidorów ma tyle sodu co jedna łyżka ketchupu. Sól szkodzi twojemu zdrowiu. Czy wiesz, jak bardzo?

Dietetyczka kontra student na zakupach. Co zazwyczaj ląduje w koszyku, a nie powinno?

Zdrowa żywność, bio i eko – czy masz świadomość, jak wygląda produkcja? Opowiada pracownica Inspekcji Weterynaryjnej

parówki

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

soja

Soja i mięso w diecie zwiększają ryzyko raka? Odpowiada lekarka Magdalena Jutrzenka

mięso

Dziwny zapach, lepka konsystencja, zielony nalot. Zjadłam zepsute mięso, czy będę chora? Dietetyczka wyjaśnia

Kobieta wyjmuje mleko z lodówki

Groźne bakterie, które mogą grasować w twojej lodówce. Sprawdź, jak się przed nimi ustrzec

drewniana taca z wędlinami i kiełbasami

Jedzenie przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko raka piersi

mięso na talerzu

Dlaczego tak bardzo lubimy mięso?

Mięsna panika. Czy powinniśmy przejść na wegetarianizm?

Mięsna panika. Czy powinniśmy przejść na wegetarianizm?

Lunch dla mięsożerców

Lunch dla mięsożerców

Babka jajowata – właściwości i zastosowanie byliny

Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie

Szafran vs. kurkuma. Jak wypadają w zestawieniu?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol