Przejdź do treści

Stówka! Smacznego!

Stówka! Smacznego!
Komunikacyjny torcik bez sztucznych dodatków od Gimme Some Oven, GimmeSomeOven.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Palisz papierosy? Oto, co powinnaś jeść
Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt
Bruschetta z serem halloumi
Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów
zima
Zatroszcz się o siebie zimą. Podpowiadamy, jak to zrobić
Napoje energetyczne Monster i Burn wycofane ze sprzedaży. Przekroczono zawartość jednej z substancji dodatkowych
Napoje energetyczne Monster i Burn wycofane ze sprzedaży. Przekroczono zawartość jednej z substancji dodatkowych

Dzisiaj stuknęła mi stówka – nie lat, dzięki bogu, tylko wpisów na He!!o Zdrowie! Na tę okoliczność postanowiłam wynaleźć coś miłego i dla was, i dla siebie. A czy jest coś przyjemniejszego niż piękne desery?

Pytanie retoryczne nie wymaga odpowiedzi, jak wiemy od czasów podstawówki, ale i tak czuję się w obowiązku umotywować mój wybór na blogu poświęconym, bądź co bądź, eko-designowi. Ciasta, które tu znajdziecie, są więc nie tylko piękne, czyli ładnie zaprojektowane, ale też mają w sobie coś szczególnego, co czyni je zdrowszymi niż standardowe ciastko z kremem. W kolejności od najmniej ortodoksyjnego do najbardziej, tworzą stopnie deserowej piramidki, po której możecie się wspinać w kierunku coraz bardziej radykalnie zdrowych słodyczy. Szkoda, że nie ma szans na ich pochłonięcie za jednym zamachem!

Ciasto, które widzicie na głównym zdjęciu, powstało prawie wyłącznie przy użyciu naturalnych składników – szalone „konwersacyjne serduszka” są jedynym jego elementem o nie do końca oczywistym pochodzeniu. Całe wnętrze tortu, pokrytego istnym gwarem rozmów, to natomiast w stu procentach świeże składniki: żadnych barwników spożywczych, żadnej żelatyny i gotowych miksów, tylko truskawki, mleko, mąka, masło itd. Przepis znajdziecie TU. Dla Amerykanów – a autorka tego ciasta i zarazem jedzeniowego odcinka strony Gimme Some Oven, Ali Ebright, pochodzi z kraju hamburgera i frytek – to już na pewno ważny krok ku naturalności. Większość z Was pewnie tak właśnie piecze/robi swoje ciasta, ale czy jesteście gotowi na przyjęcie bardziej radykalnej słodkości?

Dieta paleontologiczna to kolejny wynalazek, który odwołuje się do (rzekomej?) przeszłości jedzenia. Jeśli chcecie odkryć, jak żywili się nasi przodkowie sprzed czasów udomowienia różnych zwierzaków i zinstytucjonalizowanej uprawy roślin, udajcie się w kilka miejsc na świecie (np. do Berlina), gdzie praktykuje się taką właśnie kuchnię – przygotowywaną wyłącznie na ogniu, ze składników, które, według współczesnych domysłów, można było samemu znaleźć lub upolować w prehistorycznym buszu. Co zatem jedli przedludzie, kiedy naszła ich chętka na coś słodkiego? Zdaniem twórców zachwalającej paleo-dietę książki Paleo Recipe Book – desery bez ziaren zbóż (glutenu), nabiału (!), cukru, tłuszczów roślinnych i, rzecz jasna, konserwantów. Co pozostaje do wykorzystania? Orzechy i mączka orzechowa, owoce i miód! Jak to wygląda, możecie zobaczyć o tu:

Deser czekoladowy z masła migdałowego z bananem i orzechami, źródło: HealthHabits.ca

Zachęceni?

Ostatnim i najbardziej radykalnym deserowym kierunkiem jest RAW, czyli surowizna. Wczoraj z wizytą we Wrocławiu i tamtejszej wege-roślinnej restauracji Machina Organika zjadłam coś pysznego i bardzo atrakcyjnego wizualnie – sernik na spodzie z nerkowców z kawowo-orzechowym musem. Zniknął tak szybko, że nie pamiętałam o tym, żeby go sfotografować, ale podobne cudeńka znajdziecie na wallu Machiny TU i w e-booku „The Raw Dessert Kitchen”. Próbka ich możliwości poniżej:

Batoniki z masłem orzechowym i orzechami, źródło: Facebook.com

Na czym polega jedzenie na surowo? Na ścisłym trzymaniu się diety wegańskiej (czyli żadnych produktów odzwierzęcych, włącznie z miodem) i, co gorsza, na niepoddawaniu produktów żywnościowych obróbce termicznej powyżej 42 stopni C. Jakim cudem udaje się przy tym wykreować takie pyszności samym tylko mieleniem składników w malakserze, suszeniem i marynowaniem, sprawdźcie sami, podpytując w Machinie Organice i warszawskim Veg Deli, które też stosuje elementy diety witariańskiej (surowej) w swojej kuchni.

Smacznego i do przeczytania w nowej setce!

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zielone smoothie

Zielone smoothie

Czekolada rękodzielnicza

Czekolada rękodzielnicza

Z miłości

Z miłości

Zmiany na smaczniejsze

Zmiany na smaczniejsze

Warzywa – jak je sprytnie przechowywać

Warzywa – jak je sprytnie przechowywać

Drugie śniadanie

Drugie śniadanie

Zimowe doładowanie: jagody goji, açaí i kasze!

Zimowe doładowanie: jagody goji, açaí i kasze!

Miodek ze Skandynawii

Miodek ze Skandynawii

Lunch w wielkim mieście

Lunch w wielkim mieście

Deli Garage, czyli warsztat jadalnych narzędzi

Deli Garage, czyli warsztat jadalnych narzędzi

Zupa orzechowa idealna na zimę. Prosta, łatwa i zdrowa

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Restauracja ONA

Pierwszy raz w historii wegańska restauracja otrzymała gwiazdkę Michelin!

Jak różne diety i sposoby odżywiania wpływają na nasze włosy? Trycholożka Anna Mackojć wyjaśnia

Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety

Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety

Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Top 10 produktów chroniących przed rakiem

Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Jedzenie dobre dla mózgu

Elektrolity – sprawdź, czego jeszcze o nich nie wiesz

Prekoncepcja - czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Metryka a wiek metaboliczny. Sprawdź, jak cofnąć wskazówki zegara twojego organizmu

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

5 największych kuchennych mitów

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Weekendowy detoks sokowy

Dieta sokowa – przepisy, wskazania, efekty

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?