Przejdź do treści

Fit dodatek do diety – Chia

Fit dodatek do diety - Chia
Nasiona Chia - dodawajcie je do koktajli. Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz
Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?
6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia
Żywność ekologiczna – warta swojej ceny?
Tegoroczna „Brudna Dwunastka” ogłoszona! Które owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone?

Jak jeść, żeby było zdrowo? To dobre pytanie, a odpowiedzią może być napisanie encyklopedii. Dlatego skupmy się na konkretnych, nieco mniejszych poradach. Dziś o doskonałym fit dodatku – nasionach Chia.

Nie ukrywam, że zamówiłam je, kiedy po raz pierwszy przeczytałam, że codziennie stosuje je Jessica Alba i Miranda Kerr (no sorry, ale to dobra reklama). W każdym razie – zamówiłam i już nie wyobrażam sobie, by przestały być moim codziennym dodatkiem do potraw. Dlaczego? Ponieważ Chia, która pochodzi z Meksyku, jest prawdziwą bombą odżywczą. Mówię całkiem serio. Kwasy omega 3, -6, błonnik i morze antyoksydantów. Trochę jak eliksir młodości. Doskonałe dla sportowców, bo poprawia wytrzymałość i dodaje ‘powera’. Poza tym te małe nasionka doskonale wchłaniają wodę, zapewniając wysoki poziom nawodnienia podczas ćwiczeń. Mało tego – nie zawierają glutenu, mają za to naprawdę wysoki poziom witamin, minerałów i potrzebnych do życia i prawidłowego funkcjonowania kwasów tłuszczowych.

Nie są także modyfikowane genetycznie. Matka natura stworzyła coś, co możemy po prostu wziąć i (bez udziału maszyn oraz innych dodatków) i czerpać z tego wiele korzyści, ciesząc się dobrym zdrowiem.

To także coś dla tych, którzy chcą stracić kilka kilogramów, bo nasiona Chia spowalniają rozkładanie się węglowodanów na cukry proste, co z kolei jest przyczyną odkładania się tłuszczyku w boczkach i nie tylko. W żołądku tworzą coś w rodzaju żelu, który zapewnia uczucie sytości na dłużej.

Dodawajcie je do sałatek i koktajli. Wystarczy tylko jedna, mała łyżeczka dziennie.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dieta na 2000 kcal – jadłospis, dla kogo? Czy na diecie 2000 kcal można schudnąć?

miód

5 najlepszych zamienników cukru

6 rzeczy, które spowalniają metabolizm

Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

pączki

Tłusty czwartek. Jak zjeść pączka i nie przytyć? Ile pączek ma kalorii?

Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt

Jedzenie dobre dla mózgu

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

istockphoto.com

Ogórek z imbirem – oczyszczający duet

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Marilyn Monroe nie przepadała za ćwiczeniami, choć miała słabość do ciężarków, a wieczorem szła na lody z dużą ilością bitej śmietany. Jak wyglądała jej dieta i trening?

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Kobieta pije koktajl

Prosty i skuteczny przepis na koktajl na odporność

Odchudzanie – na co dajesz się nabrać?

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

10 prostych sposobów, by jeść lepiej

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

Dieta Cambridge

Dieta Cambridge – program odchudzania oparty na gotowych produktach

Margaryna czy masło na cholesterol? Skład margaryny

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

Dieta ketogeniczna – co jeść? Zasady diety i jadłospis

Sól

Sód – rola, skutki niedoboru i nadmiaru, źródła sodu

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”