2 min.
Fit dodatek do diety – Chia

Nasiona Chia - dodawajcie je do koktajli. Zdjęcie: shutterstock
Najnowsze
11.04.2021
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz
11.04.2021
Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?
10.04.2021
6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia
10.04.2021
Żywność ekologiczna – warta swojej ceny?
08.04.2021
Tegoroczna „Brudna Dwunastka” ogłoszona! Które owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone?
Jak jeść, żeby było zdrowo? To dobre pytanie, a odpowiedzią może być napisanie encyklopedii. Dlatego skupmy się na konkretnych, nieco mniejszych poradach. Dziś o doskonałym fit dodatku – nasionach Chia.
Nie ukrywam, że zamówiłam je, kiedy po raz pierwszy przeczytałam, że codziennie stosuje je Jessica Alba i Miranda Kerr (no sorry, ale to dobra reklama). W każdym razie – zamówiłam i już nie wyobrażam sobie, by przestały być moim codziennym dodatkiem do potraw. Dlaczego? Ponieważ Chia, która pochodzi z Meksyku, jest prawdziwą bombą odżywczą. Mówię całkiem serio. Kwasy omega 3, -6, błonnik i morze antyoksydantów. Trochę jak eliksir młodości. Doskonałe dla sportowców, bo poprawia wytrzymałość i dodaje ‘powera’. Poza tym te małe nasionka doskonale wchłaniają wodę, zapewniając wysoki poziom nawodnienia podczas ćwiczeń. Mało tego – nie zawierają glutenu, mają za to naprawdę wysoki poziom witamin, minerałów i potrzebnych do życia i prawidłowego funkcjonowania kwasów tłuszczowych.
Nie są także modyfikowane genetycznie. Matka natura stworzyła coś, co możemy po prostu wziąć i (bez udziału maszyn oraz innych dodatków) i czerpać z tego wiele korzyści, ciesząc się dobrym zdrowiem.
To także coś dla tych, którzy chcą stracić kilka kilogramów, bo nasiona Chia spowalniają rozkładanie się węglowodanów na cukry proste, co z kolei jest przyczyną odkładania się tłuszczyku w boczkach i nie tylko. W żołądku tworzą coś w rodzaju żelu, który zapewnia uczucie sytości na dłużej.
Dodawajcie je do sałatek i koktajli. Wystarczy tylko jedna, mała łyżeczka dziennie.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

05.04.2021
Solvita Bułka: Kiedy weszłam w ketozę, poczułam, jakby mi ktoś zdjął z mózgu kołdrę, pojawiła się „świetlistość” umysłowa

15.03.2021
„Ludzie często obawiają się nie tego, czego powinni, a ignorują realne zagrożenie dla zdrowia” – mówi Damian Parol, psychodietetyk

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020