3 min.
Zrób sobie sok! Poznaj wszystkie tajniki domowego przygotowywania soków

Zrób sobie sok! Poznaj wszystkie tajniki domowego przygotowywania soków Pexels.com
Świeży sok owocowo-warzywny samodzielnie przyrządzony w sokowirówce to zdrowa alternatywa dla sklepowych soków z kartonu. Ale jeszcze zdrowszy będzie ten z wyciskarki. Sprawdźcie dlaczego.
Gdzie na zakupy?
Przygotowując samodzielnie sok, warto wybrać najlepsze warzywa i owoce. Jeśli nie chcemy przepłacać za sklepowe produkty z etykietką „eko”, warto poszukać w okolicy targu. Dobrym rozwiązaniem jest też dołączenie do kooperatywy spożywczej, która zaopatruje się w sezonowe warzywa i owoce w zaprzyjaźnionych gospodarstwach rolnych.
Sprawdzajmy, skąd dokładnie pochodzą kupowane przez nas produkty. Przyjrzyjmy się, jak wyglądają. Zdecydowanie lepiej wybrać mniej okazałe egzemplarze i mieć pewność, że nie ma w nich chemii. Mało atrakcyjny wygląd zaprocentuje bogactwem smaku i zapachu.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Sokowirówka vs. wyciskarka
Kolejny krok – przetwarzanie. To kluczowy moment decydujący o tym, czy znajdujące się w owocach i warzywach fitosubstancje, enzymy, witaminy i minerały trafią do soku. Do wyboru mamy dwa urządzenia – sokowirówkę i wyciskarkę. Zasadnicza różnica między nimi polega na odmiennym sposobie działania.
Sokowirówka rozdrabnia warzywa i owoce na pulpę i z niej odwirowuje sok. A dokładniej wydobywa sok tylko z miejsc przecięcia, pozostała część soku zawarta w środku startych cząstek nie zostaje odwirowana. Bardzo wysokie obroty urządzenia sprawiają, że „żywe” składniki ulegają podgrzaniu, przez co sok utlenia się już w trakcie powstawania. Wysoka temperatura oraz drastyczna obróbka mechaniczna metalowymi tarczami unieczynniają znaczną część enzymów i antyoksydantów zawartych w owocach i warzywach. W takich warunkach ginie także witamina C. Zatem wiele cennych składników, które oczyszczają i dotleniają nasz organizm, zostaje zneutralizowanych.
Zupełnie inaczej pracuje wyciskarka ‒ nie rozcina składników, tylko działa na zasadzie wolnoobrotowej prasy, ślimakowe tłoki zgniatają równomiernie całe owoce i warzywa. Elementy, którymi przepływa sok, wykonane są nie z metalu, lecz z tworzywa ceramicznego, dzięki czemu pozyskany sok zachowuje wszystkie dobroczynne właściwości składników, z których został zrobiony.
Jak sok to na zielono
Co najlepiej wyciskać? Na pewno nie warto ograniczać się do najpopularniejszego soku z pomarańczy czy grejpfrutów. Zdecydowanie najzdrowsze, choć wciąż mało popularne, są soki z liści zielonych warzyw, roślin jadalnych i kiełków takich jak:
- szpinak,
- kapusta,
- sałata,
- seler naciowy,
- nać pietruszki,
- jarmuż,
- botwina,
- szparagi,
- lucerna,
- rukiew wodna,
- rukola,
- roszponka,
- młode trawy pszenicy
- i jęczmienia.
Zawierają najwięcej chlorofilu, enzymów, żelaza, magnezu, fosforu, potasu i witamin A, C, E, K i witamin z grupy B, które nie tylko uzupełnią codzienną dietę, ale przede wszystkim oczyszczają organizm z toksyn i resztek chemicznych pochodzących ze sztucznie poprawianego jedzenia i napojów z konserwantami. Zielone soki są bazą niektórych diet leczniczych. Skutecznie wzmacniają organizm przy antybiotykoterapii. Wyciskarka w przeciwieństwie do sokowirówki daje nam możliwość wykorzystania wszystkich zielonych składników.
Spodobał Ci się artykuł? Poleć go znajomym!
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

23.01.2023
„Sprzedaż mięsa ostrzykniętego wodą pod nazwą surowego mięsa jest karalna, to oszustwo konsumenckie”. O tym, czym jest „czyste mięso” mówi dietetyk kliniczny Mario Vu

19.12.2022
Dziennikarki Hello Zdrowie zdradzają sekretne przepisy bożonarodzeniowe swoich babć. Za każdym kryje się niezwykła historia!

16.12.2022
„Nie jesteśmy uczeni, jak radzić sobie ze smutkiem i strachem”. Kamil Błoch o swoich zmaganiach z zaburzeniami odżywiania

17.09.2022