Przejdź do treści

Zrób sobie sok! Poznaj wszystkie tajniki domowego przygotowywania soków

Zrób sobie sok! Poznaj wszystkie tajniki domowego przygotowywania soków Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak możesz sobie sama poradzić z refluksem i zgagą? Kamil Kozakowski podpowiada, jakie ćwiczenia mogą być pomocne
Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!
Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność
Co jeść (a czego nie), żeby zasnąć?

Świeży sok owocowo-warzywny samodzielnie przyrządzony  w sokowirówce to zdrowa alternatywa dla sklepowych soków z kartonu. Ale jeszcze zdrowszy będzie ten z wyciskarki. Sprawdźcie dlaczego.

 

Gdzie na zakupy?

Przygotowując samodzielnie sok, warto wybrać najlepsze warzywa i owoce. Jeśli nie chcemy przepłacać za sklepowe produkty z etykietką „eko”, warto poszukać w okolicy targu. Dobrym rozwiązaniem jest też dołączenie do kooperatywy spożywczej, która zaopatruje się w sezonowe warzywa i owoce w zaprzyjaźnionych gospodarstwach rolnych.

Sprawdzajmy, skąd dokładnie pochodzą kupowane przez nas produkty. Przyjrzyjmy się, jak wyglądają. Zdecydowanie lepiej wybrać mniej okazałe egzemplarze i mieć pewność, że nie ma w nich chemii. Mało atrakcyjny wygląd zaprocentuje bogactwem smaku i zapachu.

Sokowirówka vs. wyciskarka

Kolejny krok – przetwarzanie. To kluczowy moment decydujący o tym, czy znajdujące się w owocach i warzywach fitosubstancje, enzymy, witaminy i minerały trafią do soku. Do wyboru mamy dwa urządzenia – sokowirówkę i wyciskarkę. Zasadnicza różnica między nimi polega na odmiennym sposobie działania.

Sokowirówka rozdrabnia warzywa i owoce na pulpę i z niej odwirowuje sok. A dokładniej wydobywa sok tylko z miejsc przecięcia, pozostała część soku zawarta w środku startych cząstek nie zostaje odwirowana. Bardzo wysokie obroty urządzenia sprawiają, że „żywe” składniki ulegają podgrzaniu, przez co sok utlenia się już w trakcie powstawania. Wysoka temperatura oraz drastyczna obróbka mechaniczna metalowymi tarczami unieczynniają znaczną część enzymów i antyoksydantów zawartych w owocach i warzywach. W takich warunkach ginie także witamina C. Zatem wiele cennych składników, które oczyszczają i dotleniają nasz organizm, zostaje zneutralizowanych.

Zupełnie inaczej pracuje wyciskarka ‒ nie rozcina składników, tylko działa na zasadzie wolnoobrotowej prasy, ślimakowe tłoki zgniatają równomiernie całe owoce i warzywa. Elementy, którymi przepływa sok, wykonane są nie z metalu, lecz z tworzywa ceramicznego, dzięki czemu pozyskany sok zachowuje wszystkie dobroczynne właściwości składników, z których został zrobiony.

Napoje gazowane

Jak sok to na zielono

Co najlepiej wyciskać? Na pewno nie warto ograniczać się do najpopularniejszego soku z pomarańczy czy grejpfrutów. Zdecydowanie najzdrowsze, choć wciąż mało popularne, są soki z liści zielonych warzyw, roślin jadalnych i kiełków takich jak:

  • szpinak,
  • kapusta,
  • sałata,
  • seler naciowy,
  • nać pietruszki,
  • jarmuż,
  • botwina,
  • szparagi,
  • lucerna,
  • rukiew wodna,
  • rukola,
  • roszponka,
  • młode trawy pszenicy
  • i jęczmienia.

Zawierają najwięcej chlorofilu, enzymów, żelaza, magnezu, fosforu, potasu i witamin A, C, E, K i witamin z grupy B, które nie tylko uzupełnią codzienną dietę, ale przede wszystkim oczyszczają organizm z toksyn i resztek chemicznych pochodzących ze sztucznie poprawianego jedzenia i napojów z konserwantami. Zielone soki są bazą niektórych diet leczniczych. Skutecznie wzmacniają organizm przy antybiotykoterapii. Wyciskarka w przeciwieństwie do sokowirówki daje nam możliwość wykorzystania wszystkich zielonych składników.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Soki NFC – co to oznacza, czy są zdrowe, jakie mają właściwości?

Sok z pigwy – syrop, właściwości, zastosowanie

Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki kolor będzie najlepszy dla ciebie

Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki będzie najlepszy dla ciebie

Ryzyko zachorowania na endometriozę wzrosło dwukrotnie u kobiet jedzących czerwone mięso - mówią wyniki badań. Co będzie lepszym wyborem?

Ryzyko zachorowania na endometriozę wzrasta dwukrotnie u kobiet jedzących czerwone mięso – wynika z badań

Papaja – wartości odżywcze, właściwości, jak jeść

Bomby pestycydowe - chemia z... warzywniaka

Chemia z warzywniaka. Te owoce i warzywa to prawdziwe bomby pestycydowe

Szafran vs. kurkuma. Jak wypadają w zestawieniu?

Kapusta – pospolita tylko z pozoru

Kapusta – pospolita tylko z pozoru. Sprawdź 3 przepisy na pyszne dania z kapusty

Tegoroczna „Brudna Dwunastka” ogłoszona! Które owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone?

Jak przechowywać zieleninę? Ekoncentryczka ma dla wszystkich kilka rad

Dieta warzywna – pozornie zdrowa, ale efekty mogą być niebezpieczne

Banan

Mama Chemik: powinniśmy unikać dotykania rękami skórek bananów!

Fasola biała vs. ciecierzyca. Która jest zdrowsza?

„Odporność zaczyna się od jedzenia”. Magdalena Bajtlik radzi, jak wzmocnić swój organizm

Fasolka szparagowa / istock

Fasolka szparagowa – dama do towarzystwa. Mamy trzy pyszne przepisy!

Kuchnia

Jaki związek mają zwiędnięte kwiaty z popsutymi owocami?

Surowa dieta – za i przeciw

Surowa dieta – za i przeciw. Co jedzą witarianie i czy to jest zdrowe?

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Kobieta z grejpfrutem

Sok grejpfrutowy osłabia działanie tabletek antykoncepcyjnych? Wyjaśnia farmaceutka

Sok z aronii - jak go zrobić i jakie ma właściwości?

Sok z aronii – jak go zrobić i jakie ma właściwości?

Sok z granatu - właściwości i przeciwwskazania

Sok z granatu – właściwości i przeciwwskazania

miska z jedzeniem

Dieta wolumeryczna – przeciwieństwo powszechnych wyobrażeń na temat diet. Na czym polega?

Marchewki / rawpixel

Marchewka to samo dobro dla naszej skóry! Czy pamiętasz o niej w codziennej diecie?

Gruszki na stole

Szukasz witamin, dzięki którym będziesz mieć zdrową skórę? Znajdziesz je w gruszce i pietruszce!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

12 przepisów na sałatki wigilijne

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

5 największych kuchennych mitów

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać