2 min.
Czy białko sprzyja odchudzaniu?
Najnowsze
28.02.2021
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
28.02.2021
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
27.02.2021
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł
26.02.2021
Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału
25.02.2021
Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy
Białko spełnia wiele istotnych funkcji w naszym organizmie, ale przede wszystkim jest materiałem budulcowym. Pytanie – czy w takim razie sprzyja redukcji tłuszczu?
Na początku zaznaczam, że dieta to kwestia indywidualna. Dopasowanie jej zależy od stanu zdrowia, trybu życia, aktywności fizycznej oraz budowy ciała. Często jednak w mojej pracy pojawia się pytanie – czy jedzenie białka sprzyja odchudzaniu?
Co na ten temat mówią rzetelne źródła? Według naukowców z Uniwersytetu Illinois w USA, dieta bogata w białka nie tyle odchudza, co przede wszystkim zwiększa korzyści z ćwiczeń u osób pragnących schudnąć (Layman i in., 2005).
Badania przeprowadzono na dwóch grupach kobiet. Jedna z nich stosowała dietę ze zwiększoną ilością białka, druga grupa była na diecie wysokowęglowodanowej. Obie grupy kobiet w okresie badania wykonywały te same aktywności, tzn. 5 razy w tygodniu 30-minutowe spacery oraz 2 razy w tygodniu 30-minutowe sesje treningu siłowego. Dla jasności – plany żywieniowe jednej i drugiej grupy miały dokładnie taką samą kaloryczność.
W efekcie kobiety stosujące dietę o zwiększonej podaży białka spaliły znacząco więcej tkanki tłuszczowej niż kobiety stosujące dietę wysokowęglowodanową, które zamiast tkanki tłuszczowej – straciły masę mięśniową. Badacze doszli do wniosku, że na diecie wysokobiałkowej spożywa się większą ilość leucyny, która wraz z insuliną pobudza spalanie tkanki tłuszczowej, pomagając jednocześnie zachować taką samą masę mięśniową.
Podsumowanie: Badania to często teoria, która nie zawsze przekłada się na praktykę. Spożywanie samego białka nie będzie czarodziejską pigułką podczas walki z nadwagą czy otyłością. Nie można bowiem w diecie zapominać o pozostałych składnikach odżywczych jak dobre źródła węglowodanów i tłuszczy. To umiejętne ich połączenie zapewni wam zamierzony cel. Pomyślcie jednak o sprawdzeniu strategii żywieniowej, w której pewną ilość węglowodanów zastąpicie zdrowymi tłuszczami. Już o tym pisaliśmy!
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020