Przejdź do treści

Czy białko sprzyja odchudzaniu?

Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
6 rzeczy, które spowalniają metabolizm
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł
Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału
Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy

Białko spełnia wiele istotnych funkcji w naszym organizmie, ale przede wszystkim jest materiałem budulcowym. Pytanie – czy w takim razie sprzyja redukcji tłuszczu?

Na początku zaznaczam, że dieta to kwestia indywidualna. Dopasowanie jej zależy od stanu zdrowia, trybu życia, aktywności fizycznej oraz budowy ciała. Często jednak w mojej pracy pojawia się pytanie – czy jedzenie białka sprzyja odchudzaniu?

Co na ten temat mówią rzetelne źródła? Według naukowców z Uniwersytetu  Illinois w USA, dieta bogata w białka nie tyle odchudza, co przede wszystkim zwiększa korzyści z ćwiczeń  u osób pragnących schudnąć (Layman i in., 2005).

Badania przeprowadzono na dwóch grupach kobiet. Jedna z nich stosowała dietę ze zwiększoną ilością białka, druga grupa była na diecie wysokowęglowodanowej. Obie grupy kobiet w okresie badania wykonywały te same aktywności, tzn. 5 razy w tygodniu 30-minutowe spacery oraz 2 razy w tygodniu 30-minutowe sesje treningu siłowego. Dla jasności – plany żywieniowe jednej i drugiej grupy miały dokładnie taką samą kaloryczność.

W efekcie kobiety stosujące dietę o zwiększonej podaży białka spaliły znacząco więcej tkanki tłuszczowej niż kobiety stosujące dietę wysokowęglowodanową, które zamiast tkanki tłuszczowej – straciły masę mięśniową. Badacze doszli do wniosku, że na diecie wysokobiałkowej spożywa się większą ilość leucyny, która wraz z insuliną pobudza spalanie tkanki tłuszczowej, pomagając jednocześnie zachować taką samą masę mięśniową.

Podsumowanie:  Badania to często teoria, która nie zawsze przekłada się na praktykę. Spożywanie samego białka nie będzie czarodziejską pigułką podczas walki z nadwagą czy otyłością. Nie można bowiem w diecie zapominać o pozostałych składnikach odżywczych jak dobre źródła węglowodanów i tłuszczy. To umiejętne ich połączenie zapewni wam zamierzony cel. Pomyślcie jednak o sprawdzeniu strategii żywieniowej, w której pewną ilość węglowodanów zastąpicie zdrowymi tłuszczami. Już o tym pisaliśmy!

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak przyśpieszyć metabolizm?

Chcesz przyśpieszyć metabolizm? Dołącz do swojej diety ten produkt

Batony proteinowe – wszystko, co trzeba o nich wiedzieć. Sprawdź, który baton jest najlepszy

Monika Prześlakowska

Kiedy brać białko, rodzaje białka, przeciwwskazania

Dieta Dukana

Dieta Dukana – zasady, etapy i skutki uboczne diety „protal”

Śniadanie białkowo-tłuszczowe

„Zmiana, która pozwoliła mi osiągnąć sytość i zmniejszyć ochotę na słodkie”. Dietetyczka o zaletach śniadań białkowo-tłuszczowych

Białko źródłem zdrowia? Nie zawsze! Tak samo jak w przypadku tłuszczów, są dobre i złe źródła białka

Białko źródłem zdrowia? Nie zawsze! Tak samo jak w przypadku tłuszczów, są dobre i złe źródła białka

Jajka są zdrowe! Warto to sobie przypomnieć przed Wielkanocą

Jajka są zdrowe! Warto to sobie przypomnieć przed Wielkanocą

Dieta białkowa - dla kogo jest przeznaczona?

Dieta białkowa – dla kogo? Wyjaśniamy też jej efekty i skutki uboczne

Tyrozyna – jakie ma działanie? Czy odpowiednie dawkowanie zmniejsza stres?

Tyrozyna – jakie ma działanie? Czy odpowiednie dawkowanie zmniejsza stres?

Białko i mity z nim związane. Sprawdź, czy wierzyłaś w któryś z nich

Pyłek pszczeli - właściwości i zastosowanie

Pyłek pszczeli – właściwości i zastosowanie

Komosa ryżowa czyli quinoa (źródło - gettyimages.com)

Komosa ryżowa — Sprawdź, czym jest quinoa, jak się ją przygotowuje i jakie ma zalety

ryba na talerzu

Najlepsze źródła białka inne niż kurczak

Białko na śniadanie - sprawniejsze odchudzanie

Chcesz schudnąć? Postaw na białko i wybierz jajka zamiast płatków śniadaniowych

Pokochaj białko z roślin

Za dużo protein, czyli konkretnie ile?

Czy białko można przedawkować?

Strączki – białko dla wegan

Przepisy w bogate w białko

Kalorie odstaw na bok

Kalorie odstaw na bok

Insekty na talerzu. Gotowi na rewolucję?

Insekty na talerzu. Gotowi na rewolucję?

O białku w diecie wege

O białku w diecie wege

Dieta niskobiałkowa

Dieta niskobiałkowa – zasady, efekty, przeciwwskazania

Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

zielone warzywa

Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol