Przejdź do treści

Jedziesz już do pracy a jesteś tylko „na kawie”? Dietetyczka podaje nam kilka powodów, dla których jutro zjesz grzecznie kanapkę!

kobieta smaruje naleśnika masłem obok stoi miska z granolą,kubek z kawą oraz połówka pomarańczy
źródło: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Sadzone jajka na patelni
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Niekoniecznie. Takich mitów jest więcej
Zioła w domu – jakie i jak uprawiać na parapecie lub balkonie
Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy
Orzechy pekan – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie
Lepiej unikaj w kupowanych produktach "szóstki z Southampton". Czym jest i dlaczego jest groźna? Tłumaczy Agnieszka Pocztarska
Lepiej unikaj „szóstki z Southampton”. Czym jest i dlaczego jest groźna? Tłumaczy Agnieszka Pocztarska

Właśnie zadzwonił budzik, za pół godziny masz autobus do pracy i jedyne co ląduje w twoim żołądku, to kawa. Znasz ten scenariusz? Często rano zapominamy o śniadaniu lub zamiast zjeść coś pożywnego, wrzucamy cokolwiek na ząb, nie patrząc czy jest to dobre dla naszego organizmu. O tym, które jedzenie negatywnie wpływa na pusty żołądek i co warto wybierać na śniadanie, porozmawialiśmy z dietetyczką Emilią Lachowicz.

Justyna Dudkiewicz: Zamiast śniadania pije kawę. Co na to mój żołądek?

Emilia Lachowicz: Wypijając kawę na czczo, zwiększamy ryzyko zachorowania na wrzody żołądka. Zamiast pozbyć się tkanki tłuszczowej, pozbawiamy się także energii. Choć faktycznie szybko stawia na nogi, zwłaszcza po zarwanej nocy, efekt jest krótkotrwały i szybko czujemy gwałtowny spadek energii. Organizm rano potrzebuje innego doładowania – lepiej zafundować mu pożywne śniadanie ze szklanką świeżego soku. Po wypiciu kawy na pusty żołądek wkrótce pojawia się wilczy głód, nad którym trudno zapanować. Wtedy chętniej sięgamy po produkty o wysokim indeksie glikemii, np. słodką drożdżówkę czy ciastko, składające się z łatwo przyswajalnych cukrów prostych i ubogie w witaminy. Problem w tym, że dostarczona w ten sposób energia szybko się kończy, poziom glukozy we krwi gwałtownie spada i znów robimy się głodni. Kawa jest dobrym rozwiązaniem do śniadania lub w przerwie pomiędzy posiłkami.

 

Czego jeszcze nie zaleca się spożywać na pusty żołądek?

  • Płatki kukurydziane lub czekoladowe – wiele osób myśli, że zdrowe śniadanie zawiera mleko, ale przeważnie spożywa się je z niezdrowymi płatkami pełnymi cukru i bez wartości odżywczych. Takie śniadanie sprawia, że przybieramy na wadze.
  • Salami, kiełbasa i bekon – produkty te są przetwarzane i mają wysoką zawartość soli, która ma negatywny wpływ na serce, oraz substancji, które mogą powodować raka.
  • Owsianka błyskawiczna – wszystko, co jest błyskawiczne i „instant” niekoniecznie jest dobre dla zdrowia oraz jeśli chcesz stracić na wadze.
  • Batonik granola – takie batony to nieraz 400 kalorii na porcję. Przeważnie są pełne cukru.
  • Pasteryzowany sok owocowy – soki owocowe reklamuje się jako zdrowy wybór, ale dodają dużą ilość cukru do śniadania. Najlepiej wybierać świeże soki z miąższem, który zawiera flawonoidy i witaminę C lub jeść świeże owoce w całości albo dodawać je do owsianki.

Na śniadanie należy także unikać białego pieczywa, jogurtów owocowych, smażonych potraw oraz odgrzewanych resztek z wczorajszego obiadu.

Teraz dużo osób pije na czczo szklankę wody z cytryną, czy to faktycznie pozytywnie działa na organizm?

Oczywiście. Szklanka wody z cytryną ma wiele zalet:

  • O poranku pobudza lepiej niż kawa – orzeźwiający smak cytryny może działać pobudzająco. Więcej energii życiowej wynika również z prawidłowego nawodnienia organizmu.
  • Zarówno woda, jak i cytryna charakteryzują się właściwościami oczyszczającymi organizm. Woda z cytryną rano wspomoże usuwanie toksyn nagromadzonych przez noc oraz wspomoże pracę przewodu pokarmowego. Dzięki zawartości elektrolitów pobudzi organizm do działania.
  • Pomaga zachować skórze młody wygląd – witamina C obecna w soku z cytryny to jedna z witamin młodości. Uczestniczy w produkcji kolagenu, poprawia jędrność i napięcie skóry.
  • Chroni przed przeziębieniem – badania pokazują, że dodatkowe dawki witaminy C są skuteczne w ochronie przed infekcjami w wypadku jej niedoborów w organizmie.
  • Odświeża oddech – wypicie szklanki wody z cytryną pozwala pozbyć się zapachu wyrazistego dania lub alkoholu.
  • Łagodzi zgagę – kwaśny napój może wpływać korzystnie na czynność mięśni zwieracza przełyku i poprawiać ich zamykanie.
  • Pomaga w walce z zaparciami – wypicie na czczo szklanki wody z cytryną pomaga wyregulować rytm wypróżnień.

Jakie produkty powinniśmy wybierać na śniadanie, aby zdrowo zaczynać dzień?

Śniadanie to pierwszy posiłek po przerwie nocnej, który zapewnia uzupełnienie rezerw wyczerpanych podczas spania oraz energię na pierwszą połowę dnia, dlatego powinno być prawidłowo zbilansowane. Warto zwrócić uwagę, by śniadania były urozmaicone, czyli zawierały produkty ze wszystkich pięter piramidy żywnościowej: produkty zbożowe, produkty dostarczające białka zwierzęcego i roślinnego, dobrej jakości tłuszcze oraz warzywa lub owoce.

  • Produkty zbożowe na zdrowe śniadanie: pieczywo pełnoziarniste lub graham, płatki zbożowe: jęczmienne i owsiane lub musli. Musli możesz przygotować samodzielnie, wykorzystując płatki owsiane, jaglane, suszone owocowe i orzechy. Produkty zbożowe to źródło węglowodanów złożonych, błonnika oraz witamin głównie z grupy B i składników mineralnych.
  • Mleko i produkty mleczne: wybieraj mleko i produkty mleczne o zawartości tłuszczu do 2%. Na śniadanie doskonale sprawdzą się jogurty naturalne bez dodatku cukru, kefiry, maślanki, twarogi.
  • Warzywa i owoce: do każdego śniadania włącz warzywa lub owoce. Warzywa możesz podać w różnej formie, jako dodatek do kanapek, past, naleśników, placuszków. Wybieraj świeże owoce sezonowe, a zimą mrożone jako dodatek do produktów mlecznych.
  • Wędliny, jaja, ryby: wybieraj chude wędliny, np. polędwice, szynki drobiowe oraz ryby jak tuńczyk czy łosoś, które sprawdzą się doskonale w postaci past i dostarczą białka. Jako zamiennik możesz także przygotować pasty z nasion roślin strączkowych, które są źródłem białka roślinnego. Doskonałym wyborem na śniadanie są jaja.
  • Tłuszcze: do kanapek używaj awokado lub naturalnego masła, jednak staraj się ograniczyć jego ilość.
  • Orzechy i nasiona: spożywane z umiarem ze względu na wysoką kaloryczność są doskonałym dodatkiem do past oraz musli. Dostarczają cennych dla zdrowia wielonienasyconych i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz składników mineralnych i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

11 błędów, które popełniamy, robiąc jajecznicę. A to przecież taka banalna potrawa

3 szybkie przepisy na owocowe śniadanie

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić

Jabłka w cieście naleśnikowym. Idealna propozycja na śniadanie

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Tłuszcze na dzień dobry, czyli jak dać sobie kopa energetycznego na śniadanie?

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

18 przepisów na królewskie śniadanie. Dla każdego coś dobrego!

śniadanie

„Nie” dla parówek i croissantów na śniadanie. Czego jeszcze nie warto jeść na czczo?

6 sposobów na poprawę trawienia bez wyrzeczeń

Co na zgagę po świętach?

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

5 największych kuchennych mitów